Leerlingen VTI Oostende leveren 100 handgemaakte menstruatiekastjes aan scholen: “Grootste uitdaging? Het ontwerp uittekenen”

Het zou niet mogen dat meisjes in 2024 niet naar school durven komen, omdat ze zich geen hygiënische producten kunnen veroorloven. Daar een concrete oplossing van de Vlaamse overheid uitblijft, namen scholen het heft in eigen handen. De leerlingen uit de richting Houttechnieken van het VTI Oostende maakten 100 menstruatiekastjes voor alle deelnemende ‘Goed GeRegeld-scholen’ van de Middenkust. “Ik heb twee zussen. Bij ons thuis is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar”, klinkt het bij student Warre (17).

Al lang is het duidelijk dat niet alle meisjes en vrouwen zich een maandelijkse trip naar menstruatieafdeling in de winkel kunnen permitteren. Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen in 2022 bleek dat in 1 op 8 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar al eens geen geld heeft gehad om menstruatieproducten te kopen.

Heel wat studenten blijven aangeven dat ze tijdens hun maandstonden thuisblijven of zelfs zakdoeken of waslapjes gebruiken omdat ze zich de nodige producten gewoonweg niet kunnen veroorloven.

Pilootproject

Drie leerkrachten van het GO! Atheneum Veurne, Frauke Rossel, Eline Mahieu en Jana Reniers, waren erg geschrokken bij het zien van de dramatische menstruatiearmoedecijfers in Vlaanderen. Wachten op de overheid om dit probleem aan te pakken, was geen optie. De leerkrachten staken zelf de armen uit de mouwen.

“Na wat brainstormsessies was ‘Goed GeRegeld’ geboren, een pilootproject waarbij menstruatieproducten gratis beschikbaar zijn op school. We kregen meteen steun van onze directie en hebben eerst gesprekken aangeknoopt met onze leerlingen. Ondertussen zijn ook de stad Veurne en vele andere scholen in de Middenkust ook op de kar gesprongen”, vertelt Frauke ons.

Na twee jaar staat de teller van de deelnemende scholen op 66. Dat is goed voor 498 toiletboxen die zo’n 11.321 meisjes in Vlaanderen helpt. “Het project bestaat nu twee schooljaren en is echt gegroeid. We kunnen met trots zeggen dat niet enkel Vlaamse steden, maar ook gemeenten geïnteresseerd zijn. Even geleden sloot menstruatieondergoedwinkel Moi et Marie zich aan bij ons project. Studentes kunnen voor 6 euro in plaats van 100 euro een menstruatieslipje kopen. Bijna 80 procent van onze leerlingen hebben meteen zo’n onderbroek gekocht”, glundert Frauke.

In de regio Oostende, De Haan en Bredene kreeg het Goed GeRegeld project de gulle financiële steun van Arktos en de serviceclub Zonta. Zij wisten maar liefst 10.000 euro vrij te maken. Hiermee werden de eerste menstruatieproducten voor alle middelbare scholen in de regio aangekocht én kon er geïnvesteerd worden in het maken van bijhorende menstruatiekasten. Niemand minder dan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende schaarden zich achter het project en bouwden compacten en bovenal originele kastjes.

Geen taboeonderwerp

“Vorig jaar kregen we van Arktos de vraag of we onze schouders onder het Goed GeRegeld project wilden zetten. Natuurlijk wilden we dat. Het was zeker goede oefening voor onze studenten. Ondanks onze vooroordelen, reageerden de leerlingen zeer positief op het maken van de kastjes. Het onderwerp is nagenoeg zeer bespreekbaar bij jongeren”, vertelt Stijn Loncke, leerkracht Houttechnieken in het VTI. “Toegeven, we hadden een beetje onderschat hoe groot dit project was. Initieel zouden we de kasten maken met de laatstejaars, maar uiteindelijk hebben we ook de vijfdejaars moeten inschakelen”, lacht Stijn.

“Ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven” – Joachim

In slechts drie maanden bedachten, ontwierpen en assembleerden de 75 studenten Houttechnieken zo’n 100 menstruatiekastjes voor alle Goed GeRegeld-scholen aan de Middenkust. “Het was voor ons de eerste keer dat we een uitnodiging kregen om aan zo’n groot project deel te nemen. Het uitdagendste was het ontwerp uittekenen”, lacht Joachim (17), een van de studenten die aan het project deelnam. “We moesten rekening houden met het feit dat zowel kleine als grote tampons en inlegkruisjes in het kastje zouden kunnen. Neen, ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven.”

Nieuw project

Vriend en klasgenoot Warre (17) rond het gesprek op een zeer positieve noot af. “De kastjes maken was zeker een groot project, maar we hebben al wat we geleerd hebben in de lessen in onze ontwerpen kunnen steken. We kregen de creatieve vrijheid en dat is waarom ik onze studierichting super vind. Ik heb zelf twee zussen, dus bij ons is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar. Mijn ambitie is om zelfstandig schrijnwerker te worden. Ik vind het van belang dat ik besef wat mijn creaties voor impact hebben op anderen. Door kastjes te maken voor honderden meisjes, dragen wij een stukje bij aan hun comfort in de wereld.”

Nu het Goed GeRegeld project afgerond is, gaan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende binnenkort van start met een nieuw project, namelijk mobiele woonunits maken uit zeecontainers. Deze units zullen dienen als tijdelijke crisiswoningen voor jongeren met een problematische thuissituatie of dakloosheid.

The post Leerlingen VTI Oostende leveren 100 handgemaakte menstruatiekastjes aan scholen: “Grootste uitdaging? Het ontwerp uittekenen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Woonzorgcentra: “Steeds meer ouderen met psychische klachten, dat kunnen we niet aan”

Bijna een op de vijf ouderen die in een woonzorgcentrum resideert, heeft in zijn leven te maken gehad met een depressie, verslaving of andere psychische aandoeningen. De zorg binnen de woonzorgcentra is daar niet op aangepast. “We zijn genoodzaakt de problemen op te vangen met medicatie of de bewoner onder te brengen in een beschermde afdeling”, zegt Jan Peter Spaanderman,

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Oliedepots in de Russische regio Rostov ??in brand na een droneaanval

Verschillende olieopslagtanks zijn deze ochtend vroeg in brand gevlogen na een droneaanval in de stad Azov in de zuidelijke regio Rostov, zo melden Russische functionarissen. Het Russische ministerie van Noodsituaties zei op Telegram dat de brand zich over 5.000 kubieke meter had verspreid en dat enkele tientallen brandweerlieden de brand aan het bestrijden zijn. Persbureau Reuters kon de berichtgeving niet

Lees meer »

BEKIJK: Modelvliegtuigen in Pelt droppen snoep en nemen knuffels van kinderen mee: “Ik was bang dat mijn knuffels misselijk zouden worden”

In Pelt kunnen kinderen dit weekend hun knuffels laten meevliegen met modelvliegtuigen van de Neerpelter Modelvliegclub NMVC. De club opent dit weekend de deuren met demonstratievluchten, initiatielessen en een avondshow met lichtjes. Kinderen kunnen naast het knuffelvliegen ook geregeld snoepjes rapen die door de vliegtuigen worden gedropt.

Lees meer »

Rusthuis Ofelia moet ten laatste in september de deuren sluiten nadat het erkenning verliest: tientallen bewoners moeten verhuizen

Het woonzorgcentrum Ofelia in Overijse moet tegen uiterlijk 15 september 2024 de deuren sluiten. Het Departement Zorg heeft de erkenning van dit woonzorgcentrum ingetrokken, omdat het er ondanks herhaaldelijke aanmaningen niet in slaagt de kwaliteit van de zorg voor zijn bewoners op een voldoende hoog niveau te houden. Er verblijven momenteel nog een 30-tal personen in het woonzorgcentrum. Het Departement

Lees meer »

Nu modder dreigt voor Vlaamse festivals: dit waren de natste, modderigste en meest legendarische edities

Het weerbericht liegt niet. Op Graspop zal de modder nooit veraf zijn. In Werchter smeken de terreinen rond het festivalpark nu al om laarzen. Al zijn zo’n kwakkelzomers wél vaak goed voor ‘historische’ festivaledities en dito concerten. Van een boer die in één avond rijk werd met zijn tractor, de Red Hot Chili Peppers die onder modder werden bedolven én

Lees meer »

Roemeens fandorp in Trax voor match tegen de Belgen: “We hopen dat de Rode Duivels zich wat inhouden”

Bijna 1 op de 20 inwoners van Roeselare is een Roemeen. Een gemeenschap die goed aaneen hangt en die ook samen voor hun nationale ploeg zal supporteren. Daarom huurden ze zaterdag Trax af voor een groot feest ter gelegenheid van de wedstrijd tegen de Belgen. Na de openingsspeeldag in Groep E, waar de Belgen verrassend verloren van Slovakije en Roemenië

Lees meer »

Experts over de gevolgen nu België op het strafbankje zit: “Goedbetaalde overheidsjobs die weinig bijdragen kan je niet meer in stand houden”

De Europese Commissie staat niet langer toe dat België de afgesproken begrotingsregels aan z’n laars lapt. Ons land zal dus het “onhoudbaar begrotingstekort” moeten verkleinen tot minder dan 3 procent van het BBP en da’s een besparing van ettelijke miljarden. Wat gaat dit gezinnen kosten? Moeten we niet eerst een regering hebben? En wat als we lekker ongehoorzaam blijven?

Lees meer »

Honderden bakken bier in de tuin en een zwembad vol kroonkurkjes: ludieke trouwcadeaus zijn van alle tijden

Een vriendengroep uit Koekelare trok alle aandacht door 700 lege bakken bier tegen de gevel van het kersverse huwelijkspaar Thimen Rogiers en Frauke Struelens te plaatsen. De omvang van de stunt was ongezien, maar ze waren zeker niet de eerste die een bevriend koppel met een ludiek trouwcadeau verrassen na het huwelijksfeest. Een overzicht doorheen de jaren.
The post

Lees meer »

Vooruit Tielt-Meulebeke lanceert grootschalige bevraging

In de (ongeveer) 14.000 brievenbussen van Tielt en Meulebeke landt er vanaf eind volgende week een bevraging van Vooruit. De partij stelde onder de noemer ‘Schrijf mee aan een nieuw ABC voor Tielt en Meulebeke’ een alfabetische lijst met prioriteiten op.
The post Vooruit Tielt-Meulebeke lanceert grootschalige bevraging appeared first on KW.be.

Lees meer »