Eerste Flanders Fields Gravel Tour in Ieper: “Het mag worden gezegd, het was een prachtige rit”

426 km fietsen in de Westhoek, waarvan een groot deel op onverharde wegen. Dat is de afstand voor wie dit weekend de driedaagse Flanders Fields Gravel Tour volledig uitfietste. Bezieler van het evenement is Kurt Titeca (55), uitbater van de Biking Box. “Het is echter meer dan op de gravelfiets zitten, het is het totaalplaatje dat telt.” Lees hier hoe het de deelnemers aan de eerste editie verliep.

Een fietsdiscipline die de laatste jaren enorm aan populariteit wint, is het gravelbiken. Terwijl je met de mountainbike heuvels en bergen oprijdt, doe je bij het gravelen veel meer de gravelpaden, de lichte trails en de bospaden aan. Of in de Westhoek, met zijn vele heuvels, ook voldoende kan gegraveld worden? Met die vraag kloppen we aan bij Kurt Titeca (55), zelf ooit beloftevol jeugdwielrenner, later wielerjournalist en momenteel uitbater van de Biking Box in het centrum van Ieper. Kurt verhuurt fietsen en organiseert gidstochten op de fiets. Zijn antwoord op de vraag is een duidelijke ja. “Al van kindsbeen af fiets ik hier door de streek. De regio heeft dus geen geheimen meer voor de Ieperling, hij kent elk paadje en straatje.

Kurt Titeca is ook de bezieler van de vroegere LCMT-driedaagse in de Ardennen. Deelnemers maakten daarbij drie dagen aan een stuk tourritten in de volle Ardennen. Door allerlei omstandigheden viel het Ardennenavontuur stil. Kurt liet het daar echter niet bij en zet dit jaar de eerste editie van de Flanders Fields Gravel Tour op poten. Het evenement bestaat uit drie grote ritten verdeeld over drie dagen in de Westhoek en het noorden van Frankrijk.

Telkens ander thema

Kurt werkte drie mooie ritten uit met telkens aan ander thema. “De eerste rit bedroeg 126 kilometers en doet vooral plaatsen aan die iets te maken hebben met de Eerste Wereldoorlog. Ik stak er een ook een passage van het cyclocross-parcours in Zonnebeke in”, aldus de organisator. De zaterdagrit stond in het teken van Gent-Wevelgem met een dubbele beklimming van de Kemmelberg terwijl de slotrit over de kasseien van Paris-Roubaix trekt met finish op de Grote Markt in Ieper met een passage door de iconische Menenpoort. “Dat zal de deelnemers echt een goed gevoel geven, daar ben ik van overtuigd”, zegt Kurt. “Of het geheel niet te sportief is? Wie het volledige parcours doet komt best niet onbeslagen op het ijs. Het is dan ook mijn bedoeling de deelnemers wat uit te dagen. Maar er zijn shortcuts op het parcours en je hoeft uiteraard niet de volle drie dagen mee te fietsen”, aldus Titeca. “Het moet plezant blijven. Daarom ook dat er wat beleving is. Na aankomst kan aan op het terrein van KVK Westhoek, die ik heel dankbaar ben, nog wat worden nagekaart.”

De dagen voor de start waren hels voor de organisatoren. “Ik moet het doen met een kleine ploeg, maar die mensen zijn dan ook goud waard”, aldus Kurt. Guido Braeckman en Nancy Van den Hoecke zijn een koppel uit Berlare die Kurt Titeca ook een handje toestaken tijdens de LCMT in de Ardennen. “Toen Kurt ons vroeg of we ook naar Ieper wilden komen, twijfelden we niet. We helpen graag met allerlei logistieke taken”, aldus de twee.

Lieven Ennaert (52) uit Voormezele en Peter Decroos (49) uit Ieper, van de Wielertoeristen- en Mountainbikeclub Ontspanningsfietsers Voormezele namen de zaterdagrit voor hun rekening. “Het mag gezegd: het was een prachtige rit richting Heuvelland. We fietsten zelfs tot aan de Catsberg. En het was dan ook nog eens goed weer, wat een meevaller was. Het parcours was heel geslaagd en voldeed aan de verwachtingen, met veel gravelwegen. Onderweg waren er een paar hellingen, maar wij deden de rit wel met de mountainbike. Moe, maar voldaan zijn we de aankomst overgekomen.” Lieven heeft wat schrammen op zijn armen, maar die zijn niet te wijten aan valpartij. “Als je offroad gaat dan kom je wel eens een struik tegen waar je doormoet, niets ergs dus”, klinkt het.

Kwaremont

Lieven fietste vroeger veel, maar schakelde dan over op lopen. “Vorig jaar stapte ik opnieuw op de fiets, want mijn knieën en achillespezen liepen bij het lopen al wat sleet op.” Het LCMT-concept kende de vijftiger al van vroeger. “Hoewel ik nooit deelnam. Nu Kurt het nu hier in Ieper organiseert, kon ik het niet laten liggen. Morgen (zondag, nvdr) doen we met de club een ritje, maar ik kan niet meedoen aan de slotrit. In Voormezele rijdt immers de Bloedproccesie uit en mijn aanwezigheid is daar gewenst. Maar nu wacht ons eerst nog een laatste hindernis: de Kwaremont.” Lieven bedoelt daar uiteraard niet de befaamde kuitenbijter in de Vlaamse Ardennen mee, maar wel het biertje dat de naam draagt. “Of we er volgend jaar opnieuw bij zijn? Als het past in de familieagenda, zijn we er zeker opnieuw bij. We maken alvast wat reclame bij vrienden en kennissen, want dit evenement verdient het wel.”

De opkomst voor de eerste editie van eerste Flanders Fields Gravel Tour was wat mager, maar dat kan Kurt Titeca niet ontmoedigen. “Je moet ergens beginnen. Ik hoop echter dat dit kan uitgroeien tot een topfietsevenement in de Westhoek. Het kan voor iedereen iets opleveren: de stad, de horeca, … We zien wel, ook ik ga nu eerst een Kwaremont drinken en genieten van het moment.”

The post Eerste Flanders Fields Gravel Tour in Ieper: “Het mag worden gezegd, het was een prachtige rit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groot winstalarm bij Umicore

07:50 Umicore draagt de gevolgen van een vertragende markt voor elektrische auto’s. De batterijmaterialendivisie zal slechts break even zijn dit jaar, terwijl de eerdere ambitie op 135 miljoen euro brutobed…

Lees meer »

Na hevig protest: senaat in Argentinië keurt omstreden wet voor sociaal-economische hervormingen goed

De Argentijnse Senaat heeft woensdagavond de zogenaamde ‘omnibuswet’ goedgekeurd: een ambitieus project van de ultraliberale president Javier Milei dat het juridische kader schept voor een diepgaande transformatie van het Argentijnse economische en sociale model. Tegen de wet werd zwaar geprotesteerd: het kwam woensdag tot geweld in de omgeving van het parlement in Buenos Aires.

Lees meer »

“Het wordt een echte kwakkelzomer”: ‘weerman’ Geri Haerynck ziet niet meteen beterschap op komst

We hebben er een kletsnat voorjaar opzitten en ook de komende week kondigt zich niet meteen tropisch aan. Mogen we onze zomer nu al verticaal klasseren? We vroegen het aan Geri Haerynck, de Koekelarenaar die al sinds 1974 het weer voor een volledig kalenderjaar verbazend vaak correct voorspelt. “De zomer kan ik in één woord omschrijven: wisselvallig.”
The post

Lees meer »

Assisen moord Caroline Kint – Broer wees Athena Man snel als verdachte aan

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) heeft de politiezone Vlas de start van het onderzoek toegelicht. Athena Man (32) werd door haar broer snel als verdachte aangewezen. Lorine De Witte (53) werd in eerste instantie als getuige verhoord.
The post Assisen moord Caroline Kint – Broer wees Athena Man snel als verdachte aan appeared first

Lees meer »

“Netflix vroeg mij, maar ik heb gepast”: dit zijn de Rode Duivels-vrouwen en dit wist je nog niet over hen

We wensen niemand een stevige portie eenzaamheid toe, behalve… de dames in dit artikel. Want als de partners van onze Rode Duivels hun ventje nog een maand moeten missen, dan betekent dit dat we de finale spelen op het EK in Duitsland. In afwezigheid van Mishel Gerzig (mevrouw Courtois) missen onze Belgische spelersvrouwen misschien nog één mespuntje glamour, maar met

Lees meer »

Verkiezingsresultaten in Damme: zo heeft jouw gemeente gestemd

Ook de inwoners van Damme trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement, de Kamer en Europa? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van 2024 in Damme.
The post Verkiezingsresultaten in Damme: zo heeft jouw gemeente gestemd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opnieuw een bestelwagen gestolen in Wervik, dit keer in de Aststraat: “Het waren geen grote gasten, wel zeer breed. Dat viel op”

Donderdagnacht omstreeks 3 uur is op de hoek van de Aststraat en de drukke Geluwesesteenweg in Wervik een bestelwagen met een laadbak van de APK Group gestolen. Een buurtbewoner zag vijf daders. Ze reden weg in de richting van de rotonde op de expresweg N58 en konden daar alle richtingen uit. Toeval of niet ontweken de daders het stadscentrum waar

Lees meer »

Meeting op Westendse dijk verwelkomt 300 Volkswagenbusjes

Op zaterdag 15 juni, tijdens het VW busmeeting evenement in Westende stonden op de Koning Ridderdijk, 300 Volkswagenbusjes opgesteld. Dit aantal is het hoogste tot nu toe voor dit evenement. “Met een geschatte 2 à 4 personen per busje, betekent dit dat ongeveer 1.000 mensen speciaal voor dit evenement naar Westende zijn gekomen,” zegt een blije organisator Bram Opstaele.

Lees meer »