Boer Stijn (34) en z’n collega’s ‘danken’ N-VA met eigen verkiezingsborden: “We plaatsen ze in heel West-Vlaanderen”

“Dank u N-VA.” Met cynische verkiezingsborden op het West-Vlaamse platteland nemen boeren de partij van hun zelfverklaarde kwelduivel in het vizier. “Het is een heksenjacht geworden”, reageert lijsttrekker Jean-Marie Dedecker.

Langs wegen in de Westhoek verschijnen nieuwe verkiezingsborden om de partij N-VA te danken. Een cynische bedanking, blijkt uit de rijmende slogans. ‘Geen geld voor het openbaar vervoer? Wel in het opkopen van de boer!’ luidt het, en: ‘Geen geld voor een deftig pensioen? In het aankopen van de boer zijn grond zijn ze kampioen!’

Stijn Vandelanotte is een van de initiatiefnemers van de nieuwe actie met verkiezingsborden. De 34-jarige melkveehouder is de derde generatie op een boerderij naast woonzorgcentrum De Groene Verte in het Houthulstse dorp Merkem. “Na de boerenbetogingen van enkele maanden geleden maakten we slogans waarmee we N-VA willen ‘bedanken’ voor hun actieve deelname aan de teloorgang van de landbouw”, zegt hij. “Met mevrouw Demir heeft deze partij de doelstelling om een aantal groene kiezers aan hun kant te krijgen. Ik denk dat zij daar zeer goed in slaagt, maar op het platteland zal haar partij worden afgestraft.”

Belangrijkste verkiezingen

Met hun borden hopen de boeren de komende Europese, federale en Vlaamse verkiezingen te beïnvloeden op 9 juni. “Die verkiezingen worden de belangrijkste in onze carrière”, vindt Stijn. “Ze zullen duidelijkheid scheppen over onze toekomst en investeringen die we eventueel nog kunnen doen. We plaatsen onze verkiezingsborden langs wegen om passanten te doen nadenken over het beleid op hogere overheidsniveaus. Ik breek een lans voor N-VA’ers op ons platteland: tal van lokale partijleden zijn zelf niet gelukkig. Ik roep hen op om binnen hun partij het platteland te verdedigen.”

West-Vlaamse regio’s

De komende dagen zetten boeren nog meer verkiezingsborden uit in West-Vlaanderen. “We hebben een honderdtal affiches gemaakt die we via enkele tientallen landbouwers en het netwerk van protestbeweging Boerenhart Vlaanderen verspreiden. De focus ligt op de IJzer- en Handzamevallei, waar we ons sterk bedreigd voelen door het aankoopbeleid van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos. Verder plaatsen we de verkiezingsborden in andere West-Vlaamse regio’s, van Veurne tot Kortrijk en van Poperinge tot Torhout.”

Reactie Dedecker

Andy Pieters, woordvoerder van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwijst door naar lokale partijmensen voor een reactie. “De koeien mogen ook hun amusement hebben”, stelt Jean-Marie Dedecker laconiek.

De burgemeester van Middelkerke trekt de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen. De boeren plaatsten een van hun borden bij een verkiezingsaffiche van Dedecker en Wim Aernoudt in Diksmuide. “Ik ga hier niet op reageren en laat het bord staan”, aldus Dedecker. “Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar ik merk dat sommigen Zuhal Demir op de brandstapel willen. Het is een heksenjacht geworden.” (TP)

The post Boer Stijn (34) en z’n collega’s ‘danken’ N-VA met eigen verkiezingsborden: “We plaatsen ze in heel West-Vlaanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lowiese Seynhaeve naar OHL: “Nood aan meer uitdaging”

Promotie voor Lowiese Seynhaeve (24)! De doelvrouw van Zulte Waregem speelt volgend seizoen bij Oud-Heverlee Leuven, een van de drie topclubs in het Belgische vrouwenvoetbal. Om bij OHL titularis te worden gaat ze de concurrentie aan met Faye Lammertijn, een andere West-Vlaamse. Hogerop Seynhaeve, geboren in Wevelgem maar al enige tijd inwoner van Aalst, stond
The post Lowiese Seynhaeve

Lees meer »

Margaux Degandt en Deborah De Smaels zijn eerste nieuwe kandidaten bij Team Nieuw Bestuur

Margaux Degandt en Deborah De Smaels zullen in oktober kandidaat zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Team Nieuw Bestuur in Langemark-Poelkapelle. Dat kondigt de gemeenschappelijke lijst van huidige coalitiepartijen N-VA, Vooruit en TOPE8920 aan.
The post Margaux Degandt en Deborah De Smaels zijn eerste nieuwe kandidaten bij Team Nieuw Bestuur appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rutte voert het commando

20:02 Mark Rutte kan binnenkort aan de slag als secretaris-generaal van de NAVO. Hij moet de alliantie overeind houden. Want ondanks de gestegen defensie-uitgaven loert het gevaar in vele hoeken.

Lees meer »

Drugsbaron Hoesny ‘Hitler’ riskeert 15 jaar, voetbalmakelaar riskeert 8 jaar wegens hand-en-spandiensten

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien jaar gevangenisstraf en een boete van 400.000 euro geëist tegen de voortvluchtige drugshandelaar Hoesny ‘Hitler’ A., die opgroeide in Deurne maar al jaren in grote weelde leeft in Dubai. De aanklager eiste ook acht jaar cel tegen voetbalmakelaar Mohamed Benhaddou, die wordt beschouwd als een van de luitenanten van A.

Lees meer »

Oudste weverij van België legt boeken neer, 80-tal banen op de helling

Calcutta-Annabel, de oudste weverij van België, heeft de boeken neergelegd. Een 80-tal banen bij Calcutta in Sleidinge en Annabel Textiles in Mariakerke staat daardoor op de helling. Dat bevestigt de christelijke vakbond ACV Metea. Door een plotse terugval in de bestellingen zou het faillissement onafwendbaar geworden zijn.

Lees meer »

Man krijgt fikse boete voor tientallen niet geringde fazanten: “Ik heb vier kinderen die geregeld bij restaurant mama komen eten”

Een 66-jarige man uit Langemark-Poelkapelle krijgt 4.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel, omdat hij op vrij grote schaal fazanten kweekte zonder vergunning. Volgens de man at hij geregeld fazant met zijn gezin.
The post Man krijgt fikse boete voor tientallen niet geringde fazanten: “Ik heb vier kinderen die geregeld bij restaurant mama komen eten” appeared first on

Lees meer »

“Onder water kom ik tot rust”: Carolien Pelgrim uit Nieuwpoort behaalt brons als… zeemeermin Sun op Swiss Merlympics

Sommige sportieve prestaties krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen en dat is zeker ook het geval voor de bronzen medaille van Carolien Pelgrim (31), die als Zeemeermin Sun samen met het Belgische team deelnam aan de Swiss Merlympics. Deze wedstrijd voor zeemeerminnen vond plaats op 25 en 26 mei in het Zwitserse Fiesch.
The post “Onder water

Lees meer »