Harmonie De Zeegalm maakt muzikale reis door jaren ‘70 en ‘80: “Ideaal om eens kennis te maken”

Koninklijke Harmonie De Zeegalm, sinds de toevoeging van strijkers een symfonisch orkest, brengt op zaterdag 8 juni het concert De Zeegalm goes Retro Rewind in de kerk van Westkapelle. “Het was het idee van onze dirigent Hans Vermeersch om, onder meer naar aanleiding van 50 jaar Abba’, hits uit de jaren ‘70 en ‘80 te spelen”, zegt bestuurslid Lisa Penneman.

Koninklijke Harmonie De Zeegalm, vooral bekend voor haar jaarlijkse druk bijgewoonde kerstconcert, gooit het voor haar eerstvolgende optreden eens over een andere boeg. Met haar concert De Zeegalm goes Retro Rewind, op zaterdag 8 juni om 20 uur in de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle, kiest het gezelschap niet voor de voor de hand liggende melodieën, maar wel voor pop- en rocksongs uit de jaren ‘70 en ‘80.

Rijke geschiedenis

De Zeegalm zelf heeft een geschiedenis die nog veel verder terug gaat in de tijd dan deze intussen meer dan 50 jaar oude songs. Deze harmonie is in 1947 ontstaan vanuit een fusie van vier Knokse muziekverenigingen die gelieerd waren aan een lokale politieke partij. Zo waren er de liberale Duinenzonen, het katholieke Sint-Cecilia, een kleiner socialistisch korps en het korps De knapen van de Oosthoek. Na de verkiezingen van 1946 staken de beheerders van die muziekmaatschappijen de koppen bijeen en werd dus beslist om ze tot één te versmelten, met name het huidige De Zeegalm. Aanleiding hiervoor was de politieke overwinning van de ‘Groep Gemeentebelangen’, onder leiding van Leon Lippens, vader van wijlen burgemeester Leopold Lippens. Hij wilde verzoening onder de korpsen en zou één enkel gemeentelijk muziekkorps financieel steunen.

In 1985 werd er een samenwerking op touw gezet met het muziekgezelschap Apollo uit Sluis, omdat beide korpsen dezelfde dirigent hadden. De samenwerking wordt tot op vandaag overigens nog altijd in stand gehouden. “En sinds 2005 heeft onze huidige dirigent Hans Vermeersch een strijkersensemble toegevoegd aan ons orkest. Sinds dan zijn we eigenlijk een symfonisch orkest en noemen we onszelf ook wel eens Harsymf Apollo-Zeegalm”, legt bestuurslid Lisa Penneman uit. “De samenwerking met harmonie Apollo Sluis is overigens best wel intens. Zo vinden de repetities op donderdag afwisselend plaats in de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle en in het multifunctioneel centrum Die Keure in Sluis. Op vrijdag repeteren we steeds in de kerk in Westkapelle.”

Zijsprongetje

Met het concert De Zeegalm goes Retro Rewind kiest het gezelschap muzikaal voor een opmerkelijke zijsprongetje. “Het was het idee van onze dirigent Hans Vermeersch om eens hits uit de jaren ‘70 en ‘80 te spelen”, zegt Lisa Penneman. “Aanleiding is onder meer het 50-jarig bestaan van de Zweedse band ABBA. Er zullen dus ook wel een aantal van de hits van die band gespeeld worden. Het was voor onze dirigent en heel onze ploeg uiteraard wel een groot karwei om al deze nummers aangepast voor onze harmonie en goed ingeoefend te krijgen. Ik benadruk nog graag dat de toegang gratis is. Een ideale gelegenheid dus om met ons muziekgezelschap kennis te maken.”

Alle info via: https://dezeegalm.be/

The post Harmonie De Zeegalm maakt muzikale reis door jaren ‘70 en ‘80: “Ideaal om eens kennis te maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Procureur eist 30 maanden cel tegen medeverdachte van Sven Pichal: “Weerzinwekkend, je geraakt niet zomaar aan zo’n beeldmateriaal”

Het parket van Antwerpen heeft maandag 30 maanden celstraf en 8.000 euro boete, waarvan een deel met probatie-uitstel mag zijn, geëist tegen musicalacteur Reuben D.B. Hij moest zich verantwoorden voor bezit en de verspreiding van kinderpornografisch materiaal. Reuben D.B. is een medeverdachte van radiopresentator Sven Pichal, die later op de dag voor de raadkamer verschijnt.

Lees meer »