“Onze sterkte vind je ook in de grote bank. We hebben evenwaardige spelers”:Filou op weg naar dertiende titel op rij

Jean Salumu (33) strijdt met Filou Oostende vanaf maandag in de finales van de play-offs om een dertiende opeenvolgende landstitel. Bij het dozijn vorige kampioenschappen was Salumu zesmaal betrokken. Het eerste jaar was hij nog uitgeleend aan Leuven Bears en de jongste vijf seizoenen baskette hij in het buitenland. Hongerig blikt Salumu, de enige Belg die al de MVP-onderscheiding van de liga won, vooruit naar de komende periode.

Na een maand zonder wedstrijden wegens pijn aan de knie – een jumpers knee, hervatte Jean Salumu in de eerste kwartfinale van de play-offs. Nét op tijd maar… “Ik ben niet topfit. Ik was net op de goede weg toen die knieblessure me vier weken aan de kant zette. De knie is nu veel beter maar nog niet honderd procent zoals het zou moeten zijn. Het is niet gemakkelijk, want ik kende slechts twee trainingen voor de play-offs. Mijn wedstrijdminuten zijn nu ook gelimiteerd. Toch probeer ik de ploeg zo goed mogelijk te helpen. Vooral in defensief opzicht probeer ik mijn job te doen. Offensief zijn er zoveel opties in deze ploeg. Wel blijf ik een schutter… Het hangt af van match tot match, maar ik zal me niet opdringen.”

BNXT-debutant

Jean Salumu, die de afgelopen jaren in Turkije, Italië, Duitsland, Frankijk en Polen baskette, maakt nu voor het eerst kennis met de BNXT-League. “Het was leuk want je hebt meer variatie in tegenstanders. Je komt uit tegen andere teams, speelt in andere zalen en ontmoet andere spelers. Langs de ene kant zorgt de BNXT-League dus wel voor een frisse wind. Al is er toch ook een serieus niveauverschil. De resultaten van matchen tussen Belgische en Nederlandse ploegen vallen op. Er zijn slechts twee of drie deftige ploegen in Nederland. De Belgische competitie is in dat opzicht op zich genoeg, maar dan had je wel het nadeel van in de reguliere competitie vier keer tegen elkaar te spelen. Het is jammer dat er niet meer Belgische ploegen met een deftig budget zijn. Oké, het Nederlandse Leiden won tweemaal de BNXT-titel (die competitie vindt een paar weken na de nationale play-offs plaats, red.), maar dat is meestal het gevolg van zware decompressie na het behalen van de nationale landstitel. Het is onmogelijk om dan eenzelfde motivatie te hebben. De Nederlanders gaan er wel vol voor omdat ze altijd de underdog zijn. De BNXT-titel heeft tot op heden weinig inhoud. Ik begrijp wel dat het wat zoeken is in de eerste seizoenen. Het zou beter zijn een Final Four om de BNXT-titel te houden voor aanvang van de nationale playoffs. Voor de FIBA en dus de verdeling van de Europese tickets telt toch enkel de nationale rangschikking”, zegt Salumu. “Volgend seizoen komt er een formule waarin de 19 clubs allemaal thuis en op verplaatsing tegen elkaar zullen spelen. Dat is een verbetering maar men moet zo snel mogelijk naar een competitie met zestien ploegen gaan. Het niveau in België is over het algemeen veel hoger. Het is ook best dat een halvering van de punten uit de nationale competitie straks afgeschaft wordt. Die halvering – wat een raar systeem – slaat nergens op.”

Belgisch project

Filou Oostende beëindigde de Elite Gold, het gedeelte tussen de top-vijf van beide landen, op de pole-positie. Zo hebben de Oostendenaars in de play-offs opnieuw het thuisvoordeel. Oostende is evenwel geen kopie van de kampioenenploegen uit de twaalf vorige seizoenen. Voor de eerste keer deze eeuw bestaat de twaalfkoppige kern van Oostende immers uit negen Belgen. “Dat is heel mooi: hoe meer Belgen, hoe beter. Verscheidene factoren spelen hier mee. Dario Gjergja is de perfecte persoon om talenten te ontwikkelen en hij gaat ook actief op zoek naar dat talent. Qua opleiding is hij de top van België. Kijk naar Joppe Mennes en Xander Pintelon. Op die leeftijd braken ruim tien jaar geleden minder spelers door in het Belgisch basketbal. We kregen ook minder kansen. Zij halen nu ook resultaten. Ooit was Optima Gent hét Belgisch project, nu is Oostende dat!”

MVP Jefferson

Andere clubs willen Filou Oostende van de troon stoten. Limburg United (in competitie en beker), Kangoeroes Mechelen en RSW Luik konden hen een voetje lichten maar toch zijn de rood-gelen voor velen opnieuw favoriet. Opnieuw een verlenging van de landstitel dus? UnseenThirteen heet de hashtag waarmee Filou Oostende pronkt.

“Dit seizoen zijn we heel veel gegroeid. Aanvankelijk hadden velen niet gedacht dat we dit niveau zouden bereiken. Eerst waren er immers ups en downs. Met de 26 BNXT-overwinningen op rij hebben we echter een goede flow gevonden”, reageert Jean Salumu. “Onze sterkte vind je ook in de grote bank. Iedereen kan bij ons spelen. We hebben evenwaardige spelers. We hebben ook de MVP van het seizoen (Damien Jefferson) en de Speler van het Jaar (Pierre-Antoine Gillet). Beiden hebben hun onderscheiding dik verdiend. Jefferson kan heel veel, want hij is offensief, defensief en in rebounding heel sterk. Hij heeft een fysieke kracht en een fenomenaal atletisch vermogen. De manier waarop hij ook op training kan bewegen, doet hij me soms denken aan Michael Jordan. Ik zie hem nog in de top van de Champions League of de FIBA EuropeCup spelen. Gillet is aan zijn beste seizoen bezig. Zijn shot is nog veel verbeterd en hij doet in verdediging en met rebounds zoveel dat je niet meteen ziet. Het is een plezier en een eer om met onze kapitein te spelen. Hij shot zo snel dat de verdediger hem niet kan bewaken. Soms kan je verdedigend zo weinig tegen hem doen, want hij scoort toch. Het lijkt wel op vals spelen als je Gillet in je ploeg hebt. De zesde man van het jaar mocht trouwens Sam Van Rossom zijn! We hebben ook de beste verdediging van de competitie. Allround zijn we een sterke ploeg!”

De finalereeks van de play-offs tegen Antwerp Giants of Limburg United begint op maandag 27 mei in Oostende en kent een vervolg op woensdag 29 mei en vrijdag 31 mei. Wie het eerst drie finales wint, is landskampioen.

The post “Onze sterkte vind je ook in de grote bank. We hebben evenwaardige spelers”:Filou op weg naar dertiende titel op rij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gewezen opvangmoeder van naschoolse kinderopvang De Wonderwijzer in Lauwe Marie Jeanne Vanmarcke (87) is overleden

In woonzorgcentrum Ceres in Lauwe Is Marie Jeanne Vanmarcke (87) uit Lauwe overleden. Ze was elf jaar opvangmoeder van de naschoolse kinderopvang in de gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer in Lauwe. Ze nam er eind 2001 afscheid met gemengde gevoelens en vooral een beetje pijn aan het hart. In Lauwe wordt Marie Jeanne herinnerd als de moeder van honderden kinderen.

Lees meer »

Politie onderzoekt zwaar geval van lijkschennis van 16-jarige jongen in uitvaartcentrum: “Het is volledig uit de hand gelopen”

De politie voert een onderzoek naar een zwaar geval van lijkschennis in een uitvaartcentrum in Blankenberge. Een aantal jongeren zou daar het stoffelijk overschot van een 16-jarige jongen aangeraakt, verplaatst en zelfs opgetild hebben. “Sommigen zien de dood van mijn zoon blijkbaar als een spelletje”, zegt de vader van de jongen.

Lees meer »

Belgische sopraan Jodie Devos (35) overleden

De Belgische sopraan Jodie Devos is zondag op 35-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Dat meldt haar agentschap, Intermezzo. De operazangeres had verschillende concerten moeten afgelasten door haar ziekte.

Lees meer »

Staatssecretaris De Moor begrijpt bezorgdheid in Zutendaal over gepland opvangcentrum voor asielzoekers: “Maar de nood aan opvang is groot”

In de loop van volgende week zullen in een voormalig hotel in Zutendaal maximaal 60 asielzoekers worden opgevangen. Het gebouw wordt momenteel ingericht. Burgemeester Ann Schrijvers (ZVP) reageerde afgelopen weekend bezorgd, vanwege de ligging van het centrum en was misnoegd over de late communicatie. "Ik begrijp dat de termijn kort is", antwoordt staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole De Moor

Lees meer »

Jan Peumans (73) trekt niet meer naar Vlaams Parlement: “Kan neo-liberaal beleid van mogelijke minister Annick De Ridder niet verdedigen”

Jan Peumans (N-VA) neemt zijn zitje in het Vlaams Parlement niet op. Dat heeft hij zelf laten weten aan VRTNWS. Eerste opvolger Andy Pieters (N-VA) uit Maasmechelen – op dit moment nog kabinetchef van Zuhal Demir – neemt zijn plaats in. Peumans was als lijstduwer verkozen geraakt met 22.000 voorkeursstemmen. "Op 73-jarige leeftijd is het tijd om de bladzijde om

Lees meer »