Feestelijke opening van gerestaureerde Meestersmolen

Op zondag 26 mei wordt De Meestersmolen op de hoek van de Veurnestraat en de Westvleterenstraat in Oostvleteren opnieuw feestelijk in gebruik genomen. Tijdens het afgelopen jaar werd de molen grondig gerestaureerd en hersteld.

De molen stond oorspronkelijk in Gijverinkhove en dateert van rond 1760. Hij raakte helaas in verval. In 1963 kocht toenmalig burgemeester van Oostvleteren René De Meester de molen en liet die overbrengen naar Oostvleteren. In 1968 schonk hij de molen aan de gemeente. In 1973 werd de molen ontmanteld, gerestaureerd en in Oostvleteren opnieuw opgebouwd.

In 2002 leed de Meestersmolen stormschade, waarna hij moest worden gestut. De molen werd ondertussen opnieuw maalvaardig gemaakt. Molenaars José Marchand en Benny Pauwels geven je bij de feestelijke heropening graag een uitgebreide rondleiding in en rond de molen. Leer alles over de onderdelen en de werking van een staakmolen. Er zijn rondleidingen om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur.

Ovenkoekenworp

Tijdens de heropening is er van alles te doen in en rond de molen. Ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis van De Meestersmolen in de gevarieerde expo in het molenschuurtje. Hoe werd de molen verhuisd van Gijverinkhove naar Oostvleteren? Wie was de eerste molenaar? Je leert het er allemaal.

Er is ook tijd voor nostalgie met de ovenkoekenworp. Sta aan de voet van de molen en vang een heerlijke ovenkoek. En misschien win je ook wel een prijs? Afspraak om 17.30 uur aan de molen. Het betreft een organisatie van de Cultuurdienst Vleteren.

Inschrijven voor de rondleiding is verplicht, via www.vleteren.be/openingmolen

The post Feestelijke opening van gerestaureerde Meestersmolen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sam Van Rossom beëindigt zijn indrukwekkende carrière met de dubbel: “Kans bestaat dat ik in de basketbalsport blijf”

Sam Van Rossom zette woensdagavond op 38-jarige leeftijd een punt achter zijn basketbalcarrière. Van Rossom deed dat op het veld van het Nederlandse Leiden, waar Filou Oostende zijn eerste BNXT-titel veroverde. Vorige week pakte de kustploeg ook al een nieuwe landstitel in België. “Ik ben heel blij mijn carrière met deze groep spelers af te sluiten”, zei Van Rossom na

Lees meer »

Hoe gaat het nog met actrice Gerda Marchand? “Had #MeToo bestaan in mijn tijd, dan waren veel mannen in de gevangenis beland”

Gerda Marchand (86) – vooral bekend als buurvrouw Florence in ‘R.I.P.’ en moeder van Carmen Waterslaeghers – heeft al een aantal jaar een punt gezet achter haar acteercarrière. ‘Primo’ wou weten hoe het nog gaat met Gerda, die intussen in een woonzorgcentrum woont. “Ik heb partnergeweld meegemaakt, maar ook dat heb ik overleefd”

Lees meer »

“Een dag vol emoties”: Paul Lietaer brengt tijdens 12 uren van Wervik mooi eerbetoon aan grootste fan Serge Vuylsteker

Tijdens de autorally 12 uren van Wervik zorgde de ervaren veelwinnaar Paul Lietaer samen met de organisatoren van autoclub Scuderia Vervica zaterdag voor een heel mooi gebaar ter nagedachtenis van Serge Vuylsteker uit de Leopoldstraat in Wervik.
The post “Een dag vol emoties”: Paul Lietaer brengt tijdens 12 uren van Wervik mooi eerbetoon aan grootste fan Serge Vuylsteker appeared

Lees meer »

Tennisclub Oase bekroont groei met dubbeltornooi

TC Oase wil als bescheiden club opnieuw naar honderd tennisleden en het gaat de goede richting uit. Vanaf 20 juni verwelkomt de club iedereen op het Decathlon dubbeltornooi.
The post Tennisclub Oase bekroont groei met dubbeltornooi appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Boven op de toren. Met Manten en Kalle op stap door Kortrijk’ gidst kinderen langs monumenten

Het kinderboek ‘Boven op de toren. Met Manten en Kalle op stap door Kortrijk’ vertelt het verhaal van een tiental eeuwenoude en beeldbepalende monumenten in de historische binnenstad van Kortrijk. Met het boek wil de stad haar erfgoed op een originele manier ontsluiten voor kinderen rond de leeftijd van tien jaar.
The post ‘Boven op de toren. Met Manten

Lees meer »

“Het opvallendste op hun huwelijk? Prins Laurent die Wendy Van Wanten meenam”: prins Edward en Sophie 25 jaar getrouwd

25 jaar. Zo lang zijn de Britse prins Edward (60) en hertogin Sophie (59) woensdag getrouwd. In tegenstelling tot z’n twee broers en zus slaagt de prins er dus wél in om een standvastig huwelijk uit te bouwen en een echtscheiding te vermijden. Met dank aan Sophie, die zich opwerkte tot een onmisbaar lid van de Britse koninklijke familie. Al

Lees meer »

LIVE. Voor het eerst in het openbaar sinds kankerdiagnose: prinses Kate arriveert aan Buckingham Palace

Vandaag vindt Trooping the Colour plaats, de jaarlijkse militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van de Britse vorst. Alle ogen zijn gericht op prinses Kate (42). Zij verschijnt na een maandenlange afwezigheid voor de eerste keer, sinds de aankondiging dat ze aan kanker lijdt, in het openbaar. De echtgenote van prins William kondigde haar aanwezigheid aan in een bericht

Lees meer »

Stad kent G-sportsubsidietoe aan drie sportclubs

Stad Oostende wil sportclubs graag ondersteunen om een G-sportwerking op te zetten. Drie Oostendse sportclubs dienden een subsidieaanvraag in die voldoet aan de voorwaarden. De verenigingen Dive + (duiken), Dukes on Wheels (rolstoelbasket) en WIK Oostende (gymnastiek en dans) ontvangen elk 8.333 euro voor de aankoop van aangepast sportmateriaal voor personen met een beperking.
The post Stad kent G-sportsubsidietoe

Lees meer »