Gemeentearchief Emelgem komt na 65 jaar terug

Het gemeentearchief van Emelgem, dat sinds 1959 in bewaring gegeven werd aan het Rijksarchief, komt terug naar Izegem. “Daardoor zal het stadsarchief ook de archiefstukken van de deelgemeenten Kachtem én Emelgem bevatten”, zegt schepen van archief Kurt Himpe, die het nieuws bekend maakte in aanloop van de Internationale Archiefdag.

“In 1959 werd het archief van de toenmalige gemeente Emelgem naar het Rijksarchief in Brugge gebracht en in 1964 kwam het na de opening van een nieuwe vestiging van het Rijksarchief in Kortrijk terecht”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe. “Doordat Emelgem op 1 januari 1965 fuseerde met Izegem, bleef het gemeentearchief daar. Het archief van de deelgemeente Kachtem was na de fusie met Izegem in 1977 opgenomen in het stadsarchief. Dat dit voor het gemeentearchief van Emelgem niét gebeurde en naar het Rijksarchief verhuisde, had te maken met onvrede over de fusieplannen en men wilde toen blijkbaar niet dat Izegem de archiefstukken zou krijgen”, zegt schepen Himpe.

Stappen gezet

Het was de heemkundige kring Ten Mandere die onlangs aan de mouw trok van de schepen om het gemeentearchief naar Izegem te brengen. “In samenspraak met het intergemeentelijk archiefteam Midwest werden onmiddellijk de nodige stappen gezet. We kregen een volledige inventaris van alle archiefstukken en de bevestiging dat we aan de voorwaarden voldoen om dit archief over te nemen, doordat we over een volwaardige archiefdienst beschikken.”

“Ook de Emelgemse bevolkingsregisters van 1826 tot 1865 komen nu weer terug”

“Het enige stuk dat in het Rijksarchief zal blijven, is het landboek uit 1714-1715, dat beschouwd wordt als staatseigendom door een wet van 1796”, zegt de archiefschepen. “In het over te dragen archief zitten onder andere verslagen van de gemeenteraad en het schepencollege, briefwisseling en rekeningen van de gemeente, stukken over de belastingen… Het gemeentearchief bevat ook de plannen voor de brug over de Mandelbeek die in 1886 gebouwd werd en tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd werd. Dit zijn allemaal archiefstukken die bijvoorbeeld geraadpleegd werden voor de publicatie van het boek ‘Geschiedenis van Emelgem’ dat in 2018 verscheen. Ook de bevolkingsregisters uit de periode 1826 tot 1865 komen terug, waardoor ook dat archiefonderdeel weer volledig zal zijn.”

De overdracht van het gemeentearchief zal door het intergemeentelijk archiefteam begeleid worden.

The post Gemeentearchief Emelgem komt na 65 jaar terug is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Minder vermoeid dan vorig jaar”: goedlachse Van der Poel soleert in Roeselare en wil succesformule op Spelen herhalen

Mathieu van der Poel (29) heeft het Natourcriterium in Roeselare op zijn naam geschreven. De wereldkampioen blikte daar voor het eerst terug op de Tour, waarvan hij “meer verwacht had”. Maar de wereldkampioen is nu al volop bezig met de Olympische Spelen. “Remco en Wout zullen grote concurrenten zijn, maar ook Jasper Stuyven reed héél sterk in de Tour.”

Lees meer »

“De vele dossiers rond seksueel misbruik hakten er ook op persoonlijk vlak stevig in”: bisschop Johan Bonny legt uit waarom hij stopt als aanspreekpunt

De van Gistel afkomstige bisschop van Antwerpen Johan Bonny (69) is niet langer het officiële aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. “Ik heb me altijd voor de volle honderd procent gegooid, maar het kostte me ook bijzonder veel energie”, zegt hij. “Daarom heb ik deze moeilijke beslissing genomen.” Midden september moet er een opvolger aangeduid worden.

Lees meer »

Frankrijk gebruikt tijdens Olympische Spelen videobewaking op basis van artificiële intelligentie, privacyorganisaties zijn “bezorgd”

Frankrijk zal tijdens de Olympische Spelen experimenteren met videobewaking op basis van artificiële intelligentie in de metrostations. Dat staat in een decreet dat deze week werd goedgekeurd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen de camera’s enkel mensenstromen analyseren, maar toch reageren privacyorganisaties bezorgd.

Lees meer »

Aanval op bases van internationale coalitie in Irak en Syrië

Op twee bases in Irak en Syrië waar zich troepen van de internationale coalitie bevinden, zijn donderdag en vrijdag raketten afgevuurd. Dat zeggen Iraakse en Amerikaanse veiligheidsverantwoordelijken en een ngo. Dergelijke aanvallen waren eerder frequent tijdens de vroege fasen van het conflict tussen Israël en de Palestijnse Hamas-militanten, maar zijn sindsdien afgenomen.

Lees meer »

Loppem Zingt wordt swingend feest voor de hele familie

Daags voor Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart nodigt het Feestcomité Loppem weer uit voor een gratis volks meezingfeest op het dorpsplein. Loppem Zingt verbindt op 14 augustus vanaf 20 uur familiair gezellig het dorp. De feesttherapeut warmt een uur vooraf de kleinsten op. Vanaf 23 uur nemen dj’s Sven Ornelis en Francis Hoste het over.
The post Loppem Zingt wordt swingend feest

Lees meer »