Brugse Uitpas wordt uitgebreid om de drempel voor verenigingen te verlagen

De Brugse gemeenteraad keurde dinsdagavond een wijziging goed aan het reglement van de Uitpas. Van zodra verenigingen (sport, jeugd of cultuur) meer dan 10 procent leden hebben met recht op het kansentarief wordt er voortaan een extra compensatie voorzien vanuit de stad Brugge. Dit om de instapdrempel in de Uitpas voor verenigingen te verlagen.

Het schepencollege besliste op 13 juli 2021 in te stappen in de Uitpas. Die Uitpas is een spaar- en voordelenkaart voor de vrijetijdsector, maar ook een kortingskaart voor mensen die recht hebben op een kansentarief.

Extra ondersteuning

Voor erkende Brugse verenigingen (uit de sport-, jeugd- en cultuursector) die geen professionele werkkracht in dienst hebben en die instappen in het Uitpas-verhaal is de kostendeling als volgt: de deelnemer betaalt 20 procent, het stadsbestuur past 70 procent bij en de vereniging 10 procent.

De beslissing om 10 procent meer te betalen dient om extra ondersteuning te bieden aan Brugse verenigingen die open staan voor deze doelgroep. Daarom zal deze ondersteuning gedragen worden door het Brugse stadsbestuur.

Armoede

Volgens cultuurschepen Nico Blontrock :creëert de Stad met de extra ondersteuning een plafond voor de kosten voor verenigingen met veel mensen in armoede: “ Het compensatiebedrag wordt berekend op de totale kostenderving van de vereniging via de Uitpas, in verhouding tot het aantal leden boven de 10 procent. Dus niet enkel op lidgelden, maar ook op kampen, evenementen en dergelijke.”

“We merkten dat erkende Brugse verenigingen die veel leden hebben met kansentarief, de solidaire kostendeling die gepaard gaat met een instap in Uitpas, niet kunnen dragen. De nieuwe 10 procent regel zou verenigingen met een groot aantal leden in armoede over de streep kunnen trekken om toch van de Uitpas te genieten.”

“Het vrijetijdsaanbod voor mensen in armoede zal hierdoor ook uitbreiden. Ik schat nu in dat een tien a 15 tal verenigingen hierop beroep zullen doen én ik hoop eigenlijk dat het er meer worden, omdat dan zou blijken dat de Uitpas wel degelijk werkt als toeleider naar het verenigingsleven toe”.

The post Brugse Uitpas wordt uitgebreid om de drempel voor verenigingen te verlagen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KAART. Supporteren voor jouw dorpsgenoot op de Olympische Spelen? Ontdek hier welke Belgische atleten in jouw buurt wonen

Sportliefhebbers, verenigt u: vrijdag wordt eindelijk het officiële startschot gegeven voor de Olympische Spelen in Parijs! Met maar liefst 166 atleten stuurt ons land zijn grootste olympische delegatie ooit naar de Franse hoofdstad. Maar voor welke olympiërs die in jouw buurt wonen zal jij de komende weken nét iets harder kunnen supporteren? Ontdek het hier op kaartjes van de vijf

Lees meer »

“Wat een slimme investering”: Democraten drijven spot met Trumps donatie van 6.000 dollar aan Kamala Harris

Voor Donald Trump (78) de politiek inging doneerde hij 6.000 dollar (ongeveer 5.500 euro) aan zijn rivaal Kamala Harris (59). Dat heeft de Amerikaanse krant ‘The Sacramento Bee’ onthuld. Trump leek de Democrate in het verleden dus te steunen, al blijft er van die steun vandaag niets meer over. Gisteren noemde Trump Harris nog “oerdom” en beweerde hij dat ze

Lees meer »

Twee kinderen buiten levensgevaar na tragisch ongeval met Antwerps gezin in Namen

“Alles lijkt erop dat de vader van het gezin de snelheid van het landbouwvoertuig verkeerd ingeschat heeft.” Dat zegt Valérie Lecompte, de burgemeester van Somme-Leuze, nadat een dodelijk ongeval in haar gemeente zaterdag twee levens eiste. Een vader uit het Antwerpse overleefde de klap niet, net als zijn zoon. Maar de twee andere kinderen in de auto zijn intussen wel

Lees meer »

Duitse verdachten aangehouden in onderzoek naar terreuraanslag

De twee Duitsers die donderdagochtend gearresteerd werden in het kader van het onderzoek naar een terreuraanslag zijn aangehouden. In ons land pakten de speurders ook nog zeven mensen op, zij verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Ze zouden allen aanhangers zijn van de jihadistische terreurgroep ISKP.

Lees meer »

Prostitutiehuis in Lanaken moet opnieuw 6 weken sluiten: “Hier aan prostitutie doen, is vragen om problemen”

Het gemeentebestuur van Lanaken heeft beslist om een prostitutiehuis in de Bessemerstraat vanaf vandaag opnieuw 6 weken lang te sluiten. Het nam die maatregel al eens in maart. De reden is de aanhoudende overlast die met de prostitutie gepaard gaat. Een auto en verschillende vuilnisbakken gingen al in vlammen op. Op straat is veel lawaai door draaiende motoren en luide

Lees meer »