Brugse Uitpas wordt uitgebreid om de drempel voor verenigingen te verlagen

De Brugse gemeenteraad keurde dinsdagavond een wijziging goed aan het reglement van de Uitpas. Van zodra verenigingen (sport, jeugd of cultuur) meer dan 10 procent leden hebben met recht op het kansentarief wordt er voortaan een extra compensatie voorzien vanuit de stad Brugge. Dit om de instapdrempel in de Uitpas voor verenigingen te verlagen.

Het schepencollege besliste op 13 juli 2021 in te stappen in de Uitpas. Die Uitpas is een spaar- en voordelenkaart voor de vrijetijdsector, maar ook een kortingskaart voor mensen die recht hebben op een kansentarief.

Extra ondersteuning

Voor erkende Brugse verenigingen (uit de sport-, jeugd- en cultuursector) die geen professionele werkkracht in dienst hebben en die instappen in het Uitpas-verhaal is de kostendeling als volgt: de deelnemer betaalt 20 procent, het stadsbestuur past 70 procent bij en de vereniging 10 procent.

De beslissing om 10 procent meer te betalen dient om extra ondersteuning te bieden aan Brugse verenigingen die open staan voor deze doelgroep. Daarom zal deze ondersteuning gedragen worden door het Brugse stadsbestuur.

Armoede

Volgens cultuurschepen Nico Blontrock :creëert de Stad met de extra ondersteuning een plafond voor de kosten voor verenigingen met veel mensen in armoede: “ Het compensatiebedrag wordt berekend op de totale kostenderving van de vereniging via de Uitpas, in verhouding tot het aantal leden boven de 10 procent. Dus niet enkel op lidgelden, maar ook op kampen, evenementen en dergelijke.”

“We merkten dat erkende Brugse verenigingen die veel leden hebben met kansentarief, de solidaire kostendeling die gepaard gaat met een instap in Uitpas, niet kunnen dragen. De nieuwe 10 procent regel zou verenigingen met een groot aantal leden in armoede over de streep kunnen trekken om toch van de Uitpas te genieten.”

“Het vrijetijdsaanbod voor mensen in armoede zal hierdoor ook uitbreiden. Ik schat nu in dat een tien a 15 tal verenigingen hierop beroep zullen doen én ik hoop eigenlijk dat het er meer worden, omdat dan zou blijken dat de Uitpas wel degelijk werkt als toeleider naar het verenigingsleven toe”.

The post Brugse Uitpas wordt uitgebreid om de drempel voor verenigingen te verlagen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Procureurs van Ieper en Brugge blijven geschorst na gesjoemel met examenvragen

West-Vlaams procureur Filiep Jodts heeft de schorsing van twee van zijn afdelingsprocureurs met drie maanden verlengd. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen. J.L. en Y.S. werden geschorst in de nasleep van de affaire rond de gelekte examenvragen voor het magistratenexamen van januari.
The post Procureurs van Ieper en Brugge blijven geschorst na gesjoemel met examenvragen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groepsexpo deelnemers Prijs van de Makers in Sint-Annakasteel in Maldegem

Nog tot en met 15 juli kan je in het Sint-Annakasteel naar een groepsexpo met werk van kunstenaars die deelnamen aan de Prijs van de Makers. “Op onze open call reageerden 224 kunstenaars, bijna een verdubbeling ten opzichte van onze vorige editie”, zegt schepen van Cultuur Nicole Maenhout (N-VA), die tijdens de openingsreceptie de namen van de winnaars van de

Lees meer »

Child Focus meldt recordaantal meldingen van misbruikbeelden

Child Focus heeft vorig jaar een recordaantal meldingen van misbruikbeelden gekregen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie. Die pleit dinsdag voor de dringende goedkeuring van een Europese verordening die ervoor moeten zorgen dat seksuele misbruikbeelden worden opgespoord en verwijderd van online platforms.

Lees meer »

Steenuilenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen viert 10-jarig bestaan

Eind 2014 werd de Steenuilenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen opgericht. Het werkgebied strekt zich uit binnen de cirkel Menen, Izegem, Waregem, Anzegem, Spiere-Helkijn en Aalbeke. Het steenuilenproject heeft ook een verrassend sociaal karakter door samen te werken met vzw IMlandelijk en jeugdzorginstelling De Zande.
The post Steenuilenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen viert 10-jarig bestaan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Russisch staatsbezoek aan Noord-Korea afgetrapt: relatie tussen Poetin en Kim Jong-un gaat “nieuw tijdperk van voorspoed” in

Het Russische staatsbezoek aan Noord-Korea is officieel afgetrapt. De Russische president Vladimir Poetin (71) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (40) hebben een ceremonie bijgewoond op het centrale plein van de hoofdstad Pyongyang. Tijdens een gesprek met Kim Jong-un heeft Poetin gezegd dat hij de Noord-Koreaanse steun voor de oorlog in Oekraïne “waardeert”.

Lees meer »

Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd mogelijk dat een outsider de trui pakt”

Ook in de Baloise Belgium Tour liet Cériel Desal (24) uit Roeselare zich zien. Iets wat hij al het hele seizoen doet. Zondag komt hij in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem aan de start van het Belgisch kampioenschap. Zonder twijfel zal de Roeselarenaar van Bingoal WB zich opnieuw tonen.
The post Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd

Lees meer »

Bijna 350 miljoen euro in tien jaar tijd: hoe Tom Brady ook na zijn carrière grootverdiener blijft in de NFL-wereld

Zevenvoudig Super Bowl-winnaar Tom Brady (46) blijkt niet enkel op, maar ook naast het American Football-veld een grootverdiener. Hij ruilt komende tien NFL-seizoenen zijn plek als quarterback in voor een zitje in de commentaarcabine van Fox Sports. Wat hij daarvoor terugkrijgt? De mooie som van maar liefst 375 miljoen dollar, goed voor bijna 350 miljoen euro.

Lees meer »

Rusthuis Ofelia moet ten laatste in september de deuren sluiten nadat het erkenning verliest: tientallen bewoners moeten verhuizen

Het woonzorgcentrum Ofelia in Overijse moet tegen uiterlijk 15 september 2024 de deuren sluiten. Het Departement Zorg heeft de erkenning van dit woonzorgcentrum ingetrokken, omdat het er ondanks herhaaldelijke aanmaningen niet in slaagt de kwaliteit van de zorg voor zijn bewoners op een voldoende hoog niveau te houden. Er verblijven momenteel nog een 30-tal personen in het woonzorgcentrum. Het Departement

Lees meer »