Christophe (43) is verzot op botsauto’s en beschikt over een unieke collectie: “Ik weigerde zelfs al een mooi bod van een Fransman”

Chroom, blitse kleuren en in-het-oog-springende koplampen? Christophe Vancoillie (43) beschikt in zijn loods niet over een collectie Amerikaanse sportwagens, maar over een verzameling van kleinere bolides. De man is compleet verzot op botsauto’s en heeft ondertussen enkele unieke exemplaren in zijn bezit. “Een Fransman bood flink wat geld voor de collectie, maar ik weigerde.”

Verzamelen? Het is iets waar we ons allen wel op één of andere manier mee weten te plezieren. Voor de ene gaat het om kroonkurken of postzegels, voor de andere dan weer miniatuurflesjes of zelfs schaalmodellen. Ook Ledegemnaar Christophe is zo een verzamelaar, maar dan wel met een collectie van een ander formaat. “Het is een hobby die een heel klein beetje uit de hand is gelopen”, lacht hij terwijl hij trots zijn collectie toont. “Botsauto’s, jawel, de dingen waar we tijdens onze jonge jaren allemaal ooit wel eens hebben ingezeten. Het was iets wat ook ik graag deed, al liep het daarna een klein beetje uit de hand.”

Passie

De passie voor de kermis was er al tijdens de jonge jaren van Christophe, die ondertussen zelf foorkramer is geworden. “Mijn ouders waren bakkers in Lendelede, dus je kunt moeilijk zeggen dat het mij met de paplepel is ingegeven. Toch had ik altijd de liefde voor de ‘foor’. Toen de kermis bij ons werd opgetrokken, maakte ik er altijd een uitdaging van om met mijn legoblokjes die te gaan nabouwen. Op een dag besloot mijn mama om mijn bouwsel in de vitrine van de bakkerij te zetten. Plots kwam een foorkramer de bakkerij binnen. Hij had mijn lego’s gezien en stelde voor dat ik hem een handje ging helpen tijdens de kermis. Dolblij was ik en die ene keer groeide uit tot zowat al mijn vrije tijd die ik daar spendeerde. Maar met ouder te worden, wilde ik niet langer helpen op een kindermolen. Neen, de echte stoere jongens vond je op en rond de botsauto’s. Ik ben uiteindelijk op zo een kraam terechtgekomen en zoveel jaren later bracht ik het kraam tot bij mij thuis.”

Als salontafel

Christophe kon een Franse botsauto op de kop tikken en die kreeg een prominente plaats in de huiskamer. “Een Reverchon, een roze exemplaar en die heb ik trouwens nog altijd. Je hebt mensen die dat in een mancave zetten, van mij stond hij gewoon in de huiskamer. Ik had hem omgebouwd tot salontafel. Met dat ik zelf in de kermiswereld werk, kun je natuurlijk connecties opbouwen en dat ene exemplaar werden er al snel twee. En dan vijf, tot tien en voor ik het goed en wel besefte had ik er meer dan vijftig. Mijn vrouw vond het dan welletjes en wilde dat ik alles niet alleen naar een loods verplaatste. Ze wilde ook dat mijn collectie toch wat van onze spaarcenten kon recupereren. Zo ben ik niet alleen begonnen met ze te verhuren, denk maar aan evenementen zoals de opening van de foor van Kortrijk. Soms verkoop ik ook exemplaren, om plaats te maken voor nieuwe modellen. Tijdens de coronaperiode maakte ik filmpjes over mijn collectie, enkel en alleen om me bezig te houden. Een Franse verzamelaar had die gezien en bood me een flinke som geld voor de volledige collectie. Ik heb zijn voorstel vriendelijk afgewezen.”

Tijdloos

“Wat me zo aantrekt in de botsauto’s? Ze zijn gewoon mooi! Kijk maar naar die modellen uit de jaren 50 en 60. Dat waren toen echte pareltjes op de kermis, dingen waarin je gezien wilde worden. We hebben er onze jeugd versleten en dus heb je ook nog altijd die sentimentele waarde natuurlijk. Tijden veranderen en ook de kermis is niet echt nog te vergelijken met vroeger. Toch zijn er bepaalde kramen die tijdloos zijn en nog steeds de jeugd aantrekken. De botsauto’s? Die staan helemaal bovenaan die lijst.”

The post Christophe (43) is verzot op botsauto’s en beschikt over een unieke collectie: “Ik weigerde zelfs al een mooi bod van een Fransman” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Strandbibliotheek in Zeebrugge terug open vanaf 1 juli

Op het strand van Zeebrugge vind je dit jaar voor de 22ste maal op een rij de strandbibliotheek. Je kan er zeven dagen op zeven tussen 10.30 en 17.30 uur volledig gratis (zonder lidgeld te moeten betalen) boeken, strips en magazines uitlenen.
The post Strandbibliotheek in Zeebrugge terug open vanaf 1 juli appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mijn budget op vakantie? 1.000 euro per nacht”: BV’s laten in hun portemonnee kijken

Voor sommigen is geld een middel om dromen te realiseren, voor anderen een bron van zorgen en conflicten. Bekende Vlamingen zijn hierop geen uitzondering. Hoe gaan zij om met hun centen? Van een peperdure Maserati tot prijzige reisjes en opvallende besparingstips: ‘TV Familie’ lijst op hoe onze BV’s hun geld laten rollen. “Mijn living lijkt meer op een drankenhandel.”

Lees meer »

“Het moment dat mama haar verhaal vertelt, stop je te denken als een kind”: het beklijvende familieverhaal van EK-revelatie Nico Williams

“Wat mijn ouders voor ons gedaan hebben… Ik zal hen dat nooit kunnen teruggeven.” Nico Williams. 21 jaar. Broer van Iñaki (30). Winger van Athletic Bilbao. Orkaan op links bij La Roja. Maar vooral: zoon van Maria en Felix – zij doorkruisten de woestijn, zagen er mensen rondom hen sterven, op zoek naar een beter leven. “Wanneer ik blij ben?

Lees meer »

Succes na protest: De Lijn vermindert aantal bussen in Sint-Kruisstraat in Brugge

Onder druk van de vele klachten doet De Lijn vanaf 1 juli enkele aanpassingen aan het bussenplan. Zo komt er een volledig nieuwe lijn 421, die Brugge via Dudzele en Westkapelle met Knokke zal verbinden. Daarnaast werd het probleem van de bussen in de Sint-Kruisstraat uitgeklaard.
The post Succes na protest: De Lijn vermindert aantal bussen in Sint-Kruisstraat in

Lees meer »

REACTIES. De Bruyne en Tedesco tevreden, maar zien ook gebrek aan efficiëntie: “Hadden 5 keer kunnen scoren” – Theate stelt gerust na wissel

En of de 2-0-zege tegen Roemenië deugd deed bij de Rode Duivels. Domenico Tedesco wees wel meteen op het gebrek aan efficiëntie. “We hadden vijf keer kunnen scoren.” Recordinternational Jan Vertonghen stond ondertussen te blinken in de interviewzone. “Zo’n matchen zijn de beste. Niet twijfelen of rekenen, maar er vanaf het begin voor gaan.” Zijn collega-verdediger Theate stelde de fans

Lees meer »

“Jullie gaan me toch niet tot in kleedhokje volgen?”: Emma Meesseman en Belgian Cats passen als eersten olympische outfit in BOIC-boetiek

De Belgian Cats mochten de spits afbijten: Emma Meesseman en co. bezochten vandaag de pas geopende olympische boetiek van het BOIC om de officiële kledij voor Parijs 2024 te kiezen en te passen. De ene Belgian Cat is al wat ijdeler dan de andere: “Maar iedereen voelt zich hier toch wat als een klein kind in een speelgoedwinkel”.

Lees meer »