Brugs burgemeester over stadiondossier en Raad van State: “Mijn geloof in onze rechtsstaat is aan het wankelen”

Het feit dat de Raad van State eind vorige week de nieuwe parkeerverordening van de Stad Brugge schrapte, waardoor het stadiondossier opnieuw geblokkeerd is, kreeg een politiek staartje tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond. Burgemeester en advocaat Dirk De fauw stelde: “Mijn geloof in de rechtsstaat is aan het wankelen na dit arrest.”

Stefaan Sintobin (VB) wou de Brugse kampioenensfeer niet verpesten, maar noemt het stadiondossier ‘kafkaiaans’: “De Raad van State is van oordeel dat er bij de wijziging van het Brugs parkeerreglement een milieu-effectenrapport moest opgemaakt worden. Ik begrijp niet dat de jurist van de Stad Brugge beweerde dat dit niet nodig is.”

Op de rails?

Ook Geert Van Tieghem (N-VA) hekelde het feit dat de Raad van State het Brugs parkeerreglement geschorst heeft: “Dit is een dag in mineur voor het Brugs voetbal. Blijkbaar kan juridisch alles. Wat zijn de gevolgen voor dit arrest? Is er een plan B? Welke stappen zal Brugge ondernemen om dit dossier terug op de rails te krijgen?”

Volgens Raf Reuse (Groen) heeft de Raad van State geoordeeld dat die verordening een grote wijziging inhoudt: “Heeft de Stad niet fout gegokt? Er zijn slechts weinig uitzonderingen waar geen plan-MER nodig is.”

Eén uur

Sportschepen Franky Demon (CD&V) zei: “Een uur na het pleidooi van onze advocaat was de beslissing van 35 pagina’s al uitgeschreven en overgemaakt. De Raad van State wist al tijdens de pleidooien wat ze wou beslissen, ongeacht wat er gepleit werd. Daar moet eens goed over nagedacht worden.”

“De beperkte aanpassing van ons parkeerreglement had als doel om meer duidelijkheid te scheppen bij grote projecten. We lieten een milieuscreening uitvoeren op advies van externe juristen. Het team MER van het Departement Omgeving heeft die visie goedgekeurd en zei dat er geen volledig milieu-effectenrapport moest uitgevoerd worden. De auditeur van de Raad van State gaf positief advies. Hij zei letterlijk dat de gemeenteraad zorgvuldig handelde. Maar de raadsheer had een ander oordeel!”

“Op zich is dit geen probleem, we moeten nu herbeginnen, er is opnieuw tijdsverlies. We hebben nochtans alle procedures gevolgd. We beraden ons nu over de te volgen stappen samen met de Vlaamse overheid. De minister heeft tot 19 juni de tijd om een uitspraak te doen over de omgevingsvergunning. In overleg met onze advocaat zullen we de verordening aanpassen, ze geldt trouwens voor alle grote projecten in onze stad, niet alleen voor het voetbalstadion.”

Geloof kwijt

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wikte zijn woorden: “Ik ben een groot verdediger van onze rechtsstaat, maar op vandaag worstel ik met dit geloof. Eén magistraat haalt de democratische besluitvorming van de wetgevende en de uitvoerende macht zomaar onderuit.”

“We hebben hard gewerkt aan dit dossier, alle politieke partijen zijn eensgezind: dit is dé oplossing voor de stadionperikelen. Ook de Vlaamse regering en het Vlaams parlement staan er achter. En dan schrijft een magistraat in zijn arrest: ‘op het eerste zicht blijkt…’ Die rechter heeft het dossier niet eens grondig bestudeerd en schorst onze verordening. en dat terwijl de top van de Vlaamse administratie en diverse juristen tot het tegenovergestelde advies kwamen.”

Speld in een hooiberg

“Het wordt hoog tijd dat de Raad van State inziet dat ze geen speld in een hooiberg moet zoeken in dossiers, waarin een algemene maatschappelijke consensus bestaat. Ik huiver om kritiek te geven op de rechtelijke macht, maar in dit dossier kan ik het echt niet laten. Hoe kun je als politicus nog aan voetbalfans op de Markt gaan uitleggen waarom ons stadiondossier opnieuw geblokkeerd is. Want zij begrijpen op een kampioenenviering niet de Stad Brugge daar niks kan aan doen.”

The post Brugs burgemeester over stadiondossier en Raad van State: “Mijn geloof in onze rechtsstaat is aan het wankelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vooruit is bereid Vlaamse regeringsonderhandelingen op te starten

Vooruit is bereid om onderhandelingen op te starten met N-VA en CD&V over de vorming van een Vlaamse regering. Dat meldt de partij woensdag in een persbericht. Voorzitter Melissa Depraetere leest in de startnota van informateur Bart De Wever “een duidelijk signaal” dat de drie partijen “bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen”.

Lees meer »

Rutte voert het commando

20:02 Mark Rutte kan binnenkort aan de slag als secretaris-generaal van de NAVO. Hij moet de alliantie overeind houden. Want ondanks de gestegen defensie-uitgaven loert het gevaar in vele hoeken.

Lees meer »

“Het is hier stil als ze er niet is”: Annie Hongenae is mantelzorger van haar zus Carine

Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgt voor een partner, (schoon)ouder, kind, familielid, buur of een vriend, die omwille van ziekte, handicap, ouderdom, psychische kwetsbaarheid of verslaving extra zorg nodig heeft. Het is een serieus engagement. Dat weet ook Annie Hongenae, die al jarenlang in het weekend voor haar zus Carine zorgt.
The post “Het is hier

Lees meer »

Verbranding, verkrachting en hamerslagen: hoe straatkinderen gruwelijke martelingen moeten doorstaan in Brussels drugsmilieu

Een vinger van een kind van 8 verbranden. Klappen met een wapenstok. Messteken. Zelfs verkrachtingen met een metalen staaf of tientallen hamerslagen. In het Brusselse drugsmilieu komen kinderen en jongeren uit Marokko en Algerije, die alleen als vluchteling België bereiken, in een hel terecht. HLN sprak met hulpverleners, federale politie en Child Focus die de problematiek goed kennen. Zij waarschuwen

Lees meer »

Cantabile Dadizele brengt midzomerconcert

Op zondag 16 juni brengt het koninklijk zangkoor Cantabile Dadizele haar midzomerconcert in het gemeenschapscentrum den Ommeganck in Dadizele.
The post Cantabile Dadizele brengt midzomerconcert appeared first on KW.be.

Lees meer »

Collega-schrijvers over Jan Cremer (84): “Dat rebelse imago maakte hem internationaal enorm groot, maar daardoor is hij als schrijver te veel onderschat”

Nederlands schrijver en schilder Jan Cremer is woensdagochtend op 84-jarige leeftijd overleden. Collega-auteurs Herman Brusselmans en Tom Lanoye reageren aangeslagen op het triestige heengaan van een groot schrijver en dierbare collega. “Al op jonge leeftijd drukte hij zijn stempel op de Nederlandse literatuur. Hij heeft de boel eens goed door elkaar geschud. Dat zijn dé grote schrijvers, hè.”

Lees meer »

Er valt heel wat te beleven op speelpleinwerking Jakkedoe: “We zoeken nog monitoren”

Van maandag 1 tot en met vrijdag 19 juli én van maandag 12 augustus tot en met vrijdag 30 augustus is er de jaarlijkse speelpleinwerking Jakkedoe op het gelijknamige speelplein aan Steuren Ambacht. “Kinderen vanaf het peuterklasje tot en met het tweede middelbaar kunnen er in die periodes komen spelen en genieten onder de leiding van animatoren”, zegt jeugdconsulente Kimberly

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Brand in olieraffinaderij na nachtelijke droneaanval in Rusland

In Azov, in de Russische regio Rostov, is na een nachtelijke droneaanval brand uitgebroken in een olieraffinaderij. Volgens gouverneur Vasili Goloebev vlogen er olietanks in brand, maar zijn er voorlopig geen slachtoffers gemeld. Oekraïne, dat al meer dan twee jaar te lijden heeft onder een Russisch offensief, gaat regelmatig in de tegenaanval door drones te lanceren richting Russisch grondgebied. Kiev

Lees meer »