Koor Sonore pakt uit met workshop Baekelandt-liederen

Donderdag 30 mei organiseert Koor Sonore in het kader van het jubileumjaar 250 jaar Ludovicus Baekelandt in zaal Lindelei een workshop over Baekelandt-liederen. Aanvang om 20 uur.

“Al wie graag zingt en een keer in de huid wil kruipen van het bekende Lendeleedse bendelid, is welkom op deze liederenavond”, zegt Johan Delaere, dirigent van het koor en ook voorzitter van de Heemkundige Kring Lethae in Lendelede. “Over Ludovicus Baekelandt werden er al heel veel liedjes gemaakt. Onmiddellijk na zijn onthoofding op 2 november 1803 op de Grote Mart van Brugge, zongen liedjeszangers al over hem en zijn bende op allerlei markten in de provincie! Later schreef Guido Gezelle nog een liedjestekst die opgenomen werd in het boek Baekeland, of de Rooversbende van ‘t Vrijbusch. West-Vlaemsche Legenden van de Geluwse priester en auteur Victor Huys. In de 20ste eeuw werkte Fred Germonprez zijn roman om tot het toneelstuk Dossier Bakelandt. En daarvoor werden ook nieuwe liederen gecomponeerd.”

Voor de workshop koos Johan Delaere twee vrolijke liedjes uit. “Liedjes die zogezegd door zijn bendeleden werden gezongen. In het eerste lied hebben ze het over hun leider: Geen wreder man in heel het land dan onze hoofdman Baekelandt! Tijdens het tweede lied genieten de bendeleden volop van eten en drinken zolang het nog kan want ze beseffen maar al te goed dat ze zullen sterven onder het schavot.” Iedereen is welkom op de workshop. “De bende van Baekelandt bestond destijds zowel uit mannen als uit vrouwen en ze waren van alle leeftijden. En heb je een lage of een hoge stem, dan is dat absoluut geen probleem! We zingen de liederen immers in een driestemmige bewerking die ik speciaal voor deze gelegenheid maakte.”

Theaterwandeling

De liederen die op 30 mei met de leden van Koor Sonore worden aangeleerd, worden later ook gezongen tijdens de Theaterwandeling Baekelandt op 27 en 28 september.

Vooraf inschrijven via www.koorsonore.be of telefonisch via 051 30 55 04.

The post Koor Sonore pakt uit met workshop Baekelandt-liederen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Met Faes en Debast centraal achterin én Doku op de bank? Ontdek hier de vermoedelijke basis

Matchday! De openingsmatch van de Rode Duivels tegen Slovakije op het EK voetbal volgt vanavond om 18u. Gisteren had Tedesco goed nieuws rond Vertonghen en Theate, die vanavond zouden kunnen spelen. Meunier van zijn kant sluit dan weer na de tweede match, tegen Roemenië, aan bij de groep in Duitsland. Volg al het nieuws in de aanloop naar de Belgische

Lees meer »

Man uit Zonnebeke krijgt 48.186 euro voor gestolen bitcoins terug van Londense oplichter

Een 38-jarige oplichter uit Londen heeft in de strafrechtbank van Veurne 20 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en 800 euro boete gekregen wegens oplichting en witwassen. Via een schimmige website maakte hij een man uit Zonnebeke bitcoins afhandig. Het slachtoffer krijgt nu een schadevergoeding van 48.146 euro.
The post Man uit Zonnebeke krijgt 48.186 euro voor gestolen

Lees meer »

Slotakkoord restauratie orgel Onze-Lieve-Vrouwekerk in zicht

Technici leggen de laatste hand aan de restauratie en het terug in elkaar zetten van het waardevol en historisch belangrijk koordoksaalorgel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Als alles naar wens verloopt, wordt het in september opnieuw ingespeeld.
The post Slotakkoord restauratie orgel Onze-Lieve-Vrouwekerk in zicht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier Brusselse tunnels sluiten in zomermaanden voor onderhoudswerken

Brussel Mobiliteit zal gedurende de zomermaanden vier tunnels sluiten om belangrijke en ingrijpende werkzaamheden af te werken. Dit omdat er in die periode tot wel een vijfde minder auto’s in de stad rondrijden en vele Brusselaars en pendelaars met vakantie zijn. Naast het sluiten van de tunnels, neemt de dienst ook enkele belangrijke lanen onder handen om die veiliger en

Lees meer »

Kok@Zee in De Haan is toe aan zevende editie: “Ruime keuze aan heerlijke en originele gerechten”

Ook dit jaar weer worden inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers in De Haan culinair verwend op Kok@Zee. De zevende editie van het culinaire evenement vindt op woensdag 10 juli voor de zevende keer plaats in Parkdomein La Potinière.
The post Kok@Zee in De Haan is toe aan zevende editie: “Ruime keuze aan heerlijke en originele gerechten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG DUITSLAND-SCHOTLAND. Topsfeer in bomvolle fanzone, Duitse coach Nagelsmann: “Geen supersterren, wel gevaarlijk”

Gastland Duitsland en Schotland trappen het EK voetbal vanavond op gang. En de sfeer zit al een hele dag goed. Duitse en Schotse fans verbroederen op het bekende Marienplatz – dat even bomvol stond – en het fandorp aan het Olympiapark. Volg alle ontwikkelingen, van de voorbereidingen voor de match tot de wedstrijd zelf, op de voet in de liveblog

Lees meer »

Eerst de oorverdovende knal, dan de wanhoop op het puin in Hoboken: “Haar getier ging door merg en been”

Gisterochtend, 6.23 uur. De Antwerpse brandweer krijgt plots een stroom aan meldingen binnen. Bewoners hebben een enorme knal gehoord in de Sint-Bernardsesteenweg in Hoboken. Twee uur later vinden de hulpdiensten Mohamed (44) onder het puin, het eerste dodelijke slachtoffer. Om 20 uur nog meer slecht nieuws: ook de 10-jarige Houda heeft de explosie niet overleefd. Wij maken de reconstructie van

Lees meer »