Kristof Verkouille als de smid aan de slag op Oostende voor Anker

Naast de chirurgijn, bottelier, kuiper en zeilmaker hoorde ook de smid aan boord van de fregatten van de Oostendse Compagnie die in de 18de eeuw naar Indië en China zeilden tot de rang van de onderofficieren. Dus is het niet eens zo raar dat er op Oostende voor Anker ook een smid bedrijvig is op het St.-Petrus en -Paulusplein.

Maar onze smid loopt niet bepaald op zeebenen. “Nee, een zeeman ben ik niet, maar ik heb vorig jaar wel voor het eerst mijn vriendin Elise gekust aan boord van de ‘Hydrograaf’!” Oostendenaar Kristof Verkouille (36) runt een kunstsmederij in Gistel. “Mijn overgrootvader was smid”, zegt Kristof en hij zwaait met een meer dan 100 jaar oude hamer die, het kloppen nog niet moe, tot zijn ‘alaambak’ hoort. “Die heb ik van hem geërfd en wil hem voor geen geld ter wereld kwijt”, zegt de smid. “Mijn grootvader bekwaamde zich later in het lassen en walsen en mijn vader bouwde zijn metaalbedrijf verder uit.

Zelf volgde Kristof onder andere een opleiding Architectuur en Interieur en ruimtelijke vorming bij de Maricolen in Brugge. “Daar heb ik ook leren lassen, maar toen ik daar bij de eerste les een gloeiende genster plat wilde slaan, sprong die vonk mijn mond in en verbrandde ik mijn tong. Ik had dus meteen al de smaak te pakken”, grapt onze smid. “Maar via het lassen ervoer ik al rap dat ik, om de stiel volledig te beheersen, ook zou moeten leren smeden om het metaal en al wat er mee mogelijk was echt te snappen.”

Dus volgde Kristof later nog een opleiding kunstsmederij bij Syntra in Brugge. Zijn gamma aan kunstig uitgevoerde smeedwerk is eindeloos. Zo nam hij bij de ingrijpende restauratie van Hotel – Brasserie Du Parc nog alle metaalwerk voor zijn rekening van dit beschermde gebouw: luchters, trapleuningen, kapstokken… “Ik ben er een half jaar mee bezig geweest, maar ben wel fier met het resultaat. Ja, het is een eenzame stiel want ik werk alleen in mijn atelier met de klassieke muziek van radio Klara die mijn hamerslagen ritmeert”, besluit Kristof en hij wakkert zijn vuur nog eens aan.

The post Kristof Verkouille als de smid aan de slag op Oostende voor Anker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zaak Pichal nadert ontknoping: nog één etappe voor hij naar strafrechter gaat wegens “misselijkmakende beelden van kindermisbruik”

Het dossier rond kinderporno waarin gewezen VRT-radiomaker Sven Pichal een centrale rol speelt, nadert de eindfase. Maandag buigt de raadkamer zich over het dossier, waarna het doorgestuurd zal worden naar de strafrechter. Zijn kompaan Reuben D.B. zit al een stap verder, en hoort morgen welke straf hij riskeert voor bezit en verspreiding van “werkelijk misselijkmakende” beelden en video’s. Twee dagen

Lees meer »

Opbrengst pop-upwinkel van Genkse leerlingen gaat naar dierenasiel: “De kinderen waren heel enthousiast om dat grote bedrag van 1.789 euro te kunnen schenken”

De leerlingen van de Genkse basisschool De Bladwijzer hebben 1.789 euro geschonken aan het dierenasiel in Genk. Dat geld verdienden de leerlingen door in de laatste week van maart een pop-upwinkel ‘Fiorella’ te openen in Shopping 1. In de winkel focusten ze zich op duurzaamheid en verkochten ze planten, keramiek gemaakt door mensen met een beperking, boeken, schilderijen van de

Lees meer »

Scheiding van koppel uit Blind Getrouwd nog steeds niet rond: wat zijn de gevolgen? “Een nieuwe partner geldt als overspel”

Isabelle en Mathieu uit Blind Getrouwd zijn nog steeds niet gescheiden, en dat terwijl ze in november 2023 hun scheidingspapieren ondertekenden. Dat zo’n procedure lang kan duren, erkennen ook hoogleraar vermogensrecht Gerd Verschelden (UGent) en advocaat Dieter Heeman. Welke gevolgen heeft het om op papier nog getrouwd te zijn? Zijn er manieren om een echtscheidingsprocedure te versnellen? En wat moet

Lees meer »

Vlaams formateur Matthias Diependaele kreeg economie van vader Vincent Van Peteghem in school in Zwijnaarde: “Een attente leerling die zijn studies ernstig nam”

De vader van ontslagnemend minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), Martin Van Peteghem was ooit burgemeester van De Pinte, maar ook leerkracht economie in het Don Boscocollege in Zwijnaarde. Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) was één van zijn leerlingen. "Hij was attent en verantwoordelijk, maar dat hij politicus zou worden, en nu formateur, zoiets kan je natuurlijk niet vermoeden",

Lees meer »

Remco Evenepoel verkende op terugweg van stage nog Tour-tijdrit, maar meldt dan verkouden af voor BK: “Kan helaas niet ‘all in’ gaan”

Een ‘koninklijk’ BK, leek het het zondag in Zottegem te zullen worden. Met werkelijk alle Belgische tenoren aan de start. Tot… niemand minder dan titelverdediger Remco Evenepoel plots afmeldde. Aanvankelijk nog gespot op het parcours van de eerste Tour-tijdrit, klonk het enkele uren later: “Ik ben niet zwaar ziek, maar kan helaas niet ‘all in’ gaan.”

Lees meer »