“Unieke kans om te verbinden”: Tien jaar Käthe Kollwitz Museum met vijf Duitse kunstenaars

Het Käthe Kollwitz Museum bestaat tien jaar en opent een expo in het kader van het Westtoer-themajaar ‘Landscapes’. De tentoonstelling was in Duitsland opgezet voor de 100ste verjaardag van het einde van WOI en is nu te bezichtigen in Koekelare. Vijf Duitse kunstenaars geven hun visie op de achtergebleven oorlogssporen in het landschap rond Verdun.

Jessy Salenbien, schepen van Cultuur, opende de expo plechtig in CC De Brouwerij op zaterdag 18 mei, tevens de start van de tentoonstelling. “Geschiedenis en creativiteit komen hier samen. De expo Das Ende der Mythen brengt een gesprek op gang dat grenzen en generaties overstijgt, dit dankzij de onvermoeibare inzet van personen zoals Sabine Stein, curator van de expo, en Alex Haerens, vicevoorzitter van de Cultuurraad. Zij geloofden in de kracht van kunst om kloven te overbruggen en wonden te helen. De vijf kunstenaars vonden elkaar op de gewezen slagvelden rond Verdun en voelden de drang om met dit oorlogsverleden iets te doen. In hun thuishaven Quedlinburg, in Harz dat middenin Duitsland ligt, zijn 1918 fruitbomen geplant ter nagedachtenis van de Duitsers die in de Grote Oorlog naar het slagveld trokken en nooit meer teruggekeerd zijn. Daarnaast lopen ook de belevingstochten Het Lint en Onzichtbaar Landschap verder, gevolgd door de theaterwandeling in augustus Vaderland, Moedertaal.

25 projecten

Jessy gaf het woord door aan Eline Adam, projectcoördinator Landscapes bij Westtoer, over de nieuwe Landscapes-projecten van dit jaar. Zij bedankte op haar beurt de aanwezigen. “Met het WO1-themajaar Landscapes|Feel Flanders Fields werd de blik gericht op het herdenkingslandschap van de Westhoek. Met de gewaardeerde ondersteuning van Toerisme Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen vinden maar liefst 25 goedgekeurde projecten plaats, van expo’s tot wandelingen, evenementen en belevingen, tussen 29 april 2023 en eind augustus 2024, met als apotheose op een inhoudelijk sterk en succesvol themajaar De IJzer vertelt. Eén van deze projecten is het welgesmaakte Lint hier in Koekelare. Het herdenkingslandschap met al zijn begraafplaatsen is onze laatste getuige van de ‘Groote Oorlog’, en werd opgericht als een eeuwige getuige, om nooit meer te vergeten en om de ‘nooit meer oorlog’-boodschap te verspreiden. Maar ook een kans om uiteindelijk troost te brengen, de troost dat conflict eindig is, ondanks de vele woekerende littekens die het nalaat”, aldus Eline, waarna Sabine Stein nog wat extra toelichting gaf over de kunstenaars.

Oorlogsbordeel

Alex Haerens, vicevoorzitter van de Cultuurraad, vertelt: “Het idee voor deze tentoonstelling kwam eerder spontaan. We leerden Peter Vercaemer en Sabine Stein kennen met de theatervoorstelling Herr Tommy, een verhaal over de menselijke ontmoeting tussen een Engelse en Duitse soldaat aan het front. Mijn echtgenote Jaklien werkte hieraan mee. Peter en Sabine zijn ook actief met re-enactment, of beter ‘Living History’, waar het oorlogsleven heropgevoerd wordt. Zo stonden we recent nog samen op de Lange Max-site voor de uitbeelding van die blaue Lanterne, een oorlogsbordeel voor officieren. Sabine maakt collages van voorwerpen, foto’s en teksten. Deze kunsthobby bracht haar in contact met Katrin Ruhnau.”

Nie wieder krieg

“Heel toevallig kwamen wij bij Peter en Sabine op bezoek toen daar ook Katrin en haar man op vakantie waren. We vonden elkaar in Käthe Kollwitz als katalysator en de volgende dag waren we al in Koekelare in het museum om te checken of de Ende der Mythen-tentoonstelling daar een plaats zou kunnen krijgen. Dat de affiche Nie wieder Krieg (augustus 1924) dezezomer 100 jaar oud wordt was de finale bevestiging om dit nu te doen. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd door de Cultuurraad en de gemeente en nu zijn we dus zover.”

De tentoonstelling loopt tot 22 september en is open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur. Op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17 uur. De verlaagde toegangsprijs bedraagt 3 euro voor museumbezoek inclusief expo voor niet-inwoners van Koekelare, gratis voor inwoners. Meer info op www.koekelare.be/tentoonstelling-kollwitz-museum.

The post “Unieke kans om te verbinden”: Tien jaar Käthe Kollwitz Museum met vijf Duitse kunstenaars is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE GAZA. Israëlische premier Benjamin Netanyahu trekt stekker uit oorlogskabinet – “Strijd gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag zijn oorlogskabinet ontbonden. Dat melden verschillende Israëlische media maandag. Na het vertrek van Benny Gantz uit het oorlogskabinet komt er geen nieuw kabinet, zei Netanyahu. Gantz, minister in dat kabinet, stapte op uit onvrede over de toekomst van de Gazastrook. Ondertussen gaan de gevechten in het zuiden van de Gazastrook gewoon door. Althans,

Lees meer »

Melissa Depraetere (Vooruit): “De federale regering? Ik vind dat we het moeten proberen”

“Ik ben benieuwd of ze mij na de regeringsvorming nog altijd heilig gaan verklaren.” Melissa Depraetere blijft nuchter bij de vele complimenten die ze toegeworpen krijgt. De nieuwe leading lady van West-Vlaanderen (dixit Sander Loones) blikt openhartig terug op de rollercoaster van de voorbije maanden. Over de Vlaamse formatie klinkt ze verrassend overtuigd. “Het is onze plicht om deze coalitie

Lees meer »

“Ik wil lotgenoten troost en herkenning bieden”: Pascal Kerkhove schrijft eerbetoon aan overleden mama die aan dementie leed

De onbreekbare band tussen moeder en zoon blijft ook in tijden van dementie alleen maar groeien, met onvoorwaardelijke liefde als eeuwige brandstof. ‘Dag ma, blijft je nog even?’, de debuutroman van Pascal Kerkhove, vertelt het verhaal van zijn intussen overleden moeder die steeds meer verloren lijkt te lopen in de mist van een rijkgevuld leven, waarbij fictie en non-fictie naadloos

Lees meer »

Opvallende beelden uit Mechelen: man fietst op pechstrook E19 tijdens regenvlaag

Opvallende beelden op de E19 aan de afrit Mechelen-Zuid dinsdagmiddag: daarop is te zien hoe een fietser op de pechstrook in de richting van Brussel de regen trotseert, en tegen de windvlagen in aan het trappen is. Volgens een getuige, die ons de beelden bezorgde, maakten vrachtwagenchauffeurs “vreemde manoeuvres” toen ze de fietser plots naast zich zagen verschijnen. Bij de

Lees meer »