Illegale carmeetings teisteren Zuid-West-Vlaamse industriezones: “Heel moeilijk om te beboeten”

Avelgem heeft een patserprobleem. De afgelopen maanden werden minstens vier illegale carmeetings vastgesteld: samenscholingen van wagenliefhebbers met getunede auto’s, vaak op het laatste moment afgesproken via sociale media. Simon Vandendriessche, lid van de politieraad in Avelgem, bond de kat de bel aan.

Tientallen tot vaak honderd autobestuurders zakken op die manier af naar een afgesproken locatie om er met hun wagen te pronken en show te verkopen. “We zijn er van op de hoogte”, vertelt burgemeester Lut Deseyn van Avelgem. “De melding werd mij ook gedaan door een bewoner, die daarna de politie verwittigde. De Nijverheidslaan blijkt een geliefde locatie te zijn voor deze bijeenkomsten. Dit kan natuurlijk niet. Bij ploegwissels in de industriezone zouden wel eens ongelukken kunnen gebeuren.”

Het is ook een plaag bij de andere korpsen in Zuid-West-Vlaanderen” – Simon Vandendriessche

“Er werden door de politie recent zes carmeetings vastgesteld”, gaat Simon Vandendriessche, gemeenteraadslid van Avelgem, verder. “Ik vroeg de cijfers op bij de korpschef van de zone MIRA. Vier op de industriezone in Avelgem en telkens nog een extra bijeenkomst in Waregem en Zwevegem. Maar dat zijn enkel de vastgestelde bijeenkomsten, waarvoor dus een melding van een burger binnenkwam bij de politie. Mogelijk zijn het er nog meer.”

“Als de politiezone kennis krijgt van een dergelijk event gaan we ter plaatse en proberen we zoveel mogelijk deelnemers te identificeren aan de hand van kentekenplaten”, zegt korpschef Frederik Vandecasteele van politiezone MIRA. © gf

Interzonaal probleem

“De cijfers zijn enkel van de politiezone MIRA van Avelgem, Anzegem, Waregem, Zwevegem en Spiere-Helkijn. Uit het antwoord van de korpschef blijkt dat ook alle andere korpsen in de ruime Zuid-West-Vlaamse regio geconfronteerd worden met gelijkaardige feiten. Het lijkt een plaag te zijn”, vervolgt Vandendriessche.

Er worden geen pv’s uitgeschreven ten aanzien van de aanwezigen. “Aanwezig zijn op de openbare weg is op zich immers geen misdrijf. Maar dat betekent niet dat de illegale bijeenkomsten zomaar verder kunnen gaan: de samenscholingen verstoren de openbare orde en soms ook de veiligheid van aangelanden of werknemers op de industriezones. De aanwezigen houden de sfeer ook niet zoals die is op bijvoorbeeld een oldtimerent.”

De politie vraagt het parket regelmatig om te vervolgen voor roekeloos rijgedrag zoals driften of straatracen, indien identificatie mogelijk is via beelden op sociale media of van camera’s langs de weg. “Ook de federale politie volgt de problematiek op. Zij houden live bij waar dergelijke meetings plaats zullen vinden, in een intelligence centre, via screening van diverse media.”

© gf

Inbeslagname

Burgers worden verzocht om de politie te bellen wanneer dergelijke feiten zich voordoen. “Op bestuurlijk vlak kan de politie beslag leggen op een voertuig indien de openbare veiligheid ernstig in het gedrang komt. Veiligheid is een kerntaak van de overheid, we zullen dit dus blijven opvolgen”, zegt korpschef Frederik Vandecasteele van politiezone MIRA. “Als de politiezone kennis krijgt van een dergelijk event gaan we ter plaatse en proberen we zoveel mogelijk deelnemers te identificeren aan de hand van kentekenplaten. Meestal leidt dat er al toe dat de deelnemers wegstuiven.”

The post Illegale carmeetings teisteren Zuid-West-Vlaamse industriezones: “Heel moeilijk om te beboeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie Westkust en gouverneur reageren op heisa rond camerakwestie: “Hopen dat camera in kader van veiligheid snel teruggeplaatst wordt”

“We behouden alle vertrouwen in korpschef Nicholas Paelinck en hopen dat de bewuste camera snel terug geplaatst wordt, zodat de veiligheid niet in het gedrang komt.” Dat meldt politiezone Westkust nadat een Brussels bedrijf klacht indiende over een performante camera die vorige week verwijderd werd van een flatgebouw in De Panne. Ook gouverneur Carl Decaluwé stelt eigenlijk niet te weten

Lees meer »

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Gilles De Bilde in Duitsland: “Tedesco zal geen risico’s nemen met Vertonghen, Witsel en Theate”

De Rode Duivels zijn sinds gisteren in Duitsland voor het EK, waar ze er op 17 juni aan beginnen tegen Slovakije. Vandaag trainen de Belgen een tweede keer op Duitse bodem. 1.600, veelal jonge, voetbalfans zorgden voor de sfeer. Axel Witsel, last aan de lies, hield het bij een loopoefening. Jan Vertonghen en Arthur Theate trainden apart. Volg op deze

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russisch gevechtsvliegtuig onderschept in Zweeds luchtruim

Lees hier al het nieuws terug van zaterdag 15 juni over de oorlog in Oekraïne. Zweden heeft een Russisch gevechtsvliegtuig onderschept dat zich in het Zweedse luchtruim bevond. De Russische president Vladimir Poetin heeft ook opnieuw bedreigingen geuit aan het adres van het Westen. Hij maakte verder duidelijk wat zijn voorwaarden zijn om met Oekraïne te onderhandelen over vrede. Niet

Lees meer »

Iepers burgemeester Emmily Talpe dreigt haar zitje in het Vlaams parlement te verliezen: “Een drama voor de Westhoek”

Emmily Talpe, Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Ieper, kijkt in het Park Rodenbach in Roeselare samen met haar partijgenoten nagelbijtend naar de binnenlopende verkiezingsuitslagen, Zij prijkt in onze provincie tweede op de Vlaamse lijst van Open VLD, het gevaar bestaat dat zij haar zitje in het Vlaams parlement kwijt raakt.
The post Iepers burgemeester Emmily Talpe dreigt haar zitje

Lees meer »

Sea Life Blankenberge laat zeehondjes Draakje en Selkie vrij

Sea Life Blankenberge heeft woensdagmiddag twee herstelde zeehonden naar hun natuurlijke habitat vrijgelaten. Draakje en Selkie hebben beide een uitdagend herstelproces doorstaan, en werden gezond genoeg bevonden om weer in de zee te leven.
The post Sea Life Blankenberge laat zeehondjes Draakje en Selkie vrij appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 8 maanden na moord op advocate Claudia Van Der Stichelen spreken weduwnaar Eric en zoon Viktor voor het eerst: “Ik heb naar die man geroepen: ‘Laat mijn mama los’”

“Ik heb hem op haar zien schieten. Ik heb haar zien neervallen. Ik heb alles gezien.” Bijna acht maanden nadat advocate Claudia Van Der Stichelen (58) bij haar thuis in Sint-Lievens-Houtem werd vermoord, spreekt haar zoon Viktor (23) voor het eerst bij Faroek. Samen met zijn vader Eric (61) vertelt hij over die fatale zaterdagmiddag, in de hoop dat ze

Lees meer »

“Ook in Kortrijk winnen we duidelijk”: Axel Ronse (N-VA) wil derde hond zijn in burgemeesterskwestie

Kortrijks schepen Axel Ronse zag hoe zijn partij N-VA op Vlaams en Federaal niveau de verkiezingen won. Ook in Kortrijk zijn de Vlaams-nationalisten duidelijk de grootste. “Ik heb me gestoord aan de opiniemakers die het steeds maar over twee kandidaat-burgemeester voor de Open VLD hadden”, zegt een opgeluchte Ronse.
The post “Ook in Kortrijk winnen we duidelijk”: Axel Ronse

Lees meer »