Proost! Jarig Zwevezeels bedrijf tovert dierlijk bloed om tot eigen biertje

Veos, wereldwijde marktleider in hoogwaardige eiwitproducten voor de voeding- en voederindustrie, mag vijftig kaarsjes uitblazen. Het in Zwevezele gevestigde bedrijf haalt al een halve eeuw eiwitpoeder uit dierlijk bloed en filtert er sinds 2023 ook drinkwater uit. Om de verjaardag te vieren, lanceert het een eigen biertje… op basis van hun zelfgefilterd water.

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zorgt de intensieve veeteelt voor een overschot aan dierlijk bloed. Veos, dat in 1974 het levenslicht zag in de Wingense deelgemeente Zwevezele, is gespecialiseerd in de verwerking van dierlijk bloed en collageen tot hoogwaardig eiwitpoeder dat gebruikt wordt in menselijke en dierlijke voeding.

“Oprichter Michael Slee en zijn echtgenote Ans Streppel waren toen al gedreven door het duurzaamheidsprincipe”, klinkt het. Vijftig jaar later is Veos uitgegroeid tot een internationale speler en verwerkt het ook bijproducten van slachthuizen, zoals collageen uit dierenhuiden. Sinds 2023 produceert het ook plantaardige eiwitvezels op basis van mycelium, de wortels van champignons. Dat brengt het onder de naam Naplasol op de markt.

Vandaag telt het familiebedrijf acht productiesites en heeft het klanten in bijna negentig landen. De natuurlijke eiwittten worden ingezet voor talloze toepassingen, waaronder dierenvoeding en menselijke voeding, maar ook voor cosmeticadoeleinden. “We zijn gegroeid van een tweekoppig team tot een groep met 350 medewerkers en zijn meer dan ooit klaar voor de komende vijftig jaar.”

Vesoke

Om de verjaardag kracht bij te zetten, lanceert Veos nu een eigen bier: het Veoske. Zeven medewerkers sloegen daarvoor de handen in elkaar en gebruiken het uit bloed gefilterd water als een van de basisgrondstoffen.

Wie het Veoske aan de lippen wil zetten, is welkom tijdens de opendeurdag op zondag 2 juni van 11 tot 17 uur. Dan gunt Veos bezoekers een unieke blik achter de schermen.

Info: www.veos50.be

The post Proost! Jarig Zwevezeels bedrijf tovert dierlijk bloed om tot eigen biertje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Niet verder gedacht dan eigen regering

Het zal wel dat we de coronacrisis financieel goed zijn doorgekomen en dat onze koopkracht, ondanks de energiecrisis, bewaard is gebleven, maar moeten we ons daar zo over verheugen als intussen de staatskas is leeggelopen? Het antwoord is simpel: nee.

Lees meer »

“Luc en ik maken ons financieel geen zorgen, daar hebben we zelf voor gezorgd”: Bart Kaëll na klacht van Wendy Van Wanten over laag pensioen

“Ik kan er niet eens mijn huis mee onderhouden”, sakkerde Wendy Van Wanten (64) recent over haar pensioen van 1.500 euro. De zangeres moet blijven bijklussen om haar levensstandaard te behouden. Een alleenstaand geval? Of zitten ook haar collega’s met financiële kopzorgen op hun oude dag? Zanger Bart Kaëll reageert: “Ik kom uit een middenstandersfamilie, voldoende geld opzij zetten is

Lees meer »

“Je kan er ook ons befaamde broodje badminton eten”: Badmintonclub Markegem viert 40-jarig bestaan met zomerbar

Bij de badmintonclub van Markegem vliegen de pluimpjes al veertig jaar over het net. Die verjaardag viert de sportvereniging het komend weekend op toepasselijke wijze met een eigen zomerbar. “Ons jongste clublid is 13 jaar, ons oudste 64 jaar. We hebben dus een goede mix.”
The post “Je kan er ook ons befaamde broodje badminton eten”: Badmintonclub Markegem viert

Lees meer »

Z’n ouders doorkruisten de woestijn op blote voeten, nu is hun zoon de revelatie van het EK: het beklijvende familieverhaal van Nico Williams

“Wat mijn ouders voor ons gedaan hebben… Ik zal hen dat nooit kunnen teruggeven.” Nico Williams. 21 jaar. Broer van Iñaki (30). Winger van Athletic Bilbao. Orkaan op links bij La Roja. Maar vooral: zoon van Maria en Felix – zij doorkruisten de woestijn, zagen er mensen rondom hen sterven, op zoek naar een beter leven. “Wanneer ik blij ben?

Lees meer »

Het beste uit de Noordzee

Met haar ervaring van in het legendarische restaurant Prince Albert op de Visserskaai wist mijn maraine als geen ander ‘vesche toengsjes en ploatn’ op tafel te toveren. Gezwommen, gebakken en gekruld in ‘beste butter’. Mijn mama zou die edele volkskunst van vis fileren en bakken keurig voortzetten – ondergetekende zou beter eens z’n fileermes scherpen
The post Het beste

Lees meer »