Harmonie De Zeegalm maakt muzikale reis door jaren ‘70 en ‘80: “Ideaal om eens kennis te maken”

Koninklijke Harmonie De Zeegalm, sinds de toevoeging van strijkers een symfonisch orkest, brengt op zaterdag 8 juni het concert De Zeegalm goes Retro Rewind in de kerk van Westkapelle. “Het was het idee van onze dirigent Hans Vermeersch om, onder meer naar aanleiding van 50 jaar Abba’, hits uit de jaren ‘70 en ‘80 te spelen”, zegt bestuurslid Lisa Penneman.

Koninklijke Harmonie De Zeegalm, vooral bekend voor haar jaarlijkse druk bijgewoonde kerstconcert, gooit het voor haar eerstvolgende optreden eens over een andere boeg. Met haar concert De Zeegalm goes Retro Rewind, op zaterdag 8 juni om 20 uur in de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle, kiest het gezelschap niet voor de voor de hand liggende melodieën, maar wel voor pop- en rocksongs uit de jaren ‘70 en ‘80.

Rijke geschiedenis

De Zeegalm zelf heeft een geschiedenis die nog veel verder terug gaat in de tijd dan deze intussen meer dan 50 jaar oude songs. Deze harmonie is in 1947 ontstaan vanuit een fusie van vier Knokse muziekverenigingen die gelieerd waren aan een lokale politieke partij. Zo waren er de liberale Duinenzonen, het katholieke Sint-Cecilia, een kleiner socialistisch korps en het korps De knapen van de Oosthoek. Na de verkiezingen van 1946 staken de beheerders van die muziekmaatschappijen de koppen bijeen en werd dus beslist om ze tot één te versmelten, met name het huidige De Zeegalm. Aanleiding hiervoor was de politieke overwinning van de ‘Groep Gemeentebelangen’, onder leiding van Leon Lippens, vader van wijlen burgemeester Leopold Lippens. Hij wilde verzoening onder de korpsen en zou één enkel gemeentelijk muziekkorps financieel steunen.

In 1985 werd er een samenwerking op touw gezet met het muziekgezelschap Apollo uit Sluis, omdat beide korpsen dezelfde dirigent hadden. De samenwerking wordt tot op vandaag overigens nog altijd in stand gehouden. “En sinds 2005 heeft onze huidige dirigent Hans Vermeersch een strijkersensemble toegevoegd aan ons orkest. Sinds dan zijn we eigenlijk een symfonisch orkest en noemen we onszelf ook wel eens Harsymf Apollo-Zeegalm”, legt bestuurslid Lisa Penneman uit. “De samenwerking met harmonie Apollo Sluis is overigens best wel intens. Zo vinden de repetities op donderdag afwisselend plaats in de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle en in het multifunctioneel centrum Die Keure in Sluis. Op vrijdag repeteren we steeds in de kerk in Westkapelle.”

Zijsprongetje

Met het concert De Zeegalm goes Retro Rewind kiest het gezelschap muzikaal voor een opmerkelijke zijsprongetje. “Het was het idee van onze dirigent Hans Vermeersch om eens hits uit de jaren ‘70 en ‘80 te spelen”, zegt Lisa Penneman. “Aanleiding is onder meer het 50-jarig bestaan van de Zweedse band ABBA. Er zullen dus ook wel een aantal van de hits van die band gespeeld worden. Het was voor onze dirigent en heel onze ploeg uiteraard wel een groot karwei om al deze nummers aangepast voor onze harmonie en goed ingeoefend te krijgen. Ik benadruk nog graag dat de toegang gratis is. Een ideale gelegenheid dus om met ons muziekgezelschap kennis te maken.”

Alle info via: https://dezeegalm.be/

The post Harmonie De Zeegalm maakt muzikale reis door jaren ‘70 en ‘80: “Ideaal om eens kennis te maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kristel Verbeke schittert én verrast tijdens theatercomeback: “Mijn man en Kamal Kharmach zitten ook in het stuk”

Vrijdagavond ging in Theater Elckerlyc ‘Hoog in de lucht’ in première. Het stuk waarin theatermaker Sven De Ridder, Kristel Verbeke (48) mee kon overtuigen om nog eens op de planken te staan. Kristel speelt de pittige tante Nadia De Vliegher, ze heeft de luchthaven van haar vader geërfd maar alles loopt minder vlot dan gedacht. Reporter Jarne sprong na de

Lees meer »

Jonge man aangehouden in Frankrijk voor beramen aanval op Spelen

De Franse politie heeft een man aangehouden die verdacht wordt van het plannen van een aanval tijdens de Olympische Spelen. Bronnen bij de veiligheidsdiensten bevestigen het nieuws tegenover persbureau ‘Reuters’ na berichtgeving van de krant ‘Le Parisien’. Volgens die krant gaat het om een 18-jarige man die geradicaliseerd zou zijn.

Lees meer »

Gouden huwelijksgeluk voor Eric en Liliana uit Tielt

Eric Meulebrouck en Liliana Dewaelsche mochten onlangs hun gouden jubileum vieren. Eric groeide op in Tielt, waar hij ook naar school ging. Hij werkte 30 jaar lang bij Bafa in Schuiferskapelle en 12 jaar bij Bauwens in Beernem.
The post Gouden huwelijksgeluk voor Eric en Liliana uit Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Dansinitiaties in Baudelopark draaien op volle toeren en bij SGOL proef je van echte Gentse Kroakemandels

Dag twee van de Gentse Feesten zijn volop aan de gang! In het Baudelopark draaien de dansinitiaties op volle toeren. Wie graag Kroakemandels, gezouten gefrituurde erwten, wil proeven moet bij SGOL onder de stadshal zijn. Het is rond de 30 graden in de stad, maar later op de avond gaat het mogelijks onweren. Met het oog daarop zijn constructies op

Lees meer »

Telecombedrijven bereiken akkoord over samenwerking bij glasvezeluitrol in Vlaanderen 

Telecombedrijven Telenet, Proximus en Wyre en Fiberklaar, die elk bezig zijn met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Vlaanderen, hebben een "memorandum of understanding" ondertekend waarin ze de belangrijkste voorwaarden vastlegden voor een mogelijke toekomstige samenwerking. Volgens de bedrijven kan dit leiden tot "een bredere en snellere fiberuitrol, met minder openbare werken". Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) noemt de samenwerking

Lees meer »

President Biden in eerste toespraak nadat hij uit race stapte: “Persoonlijke ambitie kan redden van onze democratie niet in de weg staan”

President Joe Biden heeft de Amerikanen woensdagavond lokale tijd in een toespraak vanuit het Oval Office verteld dat het tijd is om “de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie”. De toespraak volgde op zijn aankondiging afgelopen zondag dat hij zich op 5 november niet opnieuw verkiesbaar stelt, maar zijn vicepresident Kamala Harris naar voren schuift als Democratisch presidentskandidaat.

Lees meer »

Deze West-Vlamingen mogen zich voortaan barones of commandeur noemen

Ter gelegenheid van de nationale feestdag heeft het koningshuis enkele verdienstelijke landgenoten een adellijke titel of ereteken toegekend. Onder hen ook drie West-Vlamingen. Lieve Mostrey, voormalig ceo van Euroclear, mag zich voortaan barones noemen, Marc Michils (voorzitter Kom op tegen Kanker) is nu baron. Topdokter Réginald Moreels kreeg de titel van commandeur in de Kroonorde.
The post Deze West-Vlamingen

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Leger Israël vindt lichaam gijzelaar in Gaza – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke dode burger een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »

Parket heropent na 31 jaar onderzoek naar moord op Tania Van Kerkhoven (17): “Nieuwe DNA-technieken kunnen meer duidelijkheid geven” 

Het parket van Antwerpen heropent na 31 jaar het onderzoek naar de moord op de 17-jarige Tania Van Kerkhoven. Ze werd in 1993 met verschillende messteken teruggevonden in een park in Berchem, nadat ze naar een fuif was geweest. Wat er precies gebeurde en wie haar vermoordde, is nooit aan het licht gekomen, maar met nieuwe moderne onderzoekstechnieken wil het

Lees meer »