Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden

Volgens een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) – goedgekeurd door de deputatie op 11 april – werken de provincie en Wingene aan de uitbreiding van het bedrijventerrein De Hille. Kern van het probleem: het zou een zone worden voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven. Daar zitten de omwonenden in De Hille en Boekhout niet op te wachten en de onrust groeit in ettelijke Facebook-pagina’s. Reden genoeg voor oppositiepartij Burgerbelangen om de nodige vragen te stellen tijdens de jongste gemeenteraad.

“Als zelfs Seveso-bedrijvigheid niet wordt uitgesloten in het nieuwe PRUP, hoe kan het gemeentebestuur dan de veiligheid voor de omwonenden garanderen?”, stelde raadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen). “De locatie van dit PRUP ligt op zo’n 400 meter van de bewoners van De Hille en Boekhout”, vertelde Devisscher, die meegaf dat op Facebook omwonenden zich reeds zorgen maakten over verkeershinder, toenemend zwaar verkeer, geurhinder, vervuiling en verstoring van de natuur.

Veilig?

“De te ontwikkelen site is een voormalig stort. Is daar een oriënterend bodemonderzoek rond uitgevoerd?”, vroeg Devisscher zich af. “Wie draait er op voor de mogelijke saneringskosten? Hoe kun je als gemeentebestuur de veiligheid van de omwonenden garanderen, als zelfs Seveso-bedrijvigheid mogelijk wordt?”

“Kun je als bestuur de veiligheid van omwonenden garanderen?” – Martine Devisscher

Ter info: Sevesobedrijven zijn bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, verwerken, behandelen of opslaan zoals raffinaderijen, petrochemische ondernemingen, chemische fabrieken, aardoliedepots of opslagplaatsen voor explosieve stoffen. De naam Seveso verwijst naar een Italiaanse stad, waar in 1976 een zware ontploffing met gifgas een deel van de bevolking verminkte. Daaruit ontstond een Europese richtlijn, om zo’n drama’s in de toekomst te voorkomen.

Startnota

Burgemeester Lieven Huys probeerde in een uitgebreid antwoord de mogelijke onrust in te dammen. “De bestemming voor deze zone voor afvalverwerking en recyclage werd reeds in 2012 bepaald”, aldus Huys. “Daar vond al in 2015 een oriënterend bodemonderzoek plaats, waarna OVAM oordeelde dat voor dit voormalige stort geen bodemsanering nodig is. In 2018 werd de bodem ook onderzocht op asbest. Mocht de bodem negatief met asbest besmet zijn, zal die grond gesaneerd worden op kosten van de ontwikkelaar, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Vermits we vandaag nog maar bezig zijn met de startnota van dit PRUP, is er voorlopig nog geen duidelijkheid over de invulling en ontwikkeling van deze zone. Het is dus ook veel te vroeg om deze startnota te beschouwen als een finaal en definitief goedgekeurd plan.”

Beperkte zone

Burgemeester Huys stipuleerde ook dat er weinig gevaar voor extra vrachtverkeer bestaat, vermits het om een relatief kleine zone gaat. “Het gaat hier immers in eerste instantie niet om 9,3 ha, maar om 4,5 ha”, aldus Huys. “De afspraak tussen Wingene, Oostkamp en Beernem was dat er geen vrachtwerende maatregelen worden genomen, op voorwaarde dat de routes geen storend bijkomend vrachtverkeer veroorzaken.”

The post Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuw ontmoetingspleintje bij wzc Sint-Anna in Bulskamp is klaar

Het nieuwe ontmoetingspleintje bij het wzc Sint-Anna in Bulskamp is officieel ingehuldigd. Het pleintje kwam tot stand met de medewerking van het herstelfonds van de provincie West-Vlaanderen, dat zorgde voor de goedkeuring van de projectaanvraag en de medefinanciering. Het stadsbestuur van Veurne financierde gedeeltelijk het meubilair en het bewonersplatform van Bulskamp schonk de stapstammen.
The post Nieuw ontmoetingspleintje bij

Lees meer »

“Ze zou mensen uit haar hofhouding in een opwelling laten executeren”: wie is Kim Yo-jong (36), jongere zus van Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un?

Ze noemde de Amerikaanse president Joe Biden “seniel”, dreigt regelmatig met het inzetten van nucleair geweld en lijkt nu ook het brein achter het sturen van honderden afvalballonnen naar Zuid-Korea. Wie is Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un? En wat is haar rol in het regime? Een portret.

Lees meer »

Goederentrein ramt sneltrein in India: minstens 8 doden

Bij een aanrijding tussen een goederentrein en een sneltrein in de Indiase deelstaat West-Bengalen zijn zeker acht doden gevallen. Een twintigtal anderen raakte gewond, meldt India Today. Andere media melden al 15 dodelijke slachtoffers. De goederentrein reed van achteren op de stilstaande sneltrein in.

Lees meer »

4.500 mensen betogen in Brussel tegen opkomst uiterst rechts, hoofdkantoor Vlaams Belang beklad

In Brussel hebben enkele duizenden mensen deelgenomen aan een mars tegen de opkomst van uiterst rechts en tegen racisme. Volgens de politie gaat het om zo’n 4.500 betogers. De betoging werd georganiseerd door een aantal linkse en anti-fascistische verenigingen. Ter hoogte van het hoofdkwartier van Vlaams Belang aan het Madouplein werd met eieren en verfballonnen gegooid. Demonstranten brachten er ook

Lees meer »

Vlamingen getuigen vanuit Mekka waar temperaturen oplopen tot 50 graden: “Zo’n warmte hebben we nog nooit meegemaakt”

"Zo’n warmte hebben we nog nooit meegemaakt", zo beschrijft Antwerpenaar Fatih Anaz de extreme hitte in Mekka waar bijna 2 miljoen moslims de hadj, de jaarlijkse islamitische bedevaart, volbracht hebben. Ondertussen zijn al honderden doden gemeld door de hitte. Volgens diplomaten zou het bij een groot deel van de slachtoffers gaan om mensen die geen vergunning hadden om de stad

Lees meer »

700 bakken bier, 16.800 flesjes en 1 dildo verrassen Thimen (25) en Frauke (24) na huwelijk: “Dit is wel een erg groot cadeau”

Meer dan dertig vrienden zetten de grote middelen in om de woning van Thimen Rogiers en Frauke Struelens te ommuren met 700 bierbakken in het West-Vlaamse Koekelare. In de tuin vonden ze 16.800 flesjes en aan de verlichtingspaal voor hun huis hing een dildo te bengelen. “We moesten eerst opruimen voor we naar binnen konden”, lacht het koppel dat maandag

Lees meer »