Christophe (43) is verzot op botsauto’s en beschikt over een unieke collectie: “Ik weigerde zelfs al een mooi bod van een Fransman”

Chroom, blitse kleuren en in-het-oog-springende koplampen? Christophe Vancoillie (43) beschikt in zijn loods niet over een collectie Amerikaanse sportwagens, maar over een verzameling van kleinere bolides. De man is compleet verzot op botsauto’s en heeft ondertussen enkele unieke exemplaren in zijn bezit. “Een Fransman bood flink wat geld voor de collectie, maar ik weigerde.”

Verzamelen? Het is iets waar we ons allen wel op één of andere manier mee weten te plezieren. Voor de ene gaat het om kroonkurken of postzegels, voor de andere dan weer miniatuurflesjes of zelfs schaalmodellen. Ook Ledegemnaar Christophe is zo een verzamelaar, maar dan wel met een collectie van een ander formaat. “Het is een hobby die een heel klein beetje uit de hand is gelopen”, lacht hij terwijl hij trots zijn collectie toont. “Botsauto’s, jawel, de dingen waar we tijdens onze jonge jaren allemaal ooit wel eens hebben ingezeten. Het was iets wat ook ik graag deed, al liep het daarna een klein beetje uit de hand.”

Passie

De passie voor de kermis was er al tijdens de jonge jaren van Christophe, die ondertussen zelf foorkramer is geworden. “Mijn ouders waren bakkers in Lendelede, dus je kunt moeilijk zeggen dat het mij met de paplepel is ingegeven. Toch had ik altijd de liefde voor de ‘foor’. Toen de kermis bij ons werd opgetrokken, maakte ik er altijd een uitdaging van om met mijn legoblokjes die te gaan nabouwen. Op een dag besloot mijn mama om mijn bouwsel in de vitrine van de bakkerij te zetten. Plots kwam een foorkramer de bakkerij binnen. Hij had mijn lego’s gezien en stelde voor dat ik hem een handje ging helpen tijdens de kermis. Dolblij was ik en die ene keer groeide uit tot zowat al mijn vrije tijd die ik daar spendeerde. Maar met ouder te worden, wilde ik niet langer helpen op een kindermolen. Neen, de echte stoere jongens vond je op en rond de botsauto’s. Ik ben uiteindelijk op zo een kraam terechtgekomen en zoveel jaren later bracht ik het kraam tot bij mij thuis.”

Als salontafel

Christophe kon een Franse botsauto op de kop tikken en die kreeg een prominente plaats in de huiskamer. “Een Reverchon, een roze exemplaar en die heb ik trouwens nog altijd. Je hebt mensen die dat in een mancave zetten, van mij stond hij gewoon in de huiskamer. Ik had hem omgebouwd tot salontafel. Met dat ik zelf in de kermiswereld werk, kun je natuurlijk connecties opbouwen en dat ene exemplaar werden er al snel twee. En dan vijf, tot tien en voor ik het goed en wel besefte had ik er meer dan vijftig. Mijn vrouw vond het dan welletjes en wilde dat ik alles niet alleen naar een loods verplaatste. Ze wilde ook dat mijn collectie toch wat van onze spaarcenten kon recupereren. Zo ben ik niet alleen begonnen met ze te verhuren, denk maar aan evenementen zoals de opening van de foor van Kortrijk. Soms verkoop ik ook exemplaren, om plaats te maken voor nieuwe modellen. Tijdens de coronaperiode maakte ik filmpjes over mijn collectie, enkel en alleen om me bezig te houden. Een Franse verzamelaar had die gezien en bood me een flinke som geld voor de volledige collectie. Ik heb zijn voorstel vriendelijk afgewezen.”

Tijdloos

“Wat me zo aantrekt in de botsauto’s? Ze zijn gewoon mooi! Kijk maar naar die modellen uit de jaren 50 en 60. Dat waren toen echte pareltjes op de kermis, dingen waarin je gezien wilde worden. We hebben er onze jeugd versleten en dus heb je ook nog altijd die sentimentele waarde natuurlijk. Tijden veranderen en ook de kermis is niet echt nog te vergelijken met vroeger. Toch zijn er bepaalde kramen die tijdloos zijn en nog steeds de jeugd aantrekken. De botsauto’s? Die staan helemaal bovenaan die lijst.”

The post Christophe (43) is verzot op botsauto’s en beschikt over een unieke collectie: “Ik weigerde zelfs al een mooi bod van een Fransman” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koekeloeren geeft startende dj’s podium

Het gemeentebestuur organiseert in samenwerking met de jeugdraad de tweede editie van het openluchtfestival Koekeloeren op woensdag 14 augustus op het Concertplein. De vorige editie in 2023 was een heus succes en vond plaats onder een stralende zon, wat zorgde voor echte summervibes.
The post Koekeloeren geeft startende dj’s podium appeared first on KW.be.

Lees meer »

Op het podium van de Gentse Feesten zingt Marieke (32) haar trauma’s en oude demonen van zich af: “Eindelijk ben ik tot rust gekomen”

Vier jaar lang vocht zangeres Marieke Bresseleers (32) als slachtoffer van fysiek en seksueel partnergeweld om erkenning. Haar imponerende doortocht op de Gentse Feesten van zaterdag was enkel mogelijk na een juridisch gevecht én een persoonlijke strijd tegen haar eigen demonen en verslavingen. “Pas de jongste weken denk weer: ik ben oké.”

Lees meer »

Vier mannen in de cel voor drugshandel vanuit pand in De Panne

Vier mannen zitten sinds eind vorige week in de cel voor hun betrokkenheid bij de drugshandel vanuit een pand in De Panne. De vier, mannen van 18, 18, 22 en 58 jaar, werden op verschillende tijdstippen opgepakt. In het huis werd cocaïne, cannabis en een grote som cash geld gevonden.
The post Vier mannen in de cel voor drugshandel

Lees meer »

Voetganger (37) kritiek na aanrijding door wagen in Brugge, slachtoffer lag wellicht al op straat

Een 37-jarige voetganger is in de nacht van dinsdag op woensdag in kritieke toestand afgevoerd bij een verkeersongeval langs de Dudzeelse Steenweg in Brugge. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan. Volgens de eerste vaststellingen zou het slachtoffer al op straat gelegen hebben.
The post Voetganger (37) kritiek na aanrijding door wagen in Brugge, slachtoffer lag wellicht al op straat

Lees meer »