Controverse over Engelstalige vlaggen in de Steenstraat in Brugge

Tijdens de gemeenteraad dinsdagavond laakte raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) de Engelstalige vlaggencampagne in Brugse winkelstraten ‘This street is made for shopping’: “De aanblik hiervan ergert veel Bruggelingen, terecht en begrijpelijk. Deze vlaggen hebben werkelijk een vervuilend effect. Ze bezwadderen de schoonheid van de Nederlandse taal en schenden de authenticiteit onze Vlaamse stad. Ook verstandige toeristen begrijpen helemaal niet waarom wij onze eigenheid zo miskennen.”

“Het argument dat dit is om anderstaligen te laten weten dat Brugge mooie winkels heeft, dat is te belachelijk voor woorden. Zelfs de minder geïnteresseerde bezoekers zien heus zelf wel dat de Steenstraat een winkelstraat is en niet ergens een weg in het havengebied of door de Polders”, hekelde Pol Van Den Driessche.

GAS-boete

“Toeristen zullen ook geen euro minder besteden indien het Nederlands steeds als eerste taal wordt gebruikt. Integendeel, zeker de zogenaamde meerwaarde-zoekende gasten keren zich steeds meer af van de eenheidsworst die in veel toeristische steden wordt geserveerd. Daarom dringen wij er op aan dat het stadsbestuur overgaat tot het opleggen van GAS-boetes, Gemeentelijke Administratieve Sancties, in de rubriek afval en openbare netheid. Zoals dat geldt voor grafitti, sigarettenpeuken en achtergelaten wc-pottten.”

Schepen van Ondernemen Pablo Annys (Vooruit) antwoordde dat de nieuwe vlaggen de vrucht zijn van een samenwerking tussen het Brugs Handelscentrum en het centrummanagement: “De oude vlaggen waren versleten, de nieuwe ogen mooi. Over smaken en kleuren kan getwist worden. Ik stoor mij niet aan dit Engels. Mag je dan ook het woord ‘shoppen’ niet meer gebruiken?

Niet trots?

Pol Van Den Driessche zuchtte: “Ik begrijp echt niet waarom jullie zo weinig trots zijn op onze mooie taal. Boegbeelden van zowat alle ideologische strekkingen hebben zo lang en hard moeten strijden voor de erkenning van het Nederlands, in het onderwijs, in de administratie, in het gerecht, in het leger, op internationaal vlak. Zij haalden daar menig keer ook de verfborstel boven en voerden vreedzame guerilla-acties uit.

“En nu laten jullie zomaar dat een vreemde taal onze moedertaal in het straatbeeld verdringt. U, waarde collega’s, die toch de politieke erfgenamen zijn van Jan Baptist David, August Vermeylen en Jan Frans Willems, waarom laat u dit toch gebeuren? Onze taal, zo wonderzoet, voor die haar geen geweld aan doet.”

The post Controverse over Engelstalige vlaggen in de Steenstraat in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goederentrein ramt sneltrein in India: minstens 8 doden

Bij een aanrijding tussen een goederentrein en een sneltrein in de Indiase deelstaat West-Bengalen zijn zeker acht doden gevallen. Een twintigtal anderen raakte gewond, meldt India Today. Andere media melden al 15 dodelijke slachtoffers. De goederentrein reed van achteren op de stilstaande sneltrein in.

Lees meer »

Scheiding tussen Firerose en Billy Ray Cyrus dreigt uit de hand te lopen: “Hij is opgelucht dat hun huwelijk voorbij is”

Billy Ray Cyrus (62) en Firerose (36), die midden juni aangekondigd hebben dat ze na amper zeven maanden gaan scheiden, zijn duidelijk niet als vrienden uit elkaar gegaan. Volgens Billy Ray was de Australische zangeres alleen maar uit op zijn geld. Firerose zelf vertelt een heel ander verhaal. “De dag voor mijn dubbele borstamputatie heeft hij plots de scheiding aangevraagd.”

Lees meer »

Teamweekend van groep Nederlanders in Sint-Andries loopt uit de hand

De politie van Brugge is zaterdagavond met verschillende patrouilles uitgerukt voor een grote groep Nederlanders die het bont maakte in Sint-Andries. Eerst werden ze buitengezet in de plaatselijke bowling, waarop ze ook op straat overlast veroorzaakten.
The post Teamweekend van groep Nederlanders in Sint-Andries loopt uit de hand appeared first on KW.be.

Lees meer »