Controverse over Engelstalige vlaggen in de Steenstraat in Brugge

Tijdens de gemeenteraad dinsdagavond laakte raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) de Engelstalige vlaggencampagne in Brugse winkelstraten ‘This street is made for shopping’: “De aanblik hiervan ergert veel Bruggelingen, terecht en begrijpelijk. Deze vlaggen hebben werkelijk een vervuilend effect. Ze bezwadderen de schoonheid van de Nederlandse taal en schenden de authenticiteit onze Vlaamse stad. Ook verstandige toeristen begrijpen helemaal niet waarom wij onze eigenheid zo miskennen.”

“Het argument dat dit is om anderstaligen te laten weten dat Brugge mooie winkels heeft, dat is te belachelijk voor woorden. Zelfs de minder geïnteresseerde bezoekers zien heus zelf wel dat de Steenstraat een winkelstraat is en niet ergens een weg in het havengebied of door de Polders”, hekelde Pol Van Den Driessche.

GAS-boete

“Toeristen zullen ook geen euro minder besteden indien het Nederlands steeds als eerste taal wordt gebruikt. Integendeel, zeker de zogenaamde meerwaarde-zoekende gasten keren zich steeds meer af van de eenheidsworst die in veel toeristische steden wordt geserveerd. Daarom dringen wij er op aan dat het stadsbestuur overgaat tot het opleggen van GAS-boetes, Gemeentelijke Administratieve Sancties, in de rubriek afval en openbare netheid. Zoals dat geldt voor grafitti, sigarettenpeuken en achtergelaten wc-pottten.”

Schepen van Ondernemen Pablo Annys (Vooruit) antwoordde dat de nieuwe vlaggen de vrucht zijn van een samenwerking tussen het Brugs Handelscentrum en het centrummanagement: “De oude vlaggen waren versleten, de nieuwe ogen mooi. Over smaken en kleuren kan getwist worden. Ik stoor mij niet aan dit Engels. Mag je dan ook het woord ‘shoppen’ niet meer gebruiken?

Niet trots?

Pol Van Den Driessche zuchtte: “Ik begrijp echt niet waarom jullie zo weinig trots zijn op onze mooie taal. Boegbeelden van zowat alle ideologische strekkingen hebben zo lang en hard moeten strijden voor de erkenning van het Nederlands, in het onderwijs, in de administratie, in het gerecht, in het leger, op internationaal vlak. Zij haalden daar menig keer ook de verfborstel boven en voerden vreedzame guerilla-acties uit.

“En nu laten jullie zomaar dat een vreemde taal onze moedertaal in het straatbeeld verdringt. U, waarde collega’s, die toch de politieke erfgenamen zijn van Jan Baptist David, August Vermeylen en Jan Frans Willems, waarom laat u dit toch gebeuren? Onze taal, zo wonderzoet, voor die haar geen geweld aan doet.”

The post Controverse over Engelstalige vlaggen in de Steenstraat in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Historisch kuiken overleden, maar nu huppelt al nieuw kuiken bij flamingo’s Bellewaerde: “We hebben het anders aangepakt”

Het historisch kuiken is niet meer: de eerste flamingo in twintig jaar overleed enkele dagen na de geboorte in het Ieperse Bellewaerde Park. Intussen is een tweede kuiken geboren, dat wel goed aansterkt en vrijdag voor het eerst uit het nest kroop.
The post Historisch kuiken overleden, maar nu huppelt al nieuw kuiken bij flamingo’s Bellewaerde: “We hebben het

Lees meer »

Trump (zonder verband rond zijn oor) tijdens ontmoeting met Netanyahu: “Geen enkele president heeft gedaan wat ik voor Israël heb gedaan”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump bezocht in zijn resort in Florida. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu “nooit slecht” is geweest. Trump verscheen voor het eerst zonder verband om zijn oor sinds hij twee weken geleden werd neergeschoten door de twintigjarige Thomas Crooks.

Lees meer »

LIVE. Trump zet debat met Harris op losse schroeven – Freedom van Beyoncé krijgt boost door campagne Harris

De Amerikaanse president Joe Biden is uit de presidentsrace gestapt. Alles lijkt erop dat vicepresident Kamala Harris de fakkel over zal nemen. Zij heeft intussen voldoende gedelegeerden achter zich om de nominatie van de Democraten veilig te stellen. Het ziet er dus naar uit dat zij het op 5 november zal opnemen tegen Republikeins kandidaat Donald Trump. Volg de aanloop

Lees meer »

Sean Dhondt maakt overstap naar Play Nostalgie

Na de zomer stapt Sean Dhondt over van Qmusic naar Play Nostalgie. Hij zal elke weekdag te horen zijn tussen 10u en 13u, met een gloednieuwe radioshow. Marcia Bwarody die de afgelopen jaren het voormiddagblok erg succesvol voor haar rekening nam, zal voortaan na Sean de middaguren van 13u tot 16u laten swingen.

Lees meer »

Waar Acid niet in slaagde, lukt tieners wel: TikTokkers dringen Tomorrowland binnen en blijven uit handen van security

Op TikTok zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe twee jonge snaken probleemloos het festivalterrein van Tomorrowland binnendringen. Dat alleen al is geen sinecure, want ’s werelds grootste dancefestival ongemerkt binnen glippen doe je niet zomaar even, zou je denken. Maar daar blijft het niet bij: het duo bleef ook uit de handen van de security en kon zo

Lees meer »

N.S.B. reikt in Oudenburg eretekens uit op nationale feestdag

Zondag 21 juli, de nationale feestdag, kregen verdienstelijke leden van de Nationale Strijdersbond van België, groepering Westkerke-Oudenburg-Roksem & Gistel, een ereteken tijdens een receptie na het Te Deum.
The post N.S.B. reikt in Oudenburg eretekens uit op nationale feestdag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Woning ruimt plaats voor meer parking voor uitvaartcentrum in Moorslede

Langs de Roeselaarsestraat in Moorslede is maandag de afbraak van een oude woning gestart. Op de plaats komt een nieuwe parking voor Uitvaartzorg Eveline Geldhof. “Op die manier is er ook minder overlast voor de buren”, aldus zaakvoerster Eveline.
The post Woning ruimt plaats voor meer parking voor uitvaartcentrum in Moorslede appeared first on KW.be.

Lees meer »