Koor Sonore pakt uit met workshop Baekelandt-liederen

Donderdag 30 mei organiseert Koor Sonore in het kader van het jubileumjaar 250 jaar Ludovicus Baekelandt in zaal Lindelei een workshop over Baekelandt-liederen. Aanvang om 20 uur.

“Al wie graag zingt en een keer in de huid wil kruipen van het bekende Lendeleedse bendelid, is welkom op deze liederenavond”, zegt Johan Delaere, dirigent van het koor en ook voorzitter van de Heemkundige Kring Lethae in Lendelede. “Over Ludovicus Baekelandt werden er al heel veel liedjes gemaakt. Onmiddellijk na zijn onthoofding op 2 november 1803 op de Grote Mart van Brugge, zongen liedjeszangers al over hem en zijn bende op allerlei markten in de provincie! Later schreef Guido Gezelle nog een liedjestekst die opgenomen werd in het boek Baekeland, of de Rooversbende van ‘t Vrijbusch. West-Vlaemsche Legenden van de Geluwse priester en auteur Victor Huys. In de 20ste eeuw werkte Fred Germonprez zijn roman om tot het toneelstuk Dossier Bakelandt. En daarvoor werden ook nieuwe liederen gecomponeerd.”

Voor de workshop koos Johan Delaere twee vrolijke liedjes uit. “Liedjes die zogezegd door zijn bendeleden werden gezongen. In het eerste lied hebben ze het over hun leider: Geen wreder man in heel het land dan onze hoofdman Baekelandt! Tijdens het tweede lied genieten de bendeleden volop van eten en drinken zolang het nog kan want ze beseffen maar al te goed dat ze zullen sterven onder het schavot.” Iedereen is welkom op de workshop. “De bende van Baekelandt bestond destijds zowel uit mannen als uit vrouwen en ze waren van alle leeftijden. En heb je een lage of een hoge stem, dan is dat absoluut geen probleem! We zingen de liederen immers in een driestemmige bewerking die ik speciaal voor deze gelegenheid maakte.”

Theaterwandeling

De liederen die op 30 mei met de leden van Koor Sonore worden aangeleerd, worden later ook gezongen tijdens de Theaterwandeling Baekelandt op 27 en 28 september.

Vooraf inschrijven via www.koorsonore.be of telefonisch via 051 30 55 04.

The post Koor Sonore pakt uit met workshop Baekelandt-liederen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sommigen werden op hun negentiende al miljardair: dit is de nieuwe generatie superrijken

Een nieuwe generatie superrijken is opgestaan. Jongeren die miljoenen euro’s op hun bankrekening staan hebben, vooral met dank aan de goedgevulde portefeuille van vader- of moederlief. Sommigen pronken niet met hun luxe, anderen schuimen maar al te graag decadente feestjes af. Wie behoort tot dit select groepje gelukzakken? En hoe hebben ze hun fortuin verzameld? “Ik ben als kind nooit

Lees meer »

“Ik moest niet eens in het rood gaan”: Belgian Tornados pakken Europese titel op 4×400 meter (en heel wat vertrouwen voor Parijs)

Wat een avondje voor de Belgische aflossingsteams op het EK in Rome. Eerst snelden de Cheetahs naar hun allereerste medaille ooit — brons — en vervolgens deden de Tornados waarin ze zo goed in zijn: winnen. Ze domineerden de finale van de 4x400m van start tot finish. Komt die olympische medaille er dan toch in Parijs? “Ik geloof dat daar

Lees meer »

Procureur eist 30 maanden cel tegen medeverdachte van Sven Pichal: “Weerzinwekkend, je geraakt niet zomaar aan zo’n beeldmateriaal”

Het parket van Antwerpen heeft maandag 30 maanden celstraf en 8.000 euro boete, waarvan een deel met probatie-uitstel mag zijn, geëist tegen musicalacteur Reuben D.B. Hij moest zich verantwoorden voor bezit en de verspreiding van kinderpornografisch materiaal. Reuben D.B. is een medeverdachte van radiopresentator Sven Pichal, die later op de dag voor de raadkamer verschijnt.

Lees meer »

Het stopt niet bij een chip in een bal: waarom het voetbal en de refs alleen maar méér zullen steunen op technologie

Dit artikel komt met een waarschuwingslabel: niet geschikt voor nostalgische lezers. Een chip in de bal die hands vaststelt, zoals Rode Duivel Loïs Openda overkwam, is nog maar het begin van een technologische golf die het voetbal overspoelt. Artificiële intelligentie en zelfs skeletanalyses kloppen aan de deur van de VAR. In de naam van professionalisme – en als munitie in

Lees meer »

Rapper Ali B houdt vast aan zijn onschuld in zedenzaak en lokt reactie uit bij de ‘Boos’-redactie: “Zijn uitspraken kloppen niet”

Ali B (42) blijft in de rechtszaal volhouden dat hij onschuldig is. Een flirt wil de rapper zichzelf wel noemen, een vreemdganger ook. Maar dat hij vrouwen ooit tegen hun zin heeft aangeraakt, dat gaat hem duidelijk te ver. Volgens hem is deze rechtszaak dan ook de schuld van het onlineprogramma ‘Boos’, dat het grensoverschrijdend gedrag van Ali B aan

Lees meer »

“Onder water kom ik tot rust”: Carolien Pelgrim uit Nieuwpoort behaalt brons als… zeemeermin Sun op Swiss Merlympics

Sommige sportieve prestaties krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen en dat is zeker ook het geval voor de bronzen medaille van Carolien Pelgrim (31), die als Zeemeermin Sun samen met het Belgische team deelnam aan de Swiss Merlympics. Deze wedstrijd voor zeemeerminnen vond plaats op 25 en 26 mei in het Zwitserse Fiesch.
The post “Onder water

Lees meer »

Dossier terrorist Abdessalem Lassoued bleef in kast liggen door gebrek aan interne controle bij parket van Brussel, concludeert Hoge Raad voor de Justitie

Het dossier van de Tunesiër Abdessalem Lassoued, die in oktober drie Zweedse voetbalsupporters neerschoot in Brussel, is bij de dienst internationale samenwerking van het parket van Brussel in de kast blijven liggen onder meer door een gebrek aan interne controle en een hoge werklast. Dat blijkt uit het bijzonder onderzoek van de Hoge Raad voor de Justitie, dat woensdag gepubliceerd

Lees meer »