Amber (18) na drie jaar ziekte overleden: “Onze dochter heeft zo gestreden, maar kreeg geen kans”

Vorige week heeft de familie in intieme kring afscheid moeten nemen van Amber Callens. Het 18-jarige meisje uit Moen heeft de strijd tegen haar ziekte verloren. “Ze heeft moedig gestreden, ze heeft nooit geklaagd. Ze wilde leven, maar ze heeft geen kans gekregen”, zeggen haar diepbedroefde ouders Rino en Tania. “Een videoboodschap van haar idool Camille heeft haar nog opgebeurd, maar het heeft niet mogen baten.” In haar school BuSo De Hoge Kouter vond een ontroerend afscheid plaats.

Amber Callens was op 18 januari achttien geworden. Ze was het zesde van de zeven kinderen van Rino Callens en Tania Roosenboom uit Moen. Vader is arbeider bij het staaldraadbedrijf Bekaert, moeder doet thuiszorg bij i-mens. Amber leefde met een beperking. Ze liep school bij De Kindervriend in Rollegem en daarna buitengewoon secundair onderwijs bij BuSo De Hoge Kouter in Kortrijk.

Stamceltransplantatie

Meer dan drie jaar geleden, op 19 april 2021, viel de zware diagnose: er was bij Amber beenmergkanker vastgesteld. Er werd immunotherapie gestart en het eerste jaar was ze nog redelijk goed. “Tot men op zeker ogenblik vaststelde dat de bloedcellen slecht waren”, aldus vader Rino. “Uiteindelijk bleek dat stamceltransplantatie de enige redding zou zijn. We hadden het eerste jaar een Britse donor, maar het was corona en hij moest afhaken… In juni vorig jaar was er een nieuwe donor, maar die kreeg dan een ongeval en moest eerst voldoende hersteld zijn. Zo kreeg ze pas op 9 april van dit jaar de stamcellen toegediend. Dat gebeurde met succes en we hadden nieuwe moed.”

“Ons dochtertje is, uitgeput door de maandenlange strijd, op 14 mei overleden”

Helaas zorgde de uitwerking van de chemo die ze een week eerder voor het eerst had gekregen, voor een toxische reactie. Op 19 april moest Amber door intubatie beademd worden. Vanaf begin mei is ze achteruitgegaan. “Ondanks alles heeft ze nooit geklaagd”, zegt vader Rino. “Ons dochtertje is, uitgeput door de maandenlange strijd, op 14 mei overleden…” Amber is gestorven in het Sint-Elisabethziekenhuis in Gent. Haar ouders hebben de grootste lof voor het personeel dat haar daar ‘als een echte familie’ verzorgd heeft. Ook het Koesterteam van het Kinderkankerfonds zijn de ouders erg dankbaar.

Op het afscheid lieten de leerlingen van Ambers school ballonnen op in de vorm van hartjes. © De Hoge Kouter

In het ziekenhuis in Gent verbleef Amber slechts twee kamers ver van Rachèle, een 4-jarig meisje uit Pittem dat geregeld in de media kwam en voor wie steunacties georganiseerd werden. “Gelukkig blijkt dat meisje nu op de goede weg te zijn”, zegt de vader van Amber. “Hopelijk blijft het zo en dat nieuws kwam zelfs op radio en tv. Voor ons is dat natuurlijk heel zwaar. Men moet ook weten dat veel kinderen met dezelfde ziekte niet in het nieuws komen en dat het niet altijd goed afloopt.”

Amber laat naast haar ouders haar twee broers en vier zussen – Hunter, Kimberly, Sharon, Melissa, Kenneth en Kiana – en hun kindjes in groot verdriet achter. Het is ook een zware slag voor oma’s Cecile Callens-Dewaele uit Zwevegem en Francine Roosenboom-de Groote uit Moen. Amber was ook erg gehecht aan de vier trouwe viervoeters van het gezin, waarvan ze er zelf een paar met de papfles heeft helpen kweken.

Herdenkingsboom

Ook in haar school De Hoge Kouter is het heengaan van Amber erg zwaar. “Het idee om haar niet meer te zien spelen – altijd goedlachs, omringd door haar vriendjes – voelt onwerkelijk aan”, zegt leerkracht Annemieke Audoor.

Er werd op de school een ontroerend afscheidsmoment gehouden. Directeur Ingrid Mullebrouck: “Eerst was er een intieme ontmoeting met Ambers ouders en haar klas- en leefgroepgenoten. Haar ouders hebben dan een herinneringsboom geplant die roze bloesems zal krijgen, Ambers lievelingskleur. Intussen verzamelden de andere kinderen in de turnzaal, waar er over Amber gepraat werd en uitleg gegeven werd. We hadden ook een filmpje over haar gemaakt, want ze is zes jaar bij ons geweest. Er werden liedjes van Ambers idool Camille gespeeld en samen zongen ze dan ‘Leef’, het liedje van André Hazes dat Amber zelf graag zong. Daarna hebben we ballonnen in de vorm van een hartje opgelaten. Ten slotte is er ook een rouwhoekje aan het onthaal en een postbus waar kinderen kaartjes en tekeningen in deponeren.”

In haar school De Hoge Kouter werd een herdenking gehouden: haar ouders plantten er een boom als blijvende herinnering. © De Hoge Kouter

The post Amber (18) na drie jaar ziekte overleden: “Onze dochter heeft zo gestreden, maar kreeg geen kans” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE GENTSE FEESTEN. Poesje stoei! Urbanus heeft meteen heel Sint-Baafs mee

Nacht nummer drie van de Gentse Feesten, na een dag vol verwennerij! Het jonge volkje kan gaan slapen met de Ketnetband en de Vlaspoppenworp nog vrolijk in gedachten, het wat oudere volkje maakt zich intussen op voor enkele extra uurtjes vertier. Isolde Lasoen speelde al een thuismatch van jewelste, maar met Urbanus gaat Gent met nog een heel ander monument

Lees meer »

KSA Bikschote organiseert God Zij Drank Summer Edition

Al vele jaren zet KSA Bikschote de bloemetjes buiten tijdens de jaarlijkse fuif ‘God Zij Drank’, maar sinds vorig jaar organiseert de jeugdbeweging ook een zomerse versie: God Zij Drank Summer Edition. Dat bleek zodanig aan te slaan dat er dit jaar op vrijdag 26 en zaterdag 27 juli weer een zomerbar ingericht wordt.
The post KSA Bikschote organiseert

Lees meer »

In deze ‘automatengemeente’ haal je zowat alles uit de muur, van pralines over bloemen tot… zeepieren: “Eigenlijk hoop ik dat dit niet de toekomst is”

Bloemen, gebraden kippen maar ook pralines of bier: in ‘automatengemeente’ Kapellen haal je het allemaal uit de muur. Zelfs de hengelsportliefhebber haalt er na sluitingsuur zijn maden en zeepieren gewoon uit de automaat. Asociaal? “Nee hoor, als ik iemand aan die automaat zie staan, kom ik altijd even naar buiten.”

Lees meer »

Tot 25.000 euro per nacht: Lady Gaga en Céline Dion verblijven in luxehotel in Parijs aan de vooravond van de Olympische openingsceremonie

Officieel weten we nog niet welke supersterren morgen zullen optreden tijdens de Olympische openingsceremonie in Parijs, maar als we de geruchten mogen geloven zullen Céline Dion en Lady Gaga alvast van de partij zijn. Beide wereldsterren werden gespot in Le Royal Monceau, een luxehotel vlakbij de Arc de Triomphe waar ook Robert De Niro, Madonna en Lionel Messi kind aan

Lees meer »

Waar Acid niet in slaagde, lukt tieners wel: TikTokkers dringen Tomorrowland binnen en blijven uit handen van security

Op TikTok zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe twee tieners probleemloos het festivalterrein van Tomorrowland binnendringen. Dat alleen al is geen sinecure, want ’s werelds grootste dancefestival ongemerkt binnen glippen doe je niet zomaar even, zou je denken. Maar daar blijft het niet bij: het duo blijft ook uit de handen van de security en kan zo nog

Lees meer »

7 miljoen flitsboetes vorig jaar, maar deze Vlamingen kregen er nog nooit één: “Haastige chauffeur duwde met zelfs eens tussen twee vrachtwagens”

Nooit eerder kregen meer chauffeurs een snelheidsboete dan in 2023. Er werden er bijna zeven miljoen uitgedeeld. Toch zijn er Vlamingen die nog nooit een flitsboete hebben gehad. Twee van hen vertellen waarom ze zich steeds nauwgezet aan de snelheidslimieten houden, hoe ze dat voor elkaar krijgen en – vooral – hoe de andere chauffeurs daarop reageren.

Lees meer »