Proost! Jarig Zwevezeels bedrijf tovert dierlijk bloed om tot eigen biertje

Veos, wereldwijde marktleider in hoogwaardige eiwitproducten voor de voeding- en voederindustrie, mag vijftig kaarsjes uitblazen. Het in Zwevezele gevestigde bedrijf haalt al een halve eeuw eiwitpoeder uit dierlijk bloed en filtert er sinds 2023 ook drinkwater uit. Om de verjaardag te vieren, lanceert het een eigen biertje… op basis van hun zelfgefilterd water.

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zorgt de intensieve veeteelt voor een overschot aan dierlijk bloed. Veos, dat in 1974 het levenslicht zag in de Wingense deelgemeente Zwevezele, is gespecialiseerd in de verwerking van dierlijk bloed en collageen tot hoogwaardig eiwitpoeder dat gebruikt wordt in menselijke en dierlijke voeding.

“Oprichter Michael Slee en zijn echtgenote Ans Streppel waren toen al gedreven door het duurzaamheidsprincipe”, klinkt het. Vijftig jaar later is Veos uitgegroeid tot een internationale speler en verwerkt het ook bijproducten van slachthuizen, zoals collageen uit dierenhuiden. Sinds 2023 produceert het ook plantaardige eiwitvezels op basis van mycelium, de wortels van champignons. Dat brengt het onder de naam Naplasol op de markt.

Vandaag telt het familiebedrijf acht productiesites en heeft het klanten in bijna negentig landen. De natuurlijke eiwittten worden ingezet voor talloze toepassingen, waaronder dierenvoeding en menselijke voeding, maar ook voor cosmeticadoeleinden. “We zijn gegroeid van een tweekoppig team tot een groep met 350 medewerkers en zijn meer dan ooit klaar voor de komende vijftig jaar.”

Vesoke

Om de verjaardag kracht bij te zetten, lanceert Veos nu een eigen bier: het Veoske. Zeven medewerkers sloegen daarvoor de handen in elkaar en gebruiken het uit bloed gefilterd water als een van de basisgrondstoffen.

Wie het Veoske aan de lippen wil zetten, is welkom tijdens de opendeurdag op zondag 2 juni van 11 tot 17 uur. Dan gunt Veos bezoekers een unieke blik achter de schermen.

Info: www.veos50.be

The post Proost! Jarig Zwevezeels bedrijf tovert dierlijk bloed om tot eigen biertje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recordvangst crystal meth onderschept in Nederland

De Nederlandse douane heeft begin maart ruim 3.200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

Lees meer »

Van waterellende naar waterpret: “Doet deugd om tijdens de zomer hier plezier te beleven”

Op en top festivalgevoel in Roesbrugge tijdens IJzerfun. Plezier op en naast het weer: dat is opnieuw de succesformule. In november vorig jaar stond het terrein nog volledig onder water door de overstromingen in de streek. “Waar we nu gezellig zitten, zat toen een goede meter onder water. Een wintereditie zit er door het overstromingsgebied dan ook niet in”, zegt

Lees meer »