Boer Stijn (34) en z’n collega’s ‘danken’ N-VA met eigen verkiezingsborden: “We plaatsen ze in heel West-Vlaanderen”

“Dank u N-VA.” Met cynische verkiezingsborden op het West-Vlaamse platteland nemen boeren de partij van hun zelfverklaarde kwelduivel in het vizier. “Het is een heksenjacht geworden”, reageert lijsttrekker Jean-Marie Dedecker.

Langs wegen in de Westhoek verschijnen nieuwe verkiezingsborden om de partij N-VA te danken. Een cynische bedanking, blijkt uit de rijmende slogans. ‘Geen geld voor het openbaar vervoer? Wel in het opkopen van de boer!’ luidt het, en: ‘Geen geld voor een deftig pensioen? In het aankopen van de boer zijn grond zijn ze kampioen!’

Stijn Vandelanotte is een van de initiatiefnemers van de nieuwe actie met verkiezingsborden. De 34-jarige melkveehouder is de derde generatie op een boerderij naast woonzorgcentrum De Groene Verte in het Houthulstse dorp Merkem. “Na de boerenbetogingen van enkele maanden geleden maakten we slogans waarmee we N-VA willen ‘bedanken’ voor hun actieve deelname aan de teloorgang van de landbouw”, zegt hij. “Met mevrouw Demir heeft deze partij de doelstelling om een aantal groene kiezers aan hun kant te krijgen. Ik denk dat zij daar zeer goed in slaagt, maar op het platteland zal haar partij worden afgestraft.”

Belangrijkste verkiezingen

Met hun borden hopen de boeren de komende Europese, federale en Vlaamse verkiezingen te beïnvloeden op 9 juni. “Die verkiezingen worden de belangrijkste in onze carrière”, vindt Stijn. “Ze zullen duidelijkheid scheppen over onze toekomst en investeringen die we eventueel nog kunnen doen. We plaatsen onze verkiezingsborden langs wegen om passanten te doen nadenken over het beleid op hogere overheidsniveaus. Ik breek een lans voor N-VA’ers op ons platteland: tal van lokale partijleden zijn zelf niet gelukkig. Ik roep hen op om binnen hun partij het platteland te verdedigen.”

West-Vlaamse regio’s

De komende dagen zetten boeren nog meer verkiezingsborden uit in West-Vlaanderen. “We hebben een honderdtal affiches gemaakt die we via enkele tientallen landbouwers en het netwerk van protestbeweging Boerenhart Vlaanderen verspreiden. De focus ligt op de IJzer- en Handzamevallei, waar we ons sterk bedreigd voelen door het aankoopbeleid van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos. Verder plaatsen we de verkiezingsborden in andere West-Vlaamse regio’s, van Veurne tot Kortrijk en van Poperinge tot Torhout.”

Reactie Dedecker

Andy Pieters, woordvoerder van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwijst door naar lokale partijmensen voor een reactie. “De koeien mogen ook hun amusement hebben”, stelt Jean-Marie Dedecker laconiek.

De burgemeester van Middelkerke trekt de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen. De boeren plaatsten een van hun borden bij een verkiezingsaffiche van Dedecker en Wim Aernoudt in Diksmuide. “Ik ga hier niet op reageren en laat het bord staan”, aldus Dedecker. “Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar ik merk dat sommigen Zuhal Demir op de brandstapel willen. Het is een heksenjacht geworden.” (TP)

The post Boer Stijn (34) en z’n collega’s ‘danken’ N-VA met eigen verkiezingsborden: “We plaatsen ze in heel West-Vlaanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na relatiebreuk en hersentrombose: roeiduo Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey klaar voor topprestatie in Parijs: “Op de Spelen gebeuren er altijd vreemde dingen”

Niels Van Zandweghe (28) en Tibo Vyvey (23) vormen op de Olympische Spelen een Brugs roeiduo in de lichte dubbeltwee. Twee jaar geleden leek Parijs voor beiden nog een ver-van-hun-bedshow. Van Zandweghe ging privé door een moeilijke periode en Vyvey werd getroffen door een hersentrombose, maar opgeven kennen ze niet. “Het kan snel gedaan zijn, nu genieten we van elk

Lees meer »

Smoefeltocht bij Landelijke Gilde

De Landelijke Gilde Staden organiseert na een onderbreking van vier jaar op zondag 4 augustus opnieuw een smoefeltocht.
The post Smoefeltocht bij Landelijke Gilde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sparta Dikkebus is gezond ambitieus voor nieuw seizoen

Komend weekend staan al de eerste bekermatchen op het menu. Sparta Dikkebus trekt naar KdNS Heule A. Coach Pascal Dermaux wil na de eindronde van vorig seizoen graag bevestigen.
The post Sparta Dikkebus is gezond ambitieus voor nieuw seizoen appeared first on KW.be.

Lees meer »

FBI over aanslag op Trump: “Schutter vloog op voorhand met drone rond op rallylocatie en zocht ook informatie op over aanslag op JFK”

Thomas Matthew Crooks (20) die een aanslag heeft gepleegd op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, vloog op voorhand met een drone rond op het terrein waar de rally van Trump doorging. Dat heeft FBI-directeur Christopher Wray gezegd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Crooks zou voor de schietpartij ook online research gedaan hebben naar de moordaanslag op voormalig president John

Lees meer »

IN BEELD. BV’s loslippig over hun liefdesleven op première van ‘Gert & James Zomerrevue’: “Ons huwelijk is voor september 2025″

Het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne rolde zondagavond de paarse loper uit voor de première van ‘De Gert & James ZomerRevue’. Gastheren Gert Verhulst en James Cooke zorgen – aan de zijde van Karen Damen en Ruth Beeckmans – voor een show vol glamour, humor en muziek. Heel wat nieuwsgierige BV’s kwamen een kijkje nemen.

Lees meer »

“3 doden en 87 gewonden” na Israëlische luchtaanval op havenstad in Jemen, ook munitiedepots in Libanon getroffen

Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op doelwitten van de Houthi-rebellen in de havenstad Hodeida, in Jemen. Daarbij zijn volgens de Houthi’s zeker3 doden en 87 gewonden gevallen. De aanval is een reactie op de droneaanval op Tel Aviv van vrijdag, zegt de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Ook 3 munitiedepots van Hezbollah in het zuiden van Libanon

Lees meer »

Bekerwinnaar Union pakt Supercup met 1-2-zege tegen landskampioen Club Brugge

Union Sint-Gillis heeft zaterdagavond voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Belgische Supercup in zijn prijzenkast mogen plaatsen. De bekerwinnaar van vorig seizoen was op Jan Breydel met 1-2 te sterk voor landskampioen Club Brugge.
The post Bekerwinnaar Union pakt Supercup met 1-2-zege tegen landskampioen Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »