Gewezen voorzitter Braderiecomité André Pauwelyn (87) overleden

In woon- en zorgcentrum Mater Amabilis in Wervik is André Pauwelyn (87) overleden. Zowat dertig jaar lang zette hij zich in voor het Braderiecomité waarvan tien jaar als voorzitter. André was de laatste voorzitter van de reuzengilde. Groot waren zijn verdiensten.

André Pauwelyn kwam in 1968 in het Braderiecomité. De grensstad bestond toen 2.000 jaar. Het Braderiecomité is de organisator van Zotte Maandag tijdens de zomerkermis in augustus. In 1993 werd Dany Vantomme de nieuwe voorzitter.

André Pauwelyn was zowat de laatste van een generatie in het Braderiecomité waartoe secretaris Marcel Penet, Raphael Leroy, André Bruneel, Guy Marescaux, Gaston Ooghe en André Marescaux behoorden. Allen zijn overleden.

Mooie herinneringen

“Onze stad mag fier zijn op haar zomerkermis”, vertelde André in 2008 in KW toen het Braderiecomité 75 jaar bestond. “Begin de jaren ’90 veranderde er veel met de opkomst van de Vlaamse vedetten. Een goede zet want we waren wat uitgekeken op de Duitse blaaskapellen. Op den duur hadden we een tekort aan logies. Ik heb er vele mooie herinneringen aan over gehouden. Wijlen Marcel Penet was één van de steunpilaren van het braderiecomité. Hij heeft veel gedaan voor de braderie op Zotte Maandag.”

André groeide op in Passendale en werkte voor de toenmalige Bank van Roeselare. Zijn echtgenote Annie Cokelaere zaliger was jarenlang gerante van kledingzaak De Goede Koop in de Ooievaarsstraat. André was de vader van drie kinderen: Bart, Greet en Trees. Er zijn daarnaast negen kleinkinderen.

Hij woonde in de Emiel Gellyncklaan en verhuisde dan naar het woon- en zorgcentrum Mater Amabilis.

De uitvaart gaat door in intieme familiekring

The post Gewezen voorzitter Braderiecomité André Pauwelyn (87) overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opmerkelijke beelden in de Tour: Franse vluchter kermt het uit van de pijn na het slecht aannemen van… een bevoorradingszakje

Opmerkelijke beelden op zo’n 95 kilometer van de finish in de Tour. Bryan Coquard, aanwezig in de vroege vlucht, stond langs de kant van de weg te kermen van de pijn. De Fransman had flink last aan zijn vinger en werd meteen vergezeld door dokters. De reden: Coquard bezeerde zich tijdens het aannemen van een bevoorradingszakje. De sprinter van Cofidis

Lees meer »

Boetes voor Club Brugge en Anderlecht na pyro tijdens Bekerfinale

Het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal (DCP) van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag 10.000 en 5.000 euro boete opgelegd aan respectievelijk Anderlecht en Club Brugge nadat hun fans vuurwerk afstaken tijdens de Bekerfinale. De Bruggelingen gooiden pyro naar de tegenstanders, paars-witte fans probeerden uit hun vak te breken.
The post Boetes voor Club Brugge en Anderlecht na pyro

Lees meer »

Kortrijk maakt stadswandelingen toegankelijk voor slechthorenden, schepen Saelens: “Hopelijk breiden we dit nog uit”

Kortrijk heeft een primeur te pakken: voor het eerst konden slechthorenden deelnemen aan een stadswandeling met een dove gids en Vlaamse Gebarentaaltolken. Zo’n dertig deelnemers, zowel horenden als slechthorenden, trokken samen door de stad langs historische plekken, met als rode draad het leven van Monseigneur Desiré De Haerne.
The post Kortrijk maakt stadswandelingen toegankelijk voor slechthorenden, schepen Saelens: “Hopelijk

Lees meer »

In WOI gestolen eeuwenoud document terug in België: “Anonieme Duitser vroeg eerst 20.000 euro, maar kreeg gewetensproblemen”

Een register uit 1433-1438 van de abdij van Mesen, buitgemaakt door een Duitse soldaat in de Eerste Wereldoorlog, ligt sinds vorige week in het Rijksarchief te Brugge. “Een anonieme Duitser wou het ons eerst verkopen voor 20.000 euro. Maar toen kreeg hij gewetensproblemen”, zegt rijksarchivaris Hendrik Callewier, die het document zelf ging ophalen in Stuttgart.

Lees meer »

9.207 Belgen kochten in 2024 een woning in het buitenland

In 2024 hebben 9.207 Belgische ­belastingplichtigen vastgoed in het buitenland gekocht, ofwel gemiddeld 25 per dag. Daarvoor hebben ze gemiddeld 382.117 euro betaald. De mediaan ligt met 200.000 euro een pak lager. Dat melden De Tijd en L’Echo zaterdag op basis van cijfers van de federale overheidsdienst ­Financiën.

Lees meer »