Sabou vzw draagt kleuterschool over aan Burkinese overheid

Martine Coussement (68), de grote bezielster van vzw Sabou, draagt een kleuterschool in Sabou (Burkina Faso) over aan de overheid. Dit is het einde van een 15-jarig project van de vzw Sabou uit Rollegem. “Ik ben trots dat ik met de vzw Sabou na 15 jaar inzet een mooi project kan overdragen”, vertelt Martine.

Martine Coussements Burkina Fasoverhaal begon in 2000. “Ik ging er oorspronkelijk als toerist om het land van integere mensen te verkennen. In 2005 tijdens mijn verblijf in Sabou kreeg ik de vraag van chef de village van de gemeente Sabou of ik hen wilde helpen om iets te doen voor de kleine kinderen. Aan de hand van deze vraag heb ik een inleefreis georganiseerd in 2008. Het jaar erna heb ik als initiatiefnemer vzw Sabou opgericht”, zegt Martine.

Martine ging er in 2010 drie jaar wonen om er in Sabou een kleuterschool op te starten. “In 2012 heb ik mijn woning omgetoverd tot een kleuterklas voor dertig kinderen. Het werd vlug te klein en we verhuisden naar het oude gemeentehuis van Sabou om er al 120 kinderen te onderwijzen.”

Dertien dagen

Vzw Sabou startte in 2018 met het bouwen een kleuterschool. Het stalen frame – de karkas – van de school werd in België gemaakt om vervolgens te verschepen richting Sabou. “Het ontwerp van de school is van de Noorse professor-architect Ralf Sixten. De school hebben we daar ter plaatse in 13 dagen opgebouwd. Heel het dorp hielp mee.”

Voor de vlotte opvolging en ondersteuning pendelt Martine twee- tot driemaal per jaar naar Sabou. “Dat was meer dan nodig. Moest ik er niet naartoe gaan, dan verloopt de schoolwerking stroef.”

Nu is de tijd aangebroken dat deze gemeenschap het project verderzet. Dat was de doelstelling van vzw Sabou. “De gemeente Sabou heeft alles mooi geregeld. Zo is de toekomst verzekerd…, dat hoop ik toch”, zegt Coussement. Zondag aanstaande is de officiële overdracht. “Ik word omringd door Jean-Pierre Quequin en Dirk Noppe van het bestuur vzw Sabou.”

Belgium Aid

Hier eindigt het Burkina Fasoverhaal van Martine. “Het was nooit mijn bedoeling om daar in Sabou iets te doen maar ondertussen staat er een schooltje. Nu heb ik mij geëngageerd bij Belgium Aid uit Heule. Ik wilde het rustiger aan doen maar het lukt me niet”, besluit Martine.

The post Sabou vzw draagt kleuterschool over aan Burkinese overheid is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Welke kansen krijgen (en grijpen) onze streekrijders in de Ypres Rally?

Nu de Ypres Rally niet langer een internationaal kampioenschap over de vloer krijgt, stijgen de kansen voor de Belgen en bijgevolg ook de West-Vlamingen om zich in de kijker te rijden. Heel wat streekrijders vertrekken met ambities voor klassewinst, terwijl er ook een resem kanshebbers voor de algemene top tien zijn.
The post Welke kansen krijgen (en grijpen) onze

Lees meer »

Dutroux loopt over van zelfmedelijden in zeldzaam interview en denkt nooit meer vrij te komen

De Franse journalist Karl Zéro nam een exclusief interview af bij Marc Dutroux. De beruchtste Belgische seriemoordenaar werd veroordeeld tot een levenslange celstraf en zit ondertussen al twintig jaar in de gevangenis. Dutroux beweert dat hij ‘gelyncht’ werd en zich oneerlijk behandeld voelt, omdat ‘de medeplichtigen’ nooit gestraft zijn. Hij betuigt ook heel kort spijt voor de moorden op Julie,

Lees meer »

Jan Depraetere is kandidaat voor N-VA in Deerlijk

Jan Depraetere (55) zal in oktober op de lijst van N-VA te vinden zijn in Deerlijk. Voorzitter Marleen Depaemelaere maakte eerder al bekend dat huidig gemeenteraadslid Filip Terryn als lijsttrekker zal fungeren.
The post Jan Depraetere is kandidaat voor N-VA in Deerlijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marie lanceert eigen online kledinglijn ‘William by Marie’ ter nagedachtenis van eerste zoontje: “We hopen dat hij trots is”

Marie Corthier kondigde afgelopen weekend bij haar winkel Muti in het bijzijn van heel wat vrienden, familie én trouwe klanten groot nieuws aan. De jonge onderneemster sluit na drie jaar de fysieke winkel, maar in ruil komen de massages en workshops terug. De webshop blijft ook verder bestaan en daar komt als kers op de taart nu een wel héél

Lees meer »

Meer details over rechtszaak van echte ‘Martha’ uit ‘Baby Reindeer’ bekend: “De serie heeft mijn leven verwoest”

Het was eerder al bekend: de echte ‘Martha’ uit de Netflix-reeks ‘Baby Reindeer’ heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers. En nu ‘Metro’ de gerechtsdocumenten heeft kunnen inkijken, onthullen ze meer details over de aanklachten. Fiona Harvey (58), zoals de vrouw in het echte leven heet, beweert namelijk dat de serie volledig verzonnen is.

Lees meer »

Woonzorgcentra: “Steeds meer ouderen met psychische klachten, dat kunnen we niet aan”

Bijna een op de vijf ouderen die in een woonzorgcentrum resideert, heeft in zijn leven te maken gehad met een depressie, verslaving of andere psychische aandoeningen. De zorg binnen de woonzorgcentra is daar niet op aangepast. “We zijn genoodzaakt de problemen op te vangen met medicatie of de bewoner onder te brengen in een beschermde afdeling”, zegt Jan Peter Spaanderman,

Lees meer »

Rechtbank maakt familie Appeltans 8,5 miljoen euro lichter: “Ze leven zelf in luxe maar bij huurders ontbrak basiscomfort”

Een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden én elk 2 miljoen euro boete. Manu Appeltans (42) uit Hoeselt en zijn vader Arnold (72) uit Sint-Truiden kennen hun straf voor huisjesmelkerij in Leuven en krotverhuur. In totaal had de familie 56 panden op haar naam, bij 51 ervan moest de stad een dossier openen. De rechtbank oordeelde vandaag streng voor de beruchte

Lees meer »