Politieke reacties na stap opzij van Van Quickenborne: “Hij wikt en beschikt binnen Team Burgemeester”

Alle Kortrijkse politieke kopstukken hadden hun mening klaar na de beslissing van Vincent Van Quickenborne om een stapje terug te zetten als lijsttrekker van zijn ‘eigen’ Stadslijst voor Kortrijk. Ruth Vandenberghe (Stadslijst voor Kortrijk) reageert als kersvers lijsttrekker opgelucht, Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) en Axel Ronse (N-VA) nemen de handschoen op en David Wemel (Groen) ziet hoe Van Quickenborne zijn lot ‘Rousseau-gewijs’ in handen van de kiezer legt.

“De campagne van de lokale verkiezingen startte zondagavond al”, vat een lijsttrekker de situatie samen. Toen duidelijk werd dat Vincent Van Quickenborne zwaar onderuit ging, keek iedereen uit naar wat hij zou beslissen. Aanblijven als lijsttrekker of de handdoek in de ring gooien en het lijsttrekkerschap bij de Stadslijst voor Kortrijk laten aan Ruth Vandenberghe? Hoewel Van Quickenborne zei dat het resultaat geen invloed zou hebben op zijn beslissing, besliste ‘Quickie’ al snel om een ondersteunende rol op te nemen. “Het is een keuze die ik gemaakt heb in eer en geweten. Wie verkiezingen wil winnen, moet durven kiezen voor vernieuwing”, reageerde hij bij Focus & WTV. Dat het verkiezingsresultaat daar voor iets tussen zit, wil Van Quickenborne niet gezegd hebben.

Opluchting

En zo kan Ruth Vandenberghe als lijsttrekker een gooi doen naar de burgemeesterssjerp, met haar politiek leermeester Van Quickenborne als lijstduwer. “Ik ben vooral opgelucht, eindelijk duidelijkheid. Ik ben altijd kandidaat-burgemeester geweest en ben maar wat blij dat ik nu als lijsttrekker naar de kiezer kan trekken”, klonk het maandag na de gemeenteraad.

Ook bij CD&V heerst een gevoel van opluchting. De keuze tussen Vandenberghe en Van Quickenborne was een splijtzwam bij de ‘Stadslijst voor Kortrijk’. “We kunnen nu eindelijk vooruitkijken en ons in de diepte voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen”, aldus gemeenteraadslid Benjamin Vandorpe (CD&V). Vandorpe gaf ook aan dat de rest van de lijstverdeling voor de stadslijst niet lang meer op zich zal laten wachten.

Tweestrijd?

Axel Ronse (N-VA) ziet zich na het sterke resultaat van afgelopen zondag gesterkt in zijn burgemeestersambities. “We kunnen concluderen dat we naar een tweestrijd gaan tussen Vandenberghe en mezelf. Na zondag zijn we de grootste partij in Kortrijk”, klinkt het.

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) riep zichzelf maandagmiddag ook uit tot kandidaat-burgemeester, maar daar houdt Ronse geen rekening mee. “Federaal scoren we 5% beter dan Vlaams Belang en om burgemeester te zijn, moet je partners vinden. En daar knelt het schoentje voor Vermeersch. Wie een (centrum)rechts beleid wil in Kortrijk stemt in oktober best voor N-VA”, besluit Ronse.

Scherpe reacties

Vermeersch reageerde over Vandenberghe dan weer dat “fotogeniek zijn en een hoog knuffelgehalte hebben, niet volstaat om burgemeester te zijn van een centrumstad” en omschrijft haar als een “marionet van Van Quickenborne”.

Maxim Veys, lijsttrekker voor Vooruit, hekelt dan weer dat het meteen over de postjes gaat. “De campagne moet niet over kandidaat-burgemeesters gaan, maar over gedreven kandidaten met sterke inhoudelijke voorstellen die Kortrijk vooruit helpen”, reageerde het kersverse Vlaams Parlementslid.

Ook lijsttrekker van Groen, David Wemel, reageert stevig. “Eens te meer is wel duidelijk dat het nog steeds Van Quickenborne zelf is die wikt en beschikt binnen Team Burgemeester. De beslissing past ook in de lijn van de keuze om Team Burgemeester uit te breiden met CD&V en op die manier ook afstand te doen van het project ‘stadscoalitie’ dat hij zelf in de steigers had gezet. Hij legt nu Rousseau-gewijs zijn lot in de handen van de kiezer”, aldus Wemel.

The post Politieke reacties na stap opzij van Van Quickenborne: “Hij wikt en beschikt binnen Team Burgemeester” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diploma voor lessenreeks Schoolbabbels voor anderstalige mama’s

Stedelijke Basisschool De Geluksvogel in Sint-Michiels organiseerde de voorbije weken in de eigen school een reeks Schoolbabbels. Anderstaligemama’svan De Geluksvogel en de Bijenkorf in Dudzele volgden een lessenreeks waarin allerlei schoolgerelateerde onderwerpen zoals de organisatie van de zwemlessen, meerdaagse schoolreizen, afwezigheid op school of het verloop van een oudercontact aan bod kwamen. Schoolbabbels is een
The post Diploma voor

Lees meer »

West-Vlaams productiehuis Geronimo bundelt krachten met Nederland en maakt ‘Bestemming X’ voor Duitsland

Productiehuis Geronimo, dat opgericht werd door Emanuel Vanderjeugd en Jasper Moeyaert, slaat zijn vleugels uit over de grenzen heen. Met de start van een internationaal productiehuis maken ze straks ook samen met Nederland een Duitse versie van paradepaardje ‘Bestemming X’.
The post West-Vlaams productiehuis Geronimo bundelt krachten met Nederland en maakt ‘Bestemming X’ voor Duitsland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belle verhuist naar café Montana; nieuwe uitbaters café Kempenland komen… uit de Kempen

Belle Vandamme wilde graag verhuizen van café Kempenland naar café Montana (wat verderop in de Stationsstraat), dat groter is en ook over een zaaltje beschikt. Maar daarvoor moest ze overnemers vinden. En die vond ze uiteindelijk in… de Kempen.
The post Belle verhuist naar café Montana; nieuwe uitbaters café Kempenland komen… uit de Kempen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlisch leger kondigt dagelijkse “tactische pauze” in zuiden van Gaza aan om hulp door te laten

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het leger doet dat om de levering van hulpgoederen te vergemakkelijken. Internationale hulporganisaties waarschuwden eerder voor een groeiende humanitaire crisis in dat gebied. Het Israëlische leger benadrukt wel dat de operatie in Rafah doorgaat.Volg alle ontwikkelingen

Lees meer »

Onderhandelingen bij Ontex in Eeklo “lopen vlot” maar “acties zullen er zijn als het moet”

De vakbonden bij de Ontex-fabriek in Eeklo hebben donderdag voor het eerst overlegd met de directie van de vestiging, die in 2025 zal sluiten. “De onderhandelingen zijn opgestart en wij onderhandelen zolang dat kan”, zegt ACV-vertegenwoordigster Evi Van Der Bracht. “Dat loopt nog vlot en we proberen vooral antwoorden te krijgen voor de werknemers.” Die kregen vorige week het nieuws

Lees meer »

Nazi-roofkunst verdwijnt uit Zwitsers museum, Belgische directeur: “Jammer voor het publiek, goed voor Joodse eigenaars” 

In het Kunsthaus in Zürich worden vandaag 6 schilderijen van de muur gehaald, en niet van de minste: Van Gogh, Monet, Gauguin. Ze horen bij een verzameling van een nazi-wapenhandelaar en mogelijk zijn ze onder dwang verkocht door hun Joodse eigenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nazi-roofkunst dus, in ruimere zin. VRT NWS sprak met Ann Demeester, de Belgische directrice van

Lees meer »

Beschermde kerk van Zuurbemde aan buitenkant gerestaureerd

De Sint-Catharinakerk van Zuurbemde, een dorp in de gemeente Glabbeek, is gerestaureerd. De kerk werd gebouwd in de 16e eeuw en is beschermd erfgoed. De totale restauratiekost bedroeg ruim 900.000 euro, een groot deel daarvan werd betaald met erfgoedsubsidies. Binnenkort is ook de binnenkant van de kerk aan de beurt.

Lees meer »

Zomerterras Koffie en Klei van De Lovie opent opnieuw de deuren: “Alles wordt geserveerd in zelfgemaakt keramiek”

Het zomerterras Koffie en Klei in Ieper van De Lovie vzw uit Poperinge heeft opnieuw de deuren geopend. Het terras is een initiatief van Atelier Het Vijverhof, een dagondersteuningsplek van De Lovie vzw.
The post Zomerterras Koffie en Klei van De Lovie opent opnieuw de deuren: “Alles wordt geserveerd in zelfgemaakt keramiek” appeared first on KW.be.

Lees meer »