Duinenpracht officieel geopend: mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne

Afgelopen vrijdag 24 mei werd Duinenpr8 officieel geopend in aanwezigheid van het lokaal bestuur, de betrokken teams, partners en de leden van het wijkcomité Wijk d’Achte. Het is een mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne.

Op het einde van de Marktlaan en het begin van het wandelpad aan de Houtsaegerduinen startten eind november 2023 de werken voor Duinenpr8. Deze vista is een panoramisch uitkijkpunt gebaseerd op de natuur. Het is bedoeld als ontmoetingsplek en rustpunt voor inwoners, tweedeverblijvers en toeristen.

Het initieel ontwerp werd na een inspraakmoment met het wijkcomité d’Achte aangepast en veranderd. Zo werd een extra bank toegevoegd om de plek toegankelijker te maken om gesprekken te voeren. Daarnaast werd het fietsenrek wat verder geplaatst en is er nog een verlichtingspunt voorzien. Er werd ook gedacht aan de opvang van water dat sijpelt door de stenen, door middel van een plaatselijke infiltratie.

De naam zelf werd ook via participatie gekozen. Wijkcomité Wijk d’Achte koos de naam Duinenpr8 na een wedstrijd onder z’n leden.

Link met de natuur

De grond van het plein bestaat uit willekeurige veelvlakken die verwijzen naar de wispelturige en natuurlijk ontstane paadjes in de duinen. Door relatief brede voegen is er de mogelijkheid dat zand en beplanting uit de duinen zich gaat nestelen tussen de betonvlakken. Daarnaast zijn er nog functionele elementen die wijzen op de vista als informatiepunt: de verticale informatiezuil is een grenspaal tussen de natuur en het centrum. Het pleintje is uitgewerkt in zandkleurig beton en voelt daardoor woest en ongerept aan zoals de natuur.

Het ontwerp van dit project is van Studio MOTO. De werken werden uitgevoerd door aannemer Furnibo. Ook voor Duinenpr8 werden gelijke materialen en structuren gebruikt als bij het Westerpunt. Bovendien dient dit uitkijkpunt, net zoals Westerpunt, als rustpunt en niet als eindpunt. Het is een toegang tot het centrum en een toegang tot de duinen waarbij je te maken krijgt met een totaal tegengesteld landschap.

“Dit prachtige plaatsje werd in het verleden wat ondergewaardeerd. Het is in Vlaanderen nagenoeg de enige plek waar natuurgebied bijna tot in het handelscentrum reikt. Het is – opnieuw –een goede investering in de aanleg van onze woonomgeving, die plaats zal bieden voor meer ontmoeting en verpozing. We geven het plekje nu in gebruik aan de omwonenden, met de zekerheid dat ze ’t zullen koesteren en beschermen”, aldus burgemeester Bram Degrieck.

The post Duinenpracht officieel geopend: mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Knipperlichten in grond voor meer veiligheid in Gistel

Op verschillende kruispunten waar fietsroute Groene 62 de openbare weg kruist, liet het stadsbestuur blauwe knipperlichten in de grond installeren om mogelijk gevaarlijke oversteekplaatsen aan te duiden.
The post Knipperlichten in grond voor meer veiligheid in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Genk mag geen grond verkopen aan basisschool en moskee in Sledderlo

De stad Genk wil overleggen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) over de verkoop van gronden aan de moskee Yunus Emre en de basisschool Mickey Mouse – De Sleutel in Sledderlo. Het agentschap heeft de machtiging hiervoor geweigerd, omdat er sprake is van een terrein waar waardevolle bomen op staan. Door die weigering kan de verkoop voorlopig niet

Lees meer »

Deze keer wel raak: Mathieu van der Poel wint Natourcriterium in Roeselare en blikt vooruit op de Spelen: “Belgen hebben héél sterk blok”

Mathieu van der Poel (29) heeft het Natourcriterium in Roeselare op zijn naam geschreven. De wereldkampioen blikte daar voor het eerst terug op de Tour, waarvan hij “meer verwacht had”. Maar de wereldkampioen is nu al volop bezig met de Olympische Spelen. “Remco en Wout zullen grote concurrenten zijn, maar ook Jasper Stuyven reed héél sterk in de Tour.”

Lees meer »

IN BEELD. BV’s loslippig over hun liefdesleven op première van ‘Gert & James Zomerrevue’: “Ons huwelijk is voor september 2025″

Het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne rolde zondagavond de paarse loper uit voor de première van ‘De Gert & James ZomerRevue’. Gastheren Gert Verhulst en James Cooke zorgen – aan de zijde van Karen Damen en Ruth Beeckmans – voor een show vol glamour, humor en muziek. Heel wat nieuwsgierige BV’s kwamen een kijkje nemen.

Lees meer »

Loppemstraat in Oostkamp tijdelijk open voor verkeer tijdens bouwverlof

Tijdens het bouwverlof is de Loppemstraat in Oostkamp weer open voor al het verkeer. Vanaf 6 augustus wordt de straat opnieuw voor drie weken afgesloten om de infrastructuurwerken te kunnen afronden. De nieuwe einddatum die de aannemer garandeert, is vrijdag 23 augustus.
The post Loppemstraat in Oostkamp tijdelijk open voor verkeer tijdens bouwverlof appeared first on KW.be.

Lees meer »