Bisschop Lode Aerts bezoekt geitenboerderij in Klemskerke: “Situatie van onze landbouwers onder de aandacht brengen”

Mgr. Lode Aerts bezocht donderdag de biologische geitenbioboerderij ’t Reigershof in Klemskerke, een deelgemeente van De Haan. De aanleiding van dat hoog bezoek was tweeërlei: enerzijds de negende verjaardag van de pauselijke encycliek Laudato Si’, anderzijds om de boeren een hart onder de riem te steken nu de landbouw meer en meer onder druk komt te staan. De Brugse bisschop ging op de geitenboerderij in gesprek met Renaat Devreese, die er samen met zijn gezin instaat voor driehonderd dieren.

Laudato si’, de groene encycliek van paus Franciscus, werd uitgegeven op 24 mei 2015. “De paus schonk hierin veel aandacht voor de klimaatcrisis. Hij gaf aan dat de bedreigingen die voortvloeien uit sociale ongelijkheid en de vernietiging van het milieu met elkaar verbonden zijn, en dat we deze samen moeten aanpakken. Vandaag is dit nog altijd brandend actueel, want de effecten van de klimaatcrisis zijn enorm zichtbaar”, aldus de Brugse bisschop.

‘t Reigershof als mooi voorbeeld

Paus Franciscus pleitte in het document ook voor een ‘ecologische bekering’, om een duurzame en kwalitatieve landbouw te vrijwaren. ’t Reigershof, een biobedrijf pur sang, is hier volgens Mgr. Lode Aerts een mooi voorbeeld van. Gepassioneerd door het familiebedrijf lieten Renaat en zijn dochter Silke de bisschop kennismaken met de producten die ze aanbieden via de korte keten. Ook de andere Vlaamse bisschoppen gaan in dialoog met landbouwers en veetelers. “Met onze bezoeken willen we de situatie van onze landbouwers onder de aandacht brengen. Ze verdienen onze blijvende steun”, zei bisschop Lode Aerts bij zijn bezoek aan de geitenboerderij.

De bisschoppen pleiten voor een landbouw waarin leefbaarheid en ecologie in balans zijn. “We zien dat de sector nu onder druk staat door verplichte investeringen om winstgevend te blijven, terwijl juist het welzijn en de toekomst van de landbouwers centraal zou moeten staan. We willen daarom oproepen om in dialoog te blijven om leefbaarheid en ecologie te verzoenen”, klonk het.

Opgetogen met bezoek

Renaat en zijn dochter Silke waren bijzonder opgetogen met het bezoek van de bisschop. “Heel blij verrast met die belangstelling uit onverwachte hoek en laat ons hopen dat de verwevenheid tussen natuur, landbouw en consument opnieuw meer naar de voorgrond mag treden. De toekomst van de landbouw is een terugkeer naar een kleinschaligere landbouw.”

The post Bisschop Lode Aerts bezoekt geitenboerderij in Klemskerke: “Situatie van onze landbouwers onder de aandacht brengen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rijhuis in Vlaanderen kost evenveel als vrijstaand huis in Wallonië

De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal vrij stabiel gebleven in België, appartementen werden wel 2 procent duurder in een jaar tijd. De mediaanprijs van een vrijstaande woning in Wallonië (300.000 euro) ligt nu op hetzelfde niveau als de prijs van een twee- of driegevelwoning in Vlaanderen (299.000 euro), zo blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Lees meer »

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Vertonghen en Theate fit – Tedesco verklaart waarom hij niets wijzigde aan kern: “Meunier na Roemenië terug”

Matchday -1! De openingsmatch van de Rode Duivels tegen Slovakije op het EK voetbal komt steeds dichterbij. Deze voormiddag trainde de nationale ploeg nog in het basiskamp in Freiberg, zonder Witsel. Daarna volgde de afreis naar Frankfurt, waar Kevin De Bruyne en Domenico Tedesco met de pers hebben gepraat. Volg op deze pagina al het Duivels-nieuws op de voet!

Lees meer »

Indiase seizoensarbeider overleden in Italië nadat baas hem met afgerukte arm achterliet

In Italië is een Indiase seizoensarbeider overleden nadat zijn arm werd afgerukt bij een arbeidsongeval en hij door zijn werkgever gewond werd achtergelaten. Dat heeft de Italiaanse minister van Werk, Marina Calderone, woensdag bekendgemaakt. Calderone had het over een “barbaarse daad” en benadrukte dat de man bovendien was tewerkgesteld “zonder een fatsoenlijk contract”.

Lees meer »

Stijn Meuris over het beeld van de week: Dèh!

Er is een eigenaardige trend merkbaar die zich sedert enkele maanden lijkt te verspreiden. Oplettende nieuwsfanaten zullen waarschijnlijk al gemerkt hebben dat ‘de burger’ steeds vaker de neiging heeft ‘het heft in eigen hand te nemen’, zoals dat zo mooi heet. Niet dat het verschijnsel vroeger in het geheel niet bestond, maar Beeldspraak heeft toch de indruk dat het fenomeen

Lees meer »

Van Grieken over pijnlijke vertoning met Petra De Sutter in ‘Het conclaaf’: “Ik heb mijn excuses aangeboden”

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken heeft na een vervelende situatie tijdens een woke-debat in ‘Het conclaaf’ zijn excuses aangeboden aan Petra De Sutter (Groen). Dit bevestigde hij in ‘De Afspraak’. “Plots ging het over Petra’s persoon”, zegt Van Grieken. “Dat heb ik nooit gewild. Wie mij kent, weet dat ik nooit de intentie heb om mensen te kwetsen.”

Lees meer »

Tim Merlier klopt Jasper Philipsen in eerlijke sprint en is opnieuw aan het feest in de Baloise Belgian Tour

In de slotetappe van de Baloise Belgium Tour heeft Tim Merlier opnieuw de bovenhand kunnen nemen. In een pure machtsprint won hij het pleit van Jasper Philipsen, Tom Van Asbroeck werd verdienstelijk derde. De Noor Søren Waerenskjold kreeg voor de eindwinst nog wat weerwerk te verduren tijdens de Gouden Kilometer, maar kon die uiteindelijk al bij al makkelijk veiligstellen.

Lees meer »

Waarom Vooruit ‘hard to get’ speelt in de regeringsvorming. “Eén eis zouden ze al binnenhalen: weg met Jan Jambon als minister-president”

Aan de kleine en grote lettertjes van het huwelijkscontract moet nog volop gewerkt worden, maar in principe kunnen N-VA, CD&V en Vooruit de trouwpapieren toch al tekenen: ze zijn tot elkaar veroordeeld om een Vlaamse regering te vormen. En toch speelt Vooruit plots de weerspannige bruid. Waarom kunnen de socialisten zich dat permitteren? Wij maken de analyse. Maar door zich

Lees meer »

KIJK – Bekende fontein met zwevende kraan op rotonde in Ieper bedekt met schuim: “7.500 liter water verspild, we dienen klacht in”

In Koekelare ontstond afgelopen woensdag een schuimtapijt in de fontein van een rotonde door een flesje Dreft, zaterdag vloog het schuim in het rond op een rotonde in Ieper.
The post KIJK – Bekende fontein met zwevende kraan op rotonde in Ieper bedekt met schuim: “7.500 liter water verspild, we dienen klacht in” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maarten Breckx, Aster Nzeyimana en Jarno Bertho vullen de HLN EK PRONO in: doe zélf mee en maak kans op geweldige prijzen!

Het EK voetbal staat voor de deur, en dus ook onze HLN EK PRONO! Voorspel de uitslagen van alle wedstrijden, beantwoord de schiftingsvragen en maak zo kans op fantastische prijzen – waaronder tickets voor de matchen van de Rode Duivels. VTM NIEUWS-voetbaljournalisten Maarten Breckx en Jarno Bertho, en commentator Aster Nzeyimana geven alvast het goeie voorbeeld. Ontdek hun voorspellingen hieronder

Lees meer »

Koor Alfabet viert 40-jarig jubileum met speciaal concert: “We zijn naast een koor ook een echte vriendenbende”

Het Kortrijks koor Alfabet, opgericht in 1984, viert dit jaar zijn 40-jarig bestaan onder leiding van de nieuwe dirigent Jürgen Vandenberghe, die sinds september 2023 aan het roer staat. Met een indrukwekkende geschiedenis van 777 optredens is en blijft Alfabet een muzikale kracht in Kortrijk.
The post Koor Alfabet viert 40-jarig jubileum met speciaal concert: “We zijn naast een

Lees meer »