“We willen niet langer ‘dat Vlaams Belang-café’ zijn”: voortaan wappert er een tricolore vlag aan De Zwarte Leeuw in Ieper

Hade Mahieu (37) en verloofde Giovanni Leyn (38) vieren vrijdag hun eerste jaar aan het roer van café De Zwarte Leeuw in Ieper. Ze ruilden onlangs de Vlaamse vlag voor de Belgische tricolore. “We willen niet langer dat Vlaams Belang-café zijn.”

Sinds jaar en dag wappert de Vlaamse Leeuw aan café De Zwarte Leeuw in centrum Ieper. Filip Dewinter stelde er ooit zijn boek voor en Vlaams Belangers kwamen er verkiezingsoverwinningen vieren. Ook afgelopen zondag verzamelden mensen aan het café die op Vlaams Belang stemden, maar boven hun hoofden wapperde de tricolore.

Rode Duivels

“Ik heb de Vlaamse vlag onlangs vervangen door de Belgische”, vertelt Giovanni Leyn (38), die een jaar geleden het café overnam met zijn verloofde Hade Mahieu (37). “De tricolore hangt er naar aanleiding van het Europees kampioenschap voetbal. We gaan de matchen tonen in het café en supporteren voor de Rode Duivels. Straks vindt ook de rally van Ieper plaats aan onze deur, als onderdeel van het Belgisch kampioenschap rally.”

Iedereen welkom

De Zwarte Leeuw wil zich voortaan profileren als een café waar iedereen welkom is. “Ook Vlaams Belangers”, benadrukt het koppel. “Maar we willen niet langer dat Vlaams Belang-café zijn. Voortaan zijn we politiek neutraal. Of we de tricolore na de rally en het voetbal weer vervangen door de Vlaamse vlag? Dat weten we nog niet. Er moeten alleszins geen politieke motieven meer achter gezocht worden. De naam? Die gaan we niet meer veranderen. De Zwarte Leeuw is na al die jaren een bekend café in de streek. Bij een nieuwe naam gaan de mensen binnen tien jaar toch nog spreken over ‘de vroegere Zwarte Leeuw’.”

Ambiance

Op sociale media zag het koppel commentaar verschijnen naar aanleiding van de Belgische vlag boven De Zwarte Leeuw. “Waar eens onze trots wapperde, hangt nu de vod van de bastaardstaat, kregen we te lezen. We betreuren de kritiek, maar kijken positief naar de toekomst. We streven naar een volkscafé waar iedereen overeenkomt, ongeacht de politieke of andere achtergrond. Supporters van Club Brugge, Anderlecht en Standard moeten hier ook samen kunnen kijken naar het voetbal zonder ambras. We willen in dit café samen ambiance maken.”

Jubileum

Om hun éénjarig jubileum als nieuwe uitbaters te vieren, pakken Giovanni en Hade uit met een feestje. “Een café uitbaten is nieuw voor ons, maar we hebben een goed eerste jaar achter de rug. In ons café is altijd iets te doen, mede door de aanwezigheid van een dartsclub, biljartclub en kaartersclub. We plannen komende vrijdag optredens van coverband JB Jackson en dj Matthijs. En nogmaals: iedereen is welkom.” (TP)

The post “We willen niet langer ‘dat Vlaams Belang-café’ zijn”: voortaan wappert er een tricolore vlag aan De Zwarte Leeuw in Ieper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE GENTSE FEESTEN. Laura Tesoro bouwt feestje op de Korenmarkt

Dag twee van de Gentse Feesten is volop aan de gang! Of eerder, nacht twee. Het weer is zwoel, de pleinen staan vol. Niet in het minst de Korenmarkt, waar Laura Tesoro intussen op de planken staat. Het verwachte onweer blijft intussen uit en het ziet ernaar uit dat Gent voor de tweede nacht op rij een stevige bezoekerspiek mag

Lees meer »

Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me”

Antwerps bisschop Johan Bonny, die afkomstig is uit Gistel, stopt als officieel aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Hij geeft die taak terug nadat de paus hem een hulpbisschop weigerde, schrijft Het Nieuwsblad donderdag.
The post Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me” appeared first on

Lees meer »

Al 15 jaar hun vakantie-oase aan de Franse westkust: Île d’Yeu, het eiland waar Filip en Mathilde thuiskomen

Nu de nationale feestdag achter de rug is, kunnen koning Filip (64) en koningin Mathilde (51) beginnen aan hun zomervakantie. Die speelt zich grotendeels af op hun favoriete vakantie-eiland: Île d’Yeu, aan de westkust van Frankrijk. Filip en Mathilde zijn al jarenlang verknocht aan de idyllische plek. En de liefde is wederzijds: de eilandbewoners zien het koninklijk gezin maar al

Lees meer »

Gouden Pluim viert haar kaartkampioenen

Onlangs vierden de kaarters van de Gouden Pluim hun kampioenen in restaurant-hotel Shamrock in Tielt. Met die jaarlijkse en zeer gesmaakte groepsactiviteit sluit de club een zeer spannend seizoen af.
The post Gouden Pluim viert haar kaartkampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

PIT-ziekenwagen van Heilig Hartziekenhuis in Leuven maakt vanaf september extra medische zorg mogelijk 

Vanuit het Heilig Hartziekenhuis in Leuven rukt vanaf 2 september een PIT-ziekenwagen uit. PIT staat voor Paramedisch Interventie Team. Een PIT houdt het midden tussen een gewone ziekenwagen en een MUG-team. Met een PIT rijdt namelijk ook een verpleegkundige mee, die méér medische handelingen mag doen dan een gewone ambulancier. Daardoor moet de MUG niet uitrukken en blijft die beschikbaar

Lees meer »