Gemeentearchief Emelgem komt na 65 jaar terug

Het gemeentearchief van Emelgem, dat sinds 1959 in bewaring gegeven werd aan het Rijksarchief, komt terug naar Izegem. “Daardoor zal het stadsarchief ook de archiefstukken van de deelgemeenten Kachtem én Emelgem bevatten”, zegt schepen van archief Kurt Himpe, die het nieuws bekend maakte in aanloop van de Internationale Archiefdag.

“In 1959 werd het archief van de toenmalige gemeente Emelgem naar het Rijksarchief in Brugge gebracht en in 1964 kwam het na de opening van een nieuwe vestiging van het Rijksarchief in Kortrijk terecht”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe. “Doordat Emelgem op 1 januari 1965 fuseerde met Izegem, bleef het gemeentearchief daar. Het archief van de deelgemeente Kachtem was na de fusie met Izegem in 1977 opgenomen in het stadsarchief. Dat dit voor het gemeentearchief van Emelgem niét gebeurde en naar het Rijksarchief verhuisde, had te maken met onvrede over de fusieplannen en men wilde toen blijkbaar niet dat Izegem de archiefstukken zou krijgen”, zegt schepen Himpe.

Stappen gezet

Het was de heemkundige kring Ten Mandere die onlangs aan de mouw trok van de schepen om het gemeentearchief naar Izegem te brengen. “In samenspraak met het intergemeentelijk archiefteam Midwest werden onmiddellijk de nodige stappen gezet. We kregen een volledige inventaris van alle archiefstukken en de bevestiging dat we aan de voorwaarden voldoen om dit archief over te nemen, doordat we over een volwaardige archiefdienst beschikken.”

“Ook de Emelgemse bevolkingsregisters van 1826 tot 1865 komen nu weer terug”

“Het enige stuk dat in het Rijksarchief zal blijven, is het landboek uit 1714-1715, dat beschouwd wordt als staatseigendom door een wet van 1796”, zegt de archiefschepen. “In het over te dragen archief zitten onder andere verslagen van de gemeenteraad en het schepencollege, briefwisseling en rekeningen van de gemeente, stukken over de belastingen… Het gemeentearchief bevat ook de plannen voor de brug over de Mandelbeek die in 1886 gebouwd werd en tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd werd. Dit zijn allemaal archiefstukken die bijvoorbeeld geraadpleegd werden voor de publicatie van het boek ‘Geschiedenis van Emelgem’ dat in 2018 verscheen. Ook de bevolkingsregisters uit de periode 1826 tot 1865 komen terug, waardoor ook dat archiefonderdeel weer volledig zal zijn.”

De overdracht van het gemeentearchief zal door het intergemeentelijk archiefteam begeleid worden.

The post Gemeentearchief Emelgem komt na 65 jaar terug is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Al meer dan duizend bouwbedrijven failliet dit jaar

In de bouwsector zijn van januari tot en met mei al meer dan 1.000 bedrijven failliet verklaard. Ook het aantal faillissementen in de logistieke sector (vervoer en opslag) staat op recordniveau. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Lees meer »

Russisch staatsbezoek aan Noord-Korea afgetrapt: relatie tussen Poetin en Kim Jong-un gaat “nieuw tijdperk van voorspoed” in

Het Russische staatsbezoek aan Noord-Korea is officieel afgetrapt. De Russische president Vladimir Poetin (71) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (40) hebben een ceremonie bijgewoond op het centrale plein van de hoofdstad Pyongyang. Tijdens een gesprek met Kim Jong-un heeft Poetin gezegd dat hij de Noord-Koreaanse steun voor de oorlog in Oekraïne “waardeert”.

Lees meer »

Over eindpodium rijden is enig doel voor Bouten en Florissoone

Eén van de vele rallyteams uit de eigen regio die dankzij de invoering van Divisie 2 de kans grijpen om te starten in de Ardeca Ypres Rally, zijn Christophe Bouten uit Elverdinge en zijn schoonzoon Melvin Florissoone uit Voormezele.
The post Over eindpodium rijden is enig doel voor Bouten en Florissoone appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iconische woontoren in Leuven verwelkomt eerste bewoners

Aan de Hertogensite, de voormalige ziekenhuissite in hartje Leuven, is de woontoren ‘Hertog I’ geopend, naar een ontwerp van een gerenommeerd Londens architectenbureau. De zuidelijke kant van 1 van de grootste bouwprojecten in de Leuvense binnenstad krijgt zo steeds meer vorm.

Lees meer »

Gratis duikinitiatie in duiktank op de Batjes voor de Wallenparking in Roeselare

De RDK ofwel de Roeselaarse DuikersKlub viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. De aanvraag om een koninklijke vereniging te worden, is in gang gezet en er volgen enkele leuke activiteiten voor leden en niet-leden. Zoals een duiktank op de Roeselaarse Batjes.
The post Gratis duikinitiatie in duiktank op de Batjes voor de Wallenparking in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie haalt twintiger met nepwapen van de trein

Een zestal jongeren – grotendeels tieners – werden zaterdagochtend tijdens een tussenstop in Leuven van de trein gehaald door de politie toen ze uit Wallonië met de trein op weg waren naar Oostende. Dat gebeurde nadat een treinbegeleider had gemeld dat één van hen een wapen bij zich had.

Lees meer »

“Stank, ratten en ellende. Ik heb vaak écht gehuild”: Evy Gruyaert duikt in ondergrondse wereld van ‘mole people’

“Je loopt met je voeten door het water in het pikdonker en omringd door ongedierte. Dan voel je plots menselijke aanwezigheid en weet je niet of die vijandig is”. Evy Gruyaert trok voor zender Pickx+ onder de grond van de Strip in Las Vegas om er te praten met ‘mole people’: dakloze mensen die in honderden kilometers aan tunnels leven.

Lees meer »

Assisen Caroline Kint – Athena Man (33) veroordeeld tot zeventien jaar opsluiting voor doodslag in Kortrijk

Athena Man (33) is door het West-Vlaamse hof van assisen veroordeeld tot zeventien jaar opsluiting voor doodslag op Caroline Kint (65). Het slachtoffer werd in oktober 2021 in Kortrijk met geweld om het leven gebracht. Lorine De Witte (53) kreeg negen maanden cel voor schuldig verzuim. Het openbaar ministerie had 23 jaar opsluiting gevorderd voor Man.
The post Assisen

Lees meer »