Brugge telt steeds minder souvenirshops en chocoladewinkels

“Welke plekken hebben de Bruggelingen nog binnen het moeras van wafelwinkels, frietkramen en toeristische shops?” Dat vroeg raadslid Raf Reuse dinsdagavond aan het stadsbestuur. Hij kreeg fikse politieke tegenwind: “Stop die stemmingmakerij en nestbevuiling.”

Volgens Raf Reuse (Groen) ervaren steeds meer Bruggelingen de schaduwkant van het massatoerisme: “Het stadsbestuur dient in te zetten op beter toerisme, niet op meer toerisme. Het winkelaanbod in de Brugse binnenstad moet divers blijven. De Bruggelingen hebben nood aan een bakker en een kruidenier, in de Katelijnestraat is het evenwicht zoek.”

Amsterdam

“Er is niks in huis gekomen van de gemeentelijke verordening om geen extra toeristenwinkels meer toe te laten. Neem het voorbeeld aan Amsterdam dat daar wel in slaagt”, aldus het oppositieraadslid. Volgens Nele Caus (N-VA) is dit doembericht niet eerlijk: “U gooit alles op een hoopje, er zijn piekmomenten in de Gouden Driehoek, maar in andere Brugse wijken is het niet te druk. Dit is een foute perceptie, het toerisme is een zeer belangrijke economische factor, we mogen de kip met de gouden eieren niet slachten.”

Stefaan Sintobin (VB) wees op het feit dat 6.000 Brugse gezinnen leven van het toerisme: “Als je massatoerisme wil zien, ga dan naar Brussel in plaats van negatief te doen over Brugge!”

Cijfers

Schepen voor Werk Pablo Annys (Vooruit) pakte uit met opmerkelijke cijfers: “Deze legislatuur is het aantal chocoladewinkels gedaald van 52 nu 49 handelszaken, het aantal fastfood zaken is verminderd van 20 naar 15, het aantal souvenirwinkels van 57 naar 49. Enkel het aantal eettenten met wafels is gestegen. Maar ze bevinden zich allemaal in de looplijn van de toeristen tussen Katelijnestraat en Markt.”

“In september 2021 heeft de gemeenteraad de beleidsvisie voor het kernwinkelgebied goedgekeurd, dat bepaalt wat waar kan. Het centrummanagement hanteert dit als instrument, er is de voorbije jaren divers winkel- en horeca-aanbod bij gekomen.”

The Chocolate Line

Urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) vulde aan: “Telkens als er een omgevingsvergunningsaanvraag binnen komt, toetsen we dit af met de dienst Werken en Ondernemen. Zo sturen we nieuwe zaken, het product wordt mee in overweging genomen. Bij bestaande handelszaken ligt dit moeilijker en een absolute stop op de chocoladewinkels via een verordening zie ik niet zitten. Moet je dan ook The Chocolate Line en Dumon verbieden? Een oplossing kan een handelsconvenant zijn, in overleg met de handelaars.”

Pablo Annys besloot: “In Amsterdam lukt het slechts deels, enkel om nieuwe zaken te weigeren.”

The post Brugge telt steeds minder souvenirshops en chocoladewinkels is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Adamo was present in Kursaal Oostende en zei: “Na maanden afwezigheid. Excuus voor de storing, voor de andere datum”

Concertevents mocht een heel goed gevulde zaal noteren voor het optreden van Adamo ’60 jaar carrière’ in Kursaal Oostende. Normaal was dat optreden voorzien voor zaterdagavond 2 december 2023 maar wegens ziekte van Adamo werd dit geannuleerd en verschoven naar zaterdagavond 15 juni.
The post Adamo was present in Kursaal Oostende en zei: “Na maanden afwezigheid. Excuus voor de

Lees meer »

43 Wervikse handelaars nemen deel aan eerste editie STRAF!

De eerste editie van STRAF! door de ondernemersorganisatie Unizo Wervik-Geluwe telt dit weekend 43 deelnemers. STRAF! is de opvolger van Straffen Toebak, waar er door verminderd succes een einde aan kwam.
The post 43 Wervikse handelaars nemen deel aan eerste editie STRAF! appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kernmachten moderniseren hun nucleaire arsenalen: “Zitten in een van gevaarlijkste periodes”

Het goede nieuws: het aantal kernwapens blijft dalen. Het slechte nieuws: de kernkoppen die klaar staan voor gebruik nemen alleen maar toe. De negen landen die kernwapens mogen hebben, tellen er nu samen 12.121. Dat blijkt uit een rapportage van de Zweedse denktank SIPRI waar nieuwssite ‘AD’ over schrijft. Opvallend is dat China dit jaar voor het eerst kernwapens klaar

Lees meer »

LIVE. Regenweer zorgt voor bijzonder veel file op snelwegen – In verschillende gemeenten wateroverlast: straten en huizen ondergelopen

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen is er al veel regen gevallen. “Lokaal kan er tot 50 millimeter vallen”, aldus onze weerman David Dehenauw aan HLN. In Vlaanderen geldt code geel voor de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Hier en daar wordt er wateroverlast gesignaleerd. Volg al het nieuws over de regen in ons liveblog.

Lees meer »