Musea Brugge koopt schilderij van Frans Pourbus aan voor 159.000 euro

Binnenkort schittert er een nieuw schilderij in het Groeningemuseum. Musea Brugge heeft een iconisch werk van de Brugse schilder Frans Pourbus I aangekocht voor 159.000 euro. ‘Dronkenschap van Noach’ is een belangrijke aanvulling voor de Brugse collectie én een unieke getuige van een bewogen periode uit de geschiedenis van de Lage Landen.

Musea Brugge kon het 16e-eeuws schilderij met het tot de verbeelding sprekende thema via Christie’s Londen van een privéverzamelaar aankopen. Het is het eerste werk van de getalenteerde Brugse schilder Frans Pourbus I in de collectie van Musea Brugge en vult zo een belangrijke lacune in.

Frans Pourbus I

Frans Pourbus I (1545-1581) is de zoon van meester-schilder Pieter Pourbus en Anna Blondeel, dochter van schilder Lancelot Blondeel. Schilderen werd hem dus met de paplepel ingegeven. Pourbus leerde het vak van zijn vader in Brugge en voltooide zijn opleiding bij de gerenommeerde Antwerpse meester Frans Floris.

“Dit schilderij van Frans Pourbus I legt een belangrijke verbinding tussen de Brugse en Antwerpse meesters uit onze collectie”, vertelt schepen van Cultuur Nico Blontrock. “‘Dronkenschap van Noach’ staat op een kantelpunt in Pourbus’ oeuvre en toont een duidelijke invloed van zowel Pieter Pourbus als Frans Floris. Het schilderij is dan ook een waardevolle aanvulling voor onze collectie 16e-eeuwse kunst uit de Nederlanden.”

Bewogen periode

Het werk is daarnaast ook van groot historisch belang. Het schilderij, dat te dateren is rond 1564-1569, is namelijk een unieke getuige van een zeer bewogen periode uit de geschiedenis van de Lage Landen: de Reformatie. Die leidde tot een hervorming van de katholieke kerk en, in 1566, tot de Beeldenstorm.

Gereformeerde gelovigen, onder wie de lutheranen, konden voor het eerst openlijk hun geloof belijden. Die periode was echter van korte duur. De katholieke Spaanse bezetter sloeg de religieuze opstand hardhandig neer.

Dronkenschap

Het is in die periode dat Frans Pourbus I ‘Dronkenschap van Noach’ schildert, in opdracht van een lutherse burger. “Pourbus’ schilderij geeft ons een bijzondere inkijk in de geloofsbeleving van lutheranen tijdens de gespannen sociaal-religieuze context van de 16e eeuw”, vertelt Anne van Oosterwijk, directeur Musea Brugge.

“Het verhaal van de dronkenschap van Noach speelt zich af ná de Zondvloed. De zonden van de wereld zijn schoongewassen en Noach gaat een nieuw, rechtstreeks verbond aan met God. Ook de lutheranen zochten een nieuwe, directe relatie met God zonder tussenkomst van geestelijken. De lutherse opdrachtgever moet zich gesterkt hebben gevoeld in de boodschap van dit werk.”

Vierde gebod

De lutheranen hechtten bovendien veel belang aan de tien geboden als morele leidraad voor een goed leven. De ‘Dronkenschap van Noach’ verwijst naar het vierde gebod: ‘Eert uw vader en moeder’. Van Oosterwijk: “Voor de opdrachtgever diende dit schilderij als anti-voorbeeld van dat gebod. Na de Zondvloed bewerken Noach en zijn familie de aarde als landbouwers. Noach wordt de eerste wijnbouwer, maar kent het effect van alcohol nog niet.”

“Hij drinkt te veel, doet zijn kleren uit en valt in slaap. Op Pourbus’ werk zien we hoe zijn jongste zoon Cham hem ontdekt en uitlacht. Zijn oudste zonen kijken weg en proberen hun vader te bedekken met een blauwe mantel. Wanneer Noach wakker wordt, is hij razend op Cham. Hij vervloekt Chams vierde zoon Kanaän en al zijn nakomelingen.”

‘Dronkenschap van Noach’ wordt eerst gerestaureerd en is daarna te zien in het Groeningemuseum.

The post Musea Brugge koopt schilderij van Frans Pourbus aan voor 159.000 euro is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Theaterduo De Stresskonijnen bestaat al 20 jaar

Al twintig jaar vormen Norbert De Coster en Etienne Notteboom het theaterduo ‘De Stresskonijnen’. Onlangs waren ze te gast bij Okra Maldegem, waar ze een prachtige namiddagshow gaven. Maar daar blijft het niet bij, het creatieve duo broedt immers op nieuwe theaterplannen.
The post Theaterduo De Stresskonijnen bestaat al 20 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amerikaanse Hooggerechtshof houdt beperking op wapenwet in stand: plegers van huiselijk geweld mogen geen wapens bezitten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat mensen die een contactverbod hebben omwille van huiselijk geweld, geen vuurwapens mogen bezitten. Daarmee houden de hoge rechters een federale beperking uit 1994 op het recht om een wapen te bezitten, in stand. Dat is opvallend, want de conservatieve meerderheid in het Hof staat voor een brede vrijheid wat het Tweede Amendement betreft.

Lees meer »

LIVE. Schutters openen het vuur op synagoge, kerk en politiekantoor in Dagestan: minstens drie doden

Er zijn nagenoeg gelijktijdig twee aanvallen geweest op verschillende plaatsten in Dagestan, een autonome republiek van de Russische Federatie, gelegen aan de Kaspische Zee. Schutters openden het vuur op een synagoge, een orthodoxe kerk en een politiekantoor. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn daarbij twee politieagenten gedood en vielen er ook minstens dertien gewonden. Er zou ook een priester

Lees meer »

Vrouw (38) in levensgevaar na aanrijding met 2 dronken bestuurders in Mol

Een 38-jarige vrouw uit Meerhout verkeert nog altijd in levensgevaar na een ongeval met 2 dronken autobestuurders, afgelopen weekend in Mol. Een auto botste tegen de voetgangster, waarna een tweede auto nog eens op de eerste auto inreed. De bestuurders van de 2 wagens waren allebei onder invloed van alcohol. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Lees meer »

Vrouw kon haar geëlektrocuteerde man in jacuzzi niet redden, ze eist nu 1 miljoen dollar schadevergoeding van resort

Drama op vakantie in Mexico vorige week voor Jorge Guillen (43) en Lizette Zambrano (35), een Amerikaanse koppel uit El Paso in Texas. Toen Guillen met zijn voet het water van de jacuzzi beroerde, kreeg hij meteen elektrische schokken te verwerken. Zijn partner probeerde hem te redden, maar raakte zelf gewond en moest naar het ziekenhuis. Zambrano overleefde en eist

Lees meer »

Na zijn ontslag krijgt directeur David Breyne nieuwe school: “Mijn personeel en leerlingen zullen volgen”

De ongeziene schoolstrijd in ’s lands kleinste stad lijkt ten einde. Na zijn ontslag in De Kleine Ster krijgt directeur David Breyne groen licht om een nieuwe school op te richten in drie gebouwen en tijdelijke modulaire klassen. Het nieuws werd onthaald op applaus van leraren en ouders.
The post Na zijn ontslag krijgt directeur David Breyne nieuwe school:

Lees meer »

“Onze strafste scène namen we op tijdens een concert van Camille”: VTM-telenovelle ‘Milo’ beleeft vanavond seizoensfinale

Vanavond is ‘Milo’ toe aan een extra lange seizoensfinale. De VTM-telenovelle met Camille Dhont in de hoofdrol haalt na 100 afleveringen een zeer mooi tussenrapport en zeker niet alleen qua kijkcijfers. ‘Milo’-fans kunnen tegenwoordig zelfs ook al terecht bij de bakker en in de boekhandel. Wat is het geheim van het succes? En wat mag er naast een huwelijk nog

Lees meer »