“Wie een fiets schenkt, is een jaar lang gratis lid”: veilig verhuur dankzij ‘De Fietsbieb’

Fietsen is gezond, zoveel is duidelijk. Maar een fiets aanschaffen, heeft zijn prijs. Gelukkig ‘fietst’ uitleensysteem ‘De Fietsbieb’ in Menen in de bres voor al wie zich geen eigen fiets kan veroorloven met mooie, veilige tweewielers voor jong en oud.

“Voor jong en oud is slechts van toepassing op twee Fietsbieb- uitleenpunten, namelijk in Oostende en Menen. In alle andere Fietsbiebs kan je alleen kinderfietsen lenen. Wij doen beiden en dit project draagt de naam Free Wielie”, zegt initiatiefnemer Joan Vander Beken.

Al vijf jaar

De Fietsbieb is een project van beweging.net en draait vooral op de inzet van de vele vrijwilligers en de welgekomen giften van steunende instanties. “Fietsbieb Menen bestaat intussen al meer dan vijf jaar. Wij werken hier met een 20-tal vrijwilligers, bestaande uit een technisch team, administratie en een onthaalploeg. Onze technici zijn hier elke dinsdag- en donderdagvoormiddag aanwezig om elke fiets te herstellen en te voorzien van ons eigen label. Het is ook heel belangrijk dat de fiets veilig de weg op mag. Elke kinderfiets en/of volwassenenfiets die wij uitlenen, is klaar voor gebruik. Hij is wettelijk en kwalitatief in orde gezet door onze medewerkers. Onze mensen hebben ook allemaal een ‘fietsherstel’- opleiding gevolgd”, vertelt Joan.

Fietsen welkom

Wie een ongebruikte fiets staan heeft, is steeds welkom bij De Fietsbieb. “Breng ze maar binnen, met veel plezier. Elke fiets die we nog kunnen herstellen onder de kostprijs van 50 euro is meer dan welkom en krijgt een plaatsje in onze uitleenstal”, lacht Joan.

“Je mag de geleende fiets steeds komen inwisselen voor een ander exemplaar”

Men krijgt telkens op de derde zaterdag van de maand, tussen 9 uur en 11.45 uur de kans om een fiets te komen lenen of omwisselen. “Met een abonnement van slechts 20 euro per jaar en een waarborg van 20 euro mag je een jaar lang een kinderfiets of volwassenenfiets gebruiken. Tijdens dat jaar mag je die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit ons aanbod”, aldus Joan.

Ook voor scholen

Fietsbieb Menen herbergt een 300-tal fietsen en daarvan zijn er steeds meer dan 250 exemplaren in omloop. “Iedereen kan er mee gebaat zijn om hier een fiets te huren. Om budgettaire redenen, om recyclage te steunen, uit milieubewustzijn,… We lenen ook fietsen uit aan scholen opdat leerlingen zonder fiets hun examens zouden kunnen afleggen”, zegt Joan. Tijdens de periode dat je een fiets van de Fietsbieb gebruikt, sta je als gebruiker wel in voor het onderhoud van de fiets en het herstellen van schade. “Herstellingskosten die niet te wijten zijn aan normale slijtage, maar het gevolg zijn van onachtzaam gebruik, vandalisme of diefstal van onderdelen, zijn ten laste van de lener”, weet Joan.

Bij De Fietsbieb loopt ook nog een leuke actie. “Wie zelf een degelijke kinderfiets in goede staat schenkt aan de Fietsbieb krijgt in ruil onmiddellijk een jaar gratis lidmaatschap of heeft recht op een waardebon om later op te nemen of aan iemand anders te schenken”, zegt Joan.

Verlieswaarde

De fietsen zij echter niet verzekerd tegen diefstal. “Bij diefstal of verlies van de fiets doe je binnen de twee werkdagen aangifte bij de lokale politie en bij de Fietsbieb. Wordt de fiets binnen de zes maanden na de aangiftedatum niet teruggevonden, dan wordt de verlieswaarde van de fiets aan jou als ontlener aangerekend. Voor een kinderfiets wordt 50 euro aangerekend”, zegt Joan.

De toekomst van De Fietsbieb loopt in ieder geval gesmeerd. “Met een mooie 300 tal fietsen op onze teller komen we er nog steeds tekort. Ik bedankt alvast al onze sponsors, zoals de Cera Bank voor hun grote steun en uiteraard onze vele vrijwilligers en medewerkers die iedere week terug met een brede glimlach de handen uit de mouwen stropen om dit initiatief straf draaiend te houden”, besluit Joan.

Meer info: Open elke derde zaterdag van de maand. Kelder van ELG Piramide, achterkant van het voormalig belastinggebouw. Grote Markt 10 Menen (ingang via Poststraat) Info: www.facebook.com/fietsbiebmenen

The post “Wie een fiets schenkt, is een jaar lang gratis lid”: veilig verhuur dankzij ‘De Fietsbieb’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe lang duurt het om het hele parcours van Tomorrowland af te wandelen? “Het kostte vooral veel zweet”

Het parcours van Tomorrowland is vergelijkbaar met een pretpark, want het festival aan De Schorre in Boom is dan ook een héél grote magische wereld. Met 15 podia en dan eens zoveel andere installaties, winkeltjes, de kapper, … kan je er dan ook genoeg doen. Dat zijn gegarandeerd héél veel stappen voor wie een weekend gaat dansen op Tomorrowland. Hoeveel

Lees meer »

Vader en oudste zoon (12) sterven bij tragisch ongeval op weg naar vakantie in de Ardennen: “De jongste ontwaakt morgen uit zijn coma. Hij weet nog niet dat zijn papa en broer er niet meer zijn”

Wat een fijne uitstap moest worden, is voor een Antwerps gezin uitgedraaid op een drama. Zaterdag botsten ze in het Waalse Sinsin met de wagen tegen een landbouwvoertuig. Vader en oudste zoon waren op slag dood, de twee andere zoons raakten zwaargewond. “Ze keken ongelooflijk uit naar hun vakantie.”

Lees meer »

Nadat twee jongeren sterven na elektrocutie door bovenleiding: niet hun eerste stunt, maar deze keer wel met fatale gevolgen

Een stevige portie durf liep voor twee jongeren uit het Brusselse Laken woensdagnacht fataal af. Toen Ibrahim M. (20) op een bovenleiding van een spoorweg klauterde, kreeg hij een schok van 3.000 volt door zijn lichaam. Zijn vriend Amin S. (19) werd vermoedelijk meegesleurd in de val. Volgens de oom van de jongste was het niet de eerste keer dat

Lees meer »

Prominente politica doodgeschoten in West-Oekraïne

In het westen van Oekraïne is het gewezen rechts-nationalistische parlementslid Iryna Farion doodgeschoten. Farion is vooral bekend van haar anti-Russische uitspraken. De 60-jarige vrouw overleed in Lviv in het ziekenhuis aan haar verwondingen, nadat ze een kogel in het hoofd had gekregen.

Lees meer »

Wielerclub steekt signaalgevers in nieuwe uitrusting

De koninklijke wielerclub ‘De Verenigde Sportvrienden-Hoger Op’ in Langemark kan tijdens de wielerwedstrijden die ze organiseert in de gemeente een beroep doen op een groep trouwe signaalgevers.
The post Wielerclub steekt signaalgevers in nieuwe uitrusting appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uitruk voor ‘groot gat’ in wegdek, maar slechts klein zinkgat te vinden

Vreemde oproep voor de hulpdiensten zaterdagmiddag in Diksmuide. Een buurtbewoner meldde er een groot gat in de weg op een parking. Bij aankomst bleek het eerder om een futiliteit te gaan die tijdelijk opgelost werd met het plaatsen van een kegel.
The post Uitruk voor ‘groot gat’ in wegdek, maar slechts klein zinkgat te vinden appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Buffalo-ploegvoorstelling zit erop, coverband Equality zorgt voor sfeer op de Korenmarkt

Dag vier van de Gentse Feesten is in mineur begonnen. Het ‘Botram!’-kraam werd gevandaliseerd door vleesliefhebbers. Gelukkig heeft het Sint-Baafsplein vanavond heel wat in petto om de sfeer weer op te krikken. Daar werd de Buffalo-ploeg enthousiast ontvangen door de fans. Om 23 uur zal Eurosong-winnaar Johnny Logan nog op het podium klimmen. Mis niets van deze Gentse Feesten in

Lees meer »

Hoe driedaagse onder scoutsvrienden eindigde in nachtmerrie: “Niet de eerste keer dat hier iemand verdrinkt”

De 25-jarige Daan uit Leuven verdronk gisteren in het meer van Vielsalm, in de provincie Luxemburg, toen hij daar na een feestje naar huis wilde keren. “Ik weet niet of ze veel of weinig gedronken hadden, maar dan is dat water dubbel zo gevaarlijk”, vertelt boer Erwin die zijn kampterrein aan de scouts verhuurde. Reconstructie van wat een plezierige driedaagse

Lees meer »