Nerdland Festival: “Ideaal voor mensen die wetenschap ademen of gewoon eens willen genieten van lezingen, workshops…”

Hoewel de weergoden hun wispelturig karakter lieten zien, werd er tijdens Nerdland Festival volop genoten. Nieuwe kennis werd opgestoken, nieuwe passies werden aangewakkerd en er werd hard gelachen met wetenschapsjokes van hoog niveau. De nerds lieten zich duidelijk niet afschrikken door een beetje regen. Meer dan 20.000 nieuwsgierigen zakten af naar Domein Puyenbroeck in Wachtebeke voor een weekend vol wetenschap met Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel. Ook Gilian Joos uit Horebeke en Delphine Rommel uit Ingelmunster waren voor de eerste keer van de partij.

Het was de allereerste keer dat we naar Nerdland Festival gingen. We hadden er al veel over gehoord en zijn fan van Lieven Scheire door zijn zaalshow over AI, het programma ‘Scheire en de Schepping’ en zijn podcast. We hadden stiekem grote verwachtingen, die nadien allemaal waren ingelost. Van de moment dat we toekwamen, waren we al lovend over het festival. De eerste dag, de vrijdag, had het domein heel wat regen te verduren gekregen. Bij aankomst waren de medewerkers nog volop bezig met het plaatsen van (extra) houten bevloering om de mensen zoveel mogelijk uit de modder te houden. Naast de diverse tenten waarin er lezingen en shows werden gegeven, kon je ook urenlang op het terrein vertoeven tussen de standen van bedrijven en universiteiten”, zegt Delphine. “Hun dagprogramma was zo divers dat je echt keuzes moest maken. De kers op de taart voor ons was hun live podcast ‘Nerdland’ met hun vele gasten. Het was genieten van begin tot eind. Met heel veel nieuwe weetjes en kennis verlieten we het Provinciaal Domein. Of we de smaak te pakken kregen? Zeker en vast, het Nerland Festival is immers méér dan de moeite waard om een bezoekje te brengen.”

Delphine vervolgde: “Het Nerdland Festival is het wetenschapsfestival bij uitstek voor mensen die wetenschap ademen of gewoon willen genieten van interessante lezingen, workshops en testmomenten, ontmoetingen met wetenschapsmensen, live podcasts, lekker eten en drinken. Er waren verschillende tenten voorzien voor lezingen, maar daarnaast kon je ook heel veel standen van bedrijven en universiteiten bezoeken. Er was voor elk wat wils, voor jong én oud. Het festival werd drie jaar geleden opgericht door Lieven Scheire, Hetty Helsmoortel en Toon Verlinden. Samen willen ze iedereen meenemen in hun wereld van eindeloze weetjes, experimenten en de laatste nieuwtjes. Het provinciaal Domein Puyenbroeck ademde drie dagen lang wetenschap uit. De festivalsdagen op zaterdag en zondag werden in schoonheid afgesloten met een spectaculaire droneshow. Voor wie er graag wil bijzijn op de volgende editie, noteer alvast 28-31 mei 2025 in de agenda.”

Meerdere weetjes: de meest verrassende nerd: Premier Alexander De Croo werd officieel inwoner van Nerdland. Hij verscheen als surprise guest tijdens de wetenschapsshow ‘The Science of Art’. Ook Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose bracht een bezoek aan het festival. De nerd die van het verst kwam: Joris uit Zuid-Afrika. Hij reisde meer dan 10.000 km om op het festival te zijn. Nerd legend: kinderen mochten al hun vragen over de ruimte stellen aan astronaut Frank De Winne. Er werden 3 exclusieve ijsjessmaken ontwikkeld voor Nerdland Festival: ruimte-ijs (bosbes en witte chocolade), verrassingsijs (aardbei, balsamico, basilicum) en Nerdland ijs (karamel en chocolade-knettersnoep). Het Nerdland ijs werd veruit het meest gesmaakt. Hoeveelheid CO? uitgespaard: 3 ton! Nerds zijn nooit vies van wat pionierswerk: dankzij Fluxys draaide de volledige Foodcourt dit jaar op groene waterstof. Het was de allereerste keer in de Benelux dat zo’n mobiele generator werd ingezet tijdens een event. De enige uitstoot was zuiver water. Daar klinken we op! En daar bleef het niet bij: het Nerdland Theater, de grootste tent van het festival met plaats voor maar liefst 3.000 personen, draaide dankzij Locquet volledig op zonne-energie. Er vlogen 200 dansende drones over onze Foodcourt. Een exclusieve showcase van Aerora, met de grootste dronefleet in België. Aantal races tegen AI gewonnen: 13 (van de bijna 100). Aantal crime scenes onderzocht bij de Federale Politie: 7.500. Aantal bezoekers omgeschoold tot dronepiloot: 400. Aantal gebruikte LEGO-blokjes: meer dan 100.000. Bijzondere carrièreswitch: Jelle De Beule sloot zich aan bij het Romeinse leger. Bijzondere vangst tijdens de insectensafari’s: watervlooikreeften. Aantal vrijwilligers: 511. Aantal shifts: 2.000. Aantal gewerkte uren: 12.026. (PADI)

The post Nerdland Festival: “Ideaal voor mensen die wetenschap ademen of gewoon eens willen genieten van lezingen, workshops…” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Landelijke stroomstoring in Ecuador

Ecuador is woensdag getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem. Sinds 15 uur lokale tijd (22 uur in België) kwamen meldingen van stroomstoringen binnen, meldt dagblad ‘El Universo’.

Lees meer »

Jumbo reikt prijzen uit voor een betere buurt

Supermarkt Jumbo reikte prijzen uit in het kader van de actie ‘Samen voor een betere buurt’. Van 3 tot en met 16 april konden klanten van de Jumbo in Oostende initiatieven voorstellen die de buurt er beter op maken. De medewerkers van de winkel kozen er drie winnaars uit. De eerste prijs van 500 euro
The post Jumbo reikt

Lees meer »

Oven brandt uit in woning van alleenstaande man

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een beginnende keukenbrand in de woning van een alleenstaande oudere man in de Moerewegel in Koekelare. Het bleek om een brand in een oven te gaan.
The post Oven brandt uit in woning van alleenstaande man appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wat een stank! 18.000 liter vloeibare mest loopt door centrum van As

Bewoners van het Limburgse As moesten donderdag een tijdlang de neus stevig dichtgeknepen houden. Zo’n 18.000 liter vloeibare mest die door het centrum stroomde, zorgde voor een overweldigende stank. Het wiel van een tractor was om nog onbekende redenen losgekomen en sloeg tegen het ventiel van de beerton die aan de tractor gekoppeld was. Daardoor kwam de mest op straat

Lees meer »

Nick De Four ontvangt Unizo-kwaliteitslabel

Zaakvoerder Nick De Four (44), de man achter het Zwevezeelse bedrijf De Four Interieur, kreeg zopas het Handmade in Belgium kwaliteitslabel uit handen van Unizo-regiomanager Anton Vanoverbeke. De Four werkte zich in amper twintig jaar tijd op tot een succesvolle speler in de wereld van op maat gemaakt meubilair. “Hoe moeilijker de opdracht, hoe liever ik het heb”, lacht de

Lees meer »

Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd mogelijk dat een outsider de trui pakt”

Ook in de Baloise Belgium Tour liet Cériel Desal (24) uit Roeselare zich zien. Iets wat hij al het hele seizoen doet. Zondag komt hij in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem aan de start van het Belgisch kampioenschap. Zonder twijfel zal de Roeselarenaar van Bingoal WB zich opnieuw tonen.
The post Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd

Lees meer »