Gemeente Kuurne Transformeert Wijzer tot Culturele Hub: “Er zit muziek in nieuwe bestemming”

Nu NEST, het nieuwe schoolgebouw in de Kattestraat te Kuurne, de deuren opent en de leerlingen en medewerkers van zowel Pienter als Wijzer eind juni hun huidige schoolgebouwen verlaten, ging de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming voor beide gebouwen. Aanvankelijk zouden beide schoolgebouwen te koop worden aangeboden aan een verkavelaar, die er een beperkt aantal woongelegenheden zou kunnen realiseren. Voor het schoolgebouw van Pienter zal dit inderdaad het geval zijn, maar het oude gemeenteschoolgebouw Wijzer krijgt een andere bestemming.

“Gisteren namen de oud-leerlingen en oud-leerkrachten al afscheid van de gebouwen met een gezellig samenzijn,” vertelt schepen van onderwijs Jan Deprez. “De huidige leerlingen en leerkrachten doen dit over een goede maand. Maar hoewel eerst werd gedacht dat dit ook meteen het einde zou betekenen voor het schoolgebouw waarin Wijzer gehuisvest is, hebben we een nieuwe bestemming voor het gebouw gevonden, en het zal er zeker eentje zijn waar onder meer muziek in zit.”

Nadat het oude schoolgebouw, waarin momenteel Wijzer is gehuisvest, eind juni de deuren sluit, worden eerst wat dringende werkzaamheden uitgevoerd. Na de zomer opent het gebouw opnieuw en wordt het de thuisbasis voor diverse verenigingen.

“In eerste instantie stonden zowel Pienter als Wijzer op de lijst om van de hand te doen,” vervolgt schepen van patrimonium Willem Van Wynsberghe. “Via een procedure waarbij potentiële kopers hun visie moeten delen, wordt uiteindelijk het gebouw van Pienter verkocht. De gemeente stelt hierbij een aantal vereisten, aangezien niet alles mogelijk is. Wij denken aan een bouwontwikkeling met een beperkt aantal woningen, waarbij ook plaats is voor groen en een winkel of kinderopvang.”

Echte cultuursite

Om het schoolgebouw van Wijzer te kunnen behouden, heeft de gemeente ander patrimonium verkocht om zo de bouwkosten van het nieuwe schoolgebouw in de Kattestraat te bekostigen. “De Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt was al een tijdje op zoek naar een vaste locatie,” legt burgemeester Francis Benoit uit.

“Nadat de muziekvereniging ‘De Noote’, die ze jaren had als vaste uitvalsbasis, moest verlaten, werden er steeds kortstondige oplossingen gevonden om hen van een repetitieruimte te voorzien. Nu de gemeente van Wijzer een echte cultuursite wil maken, is dit een uiterst geschikte plaats om de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt een vaste repetitieruimte te geven.”

Kind en Gezin

Ook tal van andere verenigingen zullen na de zomer Wijzer als thuisbasis krijgen. “Kind en Gezin dreigde weg te trekken uit Kuurne vanwege strengere eisen,” verduidelijkt schepen van kinderopvang Bram Deloof.

“Momenteel is Kind en Gezin gehuisvest op de eerste verdieping van Pienter. Gezien de nieuwe eisen dat Kind en Gezin onder meer gemakkelijk bereikbaar moet zijn en trappen niet kunnen, krijgt ook Kind en Gezin zijn nieuwe thuisbasis op de gelijkvloerse verdieping van Wijzer. Wij zijn blij een antenne van Kind en Gezin in Kuurne te kunnen behouden, wat alvast goed is voor onze baby’s, ouders en vrijwilligers.”

“Wij zijn blij een antenne van Kind en Gezin in Kuurne te kunnen behouden, wat alvast goed is voor onze baby’s, ouders en vrijwilligers.”

Naast de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt en Kind en Gezin zullen ook de wijkwerking van de Seizoenswijk, het volwassen popkoor Giocoso, de drumband en een antenne van de Harelbeekse Muziekacademie een plaatsje krijgen binnen Wijzer, nadat tijdens de vakantiemaanden de nodige aanpassingswerken zijn uitgevoerd in de oude schoolgebouwen. De gemeente Kuurne is alvast trots dat het huidige sociaal-culturele DNA van het gebouw behouden blijft.

The post Gemeente Kuurne Transformeert Wijzer tot Culturele Hub: “Er zit muziek in nieuwe bestemming” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd mogelijk dat een outsider de trui pakt”

Ook in de Baloise Belgium Tour liet Cériel Desal (24) uit Roeselare zich zien. Iets wat hij al het hele seizoen doet. Zondag komt hij in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem aan de start van het Belgisch kampioenschap. Zonder twijfel zal de Roeselarenaar van Bingoal WB zich opnieuw tonen.
The post Ontsnappingskoning Cériel Desal (24) wil zich tonen op BK: “Altijd

Lees meer »

“Onze strafste scène namen we op tijdens een concert van Camille”: VTM-telenovelle ‘Milo’ beleeft vanavond seizoensfinale

Vanavond is ‘Milo’ toe aan een extra lange seizoensfinale. De VTM-telenovelle met Camille Dhont in de hoofdrol haalt na 100 afleveringen een zeer mooi tussenrapport en zeker niet alleen qua kijkcijfers. ‘Milo’-fans kunnen tegenwoordig zelfs ook al terecht bij de bakker en in de boekhandel. Wat is het geheim van het succes? En wat mag er naast een huwelijk nog

Lees meer »

Frituur Groeninghe zoekt overnemer: “Afscheid van mijn kindje”

Christel Wante (60) bakt al 45 jaar frietjes. Op 1 april 1985 opende ze de schuifdeur van Frituur Groeninghe aan de Veemarkt nadat ze de zaak overnam van Agnès Vandroogenbroodt. “Slecht nieuws van de specialist: artrose in de onderrug. Ik wil niet wachten van te stoppen tot ik helemaal geplooid ben. Ik hoop een overnemer te vinden die met evenveel

Lees meer »

Dominiek Savio trotse finalist van VIP2024: “Een sportactieve school”

Om de olympische spirit, naar aanleiding van de Olympische Spelen in Parijs deze zomer, dichter bij de Vlaamse jongeren te brengen, organiseerde Sport Vlaanderen de wedstrijd ‘VIP2024’. Het Secundair Onderwijs Dominiek Savio tekende samen met meer dan 400 andere basis- en secundaire scholen in om de challenges aan te gaan.
The post Dominiek Savio trotse finalist van VIP2024: “Een

Lees meer »

Oudenburg lost problemen van De Lijn op: “Ettelgembus is een tijdelijke oplossing”

Nu De Lijn, na het zoveelste overleg, nog geen oplossing in petto heeft voor Ettelgem, komt het stadsbestuur zelf met een oplossing voor het beperkte openbaar vervoer in der deelgemeente. “We zijn al enkele maanden in dialoog met De Lijn en de vervoerregioraad zonder een oplossing voor Ettelgem. Daarom lanceren we voor onze inwoners zelf een proefproject vanaf 1 juli”,

Lees meer »

Marcin Nowakowski wordt T2 bij Knack Volley

Het sportieve plaatje is bij Knack Volley compleet voor het seizoen 2024-2025. Ook wat de technische omkadering betreft. Het is de Pool Marcin Nowakowski die de nieuwe T2 wordt naast Steven Vanmedegael.
The post Marcin Nowakowski wordt T2 bij Knack Volley appeared first on KW.be.

Lees meer »

Frituristen Hannes Catanzaro en Heidi Coussens vervoegen Stadslijst voor Kortrijk: “Het zijn allebei ondernemers die schwung brengen”

Lijsttrekker Ruth Vandenberghe haalt versterking aan boord voor ‘haar’ Stadslijst voor Kortrijk. Zo bekleden Hannes Catanzaro, uitbater van Frites Unique en Heidi Coussens van de mobiele frituur Bernard een plekje op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Het zijn ondernemers als Hannes en Heidi die schwung brengen in onze stad. Dat is de spirit die we willen uitdragen met

Lees meer »

Michèle De Bruyne is er weer bij met zoontjes, ook partners Vertonghen en De Ketelaere supporteren

Net zoals tijdens de Belgische opener tegen Slovakije, toen onder andere De Bruyne charmeerde met zijn zoontjes, zijn ook de Belgische WAG’s in Keulen vandaag van de partij. Tekenen onder anderen present in het Rheinenergiestadion om te supporteren voor hun Rode Duivels: Michèle De Bruyne opnieuw met de zonen Mason Milian en Rome, Sophie de Vries van Jan Vertonghen en

Lees meer »

500 euro verschil tussen werken en niet werken en de hoogste pensioenen aftoppen. Dit is hoe de partijen in onderhandeling stappen voor federale regering

Samen met het slechte begrotingsrapport gaf Europa België woensdag een ‘miniregeerakkoord’ mee. Daarin staan vijf harde aanbevelingen: belastingen verschuiven, hogere tewerkstelling, vergrijzing aanpakken, minder uitgeven aan gezondheidszorg en weg van fossiele energie. Maar hoe denken de vijf gedoodverfde coalitiepartners – CD&V, N-VA, MR, Vooruit en Les Engagés – over deze dringende kwesties?

Lees meer »

‘Penalty Protest’ bij De Tank in Brugge hekelt ondermaatse vergoeding voor beginnende kunstenaars

Tien kunstenaars nemen op zondag 23 juni deel aan een unieke performatieve voetbalwedstrijd bij De Tank, Generaal Lemanlaan 145 in Assebroek. Met ‘Penalty Protest’ willen ze tijdens de EK-drukte aandacht vragen voor de ongelijkheid in vergoedingen tussen beginnende kunstenaars en amateurvoetballers.
The post ‘Penalty Protest’ bij De Tank in Brugge hekelt ondermaatse vergoeding voor beginnende kunstenaars appeared first on

Lees meer »