Eerste Flanders Fields Gravel Tour in Ieper: “Het mag worden gezegd, het was een prachtige rit”

426 km fietsen in de Westhoek, waarvan een groot deel op onverharde wegen. Dat is de afstand voor wie dit weekend de driedaagse Flanders Fields Gravel Tour volledig uitfietste. Bezieler van het evenement is Kurt Titeca (55), uitbater van de Biking Box. “Het is echter meer dan op de gravelfiets zitten, het is het totaalplaatje dat telt.” Lees hier hoe het de deelnemers aan de eerste editie verliep.

Een fietsdiscipline die de laatste jaren enorm aan populariteit wint, is het gravelbiken. Terwijl je met de mountainbike heuvels en bergen oprijdt, doe je bij het gravelen veel meer de gravelpaden, de lichte trails en de bospaden aan. Of in de Westhoek, met zijn vele heuvels, ook voldoende kan gegraveld worden? Met die vraag kloppen we aan bij Kurt Titeca (55), zelf ooit beloftevol jeugdwielrenner, later wielerjournalist en momenteel uitbater van de Biking Box in het centrum van Ieper. Kurt verhuurt fietsen en organiseert gidstochten op de fiets. Zijn antwoord op de vraag is een duidelijke ja. “Al van kindsbeen af fiets ik hier door de streek. De regio heeft dus geen geheimen meer voor de Ieperling, hij kent elk paadje en straatje.

Kurt Titeca is ook de bezieler van de vroegere LCMT-driedaagse in de Ardennen. Deelnemers maakten daarbij drie dagen aan een stuk tourritten in de volle Ardennen. Door allerlei omstandigheden viel het Ardennenavontuur stil. Kurt liet het daar echter niet bij en zet dit jaar de eerste editie van de Flanders Fields Gravel Tour op poten. Het evenement bestaat uit drie grote ritten verdeeld over drie dagen in de Westhoek en het noorden van Frankrijk.

Telkens ander thema

Kurt werkte drie mooie ritten uit met telkens aan ander thema. “De eerste rit bedroeg 126 kilometers en doet vooral plaatsen aan die iets te maken hebben met de Eerste Wereldoorlog. Ik stak er een ook een passage van het cyclocross-parcours in Zonnebeke in”, aldus de organisator. De zaterdagrit stond in het teken van Gent-Wevelgem met een dubbele beklimming van de Kemmelberg terwijl de slotrit over de kasseien van Paris-Roubaix trekt met finish op de Grote Markt in Ieper met een passage door de iconische Menenpoort. “Dat zal de deelnemers echt een goed gevoel geven, daar ben ik van overtuigd”, zegt Kurt. “Of het geheel niet te sportief is? Wie het volledige parcours doet komt best niet onbeslagen op het ijs. Het is dan ook mijn bedoeling de deelnemers wat uit te dagen. Maar er zijn shortcuts op het parcours en je hoeft uiteraard niet de volle drie dagen mee te fietsen”, aldus Titeca. “Het moet plezant blijven. Daarom ook dat er wat beleving is. Na aankomst kan aan op het terrein van KVK Westhoek, die ik heel dankbaar ben, nog wat worden nagekaart.”

De dagen voor de start waren hels voor de organisatoren. “Ik moet het doen met een kleine ploeg, maar die mensen zijn dan ook goud waard”, aldus Kurt. Guido Braeckman en Nancy Van den Hoecke zijn een koppel uit Berlare die Kurt Titeca ook een handje toestaken tijdens de LCMT in de Ardennen. “Toen Kurt ons vroeg of we ook naar Ieper wilden komen, twijfelden we niet. We helpen graag met allerlei logistieke taken”, aldus de twee.

Lieven Ennaert (52) uit Voormezele en Peter Decroos (49) uit Ieper, van de Wielertoeristen- en Mountainbikeclub Ontspanningsfietsers Voormezele namen de zaterdagrit voor hun rekening. “Het mag gezegd: het was een prachtige rit richting Heuvelland. We fietsten zelfs tot aan de Catsberg. En het was dan ook nog eens goed weer, wat een meevaller was. Het parcours was heel geslaagd en voldeed aan de verwachtingen, met veel gravelwegen. Onderweg waren er een paar hellingen, maar wij deden de rit wel met de mountainbike. Moe, maar voldaan zijn we de aankomst overgekomen.” Lieven heeft wat schrammen op zijn armen, maar die zijn niet te wijten aan valpartij. “Als je offroad gaat dan kom je wel eens een struik tegen waar je doormoet, niets ergs dus”, klinkt het.

Kwaremont

Lieven fietste vroeger veel, maar schakelde dan over op lopen. “Vorig jaar stapte ik opnieuw op de fiets, want mijn knieën en achillespezen liepen bij het lopen al wat sleet op.” Het LCMT-concept kende de vijftiger al van vroeger. “Hoewel ik nooit deelnam. Nu Kurt het nu hier in Ieper organiseert, kon ik het niet laten liggen. Morgen (zondag, nvdr) doen we met de club een ritje, maar ik kan niet meedoen aan de slotrit. In Voormezele rijdt immers de Bloedproccesie uit en mijn aanwezigheid is daar gewenst. Maar nu wacht ons eerst nog een laatste hindernis: de Kwaremont.” Lieven bedoelt daar uiteraard niet de befaamde kuitenbijter in de Vlaamse Ardennen mee, maar wel het biertje dat de naam draagt. “Of we er volgend jaar opnieuw bij zijn? Als het past in de familieagenda, zijn we er zeker opnieuw bij. We maken alvast wat reclame bij vrienden en kennissen, want dit evenement verdient het wel.”

De opkomst voor de eerste editie van eerste Flanders Fields Gravel Tour was wat mager, maar dat kan Kurt Titeca niet ontmoedigen. “Je moet ergens beginnen. Ik hoop echter dat dit kan uitgroeien tot een topfietsevenement in de Westhoek. Het kan voor iedereen iets opleveren: de stad, de horeca, … We zien wel, ook ik ga nu eerst een Kwaremont drinken en genieten van het moment.”

The post Eerste Flanders Fields Gravel Tour in Ieper: “Het mag worden gezegd, het was een prachtige rit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Been van surfer aangespoeld na aanval door haai in Australië

Het afgerukte been van de surfer die dinsdagochtend lokale tijd door een haai aangevallen werd bij de Australische badplaats Port Macquarie , is aangespoeld op het strand. Dat heeft de politie gezegd. Het werd door buurtbewoners in ijs verpakt en vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Newcastle, waar de surfer wordt verzorgd.

Lees meer »

Felrode sluiting op Nasdaq

21:28 De Europese beurzen sloten meer dan 1 procent lager. Beleggers konden de updates van LVMH en Deutsche Bank niet appreciëren. Op Wall Street kreeg Tesla een muilpeer.

Lees meer »

“Drie kilometer aan stickers”: Reflecta Graphics voorziet Belgisch verblijf op Olympische Spelen van publiciteit

Als pakweg de Red Lions of Nina Derwael op de Olympische Spelen in Parijs voor en na hun prestaties even tot rust willen komen, dan worden ze omringd door stickers van Izegemse makelij. Publiciteitsbedrijf Reflecta Graphics stond in voor de productie.
The post “Drie kilometer aan stickers”: Reflecta Graphics voorziet Belgisch verblijf op Olympische Spelen van publiciteit appeared first

Lees meer »

Chantal en de sheriff maken publiciteit voor loopwedstrijd in Pollinkhove

In Pollinkhove vindt op zondag 15 september de eerste editie van de loopwedstrijd Dwars door Pollinkhove plaats. De organisatoren wisten Maaike ‘Chantal’ Cafmeyer en Dries ‘sheriff’ Heyneman te overhalen om met een filmpje promotie te maken voor deze sportieve activiteit.
The post Chantal en de sheriff maken publiciteit voor loopwedstrijd in Pollinkhove appeared first on KW.be.

Lees meer »

Analisten voorspellen dat ‘Deadpool & Wolverine’ records breekt

De nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine gaat komend weekend records breken. Dat voorspellen analisten in Variety. De verwachting is dat de langverwachte derde film over het tegendraadse personage Deadpool (Ryan Reynolds) in de VS opent met meer dan 160 miljoen dollar. Daarmee zal het de beste opening zijn voor een film die gekeurd is voor zeventien jaar en ouder.

Lees meer »

Mama Kate steunt school met Lego en Playmobil

Kate Nkoane, de mama van Zonneburcht-leerling Lerato, zette in het kader van haar CVO Miras-opleiding een actie voor het goede doel op poten. Samen met enkele medestudenten organiseerde ze een grote Lego- en Playmobil-inzameling.
The post Mama Kate steunt school met Lego en Playmobil appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waterbeleving voor durvers en genieters

Met de Leie, de Mandel en het kanaal Kortrijk-Bossuit en enkele uit de kluiten gewassen waterplassen kan het niet anders dan dat waterbeleving in de Leiestreek hoge toppen scheert.
The post Waterbeleving voor durvers en genieters appeared first on KW.be.

Lees meer »