Kristof Verkouille als de smid aan de slag op Oostende voor Anker

Naast de chirurgijn, bottelier, kuiper en zeilmaker hoorde ook de smid aan boord van de fregatten van de Oostendse Compagnie die in de 18de eeuw naar Indië en China zeilden tot de rang van de onderofficieren. Dus is het niet eens zo raar dat er op Oostende voor Anker ook een smid bedrijvig is op het St.-Petrus en -Paulusplein.

Maar onze smid loopt niet bepaald op zeebenen. “Nee, een zeeman ben ik niet, maar ik heb vorig jaar wel voor het eerst mijn vriendin Elise gekust aan boord van de ‘Hydrograaf’!” Oostendenaar Kristof Verkouille (36) runt een kunstsmederij in Gistel. “Mijn overgrootvader was smid”, zegt Kristof en hij zwaait met een meer dan 100 jaar oude hamer die, het kloppen nog niet moe, tot zijn ‘alaambak’ hoort. “Die heb ik van hem geërfd en wil hem voor geen geld ter wereld kwijt”, zegt de smid. “Mijn grootvader bekwaamde zich later in het lassen en walsen en mijn vader bouwde zijn metaalbedrijf verder uit.

Zelf volgde Kristof onder andere een opleiding Architectuur en Interieur en ruimtelijke vorming bij de Maricolen in Brugge. “Daar heb ik ook leren lassen, maar toen ik daar bij de eerste les een gloeiende genster plat wilde slaan, sprong die vonk mijn mond in en verbrandde ik mijn tong. Ik had dus meteen al de smaak te pakken”, grapt onze smid. “Maar via het lassen ervoer ik al rap dat ik, om de stiel volledig te beheersen, ook zou moeten leren smeden om het metaal en al wat er mee mogelijk was echt te snappen.”

Dus volgde Kristof later nog een opleiding kunstsmederij bij Syntra in Brugge. Zijn gamma aan kunstig uitgevoerde smeedwerk is eindeloos. Zo nam hij bij de ingrijpende restauratie van Hotel – Brasserie Du Parc nog alle metaalwerk voor zijn rekening van dit beschermde gebouw: luchters, trapleuningen, kapstokken… “Ik ben er een half jaar mee bezig geweest, maar ben wel fier met het resultaat. Ja, het is een eenzame stiel want ik werk alleen in mijn atelier met de klassieke muziek van radio Klara die mijn hamerslagen ritmeert”, besluit Kristof en hij wakkert zijn vuur nog eens aan.

The post Kristof Verkouille als de smid aan de slag op Oostende voor Anker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Paaldansers pleiten voor hun sport op de Olympische Spelen: “Dit zijn verticale turnoefeningen zoals op de balk”

Paaldansers willen dat hun sport opgenomen wordt in de competitie op de volgende Olympische Spelen in 2028. De Internationale Paaldans Sportfederatie (IPSF) is momenteel aan het onderhandelen met het Internationaal Olympisch Comité. Enkele West-Vlaamse paaldansers getuigen hoe intensief hun sport is en wat die erkenning kan betekenen.
The post Paaldansers pleiten voor hun sport op de Olympische Spelen: “Dit

Lees meer »

Analisten voorspellen dat ‘Deadpool & Wolverine’ records breekt

De nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine gaat komend weekend records breken. Dat voorspellen analisten in Variety. De verwachting is dat de langverwachte derde film over het tegendraadse personage Deadpool (Ryan Reynolds) in de VS opent met meer dan 160 miljoen dollar. Daarmee zal het de beste opening zijn voor een film die gekeurd is voor zeventien jaar en ouder.

Lees meer »

Actrice Alice Toen viert 100e verjaardag met eigen single: ‘Wat een leven, wat een eeuw!’

"Wat een weelde, wat een leven, wat een eeuw", zo bezingt actrice Alice Toen (100) haar mijlpaal als eeuweling in haar allereerste single. Weinig Vlaamse actrices zagen zoveel televisiesets en theaterpodia als Toen: van een televisiedebuut in ‘Kapitein Zeppos’ tot de vele bijrollen die ze speelde, tot op hoge leeftijd, onder meer in ‘Thuis’, ‘Witse’ en ‘De kotmadam’. Alice Toen

Lees meer »

Minstens 174 doden en ruim 2.500 arrestaties bij studentenprotesten in Bangladesh

In Bangladesh zijn al minstens 174 mensen omgekomen, onder wie verschillende politiemensen, en ruim 2.500 mensen gearresteerd bij het recente straatprotest, zo berekende het Franse persagentschap AFP. Jongeren komen in het Aziatische land al weken op straat om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem waarbij overheidsbanen worden gereserveerd voor bepaalde groepen.

Lees meer »

Four Tops-zanger Duke Fakir overleden

De Amerikaanse zanger Duke Fakir, medeoprichter van de legendarische soulgroep Four Tops, is niet meer. Hij overleed op 88-jarige leeftijd in zijn woning in Detroit aan hartfalen, meldt de New York Times op basis van een mededeling van de familie van de zanger.

Lees meer »