Duinenpracht officieel geopend: mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne

Afgelopen vrijdag 24 mei werd Duinenpr8 officieel geopend in aanwezigheid van het lokaal bestuur, de betrokken teams, partners en de leden van het wijkcomité Wijk d’Achte. Het is een mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne.

Op het einde van de Marktlaan en het begin van het wandelpad aan de Houtsaegerduinen startten eind november 2023 de werken voor Duinenpr8. Deze vista is een panoramisch uitkijkpunt gebaseerd op de natuur. Het is bedoeld als ontmoetingsplek en rustpunt voor inwoners, tweedeverblijvers en toeristen.

Het initieel ontwerp werd na een inspraakmoment met het wijkcomité d’Achte aangepast en veranderd. Zo werd een extra bank toegevoegd om de plek toegankelijker te maken om gesprekken te voeren. Daarnaast werd het fietsenrek wat verder geplaatst en is er nog een verlichtingspunt voorzien. Er werd ook gedacht aan de opvang van water dat sijpelt door de stenen, door middel van een plaatselijke infiltratie.

De naam zelf werd ook via participatie gekozen. Wijkcomité Wijk d’Achte koos de naam Duinenpr8 na een wedstrijd onder z’n leden.

Link met de natuur

De grond van het plein bestaat uit willekeurige veelvlakken die verwijzen naar de wispelturige en natuurlijk ontstane paadjes in de duinen. Door relatief brede voegen is er de mogelijkheid dat zand en beplanting uit de duinen zich gaat nestelen tussen de betonvlakken. Daarnaast zijn er nog functionele elementen die wijzen op de vista als informatiepunt: de verticale informatiezuil is een grenspaal tussen de natuur en het centrum. Het pleintje is uitgewerkt in zandkleurig beton en voelt daardoor woest en ongerept aan zoals de natuur.

Het ontwerp van dit project is van Studio MOTO. De werken werden uitgevoerd door aannemer Furnibo. Ook voor Duinenpr8 werden gelijke materialen en structuren gebruikt als bij het Westerpunt. Bovendien dient dit uitkijkpunt, net zoals Westerpunt, als rustpunt en niet als eindpunt. Het is een toegang tot het centrum en een toegang tot de duinen waarbij je te maken krijgt met een totaal tegengesteld landschap.

“Dit prachtige plaatsje werd in het verleden wat ondergewaardeerd. Het is in Vlaanderen nagenoeg de enige plek waar natuurgebied bijna tot in het handelscentrum reikt. Het is – opnieuw –een goede investering in de aanleg van onze woonomgeving, die plaats zal bieden voor meer ontmoeting en verpozing. We geven het plekje nu in gebruik aan de omwonenden, met de zekerheid dat ze ’t zullen koesteren en beschermen”, aldus burgemeester Bram Degrieck.

The post Duinenpracht officieel geopend: mooie, nieuwe ontmoetingsplek in De Panne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nick De Four ontvangt Unizo-kwaliteitslabel

Zaakvoerder Nick De Four (44), de man achter het Zwevezeelse bedrijf De Four Interieur, kreeg zopas het Handmade in Belgium kwaliteitslabel uit handen van Unizo-regiomanager Anton Vanoverbeke. De Four werkte zich in amper twintig jaar tijd op tot een succesvolle speler in de wereld van op maat gemaakt meubilair. “Hoe moeilijker de opdracht, hoe liever ik het heb”, lacht de

Lees meer »

Voorstellingen, zoektochten, en yoga: Mariakerke biedt opnieuw een zomers aanbod voor gezinnen met kinderen

Oostende profileert Mariakerke al enkele jaren als de meest kindvriendelijke badplaats aan de kust en ook nu stellen ze opnieuw een heus programma voor waar kinderen voorop staan. Workshops, theatervoorstellingen en een unieke zomerzoektocht maken deel uit van de activiteiten die komende zomer op de agenda staan.
The post Voorstellingen, zoektochten, en yoga: Mariakerke biedt opnieuw een zomers aanbod

Lees meer »

Opnieuw minder huwelijken in 2023

Het aantal geregistreerde huwelijken in België is vorig jaar met 4 procent gedaald tot 46.564. De daling na twee jaar met een forse toename brengt de waarde dichter bij die van voor de pandemie, toen het aantal huwelijken per jaar schommelde tussen 44.000 en 45.000. Dat meldt statistiekbureau Statbel dinsdag.

Lees meer »

ONS RAPPORT. Vuile gitaren en een sluimerend pensioen: dit was Judas Priest op Graspop

Peetvaders kunnen altijd iets meer. Flirten met oude glorie en jonge groupies bijvoorbeeld. Of met klassiekers regen en modder van broeken vegen. Peetvaders kunnen altijd iets meer, maar helaas is dat zelden nog verrassen. Judas Priest toonde zich op Graspop zo’n peetvader. En misschien zelfs een kandidaat voor een liedjeswedstrijd waarmee je de krasse Britten niet zou durven associëren.

Lees meer »