Feestelijke opening is eind juni gepland, maar wat maakt het nieuwe stadhuis nu zo duurzaam?

Het vernieuwde stadhuis staat nu nog in de steigers. Eind juni zal het feestelijk geopend worden, afgelopen week werd het ook aangesloten op het warmtenet. Een van de energiezuinige troeven van de vernieuwbouw. Wij vroegen ons af waarom het nu het etiket van meest duurzame stadhuis van Vlaanderen mag dragen.

De aansluiting op het warmtenet, dat al sinds 1986 door MIROM wordt beheerd, was afgelopen weekend een feestelijk moment in aanloop naar de opening van het stadhuis die voorzien is voor eind juni. Die verhuizing zal gepaard gaan met de nodige festiviteiten.

Een deel van het puin werd ook gebruikt bij de aanleg van Oosterweel

Ondertussen gaat het stadsbestuur er prat op straks in het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen te huizen. Het stadhuis ligt mooi op koers voor het behalen van het ‘Excellent-label’ van BREEAM, een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk. “In combinatie met de circulaire sloop claimen we daarmee de titel van ‘Duurzaamste stadhuis van Vlaanderen’. Dit werd reeds extern erkend met de toekenning van een Publica Award in 2023”, zegt schepen Nathalie Muylle.

Er zijn in de kelders van het nieuwe stadhuis regenwaterputten voorzien met een capaciteit van 151 kubieke meter. Dit is het equivalent van de regenwaterputten van zo’n 20 gezinnen. Het nieuwe stadhuis spaart zo jaarlijks 1 miljoen liter drinkbaar water uit. Daarnaast is er een buffertank van 144 kubieke meter voor het beperken van het lozingsdebiet naar de openbare riolering bij intensieve regenval.

Het nieuwe stadhuis gebruikt warmte uit Roeselare zelf om te verwarmen én te koelen. Het verwarmen gebeurt voor 100 procent vanuit het Roeselaarse warmtenet dat uit de verbrandingsoven van MIROM komt. Daarmee wordt ook de ruimte van een volledige stookinstallatie en rookgassenafvoer uitgespaard. Door de innovatieve technologie van absorptie-koeling staat het warmtenet in de zomer in voor maar liefst 80 procent van de benodigde koeling.

Zo’n 300 medewerkers van de stad kunnen genieten van een werkplek met een aangenaam binnenklimaat? Dit gebeurt door het nauwkeurig beheersen van de binnentemperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit. Daarnaast is er veel aandacht voor lichtinval, daglicht gestuurde verlichting en akoestisch comfort.

9.000.000 kilogram, en dat is 99,5 procent van het totale sloopafval van de oude panden, kreeg een nieuwe bestemming of werd gerecycleerd. En dan denken we niet alleen aan steenpuin, maar ook aan lood, zink, kabels, staal, hout, glas, gipskarton, die elders verwerkt werden.

De plafonds van de sanitaire blokken in de nieuwbouw werden gerecupereerd uit het oude stadhuis. Het was een van de tien materialen die geselecteerd werden voor hergebruik en op die manier tonen we als stad ook het goede voorbeeld. 158 LED-armaturen kregen een nieuwe bestemming in SBS De Octopus. Meer dan 50 scholen en verenigingen waren dan weer gelukkig dat ze net voor de sloop welkom waren in het oude stadhuis om alles wat voor hen nog bruikbaar was mee te nemen. En een deel van het sloopafval dat via boot werd afgevoerd deed zowaar dienst als onderlaag voor de nieuwe Oosterweelverbinding.

Door de verouderde energie opslorpende gebouwen te vervangen door een energiezuinige nieuwbouw zal het energieverbruik dalen met 70 procent. Met de huidige energieprijzen is dit nodig. In de oude panden zou in 2022 de jaarrekening voor de nutsvoorzieningen tot 700.000 euro opgelopen zijn. De volledige dakoppervlakte wordt benut voor zonnepanelen. Voor de verwarming worden geen fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie gebruikt.

The post Feestelijke opening is eind juni gepland, maar wat maakt het nieuwe stadhuis nu zo duurzaam? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juni is Lipoedeem Awareness Maand: “Je denkt dat je niemand kent met een vetverdelingsstoornis, maar meestal is dat wél zo”

Welke ziekte heeft geen dag of week? Of zelfs een maand: heel juni is uitgeroepen tot Lipoedeem Awareness Maand, waarin patiëntenverenigingen aandacht vragen voor de nog vaak onbekende aandoening. Gezwollen benen (en/of armen), die gevoelig zijn bij aanraking en gemakkelijk blauwe plekken geven? Het zou misschien weleens lipoedeem, een vetverdelingsstoornis, kunnen zijn. “Het is niet bewezen, maar wij zien in

Lees meer »

Lotte Vanwezemael blijft taboes doorbreken: “Mijn mapje met dickpics is minder groot geworden”

Van mannen die te snel klaarkomen tot overspel en masturberen: ook in het vijfde seizoen van ‘Lotte gaat diep’ sneuvelen de taboes aan de lopende band. “Eén BV-koppel heeft me erg verrast”, verklapt seksuologe Lotte Vanwezemael (31). Maar hoe zit het met haar eigen liefdes- en seksleven? En krijgt ze nog steeds zoveel dickpicks gestuurd? “Max en ik zijn klaar

Lees meer »

OPROEP. Heb jij vragen over jouw penis?

Lang, kort, breed of krom: bestaat er eigenlijk zoiets als de ideale penis? Wat maakt jou onzeker over jouw penis? Wij willen het weten! Stel ons al jouw vragen en wij laten ze beantwoorden door onze experts.

Lees meer »

Zondag 23 juni wordt het heraangelegde Historisch Hart feestelijk geopend

Terwijl Group Monument nog de laatste hand legt aan de heropgebouwde weermuur van het oudste gedeelte van onze stad, kijken we al uit naar het eindresultaat. De heraanleg van het Historisch Hart zal voor een mooie verbinding zorgen tussen het winkelwandelgebied, de verlaagde Leieboorden en de Grote Markt. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 23 juni.
The post

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Brand in olieraffinaderij na nachtelijke droneaanval in Rusland

In Azov, in de Russische regio Rostov, is na een nachtelijke droneaanval brand uitgebroken in een olieraffinaderij. Volgens gouverneur Vasili Goloebev vlogen er olietanks in brand, maar zijn er voorlopig geen slachtoffers gemeld. Oekraïne, dat al meer dan twee jaar te lijden heeft onder een Russisch offensief, gaat regelmatig in de tegenaanval door drones te lanceren richting Russisch grondgebied. Kiev

Lees meer »

Commotie in Frankrijk na verkrachting van 12-jarig meisje 

In Frankrijk is commotie ontstaan over de mogelijk verkrachting van een meisje van 12 jaar. Het parket meldt dat het twee jongens van 12 en 13 jaar heeft opgepakt. Ze worden niet alleen verdacht van groepsverkrachting, maar ook van religieus gemotiveerd geweld. Volgens de Unie van Joodse gemeenschappen in Frankrijk zou het namelijk gaan om een joods meisje.

Lees meer »

Harelbeke, Waregem en Kortrijk tekenen samenwerkingsovereenkomst voor fietssnelweg F7

De samenwerkingsovereenkomst werd getekend in Harelbeke, halverwege het traject van de Fietssnelweg F7 Kortrijk-Waregem, die tegen 2030 klaar zou moeten zijn. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd die zorgen voor een inhoudelijk en financieel engagement om de planningsfase en het verwerven van de nodige gronden tot een goed einde te brengen. In de drie steden komen infoavonden.
The post

Lees meer »