Ook Ligo Oostende stelt James Ensor centraal

Je kan dit jaar niet naast Ensor kijken in Oostende. Ook in Ligo Oostende, het centrum voor basiseducatie, wordt de kunstenaar niet vergeten. De Ensorwerkgroep van Ligo wil elke cursist laten kennismaken met kunst, en specifiek de werken van James Ensor. Als kers op de taart is er vanaf 1 mei een fototentoonstelling in de turnzaal van de Albertschool.

Ligo Oostende gaat op verschillende manieren aan de slag met James Ensor. Een centraal element is de Ensorhoek, in de grote hal van de Albertschool. Er hangen replica’s van Ensors bekendste werken, er staat een tafel geïnspireerd door zijn stillevens. Maar het gaat verder dan alleen kijken. Met behulp van QR-codes worden cursisten aangemoedigd om de verhalen achter de werken te ontdekken. Zo leren ze zowel Ensor als de kunstwerken beter kennen.

Daarnaast worden de studenten betrokken bij diverse activiteiten, variërend van wandelingen tot creatieve sessies, allemaal gericht op het verkennen en begrijpen van Ensor. Ook werd er materiaal ontwikkeld om te gebruiken in de klas, van werkboekjes tot puzzels.

Poolreizigers

Een bijzonder hoogtepunt is de tentoonstelling die volop in opbouw is, waarin Poolreizigers Mike Louagie en Lien De Ruyck centraal staan. Zij vertellen een verhaal van wereldreizigers in een omgeving waar verschillende culturen samenkomen. Door de link te leggen tussen verleden, heden en toekomst, bieden ze een unieke kijk op de betekenis van Ensor en zijn werk in de moderne wereld.

De tentoonstelling loopt van 1 mei tot 16 juni en is altijd te bezoeken in het weekend en op feest- en brugdagen. (HH)

The post Ook Ligo Oostende stelt James Ensor centraal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw knalt met wagen tegen boom in Izegem

Langs de Lodewijk De Raetlaan in Izegem gebeurde er vrijdagavond een zwaar ongeval. Een vrouw knalde er met haar Renault Trafic tegen een boom naast de weg. De vrouw werd gewond naar het ziekenhuis gevoerd.
The post Vrouw knalt met wagen tegen boom in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Een trouwe bedrijfssoldaat, hij doet wat de organisatie verlangt”: dit is Jean Philip De Tender, de Belg aan de top van de EBU

Bakken kritiek en gebrekkige communicatie: geen mediabedrijf staat onder grotere druk dan Songfestival-organisator EBU. Mee kop van Jut: de Belg Jean Philip De Tender (59), die er al bijna tien jaar mediadirecteur is. Maar wie is de ex-VRT’er, tv-presentator en diplomaat die doorgaans in de schaduw blijft? Iemand die ongetwijfeld afziet van de situatie, “maar hij is niet de man

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt spectaculaire ‘comeback’ op podium in Nederland: “Bedankt voor jullie liefde”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) staat zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij spreekt het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het is zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

“Mannen en vrouwen beschikken niet over dezelfde ‘motor’”: waarom lezen we alleen over plotse dood bij mannelijke (top)sporters?

Christian Eriksen die ineenstuikt op het veld tijdens het EK voetbal in 2021, Sep Vanmarcke die een punt achter zijn carrière moest zetten door hartritmestoornissen of Sergio Agüero van FC Barcelona die noodgedwongen moest stoppen met voetballen door hartproblemen. Topsport blijkt niet zo onschuldig voor het hart. Maar geldt dat ook voor topsportsters? Uit onderzoek blijkt dat negen op tien

Lees meer »

Leona Vuylsteke wint hoofdprijs Maand van de Markt

De wekelijkse markten spelen nog altijd een belangrijke rol voor de leefbaarheid in onze gemeenten. Bovendien is zo’n marktdag een ideaal ontmoetingsmoment voor jong en oud. In april werd de wekelijkse markt in de kijker geplaatst. Wie dan een aankoop deed, kreeg een deelnemingsformulier voor een wedstrijd. Digitaal werden er 764 kaarten ingediend, op papier
The post Leona Vuylsteke

Lees meer »

UGent bouwt voor het eerst zelfrijdende elektrische racewagen en hoopt als 1e Belgische universiteit deel te nemen aan internationale wedstrijd

De Universiteit van Gent heeft voor het eerst een zelfrijdende elektrische racewagen gebouwd. De UGent wil daarmee als eerste Belgische universiteit deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat wordt spannend, want ook in Leuven is zo’n wagen gebouwd. De UGent hoopt nog vóór Leuven de nodige keuringen te krijgen om aan een wedstrijd te mogen deelnemen.

Lees meer »

Infrabel installeert camera’s met artificiële intelligentie om stilstaande voertuigen te herkennen aan overwegen

Infrabel gaat camera’s installeren met artificiële intelligentie die stilstaande voertuigen op overwegen moeten opmerken. De spoorwegbeheerder zal ook een bemiddelingstraject voor minderjarige spoorlopers organiseren en een nieuwe sensibiliseringscampagne op sociale media lanceren. Het actieplan past binnen de ambitie om de stiptheid en veiligheid op het spoor te verbeteren.

Lees meer »

Klimaatactivisten leggen luchthaven van München lam

Op de luchthaven van München, in de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren, hebben klimaatactivisten van het collectief Letzte Generation (“Laatste Generatie”) zich vastgekleefd op de taxibanen. De luchthaven is daardoor “om veiligheidsredenen gesloten”, meldde een woordvoerder van de luchthaven.

Lees meer »

Fulltime godsdienstleraar én cafébaas in ‘t Fonteintje: “Ik ben de goedkoopste psycholoog in de streek”

Sander en Sue Ellen zijn in café ’t Fonteintje aan hun laatste maanden bezig, maar daarna verkassen ze naar De Nieuwe Muide. Het jonge koppel combineert het horecaleven met een fulltime job. “We werken graag en ik heb weinig slaap nodig”, verduidelijkt Sander.
The post Fulltime godsdienstleraar én cafébaas in ‘t Fonteintje: “Ik ben de goedkoopste psycholoog in de

Lees meer »