Brugs burgemeester over stadiondossier en Raad van State: “Mijn geloof in onze rechtsstaat is aan het wankelen”

Het feit dat de Raad van State eind vorige week de nieuwe parkeerverordening van de Stad Brugge schrapte, waardoor het stadiondossier opnieuw geblokkeerd is, kreeg een politiek staartje tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond. Burgemeester en advocaat Dirk De fauw stelde: “Mijn geloof in de rechtsstaat is aan het wankelen na dit arrest.”

Stefaan Sintobin (VB) wou de Brugse kampioenensfeer niet verpesten, maar noemt het stadiondossier ‘kafkaiaans’: “De Raad van State is van oordeel dat er bij de wijziging van het Brugs parkeerreglement een milieu-effectenrapport moest opgemaakt worden. Ik begrijp niet dat de jurist van de Stad Brugge beweerde dat dit niet nodig is.”

Op de rails?

Ook Geert Van Tieghem (N-VA) hekelde het feit dat de Raad van State het Brugs parkeerreglement geschorst heeft: “Dit is een dag in mineur voor het Brugs voetbal. Blijkbaar kan juridisch alles. Wat zijn de gevolgen voor dit arrest? Is er een plan B? Welke stappen zal Brugge ondernemen om dit dossier terug op de rails te krijgen?”

Volgens Raf Reuse (Groen) heeft de Raad van State geoordeeld dat die verordening een grote wijziging inhoudt: “Heeft de Stad niet fout gegokt? Er zijn slechts weinig uitzonderingen waar geen plan-MER nodig is.”

Eén uur

Sportschepen Franky Demon (CD&V) zei: “Een uur na het pleidooi van onze advocaat was de beslissing van 35 pagina’s al uitgeschreven en overgemaakt. De Raad van State wist al tijdens de pleidooien wat ze wou beslissen, ongeacht wat er gepleit werd. Daar moet eens goed over nagedacht worden.”

“De beperkte aanpassing van ons parkeerreglement had als doel om meer duidelijkheid te scheppen bij grote projecten. We lieten een milieuscreening uitvoeren op advies van externe juristen. Het team MER van het Departement Omgeving heeft die visie goedgekeurd en zei dat er geen volledig milieu-effectenrapport moest uitgevoerd worden. De auditeur van de Raad van State gaf positief advies. Hij zei letterlijk dat de gemeenteraad zorgvuldig handelde. Maar de raadsheer had een ander oordeel!”

“Op zich is dit geen probleem, we moeten nu herbeginnen, er is opnieuw tijdsverlies. We hebben nochtans alle procedures gevolgd. We beraden ons nu over de te volgen stappen samen met de Vlaamse overheid. De minister heeft tot 19 juni de tijd om een uitspraak te doen over de omgevingsvergunning. In overleg met onze advocaat zullen we de verordening aanpassen, ze geldt trouwens voor alle grote projecten in onze stad, niet alleen voor het voetbalstadion.”

Geloof kwijt

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wikte zijn woorden: “Ik ben een groot verdediger van onze rechtsstaat, maar op vandaag worstel ik met dit geloof. Eén magistraat haalt de democratische besluitvorming van de wetgevende en de uitvoerende macht zomaar onderuit.”

“We hebben hard gewerkt aan dit dossier, alle politieke partijen zijn eensgezind: dit is dé oplossing voor de stadionperikelen. Ook de Vlaamse regering en het Vlaams parlement staan er achter. En dan schrijft een magistraat in zijn arrest: ‘op het eerste zicht blijkt…’ Die rechter heeft het dossier niet eens grondig bestudeerd en schorst onze verordening. en dat terwijl de top van de Vlaamse administratie en diverse juristen tot het tegenovergestelde advies kwamen.”

Speld in een hooiberg

“Het wordt hoog tijd dat de Raad van State inziet dat ze geen speld in een hooiberg moet zoeken in dossiers, waarin een algemene maatschappelijke consensus bestaat. Ik huiver om kritiek te geven op de rechtelijke macht, maar in dit dossier kan ik het echt niet laten. Hoe kun je als politicus nog aan voetbalfans op de Markt gaan uitleggen waarom ons stadiondossier opnieuw geblokkeerd is. Want zij begrijpen op een kampioenenviering niet de Stad Brugge daar niks kan aan doen.”

The post Brugs burgemeester over stadiondossier en Raad van State: “Mijn geloof in onze rechtsstaat is aan het wankelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE GENTSE FEESTEN. ‘Joost Klein’ trapt bloedhete dag twee op gang en 750 saxofoons weerklinken op Sint-Baafsplein

Dag twee van de Gentse Feesten! Die begon alvast met een potje yoga en we meenden zelfs Joost Klein gezien te hebben. Op het Sint-Baafsplein geeft Saxofolie een concert met wel 750 saxofonisten. Volgens de officiële cijfers blijkt intussen dat de eerste dag meteen goed was voor 180.000 bezoekers, en dat belooft voor de nog resterende negen dagen. Het is

Lees meer »

Herkenrodekazerne in hartje Hasselt wordt verbouwd en gerenoveerd

In Hasselt zullen de laatste delen van de Herkenrodekazerne in het centrum van de stad gerenoveerd en afgewerkt worden. Op dit moment loopt er een openbaar onderzoek om op de plaats waar de zusters van de abdij van Herkenrode naartoe gingen als het te gevaarlijk werd in en rond de abdij, appartementen en een kantoor te bouwen. Het gaat om

Lees meer »

Onweer zorgt voor wateroverlast in noordoosten van Frankrijk: “Straten ondergelopen, water staat meter hoog”

Het onweer heeft vannacht in ons land vooral Limburg geteisterd, maar ook in het noordoosten van Frankrijk is er schade. Zo staan er straten blank, moesten mensen geëvacueerd worden, waren er stroompannes en werden er vijf mensen naar het ziekenhuis overgebracht. “Er viel op een uur tijd tien keer meer regen dan normaal”, aldus het regionale bestuur van Haute-Marne.

Lees meer »

Record van warmste dag ooit al na één dag verbroken

Het record van de warmste dag wereldwijd, gemeten op zondag 21 juli, is na één dag al verbroken. Dat zegt de Europese klimaatdienst Copernicus. De gemiddelde temperatuur op zondag bedroeg 17,09 graden, een dag later, op maandag 22 juli, was dat 17,15 graden.

Lees meer »

21-jarige man aangehouden nadat spectaculaire brand cannabisplantage aan het licht brengt in Oostende

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 21-jarige man aangehouden voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Oostende. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De plantage werd maandag ontdekt naar aanleiding van een brand in een aanpalend gebouw.
The post 21-jarige man aangehouden nadat spectaculaire brand cannabisplantage aan het licht brengt in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brand in Wervik bij 82-jarige blijkt aangestoken

De woningbrand dinsdagavond in Koning Albertfonds in Wervik is opzettelijk aangestoken. Dat blijkt uit onderzoek. Het was de bewoonster (82) van het huis zelf die haar matras in brand stak. Ze kon door de brandweer uit haar rijwoning gered worden en verblijft in het AZ Delta in Rumbeke.
The post Brand in Wervik bij 82-jarige blijkt aangestoken appeared first

Lees meer »

Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare

Wie droomt van een eigen zaak en een origineel concept heeft, kan zich nog tot 18 augustus kandidaat stellen voor de actie ‘Win je winkel’. De winnaar krijgt een jaar lang de gratis huur van een pand op een toplocatie in de Ooststraat.
The post Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare appeared first on

Lees meer »

KIJK. Nieuwe beelden tonen chaos op dak na aanslag op Trump

Nieuwe vrijgegeven beelden tonen een chaotische nasleep van de aanslag op Trump, terwijl verschillende mensen van de veiligheidsdienst op het dak staan. Naast hen ligt Thomas Crooks, de 20-jarige schutter die werd doodgeschoten door de Secret Service. De veiligheidsdiensten proberen zo snel mogelijk te weten te komen wat er precies is gebeurd, maar het wordt alsmaar duidelijker dat de communicatie

Lees meer »