“We willen niet langer ‘dat Vlaams Belang-café’ zijn”: voortaan wappert er een tricolore vlag aan De Zwarte Leeuw in Ieper

Hade Mahieu (37) en verloofde Giovanni Leyn (38) vieren vrijdag hun eerste jaar aan het roer van café De Zwarte Leeuw in Ieper. Ze ruilden onlangs de Vlaamse vlag voor de Belgische tricolore. “We willen niet langer dat Vlaams Belang-café zijn.”

Sinds jaar en dag wappert de Vlaamse Leeuw aan café De Zwarte Leeuw in centrum Ieper. Filip Dewinter stelde er ooit zijn boek voor en Vlaams Belangers kwamen er verkiezingsoverwinningen vieren. Ook afgelopen zondag verzamelden mensen aan het café die op Vlaams Belang stemden, maar boven hun hoofden wapperde de tricolore.

Rode Duivels

“Ik heb de Vlaamse vlag onlangs vervangen door de Belgische”, vertelt Giovanni Leyn (38), die een jaar geleden het café overnam met zijn verloofde Hade Mahieu (37). “De tricolore hangt er naar aanleiding van het Europees kampioenschap voetbal. We gaan de matchen tonen in het café en supporteren voor de Rode Duivels. Straks vindt ook de rally van Ieper plaats aan onze deur, als onderdeel van het Belgisch kampioenschap rally.”

Iedereen welkom

De Zwarte Leeuw wil zich voortaan profileren als een café waar iedereen welkom is. “Ook Vlaams Belangers”, benadrukt het koppel. “Maar we willen niet langer dat Vlaams Belang-café zijn. Voortaan zijn we politiek neutraal. Of we de tricolore na de rally en het voetbal weer vervangen door de Vlaamse vlag? Dat weten we nog niet. Er moeten alleszins geen politieke motieven meer achter gezocht worden. De naam? Die gaan we niet meer veranderen. De Zwarte Leeuw is na al die jaren een bekend café in de streek. Bij een nieuwe naam gaan de mensen binnen tien jaar toch nog spreken over ‘de vroegere Zwarte Leeuw’.”

Ambiance

Op sociale media zag het koppel commentaar verschijnen naar aanleiding van de Belgische vlag boven De Zwarte Leeuw. “Waar eens onze trots wapperde, hangt nu de vod van de bastaardstaat, kregen we te lezen. We betreuren de kritiek, maar kijken positief naar de toekomst. We streven naar een volkscafé waar iedereen overeenkomt, ongeacht de politieke of andere achtergrond. Supporters van Club Brugge, Anderlecht en Standard moeten hier ook samen kunnen kijken naar het voetbal zonder ambras. We willen in dit café samen ambiance maken.”

Jubileum

Om hun éénjarig jubileum als nieuwe uitbaters te vieren, pakken Giovanni en Hade uit met een feestje. “Een café uitbaten is nieuw voor ons, maar we hebben een goed eerste jaar achter de rug. In ons café is altijd iets te doen, mede door de aanwezigheid van een dartsclub, biljartclub en kaartersclub. We plannen komende vrijdag optredens van coverband JB Jackson en dj Matthijs. En nogmaals: iedereen is welkom.” (TP)

The post “We willen niet langer ‘dat Vlaams Belang-café’ zijn”: voortaan wappert er een tricolore vlag aan De Zwarte Leeuw in Ieper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

En we zijn vertrokken! Met 0-1 spanning in het EK-dorp Kortrijk

De openingsmatch van de Rode Duivels tegen Slovakije op het EK voetbal werd vanavond vertoond om 18 uur op het Nelson Mandelaplein. Een mooie opkomst voor de eerste wedstrijd, maar de sfeer sloeg na enkele minuten al om wanneer Slovakije een eerste doelpunt scoort.
The post En we zijn vertrokken! Met 0-1 spanning in het EK-dorp Kortrijk appeared first

Lees meer »

Joran Wyseure wint Ruddervoorde Koers na solo van 15 kilometer

Joran Wyseure (Alpecin-Deceuninck) heeft dinsdag de 68e editie van de Sint-Elooisprijs of Ruddervoorde Koers na 166,5 kilometer of 15 ronden op zijn naam gebracht. De 23-jarige streekrenner haalde het in deze profkoers op de nationale kalender na een solo die hij opzette op zowat 15 kilometer van de eindmeet. Arjen Livyns (Lotto Dstny) was de snelste van een achtervolgende groep

Lees meer »

Superfan Ludo was ooit als enige supporter van Rode Duivels aanwezig in stadion: “Ik heb vaak te horen gekregen dat ik niet goed wijs was”

Het EK voetbal draait op volle toeren en maandag beginnen ook de Belgen eraan. De Rode Duivels hebben wat goed te maken na het WK-debacle in 2022 en kunnen daarvoor alvast rekenen op de steun van een superfan. Ludo Rollenberg kan naar eigen zeggen “op één hand tellen” hoeveel matchen hij gemist heeft in de afgelopen 35 jaar.

Lees meer »

Leider Islamitische Staat mogelijk gedood bij Amerikaanse luchtaanval

Een Amerikaanse luchtaanval heeft mogelijk het leven gekost aan de man die wordt gezien als de wereldwijde leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat meldt NBC News zaterdag. Bronnen zeggen tegen de Amerikaanse nieuwszender dat Abdulqadir Mumin het doelwit was van een aanval die vorige maand plaatsvond in Somalië.

Lees meer »

Italiaanse politie arresteert bende ervaren overvallers met plan voor miljoenenroof op Belgische bank

De Italiaanse politie heeft bij een bende ervaren bankovervallers uit Napels een plan ontdekt voor een “miljoenenroof” op een Belgische bank. Net als in de film ‘Ocean’s Eleven’, gaat de bende bijzonder goed voorbereid te werk. Ze observeren hun doelwitten lange tijd voordat ze toeslaan. Speciale en peperdure gezichtsmaskers voor de overval lagen al klaar.

Lees meer »

Drie nieuwe kandidaten voor N-VA-lijst in Oudenburg: “Ze komen met nieuwe ideeën”

N-VA trekt met Philippe Châtelain, Ann Duflou en Henk Jonckheere drie nieuwe kandidaten aan voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. “Ze versterken niet alleen onze lijst als steun, maar komen ook met nieuwe ideeën”, zegt lijsttrekker Marc Gilliaert.
The post Drie nieuwe kandidaten voor N-VA-lijst in Oudenburg: “Ze komen met nieuwe ideeën” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een zware loting: Singapore en Filipijnen zijn tegenstanders van Huybrechts en Van den Bergh op World Cup of Darts

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38) vormen wel degelijk het Belgische koningskoppel voor de World Cup of Darts van einde juni in Frankfurt. Dat heeft de Professional Darts Corporation (PDC) nu ook officieel bevestigd. In de eerste ronde wachten meteen twee zware dobbers, want Huybrechts en Van

Lees meer »