Atleten van Groep Ubuntu zetten mooie prestaties neer op Special Olympics

Tijdens het hemelvaartweekend vonden de Special Olympics plaats in La Louvière. 3.000 atleten met een verstandelijke beperking gaven er het beste van zichzelf. De sociale inclusieve netwerkonderneming Groep Ubuntu, met onder andere een vestiging in Avelgem, vaardigde zeventien atleten af onder leiding van coaches Lisa Demeyere en Jolien Vanoverbeke.

Het verschil tussen de Paralympics en de Special Olympics zit hem in de beperking. Aan de Paralympics nemen atleten deel met een fysieke beperking, bij de Special Olympics hebben de atleten een verstandelijke beperking.

Tien medailles

Een jaar lang werkten Lisa en Jolien samen met hun zeventien atleten toe naar de Special Olympics. Ze focusten vooral op twee disciplines: zwemmen en atletiek. “Wekelijks gingen we met de groep zwemmen of leerden we ze gooien met een bal. We stoomden ze klaar om het beste van zichzelf te geven”, vertelt coach Lisa.

Op de Special Olympics krijgen nummer een, twee en drie respectievelijk een gouden, zilveren en bronzen medaille, maar op voorhand wordt aangegeven hoe snel de atleten precies zwemmen, of hoe goed ze zijn in atletiek. Op basis van hun niveau worden ze door de organisatie opgedeeld in verschillende groepen.

Groep Ubuntu kaapte liefst tien medailles weg waarvan vijf bronzen, vier zilveren en een gouden. Maar ook wie niet in de top drie eindigde, kreeg een plak. “Bij onze atleten draait het veel meer rond de beleving en het kunnen hangen van een medaille rond hun nek, dan rond de sportieve prestatie.”

In Kortrijk in 2025

Na deze uitstekende prestatie kijken ze vooral uit naar volgend jaar. Dan vinden de Special Olympics plaats in Kortrijk, op een boogscheut van de voorzieningen. “Daar kijken we heel hard naar uit. Geen verre verplaatsing en hopelijk vooral met heel veel supporters. Laat Special Olympics 2025 maar komen!” (TV)

The post Atleten van Groep Ubuntu zetten mooie prestaties neer op Special Olympics is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie houdt grote controleactie met tal van partners: trucker gebruikt gsm achter stuur van gevaarte van 44 ton

Politiezone Westkust hield vrijdag een grote controleactie in het verkeer in Koksijde en Nieuwpoort. Daarbij werd samengewerkt met partners GOCA, RVA, de Arbeidsinspectie en VLABEL. Elke partner stelde tal van overtredingen vast. Zo verloor een trucker die een gevaarte van 44 ton voorttrok zijn rijbewijs omdat hij zijn smartphone gebruikte achter het stuur. VLABEL haalde 4.521,84 euro achterstallige belastingen op.<br

Lees meer »

DNA-stalen leveren niets op in dossier rond Rusthuismoorden: “Heeft iemand al aan de piste van heldenmoorden gedacht?”

De zeven DNA-stalen van mannelijke medewerkers die afgenomen zijn in het onderzoek naar de ‘Rusthuismoorden’ in Oostrozebeke zijn allemaal negatief. Speurders vonden op enkele verdachte insulinepennen een gemengd – zowel mannelijk als vrouwelijk – DNA-profiel. De onderzoeksrechter moet nu beslissen of hij ook alle vrouwelijke medewerkers – dat zijn er tientallen – gaat controleren. Strafpleiter Jef Vermassen oppert een nieuwe

Lees meer »

Deze keer wel raak: Rode Duivels winnen EK-match tegen Roemenië met 2-0

De Rode Duivels hebben hun tweede wedstrijd op het EK in Duitsland gewonnen met 2-0. Youri Tielemans wist al na 74 seconden de eerste goal te maken tegen Roemenië. Lukaku kon ook scoren, maar die goal werd – net zoals vorige match – afgekeurd. De Bruyne kwam met de verlossende 2-0. Woensdag spelen onze landgenoten hun laatste match in de

Lees meer »