Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden

Volgens een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) – goedgekeurd door de deputatie op 11 april – werken de provincie en Wingene aan de uitbreiding van het bedrijventerrein De Hille. Kern van het probleem: het zou een zone worden voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven. Daar zitten de omwonenden in De Hille en Boekhout niet op te wachten en de onrust groeit in ettelijke Facebook-pagina’s. Reden genoeg voor oppositiepartij Burgerbelangen om de nodige vragen te stellen tijdens de jongste gemeenteraad.

“Als zelfs Seveso-bedrijvigheid niet wordt uitgesloten in het nieuwe PRUP, hoe kan het gemeentebestuur dan de veiligheid voor de omwonenden garanderen?”, stelde raadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen). “De locatie van dit PRUP ligt op zo’n 400 meter van de bewoners van De Hille en Boekhout”, vertelde Devisscher, die meegaf dat op Facebook omwonenden zich reeds zorgen maakten over verkeershinder, toenemend zwaar verkeer, geurhinder, vervuiling en verstoring van de natuur.

Veilig?

“De te ontwikkelen site is een voormalig stort. Is daar een oriënterend bodemonderzoek rond uitgevoerd?”, vroeg Devisscher zich af. “Wie draait er op voor de mogelijke saneringskosten? Hoe kun je als gemeentebestuur de veiligheid van de omwonenden garanderen, als zelfs Seveso-bedrijvigheid mogelijk wordt?”

“Kun je als bestuur de veiligheid van omwonenden garanderen?” – Martine Devisscher

Ter info: Sevesobedrijven zijn bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, verwerken, behandelen of opslaan zoals raffinaderijen, petrochemische ondernemingen, chemische fabrieken, aardoliedepots of opslagplaatsen voor explosieve stoffen. De naam Seveso verwijst naar een Italiaanse stad, waar in 1976 een zware ontploffing met gifgas een deel van de bevolking verminkte. Daaruit ontstond een Europese richtlijn, om zo’n drama’s in de toekomst te voorkomen.

Startnota

Burgemeester Lieven Huys probeerde in een uitgebreid antwoord de mogelijke onrust in te dammen. “De bestemming voor deze zone voor afvalverwerking en recyclage werd reeds in 2012 bepaald”, aldus Huys. “Daar vond al in 2015 een oriënterend bodemonderzoek plaats, waarna OVAM oordeelde dat voor dit voormalige stort geen bodemsanering nodig is. In 2018 werd de bodem ook onderzocht op asbest. Mocht de bodem negatief met asbest besmet zijn, zal die grond gesaneerd worden op kosten van de ontwikkelaar, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Vermits we vandaag nog maar bezig zijn met de startnota van dit PRUP, is er voorlopig nog geen duidelijkheid over de invulling en ontwikkeling van deze zone. Het is dus ook veel te vroeg om deze startnota te beschouwen als een finaal en definitief goedgekeurd plan.”

Beperkte zone

Burgemeester Huys stipuleerde ook dat er weinig gevaar voor extra vrachtverkeer bestaat, vermits het om een relatief kleine zone gaat. “Het gaat hier immers in eerste instantie niet om 9,3 ha, maar om 4,5 ha”, aldus Huys. “De afspraak tussen Wingene, Oostkamp en Beernem was dat er geen vrachtwerende maatregelen worden genomen, op voorwaarde dat de routes geen storend bijkomend vrachtverkeer veroorzaken.”

The post Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luchthaven Catania tijdlang dicht door uitbarsting Etna

De luchthaven van Catania in Sicilië heeft heel wat vertrekkende en aankomende vluchten geschrapt door een uitbarsting van de Etna, de grootste actieve vulkaan in Europa. Door de uitbarsting is as in het luchtruim terechtgekomen. Intussen is de situatie weer genormaliseerd en wordt er weer gevlogen.

Lees meer »

Belgen zitten al bijna twee dagen vast op luchthaven in Palermo, ook vandaag stijgt vlieger niet meer op: “Ze hebben ons aan ons lot overgelaten”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van gisteren die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Heel wat Belgische passagiers zaten vast in onder meer Palermo, Napels en Boedapest. Ook zaterdagavond kwam er geen beterschap en kregen de Belgen in Palermo te horen dat er voorlopig geen vlucht zou vertrekken

Lees meer »

“Ik was in de war”: ex-olympische topatlete excuseert zich nadat ze veroordeelde verkrachter “het allerbeste” had toegewenst voor de Spelen

De deelname van de controversiële Nederlandse topbeachvolleyballer Steven van de Velde (29) blijft voor ophef zorgen. Tien jaar geleden zat hij nog in de gevangenis voor de verkrachting van een 12-jarig meisje, vanaf zondag strijdt hij voor een medaille in Parijs. Paula Radcliffe, voormalig wereldrecordhoudster op de marathon, sprak initieel haar steun uit voor de Nederlander, om zich daarvoor vervolgens

Lees meer »

Moeder trekt zich op aan elke vooruitgang van Lukaz en Kyalo na zware crash in Namen: “Ook jongste zoon uit coma”

Twee dagen na de zware crash in Namen, waarbij een 41-jarige vader uit het Antwerpse en zijn 12-jarige zoon omkwamen, zijn de twee andere zwaargewonde jongens van het gezin allebei bij bewustzijn. De dokters haalden Lukaz (5) maandag uit zijn coma. “Hij klaagt over hoofdpijn en herinnert zich niets van het ongeval”, zegt zijn mama Fanny. De jongen weet nog

Lees meer »

Luc Hooybergs wordt vanaf 1 september de nieuwe CEO van KRC Genk

Luc Hooybergs (56) zal vanaf 1 september de nieuwe CEO van KRC Genk worden. Hooybergs heeft is een topman bij Nike, eerst als General Manager in Laakdal, dan op Europees HQ niveau vanuit Hilversum en tenslotte als Vice-President in HQ (Portland, USA). Hij is één van de bezielers van de enorme groei die Nike in Laakdal en Ham heeft gerealiseerd.

Lees meer »

“Alles geven, hè!”: fans kunnen in Hasselt eventjes zelf Frankie of Protput zijn aan de bureaus van ‘Het eiland’

In de Corda Campus, een bedrijvencampus in Hasselt, staan deze week de bureaus zoals die in de legendarische VRT-serie ‘Het eiland’. Die serie bestaat 20 jaar en ging over de hilarische gebeurtenissen in het fictieve bedrijf ‘Cynalco Medics’. Fans kunnen gebruik maken van de bureaus om een dagje zelf mee te maken hoe het is om Sammy, Protput of Alain

Lees meer »

Milieumisdrijf vastgesteld op Tomorrowland door gebruik wegwerpbekers: festival riskeert boete van 2 miljoen euro

Milieutoezichthouders van het Departement Omgeving hebben afgelopen zaterdag een milieumisdrijf vastgesteld op Tomorrowland in Boom. Het festival gebruikt deze zomer als enige grootschalig muziekfestival een voorraad wegwerpbekers op, ondanks de wettelijke verplichting om herbruikbare bekers in te zetten. De organisatie riskeert daardoor een boete tot 2 miljoen euro.

Lees meer »

Zeven mensen opgepakt na huiszoekingen over heel België in terreuronderzoek: “Verdachten zouden aanslag hebben voorbereid”

In het kader van een onderzoek naar terreur zijn er in verschillende regio’s in ons land veertien huiszoekingen uitgevoerd. Zeven mensen zijn gearresteerd, meldt het federaal parket. Ook op andere plaatsen in Europa zijn arrestaties uitgevoerd. Verschillende verdachten zijn volgens de Franstalige omroep ‘RTBF’ afkomstig uit Centraal-Azië, waar Islamitische Staat Khorasan, een tak van de terreurgroep IS, actief is.

Lees meer »

KW Zomertip: De favorieten vanGino Kesteloot

Gino Kesteloot is de sterke man achter Kortrijk Drumt en runt naar eigen zeggen de meest spectaculaire en meest professionele drumschool van België. Gino kan zelf al terugblikken op een heel lange, rijkgevulde drumcarrière. Ook met zijn band The MG’s Brothers schuimt hij podia af in heel Vlaanderen. Hier deelt de drummer uit Heule zijn tips en adresjes in de

Lees meer »

“Kan je geloven dat ze dat opgeschreven hebben?”: wat is het ophefmakende ‘Project 2025’ waartegen Kamala Harris van leer trekt?

Democratisch presidentskandidate Kamala Harris trok tijdens haar eerste verkiezingsrally gisteravond al meteen ten strijde tegen ‘Project 2025′, een ophefmakend draaiboek voor een mogelijke tweede ambtstermijn van Donald Trump. “Kan je geloven dat ze dat opgeschreven hebben?”, vroeg ze zich luidop af. Maar wat staat er precies in dat plan?

Lees meer »