Op de fiets door de Leiestreek met kunstschilder Emile Claus

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de impressionist Emile Claus overleed. De ‘meester van het licht’, die 175 jaar geleden geboren werd in Sint-Eloois-Vijve (nu deelgemeente van Waregem), leefde het leven van drie mensen tegelijk. Dat wordt met de route ‘Op de fiets met Emile’ extra in de verf gezet.

• Afstand: 64 km – of twee lussen van 33 km (Deinze) en 34 km (Waregem)

• Gratis parking Brielmeersen, Lucien Matthyslaan z/n, Deinze

• Gratis routefolder in het Mudel naast de parking en bij de Diensten Toerisme van Deinze (stadhuis, Brielstraat) en Waregem (stadhuis, Gemeenteplein).

De route wijkt op verschillende plekken af van het fietsnetwerk. Een routefolder is daarom best handig, ook om de werken van Claus en zijn leerlingen te vergelijken met het landschap zoals het er nu uitziet.

We volgen de lus vanuit Deinze naar Sint-Martens-Latem. Claus schilderde het Sas van Astene in 1903 vanop een bootje. De omgeving is nog steeds even betoverend. Het terras aan de overkant van de Leie zit vol fietsers. Via de Maaigemdijk trappen we naar het Kasteel van Ooidonk. Het park rondom de eeuwenoude waterburcht inspireerde de meester. In het Goed te Réables loopt tot 30 juni het Ooidonk Art Festival met een veertigtal hedendaagse kunstenaars.

Anonieme akker

Deurle is een kunstenaarsdorp. Het is verrassend hoe in zo’n vlak landschap we hier plots een beklimming voor de kiezen krijgen. Dat komt omdat de vele villa’s in Deurle gebouwd zijn op rivierduinen die hier lang geleden werden afgezet door de Leie. Claus schilderde in 1920 zijn ‘Zicht op Deurle’ bovenop de Molenberg. Zijn 26 jaar jongere maîtresse Jenny Montigny schilderde de ‘kleuterschool te Deurle’.

In het Museum van Deinze en de Leiestreek, kortweg Mudel, hangt met ‘De Bietenoogst’ het bekendste werk van Claus. In het kader van dit jubileumjaar was het leuk geweest een replica naast de bewuste akker te plaatsen op de grens tussen Astene en Deurle.

Bloemen op het graf

Iets verderop, Emiel Clauslaan 101, staat zijn graf in de voortuin van zijn Villa Zonneschijn. Hij lag eerst op het kerkhof begraven. De ontroostbare Jenny bleef maar zijn graf vol bloemen leggen. Voor de vrouw van Claus was de vernedering ver genoeg gegaan. Zij liet het lichaam herbegraven in haar voortuin, een sierlijk grafzerk van goede vriend George Minne erbovenop. Vanaf dan smeet Jenny elke dag een ruiker bloemen over het ijzeren hekken …

We leren tijdens het fietsen niet alleen Claus kennen, maar ook zijn leerlingen zoals Hubert Malfait die van Claus de raad kreeg rond de natuur te werken. Via het stadsbos Goed te Parijs en de fietssnelweg zetten we koers naar Machelen-aan-de-Leie, het dorp van die andere bekende Leiemeester Roger Raveel. Hij drukte zijn kunstzinnige stempel op het dorp. Het naar hem genoemde museum werd nog tijdens zijn leven geopend. Machelen is het centrale snijpunt tussen de twee Emile-fietslussen.

In een kerkwegel bij de Leihoekstraat lijkt er sinds 1893 nog niets veranderd. Claus schilderde er zijn petekind Eva toen die samen met andere communicanten de kerk verliet. De schaduwen vallen op de muur naast de wegel. We zoeken de Leie op en trappen stroomafwaarts terug richting Deinze.

De Bietenoogst is Claus’ bekenste schilderij.

‘Het Hanengevecht’ komt tot leven

De tweede fietslus trekt van Waregem naar Machelen-aan-de-Leie. Ook hier valt heel wat beleving te rapen. Eén van de hoogtepunten is de digitale expo rond Het Hanengevecht in de kerk van Sint-Eloois-Vijve. Dit werk uit 1882 lag jarenlang verborgen in de kelder van het Kasteel van Potegem bij Waregem. Het was in de Tweede Wereldoorlog verstopt voor de Duitsers en daarna ingewerkt in de lambrisering van het salon.

Achtergronden en objecten 8 PD OS8118
Wolken en hemel
Fonds et objets 8 PD OS8118
Nuages et ciel

Dertig bekende Waregemnaars kijken naar een hanengevecht. We danken het aan Hans Bourlon van Studio 100 die het werk op de kop kon tikken en laten restaureren. Toegang kost 6 euro. Met een tablet in de hand duik je in de leefwereld van de verschillende personages, zoals cafébazen, vlashandelaars, een pijlenraper, spoorwerkers, … De expo loopt tot en met zondag 22 september.

Alle activiteiten van het Clausjaar via www.toerisme-leiestreek.be/kunst, www.emile-claus.be, http://www.waregem.be/emileclausjaar

The post Op de fiets door de Leiestreek met kunstschilder Emile Claus is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

DISCUSSIE. Trump dreigt met invoerheffingen van 30 procent op Europese producten: vrees jij voor een economische ramp?

President Donald Trump dreigt na een pauze in de handelsoorlog opnieuw met invoerheffingen. Het ziet er niet goed uit voor Europa. Als hij zijn plan doorzet stijgen de invoerheffingen met 30 procent. “Dat is een economische ramp voor de Belgische (technologische) industrie”, klinkt het bij technologiefederatie Agoria. Ben jij ook bang voor de gevolgen van de stijgende handelstarieven?

Lees meer »

Dominante Ferre Geeraerts wint tijdrit in Frankrijk: “Ik wist dat ik goed bezig was toen ik na negen minuten de man voor mij te pakken had”

Wielerbelofte Ferre Geeraets (22) won de tijdrit van de vierdaagse Tour des Deux-Sèvres – Magasins ‘U’ in het West-Franse Échiré. In een strijd tegen de klok over iets meer dan achttien kilometer, finishte de man uit Baal met 22 tellen voorsprong op de Fransman Maxime Vezie. In de eindrangschikking werd Geeraerts zesde en vierde belofte.

Lees meer »

FESTIVALMODE. Zo trek je dit jaar naar Tomorrowland

Goed nieuws voor de fans van de betere muziek: daar zijn de zomerfestivals weer! Minder goed nieuws voor wie er blijft kamperen: je moet op voorhand beslissen wat je precies gaat aantrekken. Om je te helpen bij het pakken van die rugzak zetten wij alvast onze favoriete looks op een rij. Deze week? Tomorrowland.

Lees meer »

Misschien nu al dé Belgische trouwpartij van het jaar: premier De Wever zegende het in en hun ringen werden gebracht door een poes in een Bentley

Een poes in een Bentley. Een openingsdans met een wit paard. Een bloemenboog waar een maand aan is gewerkt. En een huwelijksinzegening door premier De Wever. Enigszins onder de radar, maar nu toch uitgelekt, vond deze week in Antwerpen hét glamourhuwelijk van het jaar plaats. “Onze kat door dat gangpad doen rijden: daar hebben we maanden op geoefend.”

Lees meer »