Clep Fedasil in Hoogstade nodigt de buren uit

Op vrijdag 31 mei is het nationale burendag en de bewoners van Clep Fedasil in Hoogstade doen mee. “Omdat we nog geen opendeurdag hebben kunnen houden, heeft de buurt nog niet de kans gehad om ons te leren kennen”, zegt medewerker Amina Gigovic die met haar gezin in Hoogstade woont. Tussen 17 en 19 uur zijn alle inwoners van de gemeente welkom.

Het imposante gebouw langs de N8 in Hoogstade is een voormalig bejaardentehuis dat eigendom is van de gemeente Alveringem. Fedasil heeft in september vorig jaar het pand overgenomen en er een opvangcentrum voor hervestigde vluchtelingen van gemaakt. Het zijn kwetsbare gezinnen die reeds een erkenning hebben en in Clep verschillende modules volgen om de integratie in België te bevorderen. Vaak wonen er tot wel honderd mensen en krioelt het er bij manier van spreken van de kindergezichtjes.

Verbonden buurt

“31 mei is nationale burendag en daar willen wij graag aan meedoen”, zegt medewerker onthaal Amina Gigovic (28) uit Hoogstade. “Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat bijdraagt aan een gezelliger en meer verbonden buurt. Met nieuwjaar hebben we een receptie gegeven voor onze vele partners: de omliggende ziekenhuizen, de Alveringemse scholen, het gemeentebestuur en de plaatselijke handelaars. Elke zondag brengen twee Alveringemse bakkers wat ze niet hebben kunnen verkopen naar Clep en de apotheker brengt onze bestellingen aan huis. Wij waarderen dat enorm!”

“Al die mensen zijn opnieuw uitgenodigd, maar dus ook de ruime buurt. Ik denk aan de kindjes die met onze kindjes op school zitten en hun ouders, aan mensen die vroeger in het rusthuis op bezoek kwamen bij hun ouders of grootouders, aan mensen die hier vroeger misschien vele jaren gewerkt hebben, … “

Proevertjes

“Er zullen geen rondleidingen zijn. Wel willen we de buurt samenbrengen met onze mensen die voor drankjes en proevertjes zullen zorgen. Belgische proevertjes van lokale sponsors naast zelfgemaakte proevertjes van onze mensen uit hun cultuur. In hun landen van herkomst wordt bezoek – nog meer dan hier – omarmd en gevierd. Onze mensen zullen hun hart en ziel in de voorbereiding steken. Op vrijdag 31 mei zullen de voor- én achterdeur letterlijk open staan”, glimlacht Amina.

“Mijn collega Kelly en ik plannen grime voor de kinderen en hennaversiering van de handen, een traditionele versiering uit de Arabische cultuur die drie tot zeven dagen mooi blijft en afwasbaar is. Iedereen is van harte welkom.”

The post Clep Fedasil in Hoogstade nodigt de buren uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie start onderzoek naar lijkschennis in uitvaartcentrum in Blankenberge: jongen van 16 zou verplaatst en opgetild zijn

De politie van Blankenberge is een onderzoek gestart naar een zwaar geval van lijkschennis in een uitvaartcentrum. Een groep jongeren zou het lichaam van een jongen van 16 aangeraakt, verplaatst en opgetild hebben. "Wat er gebeurd is, getuigt van een totaal gebrek aan normbesef en respect. Sommigen zien de dood van mijn zoon blijkbaar als een spelletje", reageert de vader.

Lees meer »

Vrouw kon haar geëlektrocuteerde man in jacuzzi niet redden, ze eist nu 1 miljoen dollar schadevergoeding van resort

Drama op vakantie in Mexico vorige week voor Jorge Guillen (43) en Lizette Zambrano (35), een Amerikaanse koppel uit El Paso in Texas. Toen Guillen met zijn voet het water van de jacuzzi beroerde, kreeg hij meteen elektrische schokken te verwerken. Zijn partner probeerde hem te redden, maar raakte zelf gewond en moest naar het ziekenhuis. Zambrano overleefde en eist

Lees meer »

Na werkstraffen voor Reuzegommers, veroordeling van Acid of fraude bij magistratenexamen: vertrouwen in justitie daalt, blijkt uit barometer

Het vertrouwen in justitie daalt. Dat is de conclusie van de vijfde Justitiebarometer van de Hoge Raad voor Justitie. Vooral mensen die zichzelf in de lagere klasse plaatsen, hebben nog maar weinig vertrouwen. "De ongelijkheid in de samenleving vertaalt zich ook in hoe mensen kijken naar justitie", legt socioloog Maartens Hermans uit.

Lees meer »

4.500 mensen betogen in Brussel tegen opkomst uiterst rechts, hoofdkantoor Vlaams Belang beklad

In Brussel hebben enkele duizenden mensen deelgenomen aan een mars tegen de opkomst van uiterst rechts en tegen racisme. Volgens de politie gaat het om zo’n 4.500 betogers. De betoging werd georganiseerd door een aantal linkse en anti-fascistische verenigingen. Ter hoogte van het hoofdkwartier van Vlaams Belang aan het Madouplein werd met eieren en verfballonnen gegooid. Demonstranten brachten er ook

Lees meer »

Superfan Ludo was ooit als enige supporter van Rode Duivels aanwezig in stadion: “Ik heb vaak te horen gekregen dat ik niet goed wijs was”

Het EK voetbal draait op volle toeren en maandag beginnen ook de Belgen eraan. De Rode Duivels hebben wat goed te maken na het WK-debacle in 2022 en kunnen daarvoor alvast rekenen op de steun van een superfan. Ludo Rollenberg kan naar eigen zeggen “op één hand tellen” hoeveel matchen hij gemist heeft in de afgelopen 35 jaar.

Lees meer »

Chinees en Filipijns schip botsen in felbetwiste Zuid-Chinese Zee

In de Zuid-Chinese Zee zijn een Chinees en Filipijns schip in aanvaring gekomen. De botsing deed zich voor in de buurt van de gedisputeerde Spratly-eilanden. China zegt dat de Filipijnen verantwoordelijk zijn voor de aanvaring. De Filipijnen spreken van "misleidende en bedrieglijke beweringen van de Chinese kustwacht".

Lees meer »

Zij overleefden de explosie in Hoboken niet

In Hoboken is de zoekactie stopgezet naar slachtoffers van de explosie die donderdagochtend plaatsvond in een appartementsgebouw op de Sint Bernardsesteenweg. Er zijn vier doden geteld, onder wie een moeder en haar dochter van 10 jaar oud. Er vielen ook drie zwaargewonden en twee lichtgewonden en één persoon wordt nog vermist. Dit weten we al over de slachtoffers.

Lees meer »