Illegale carmeetings teisteren Zuid-West-Vlaamse industriezones: “Heel moeilijk om te beboeten”

Avelgem heeft een patserprobleem. De afgelopen maanden werden minstens vier illegale carmeetings vastgesteld: samenscholingen van wagenliefhebbers met getunede auto’s, vaak op het laatste moment afgesproken via sociale media. Simon Vandendriessche, lid van de politieraad in Avelgem, bond de kat de bel aan.

Tientallen tot vaak honderd autobestuurders zakken op die manier af naar een afgesproken locatie om er met hun wagen te pronken en show te verkopen. “We zijn er van op de hoogte”, vertelt burgemeester Lut Deseyn van Avelgem. “De melding werd mij ook gedaan door een bewoner, die daarna de politie verwittigde. De Nijverheidslaan blijkt een geliefde locatie te zijn voor deze bijeenkomsten. Dit kan natuurlijk niet. Bij ploegwissels in de industriezone zouden wel eens ongelukken kunnen gebeuren.”

Het is ook een plaag bij de andere korpsen in Zuid-West-Vlaanderen” – Simon Vandendriessche

“Er werden door de politie recent zes carmeetings vastgesteld”, gaat Simon Vandendriessche, gemeenteraadslid van Avelgem, verder. “Ik vroeg de cijfers op bij de korpschef van de zone MIRA. Vier op de industriezone in Avelgem en telkens nog een extra bijeenkomst in Waregem en Zwevegem. Maar dat zijn enkel de vastgestelde bijeenkomsten, waarvoor dus een melding van een burger binnenkwam bij de politie. Mogelijk zijn het er nog meer.”

“Als de politiezone kennis krijgt van een dergelijk event gaan we ter plaatse en proberen we zoveel mogelijk deelnemers te identificeren aan de hand van kentekenplaten”, zegt korpschef Frederik Vandecasteele van politiezone MIRA. © gf

Interzonaal probleem

“De cijfers zijn enkel van de politiezone MIRA van Avelgem, Anzegem, Waregem, Zwevegem en Spiere-Helkijn. Uit het antwoord van de korpschef blijkt dat ook alle andere korpsen in de ruime Zuid-West-Vlaamse regio geconfronteerd worden met gelijkaardige feiten. Het lijkt een plaag te zijn”, vervolgt Vandendriessche.

Er worden geen pv’s uitgeschreven ten aanzien van de aanwezigen. “Aanwezig zijn op de openbare weg is op zich immers geen misdrijf. Maar dat betekent niet dat de illegale bijeenkomsten zomaar verder kunnen gaan: de samenscholingen verstoren de openbare orde en soms ook de veiligheid van aangelanden of werknemers op de industriezones. De aanwezigen houden de sfeer ook niet zoals die is op bijvoorbeeld een oldtimerent.”

De politie vraagt het parket regelmatig om te vervolgen voor roekeloos rijgedrag zoals driften of straatracen, indien identificatie mogelijk is via beelden op sociale media of van camera’s langs de weg. “Ook de federale politie volgt de problematiek op. Zij houden live bij waar dergelijke meetings plaats zullen vinden, in een intelligence centre, via screening van diverse media.”

© gf

Inbeslagname

Burgers worden verzocht om de politie te bellen wanneer dergelijke feiten zich voordoen. “Op bestuurlijk vlak kan de politie beslag leggen op een voertuig indien de openbare veiligheid ernstig in het gedrang komt. Veiligheid is een kerntaak van de overheid, we zullen dit dus blijven opvolgen”, zegt korpschef Frederik Vandecasteele van politiezone MIRA. “Als de politiezone kennis krijgt van een dergelijk event gaan we ter plaatse en proberen we zoveel mogelijk deelnemers te identificeren aan de hand van kentekenplaten. Meestal leidt dat er al toe dat de deelnemers wegstuiven.”

The post Illegale carmeetings teisteren Zuid-West-Vlaamse industriezones: “Heel moeilijk om te beboeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jumbo reikt prijzen uit voor een betere buurt

Supermarkt Jumbo reikte prijzen uit in het kader van de actie ‘Samen voor een betere buurt’. Van 3 tot en met 16 april konden klanten van de Jumbo in Oostende initiatieven voorstellen die de buurt er beter op maken. De medewerkers van de winkel kozen er drie winnaars uit. De eerste prijs van 500 euro
The post Jumbo reikt

Lees meer »

Animatoren verklappen hoe het er echt aan toegaat in hotels: “Ze heeft pas achteraf verteld dat ze maar 15 jaar was”

“Een dubbele bonus als je met een meisje jonger dan 16 jaar in bed dook.” Als we schrijver Dimitri Verhulst moeten geloven, tart de wereld van hotelanimatoren alle verbeelding. Maar wat speelt zich écht af in hotels? En welke regels zijn er? HLN vroeg (ex)-animatoren naar hun verhalen: “Om de twee dagen had elk van ons een ander meisje in

Lees meer »

Poetin kreeg zeldzame honden cadeau van Kim Jong-un

De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un. Dat bericht het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap donderdag. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

Lees meer »