Hoe de hemelboom natuur, mens en infrastructuur bedreigt: “In zijn schors en bladeren zitten gifstoffen”

De hemelboom heeft zijn naam niet gestolen: metershoog reikt hij. Vroeger vond je hem nergens in ons land, maar intussen heeft deze invasieve exoot al meer dan een halve eeuw onze steden ingepalmd. Hoe is de hemelboom tot hier geraakt? Hoe kan je hem herkennen? Wat is de impact op natuur én mens? En kan of moet je er iets tegen doen? Bioloog Wietse Chanet vertelt je alles wat je moet weten over de hemelboom: “Zijn groeikracht is indrukwekkend.” 

Meer krantenkoppen in België

“De digitale slinger slaat door”: Johan Sabbe neemt afscheid van het onderwijs na 60 jaar aan dezelfde school

60 jaar aan dezelfde school, waarvan 44 jaar als leraar wiskunde. En nu wenkt het pensioen. Johan Sabbe (65) voor een keertje zelf in de krant. Op vraag van de eindredactie, “want dit kunnen we niet zomaar laten passeren”. En hop, dan maar wat mijmeringen over zes decennia in Torhout in de klas. In wat jarenlang het Sint-Jozefsinstituut heette en

Lees meer »

Werken meer lonen, de hoogste pensioen aftoppen en minder geld voor gezondheidszorg: dit ligt er op tafel bij de federale regeringsformatie

Samen met het slechte begrotingsrapport gaf Europa België woensdag een ‘miniregeerakkoord’ mee. Daarin staan vijf harde aanbevelingen: belastingen verschuiven, hogere tewerkstelling, vergrijzing aanpakken, minder uitgeven aan gezondheidszorg en weg van fossiele energie. Maar hoe denken de vijf gedoodverfde coalitiepartners – CD&V, N-VA, MR, Vooruit en Les Engagés – over deze dringende kwesties?

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger zet licht op groen voor offensief tegen Hezbollah in Libanon

Het Israëlische leger zet het licht op groen voor een offensief tegen Hezbollah in Libanon. Onder meer generaal-majoors Ori Gordin en Oded Basiuk hebben de operationele plannen hiervoor goedgekeurd. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz sprak eerder al harde taal. “In een totale oorlog zal Hezbollah vernietigd worden en zal Libanon hard getroffen worden”, klonk het. Lees de

Lees meer »

Nooit eerder probeerden meer jongeren diploma te halen via Examencommissie. Expert: “Misschien hebben ze ontdekt dat het sneller gaat”

In het secundair zijn de examens bijna achter de rug, maar het aantal jongeren dat niet op school was om eraan deel te nemen, was nooit groter. Vorig jaar waren er al 4.220 eerste inschrijvingen bij de Examencommissie. Hoe komt het dat steeds meer pubers de school verlaten en hun diploma op een andere manier proberen te halen? En welke

Lees meer »