Ruben Vanhollebeke opnieuw Europees kampioen handboogschieten: “Zelfvertrouwen groeide in de halve finale”

Ruben Vanhollebeke uit Jabbeke heeft in Rome in de klasse VI1, voor schutters die volledig blind zijn, de Europese titel behaald in het handboogschieten. Zijn partner Kathleen Meurrens greep net naast de medailles in de klasse VI2-3 voor slechtzienden.

Het Europees kampioenschap had net als vorig jaar, de pier in Rotterdam, op een unieke locatie plaats. Namelijk in de Romeinse archeologische site van Ostia Antica, buiten Rome. Ruben Vanhollebeke uit Jabbeke kon er zijn eerste Europese titel verlengen. In de kwalificaties schoot hij de beste score van de zes deelnemers, waardoor hij bye was in de kwartfinales.

“In het begin was ik nochtans niet zo goed op dreef. Het ging niet zoals het zou moeten gaan. Mentaal was ik er te veel mee bezig, misschien legde ik mezelf te veel druk op”, vertelt hij. “Mijn tweede sessie van de kwalificaties was beduidend beter, waardoor ik toch eerste werd. Mijn zelfvertrouwen groeide. Ik schoot mijn drie pijlen veel dichter bij elkaar, zij het met een hoge score en dat was goed.”

Jordi Casellas Abiol werd gemakkelijk met 6-0 geklopt en in de finale werd de Cyprioot Christos Misos, voor Ruben geen onbekende, met dezelfde cijfers naar huis gestuurd. “Ik voelde mij sterk in die finale. Toen ik met een tweede pijl een negen schoot, wist ik dat mijn coach en spotter Paul Remaut mijn statief perfect had afgesteld.”

Volgende keer beter

Kathleen Meurrens, de echtgenote van Ruben en vice-Europees kampioen in 2023, werd vierde. “Naar mijn gevoel de meest ondankbare plaats, dus was ik in eerste instantie wat ontgoocheld”, beseft ze. “In Rotterdam was het deelnemersveld niet zo sterk en had ik meer kans op een medaille. Niet dat ik er nu minder heb voor moeten doen. Het was strijden. Die vierde plaats zorgt er nu wel voor dat ik meer energie krijg om de puntjes waarmee ik het net niet gehaald heb de volgende keer beter kan doen. Voor mij was het positief dat ik progressie maak. Dat Paul, die ook mij van heel dichtbij volgt, ziet dat het goed gaat. Mijn houding, mijn manier van schieten.”

“En in het hoofd zit het goed, want boogschieten blijft een mental game. Als ik dat zo rustig zou kunnen doen als Ruben… Hij blijft mijn voorbeeld en we trainen ook altijd tegen elkaar. Ik heb sowieso nog werkpunten. En Ann Sierens, mijn spotster, kan mij daarbij helpen en aansturen. Wat nu niet is, kan nog komen.”

“Toen ik met een tweede pijl een negen schoot, wist ik dat mijn coach en spotter Paul Remaut mijn statief perfect had afgesteld” – Ruben

Kathleen was in haar categorie enige vrouw tussen de mannen, met ook Nick Thomas. “Ik kon een negen en een tien schieten. Hij niet. Een klein foutje zorgde er echter voor dat ik een medaille miste, maar ik ben tevreden over mijn parcours dat ik afgelegd heb. In de tweede reeks van mijn kwalificatieronde schoot ik het best van ons allen, 292 op 360. Ik ben daar wel trots op.”

Ruben Vanhollebeke, lid van sportclub De Straffe Boog in Brugge, heeft alle wereldrecords in het G-boogschieten op zijn naam staan en behaalde eerder twee wereldtitels in zijn categorie. “Dit jaar is er geen WK, pas in 2025. Wellicht in Zuid-Korea. Dat wordt een nieuwe uitdaging, ook financieel om dat rond te krijgen. Voor ons vier kostte Rome zo’n 5.000 euro. Ondertussen danken wij onze coach, vrienden, familie, sympathisanten alsook onze sponsors. Van SSA Archery in Oostende kregen we tevens een splinternieuwe boog.”

Eigen wedstrijd

Het boogschutterskoppel kan zich nu voorbereiden op z’n komende sportieve gebeurtenissen. “Vanaf deze maand beginnen de FITA-tornooien, voor het Nederlands kampioenschap in juni kregen we een uitnodiging. In september gaan we naar Andorra en er is nog onze eigen wedstrijd op 6 en 7 juli in het Bogaertstadion in Jabbeke, in samenwerking met Doelschutters De Brigands Ingelmunster en de Sint-Sebastiaansgilde Oostende. Voor de tweede keer een boogschietwedstrijd op doel. Er komen blinde schutters uit Andora en Pakistan. Met daarnaast leden van de organiserende clubs, alsook valide schutters. We proberen er opnieuw een tof evenement van te maken. Toeschouwers die langskomen kunnen onze sport eens beoefenen. Er is initiatie.” (ACR)

[email protected]

The post Ruben Vanhollebeke opnieuw Europees kampioen handboogschieten: “Zelfvertrouwen groeide in de halve finale” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werken GOG Blekerijbeek van start

De provincie maakte, in samenwerking met de gemeente, een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op voor een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) op de Blekerijbeek. Met de aanleg van dit overstromingsgebied wordt het risico op wateroverlast bij hevige regenval in het centrum van Ichtegem beperkt, met een focus op duurzaamheid en behoud van het landschap.
The post Werken GOG Blekerijbeek van start

Lees meer »

G7 roept op tot wereldwijd bestand tijdens Olympische Spelen in Parijs

De zeven vooraanstaande industrielanden van de G7 roepen alle strijdende partijen op om hun wapens neer te leggen tijdens de Olympische Spelen die deze zomer in Parijs worden gehouden. Aan het einde van de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Groep van Zeven zei gastvrouw Giorgia Meloni, de Italiaanse premier, dat de hele groep voorstander is van een wapenstilstand

Lees meer »

Brugse jaarrekening 2023 voorgesteld: “Langetermijnschuld daalt gevoelig’

Brugge deed in 2023 zo’n 70 miljoen euro investeringen, kende een slechter dan geraamd budgettair resultaat door het niet opnemen van langetermijnleningen en laat de lange termijnschuld gevoelig zakken. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023 die door schepen voor financiën Mercedes Van Volcem (Open VLD) werd voorgesteld.
The post Brugse jaarrekening 2023 voorgesteld: “Langetermijnschuld daalt gevoelig’ appeared first on

Lees meer »

DISCUSSIE. Vind jij dat Vooruit mee in de federale regering moet stappen?

Nu de verkiezingsslag is gestreden, is het tijd voor de formatie van de regeringen. Vlaams is allang duidelijk dat N-VA, Vooruit en CD&V tot elkaar veroordeeld zijn. “Maar vooral Vooruit is de moeilijke factor”, zegt een N-VA’er. “Ze gaan het spel heel hard spelen.” Op Vlaams niveau lijken de socialisten water bij de wijn te willen doen. Maar op federaal

Lees meer »

Hoogtewerker van voegwerker gestolen in de Parklaan in Geluwe

In Geluwe is in de wijk Witte Poort in de Parklaan een hoogtewerker gestolen. Enkele weken geleden verdween al een bestelwagen van de firma Winfera met voor 50.000 euro werkmateriaal in de Geluwestraat in Wervik en vorige week werd in dezelfde gemeente een camionette met een laadbak van de APK Group in de Aststraat gestolen.
The post Hoogtewerker van

Lees meer »