Gemeente Kuurne Transformeert Wijzer tot Culturele Hub: “Er zit muziek in nieuwe bestemming”

Nu NEST, het nieuwe schoolgebouw in de Kattestraat te Kuurne, de deuren opent en de leerlingen en medewerkers van zowel Pienter als Wijzer eind juni hun huidige schoolgebouwen verlaten, ging de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming voor beide gebouwen. Aanvankelijk zouden beide schoolgebouwen te koop worden aangeboden aan een verkavelaar, die er een beperkt aantal woongelegenheden zou kunnen realiseren. Voor het schoolgebouw van Pienter zal dit inderdaad het geval zijn, maar het oude gemeenteschoolgebouw Wijzer krijgt een andere bestemming.

“Gisteren namen de oud-leerlingen en oud-leerkrachten al afscheid van de gebouwen met een gezellig samenzijn,” vertelt schepen van onderwijs Jan Deprez. “De huidige leerlingen en leerkrachten doen dit over een goede maand. Maar hoewel eerst werd gedacht dat dit ook meteen het einde zou betekenen voor het schoolgebouw waarin Wijzer gehuisvest is, hebben we een nieuwe bestemming voor het gebouw gevonden, en het zal er zeker eentje zijn waar onder meer muziek in zit.”

Nadat het oude schoolgebouw, waarin momenteel Wijzer is gehuisvest, eind juni de deuren sluit, worden eerst wat dringende werkzaamheden uitgevoerd. Na de zomer opent het gebouw opnieuw en wordt het de thuisbasis voor diverse verenigingen.

“In eerste instantie stonden zowel Pienter als Wijzer op de lijst om van de hand te doen,” vervolgt schepen van patrimonium Willem Van Wynsberghe. “Via een procedure waarbij potentiële kopers hun visie moeten delen, wordt uiteindelijk het gebouw van Pienter verkocht. De gemeente stelt hierbij een aantal vereisten, aangezien niet alles mogelijk is. Wij denken aan een bouwontwikkeling met een beperkt aantal woningen, waarbij ook plaats is voor groen en een winkel of kinderopvang.”

Echte cultuursite

Om het schoolgebouw van Wijzer te kunnen behouden, heeft de gemeente ander patrimonium verkocht om zo de bouwkosten van het nieuwe schoolgebouw in de Kattestraat te bekostigen. “De Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt was al een tijdje op zoek naar een vaste locatie,” legt burgemeester Francis Benoit uit.

“Nadat de muziekvereniging ‘De Noote’, die ze jaren had als vaste uitvalsbasis, moest verlaten, werden er steeds kortstondige oplossingen gevonden om hen van een repetitieruimte te voorzien. Nu de gemeente van Wijzer een echte cultuursite wil maken, is dit een uiterst geschikte plaats om de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt een vaste repetitieruimte te geven.”

Kind en Gezin

Ook tal van andere verenigingen zullen na de zomer Wijzer als thuisbasis krijgen. “Kind en Gezin dreigde weg te trekken uit Kuurne vanwege strengere eisen,” verduidelijkt schepen van kinderopvang Bram Deloof.

“Momenteel is Kind en Gezin gehuisvest op de eerste verdieping van Pienter. Gezien de nieuwe eisen dat Kind en Gezin onder meer gemakkelijk bereikbaar moet zijn en trappen niet kunnen, krijgt ook Kind en Gezin zijn nieuwe thuisbasis op de gelijkvloerse verdieping van Wijzer. Wij zijn blij een antenne van Kind en Gezin in Kuurne te kunnen behouden, wat alvast goed is voor onze baby’s, ouders en vrijwilligers.”

“Wij zijn blij een antenne van Kind en Gezin in Kuurne te kunnen behouden, wat alvast goed is voor onze baby’s, ouders en vrijwilligers.”

Naast de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt en Kind en Gezin zullen ook de wijkwerking van de Seizoenswijk, het volwassen popkoor Giocoso, de drumband en een antenne van de Harelbeekse Muziekacademie een plaatsje krijgen binnen Wijzer, nadat tijdens de vakantiemaanden de nodige aanpassingswerken zijn uitgevoerd in de oude schoolgebouwen. De gemeente Kuurne is alvast trots dat het huidige sociaal-culturele DNA van het gebouw behouden blijft.

The post Gemeente Kuurne Transformeert Wijzer tot Culturele Hub: “Er zit muziek in nieuwe bestemming” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koksijde stimuleert klimaatideeën: “Gemeente nog aantrekkelijker, gezonder en comfortabeler maken”

Wie als buurt of vereniging een klimaatidee heeft om het leven in de buurt nog beter te maken, kan bij het lokaal bestuur aankloppen voor een burgerbudget. Koksijde moedigt dergelijke projecten aan met een budget van 500 tot 5.000 euro. In totaal wordt er 15.000 euro verdeeld.
The post Koksijde stimuleert klimaatideeën: “Gemeente nog aantrekkelijker, gezonder en comfortabeler maken”

Lees meer »

Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare

Wie droomt van een eigen zaak en een origineel concept heeft, kan zich nog tot 18 augustus kandidaat stellen voor de actie ‘Win je winkel’. De winnaar krijgt een jaar lang de gratis huur van een pand op een toplocatie in de Ooststraat.
The post Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare appeared first on

Lees meer »

Finland verdenkt Russisch schip van schending territoriale wateren

Finland verdenkt een Russisch schip ervan vrijdagnamiddag de Finse territoriale wateren binnengevaren te zijn. In een verklaring van het Finse ministerie van Defensie is te lezen dat de kustwacht het incident onderzoekt “en dat verdere informatie in de loop van het onderzoek vrijgegeven zal worden”. Het incident deed zich voor in het oostelijk deel van de Finse Golf.

Lees meer »

Iran en Rusland beginnen gezamenlijke manoeuvres in Kaspische Zee

Iran en Rusland bevestigen hun strategische samenwerking met gemeenschappelijke militaire manoeuvres in de Kaspische Zee. Op het programma van de twee marine-eenheden staan tactische oefeningen, reddingsacties en de aanpak van piraten, zei een woordvoerder van de Iraanse marine aan het nieuwsagentschap ISNA. Bij de manoeuvres zouden ook oorlogsschepen van de Iraanse Revolutionaire Garde ingezet worden.

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Van den Bergh-killer Humphries plaatst zich als eerste voor de finale, zo dadelijk Van Gerwen-Smith in andere halve finale

Op de World Matchplay darts staan vanavond de halve finales op het programma. Luke Humphries, de man die donderdag Dimitri Van den Bergh huiswaarts stuurde, neemt het in de eerste wedstrijd op tegen James Wade. Daarna is er de clash tussen Michael van Gerwen en Michael Smith. De wedstrijden zijn ook LIVE te bekijken op VTM 2 en VTM GO!

Lees meer »

KIJK. Evenepoel probeert Vingegaard te lossen en de originele verjaardagswens van Van Aert voor zoontje Jerome: de hoogtepunten van rit 20

Gegokt en verloren. Remco Evenepoel probeerde op de Col de la Couillole Jonas Vingegaard er meermaals af te rijden, maar botste vervolgens op een stevige counter. Tadej Pogacar zette zijn nakende Tourwinst uiteindelijk nog maar eens in de verf door zijn vijfde (!) ritzege te pakken. Eerder in de etappe was er ook een mooi moment met Wout van Aert,

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. ‘Joost Klein’ trapt dag twee op gang

Dag twee van de Gentse Feesten! Die begon alvast met een potje yoga en we meenden zelfs Joost Klein gezien te hebben. Volgens de officiële cijfers blijkt intussen dat de eerste dag meteen goed was voor 180.000 bezoekers, en dat belooft voor de nog resterende negen dagen. Met het oog op mogelijke onweders later vandaag, worden constructies op de pleinen

Lees meer »

Hebben Samson & Marie nog voldoende toekomst? Acteur Walter De Donder geeft zijn eerlijke mening

De beelden van Marie Verhulst (28) die struikelde over een podiumattribuut gaan viraal. Het ongelukje gebeurde tijdens de première van de gloednieuwe ‘Samson & Marie Zomershow’ in Plopsaland De Panne. Gelukkig hield ze er niets aan over. Collega’s Walter De Donder (meneer De Burgemeester) en Michiel De Meyer (Brandweerman Bill) dollen met de situatie in deze nieuwe HLN Showbits.

Lees meer »

CD&V Wervik zegt nee tegen moskee: “Er is geen draagkracht voor in onze stad”

De meerderheidspartij CD&V in Wervik, met lijsttrekker Bercy Slegers, komt voor het eerst naar buiten met een politiek standpunt over de situatie in Salons Tabaksbloem in de Ommegangstraat waar moslims uit een ruime regio verzamelen. “Wij voelen aan dat er geen draagkracht is voor een moskee in onze stad.”
The post CD&V Wervik zegt nee tegen moskee: “Er is

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Leger Israël vindt lichaam gijzelaar in Gaza – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke dode burger een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »