Brugge telt steeds minder souvenirshops en chocoladewinkels

“Welke plekken hebben de Bruggelingen nog binnen het moeras van wafelwinkels, frietkramen en toeristische shops?” Dat vroeg raadslid Raf Reuse dinsdagavond aan het stadsbestuur. Hij kreeg fikse politieke tegenwind: “Stop die stemmingmakerij en nestbevuiling.”

Volgens Raf Reuse (Groen) ervaren steeds meer Bruggelingen de schaduwkant van het massatoerisme: “Het stadsbestuur dient in te zetten op beter toerisme, niet op meer toerisme. Het winkelaanbod in de Brugse binnenstad moet divers blijven. De Bruggelingen hebben nood aan een bakker en een kruidenier, in de Katelijnestraat is het evenwicht zoek.”

Amsterdam

“Er is niks in huis gekomen van de gemeentelijke verordening om geen extra toeristenwinkels meer toe te laten. Neem het voorbeeld aan Amsterdam dat daar wel in slaagt”, aldus het oppositieraadslid. Volgens Nele Caus (N-VA) is dit doembericht niet eerlijk: “U gooit alles op een hoopje, er zijn piekmomenten in de Gouden Driehoek, maar in andere Brugse wijken is het niet te druk. Dit is een foute perceptie, het toerisme is een zeer belangrijke economische factor, we mogen de kip met de gouden eieren niet slachten.”

Stefaan Sintobin (VB) wees op het feit dat 6.000 Brugse gezinnen leven van het toerisme: “Als je massatoerisme wil zien, ga dan naar Brussel in plaats van negatief te doen over Brugge!”

Cijfers

Schepen voor Werk Pablo Annys (Vooruit) pakte uit met opmerkelijke cijfers: “Deze legislatuur is het aantal chocoladewinkels gedaald van 52 nu 49 handelszaken, het aantal fastfood zaken is verminderd van 20 naar 15, het aantal souvenirwinkels van 57 naar 49. Enkel het aantal eettenten met wafels is gestegen. Maar ze bevinden zich allemaal in de looplijn van de toeristen tussen Katelijnestraat en Markt.”

“In september 2021 heeft de gemeenteraad de beleidsvisie voor het kernwinkelgebied goedgekeurd, dat bepaalt wat waar kan. Het centrummanagement hanteert dit als instrument, er is de voorbije jaren divers winkel- en horeca-aanbod bij gekomen.”

The Chocolate Line

Urbanisatieschepen Franky Demon (CD&V) vulde aan: “Telkens als er een omgevingsvergunningsaanvraag binnen komt, toetsen we dit af met de dienst Werken en Ondernemen. Zo sturen we nieuwe zaken, het product wordt mee in overweging genomen. Bij bestaande handelszaken ligt dit moeilijker en een absolute stop op de chocoladewinkels via een verordening zie ik niet zitten. Moet je dan ook The Chocolate Line en Dumon verbieden? Een oplossing kan een handelsconvenant zijn, in overleg met de handelaars.”

Pablo Annys besloot: “In Amsterdam lukt het slechts deels, enkel om nieuwe zaken te weigeren.”

The post Brugge telt steeds minder souvenirshops en chocoladewinkels is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze sloeg 24 keer in één minuut”: nu zijn ook de beelden opgedoken waarop beste vrouwelijke Britse olympiër paard mishandelt

De mysterieuze video waarop drievoudig olympisch kampioene Charlotte Dujardin (39) een paard fysiek mishandelt, is opgedoken. Daarop is te zien hoe ze het dier veelvoudig met een zweep slaat terwijl een leerlinge het paard berijdt. “Wel 24 keer in één minuut”, vertelt de advocate van de anonieme persoon die een klacht indiende. “Het bleef trouwens niet bij één incident.” Dujardin

Lees meer »

Weer ruzie binnen Open Vld na benoeming Goedele Liekens als senator: “Straks blijft er van de partij alleen maar stof over”

Dat Goedele Liekens (Open Vld) via een achterpoortje – als gecoöpteerd senator – weer een job krijgt in de Wetstraat, doet enkele liberalen zoals vanouds publiekelijk over de straatstenen rollen. Andere Open Vld’ers zien dat met lede ogen aan. Of hoe een zitje in “het sterfhuis” voor een tweespalt in de partij zorgt. “Beseffen ze niet dat het één voor

Lees meer »

2 Russen gearresteerd in Duitsland, mogelijke link met 7 terreurverdachten in ons land

Het federaal parket heeft bij 14 huiszoekingen over het land 7 personen opgepakt. Volgens onze informatie zouden de verdachten wellicht uit het Tsjetsjeense milieu komen. Ze worden er onder meer van verdacht een terroristische aanslag te hebben voorbereid. In Duitsland zijn 2 Russen opgepakt, mogelijk gelinkt aan het terreuronderzoek in ons land. Ook in Frankrijk en Oostenrijk zouden er acties

Lees meer »

‘Bakker Bernard Bakt ze Bruin’ met de Toneelvrienden Aarsele: “Jongeren zetten we centraal ”

Tijdens de kermis in Aarsele is er op kermiszondag traditioneel het wagenspel van de Toneelvrienden Aarsele. Deze keer spelen ze op zondag 4 augustus ‘Bakker Bernard Bakt ze Bruin’, een stuk geschreven door Aarselenaar Hubert Lanckriet. Bijzonder dit jaar: zes van de negen gezichten op het toneel zijn nieuw.
The post ‘Bakker Bernard Bakt ze Bruin’ met de Toneelvrienden

Lees meer »

’t Geluws Zuivelhof verkoopt zelfgemaakt hoeve-ijs: “Wij vormen hier de zevende generatie”

Tijdens de zomer gaan we elke week op bezoek bij een boerderij waar je zelfgemaakte hoeveproducten kan aankopen. Deze week: ’t Geluws Zuivelhof bij Wouter Denturck en Sigrid Franco, helemaal op het einde van de Dadizelestraat in Geluwe. Hun specialiteit is hoeve-ijs, gemaakt van melk van de eigen koeien.
The post ’t Geluws Zuivelhof verkoopt zelfgemaakt hoeve-ijs: “Wij vormen

Lees meer »

Zware dakbrand in Maaseik, geen gewonden

In Maaseik is een zware dakbrand uitgebroken in een huis op de Diestersteenweg. De brandweer had een hele tijd nodig om het vuur te blussen en het dak dicht te leggen. Er vielen geen gewonden, maar de schade is groot.

Lees meer »

Peter Bossu publiceert boek over natuurbehoud: “Iedere dag geeft de planeet ons signalen rond het klimaat”

In Perruche in Diksmuide stelde Peter Bossu zijn nieuwe boek voor: ‘Waar er nog ruimte voor is. Over natuur in De Westhoek … Een tussenstand’. Daarin stelt Peter 23 correcte sleutels voor om de huidige situatie in de natuur te verbeteren.
The post Peter Bossu publiceert boek over natuurbehoud: “Iedere dag geeft de planeet ons signalen rond het klimaat”

Lees meer »

Prominente politica doodgeschoten in West-Oekraïne

In het westen van Oekraïne is het gewezen rechts-nationalistische parlementslid Iryna Farion doodgeschoten. Farion is vooral bekend van haar anti-Russische uitspraken. De 60-jarige vrouw overleed in Lviv in het ziekenhuis aan haar verwondingen, nadat ze een kogel in het hoofd had gekregen.

Lees meer »