Als West-Vlamingen trouwen, dan mag dat wat kosten: niemand spendeert zoveel aan huwelijken als wij

Cateraars, bloemisten en fotografen zetten zich maar beter schrap, want dé trouwmaand bij uitstek staat voor de deur. Hoe al die tortelduifjes hun liefde precies vieren en – belangrijker – hoeveel centen daaraan worden gespendeerd, varieert sterk per provincie. Wat blijkt? West-Vlamingen tasten het diepst in het buidel: zowel het trouwkoppel zelf áls de gasten.

Nergens in Vlaanderen geven mensen zoveel uit aan hun trouwfeest als bij ons. Anno 2024 spendeert de gemiddelde West-Vlaming 16.276 euro aan een huwelijksfeest met zo’n 100 genodigden. Dat is een dikke duizend euro meer dan het Vlaamse gemiddelde. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van eventbureau Salino.

De gemiddelde West-Vlaming spendeert 16.276 euro aan een trouwfeest

“Eigenlijk is het simpel: West-Vlamingen hechten veel aandacht aan de belangrijke momenten in het leven, en daar hoort – zoals het echte bourgondiërs betaamt – veel eten en drank bij”, klinkt het bij feestzaaluitbater Gregory Van Wonterghem uit Kuurne. En hij kan het weten, want zijn Huis Van Wonterghem verzorgt de catering van huwelijksfeesten in West-Vlaanderen én andere provincies.

(lees verder onder de foto)

Sophie Bossuyt en Gregory Van Wonterghem van Huis Van Wonterghem. © JOKE COUVREUR

“En we merken écht een verschil. West-Vlamingen hebben graag al hun gasten er een hele dag bij, terwijl mensen uit andere provincies vaker opsplitsen: een deel voor het diner, en een deel pas vanaf het dessert voor het avondfeest. West-Vlamingen willen bijna altijd een repasse (een tweede portie, red.) bij het hoofdgerecht en ze betalen steevast een forfait om de hele avond lang all-in dranken – ook zware bieren – te kunnen serveren. Buiten onze provincie gebeurt dat allemaal minder. Het is gewoon heel typerend, we zien dezelfde filosofie terug bij rouwmaaltijden: bij ons is dat echt een menu, elders spreken ze over een koffietafel met een taartje en misschien een belegde pistolet”, weet Gregory.

Sociale media

Marlies Maddens van huwelijksbureau Dame Blanche uit Beveren (Roeselare) merkt dat ook. “West-Vlamingen willen altijd dat het in orde is, niemand mag met honger naar huis. Aan goeie muziek wordt ook best veel geld uitgegeven, want dat maakt of kraakt je feestje. Toch verbazen deze cijfers mij: 16.000 euro is eigenlijk écht niet veel, als je bedenkt hoeveel bijvoorbeeld een restaurantbezoek tegenwoordig kost.”

(lees verder onder de foto)

Huwelijksfotografe Thalia Deblaere. © Instagram Thalia D Photography

Onze provinciegenoten geven dus maar al te graag een extra spaarcentje uit aan spijs en drank, dat is duidelijk. Waarop er dan wél vaker bespaard wordt? “Op grafisch ontwerp en extra randanimatie, zoals een photobooth”, aldus de weddingplanner. Gregory Van Wonterghem vult aan: “Ook op de zogenaamde voorreceptie. Daarop worden traditiegetrouw voornamelijk verre kennissen en vrienden van de ouders uitgenodigd. Als zij die niet betalen, wordt die gewoon geschrapt.”

West-Vlaamse genodigden steken gemiddeld 69 euro per persoon in een enveloppe

Dat mensen meer geld uitgeven aan trouwfeesten, ligt volgens de Brugse huwelijksfotografe Thalia Deblaere ook aan… sociale media. “Er is veel meer oog voor details dan vroeger. Een indrukwekkende locatie, gepersonaliseerde aankleding, uniek entertainment… en ook een goeie fotograaf. Er wordt verwacht dat je na je feest flink kan uitpakken op sociale media, en de lat ligt tegenwoordig best hoog.”

Dikste enveloppes

Aan een huwelijksfeest hangt dus een stevig prijskaartje vast, maar gelukkig krijg je daar als kersvers echtpaar ook veel voor in ruil. Gemiddeld steken West-Vlaamse genodigden 69 euro per persoon in een enveloppe, opnieuw het hoogste bedrag in Vlaanderen. In Limburg – de andere kant van de ranking – spenderen gasten slechts 44 euro per persoon aan een trouwcadeau.

(lees verder onder de foto)

Weddingplanner Marlies Maddens. © gf

“Het is een ongeschreven etiquetteregel dat je met je cadeau bij benadering compenseert wat het koppel aan jou besteedt voor eten en drank. Logisch dus dat dit bedrag hoger ligt in onze provincie”, verklaart Gregory Van Wonterghem.

Toch is dit eerder een vrije richtlijn, vindt weddingplanner Marlies. “Als er een rekeningnummer op de uitnodiging staat, zijn er effectief gasten die eerst naar het feest komen en dan later een bedrag overschrijven op basis van wat ze voorgeschoteld kregen. Maar dat vind ik niet correct. Je geeft een cadeau aan het koppel om ze te feliciteren met hun huwelijk, je betaalt niet voor wat je krijgt.”

Maar… We trouwen wel steeds minder

West-Vlamingen geven dan wel het meest uit aan een huwelijk, dat betekent niet dat we het meest trouwlustige volk zijn. Volgens de meest recente cijfers op Statbel, het Belgische statistiekbureau, stapten in 2022 nog 4.506 West-Vlaamse koppels in het huwelijksbootje.

Dat zijn er liefst 7 procent minder dan tien jaar geleden en amper 2 procent meer dan in 2002. En dat terwijl het aantal huwelijken in ons land wel respectievelijk 4 en 8 procent is gestegen in tien en twintig jaar tijd.

Van die 4.506 huwelijken in onze provincie waren er 97 procent tussen een man en een vrouw, daarnaast werden er 155 huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht voltrokken.

The post Als West-Vlamingen trouwen, dan mag dat wat kosten: niemand spendeert zoveel aan huwelijken als wij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bewoners van woonzorgcentrum Melderthof juichen Rode Duivels naar overwinning met eigen EK-lied: “Natúúrlijk gaan ze winnen, wat een domme vraag!”

“En als die mannen winnen, krijgen ze een zoen!” Een plechtige belofte van de bewoners van woonzorgcentrum Melderthof in Lummen. Samen met animatrice Annelore en ergotherapeute Yaëlle kropen de grootste supporters in hun pen voor een officieus EK-lied en zorgden ze eigenhandig voor genoeg sfeer om hun Duivels naar de overwinning te supporteren. “Omdat ik zes weken niet op mijn

Lees meer »

40 jaar braderie in Maldegem: “Feestelijke editie in EK-thema”

Op zondag 16 juni is het centrum van Maldegem het decor voor de jaarlijkse braderie, die dit jaar toe is aan haar 40ste editie. “Deze keer is het thema ‘EK voetbal in Duitsland’”, klinkt het bij de organisatoren, die klaar zijn om er een gigantisch feest van te maken.
The post 40 jaar braderie in Maldegem: “Feestelijke editie in

Lees meer »

Cyril Ramaphosa herkozen als president van Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft met een duidelijke meerderheid de 71-jarige Cyril Ramaphosa herkozen als president. Ramaphosa, van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), kreeg steun van 283 parlementsleden. Tegenkandidaat Julius Malema moest het stellen met 44 stemmen. Het Zuid-Afrikaanse parlement telt in totaal 400 leden.

Lees meer »

WEERBERICHT. Eerst wolken en regen, maar meer zon in de namiddag

Vanmorgen zijn er veel wolkenvelden, waaruit soms nog buien kunnen vallen. Het is niet uitgesloten dat er ook enkele donderslagen zijn. In de loop van de namiddag wordt het droger en komen er meer opklaringen. De maxima liggen tussen 13 graden in de hoge Ardennen en 19 graden in het westen van het land, zo meldt het KMI.

Lees meer »

“Een dag vol emoties”: Paul Lietaer brengt tijdens 12 uren van Wervik mooi eerbetoon aan grootste fan Serge Vuylsteker

Tijdens de autorally 12 uren van Wervik zorgde de ervaren veelwinnaar Paul Lietaer samen met de organisatoren van autoclub Scuderia Vervica zaterdag voor een heel mooi gebaar ter nagedachtenis van Serge Vuylsteker uit de Leopoldstraat in Wervik.
The post “Een dag vol emoties”: Paul Lietaer brengt tijdens 12 uren van Wervik mooi eerbetoon aan grootste fan Serge Vuylsteker appeared

Lees meer »

MR en Les Engagés gaan Waalse regering vormen en klikken zich aan elkaar vast voor de federale en Brusselse regeringsonderhandelingen

MR en Les Engagés, de grote winnaars van de verkiezingen in Franstalig België, gaan onderhandelen over de vorming van een Waalse Gewestregering en een Franse Gemeenschapsregering. Dat hebben partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) aangekondigd op een gezamenlijke persconferentie. Ook in Brussel en op het federale niveau klikken MR en Les Engagés zich aan elkaar vast.

Lees meer »