Romy De Block (15) is Kinderkrak van Knokke-Heist: “Nu richt ik mijn pijlen op diepzeeduiken”

Romy De Block uit Heist werd vorig jaar West-Vlaams kampioene tumbling, een bijzonder spectaculaire turndiscipline. De 15-jarige Kinderkrak liet de sport intussen achter zich, en richt zich nu op andere uitdagingen. “Ook in het dansen en diepzeeduiken wil ik me verder ontwikkelen”, zegt de ambitieuze Romy, die later graag een sociaal beroep wil uitoefenen.

Vorig jaar behaalde Romy De Block een gouden medaille op het West-Vlaams kampioenschap A-niveau tumbling. Het was voor haar de bekroning van jarenlang hard werken en trainen bij gymfed Knokke-Heist. “Ik was nog maar vijf jaar toen ik voor het eerst ging turnen bij de recreaploegen in sporthal De Stormmeeuw hier in Heist”, weet Romy nog. “Daar werd ik door de trainsters Joyce en Celine geselecteerd om te komen trainen bij de competitieploeg tumbling. “Die discipline is een aaneenschakeling van turnoefeningen – zoals rondat, flikflaks, salto’s en schroeven – op een vijfentwintig meter lange verende baan. Om voldoende te kunnen aanlopen wordt er een niet-verende aanloopstrook van tien meter voor geplaatst”, gaat Romy verder. “Ik heb dat jarenlang heel graag gedaan, in de Stormmeeuw, maar later ook in sportcentrum Laguna, en had er blijkbaar ook wel aanleg en talent voor. Sinds ik begon met tumbling heb ik elke maandag, dinsdag en vrijdag intensief getraind”, blikt Romy terug.

Zware trainingen

Het vergde al die jaren veel opofferingen van de jonge Romy. Drie keer per week moest ze na school dus aan de bak in de trainingzaal, onder meer om te oefenen op de dubbele salto. “Het wierp wel zijn vruchten af, want ik mocht meerdere keren naar het buitenland voor internationale tornooien, onder meer enkele keren naar Polen. Zo werd ik in november 2022 zesde op een grote wedstrijd in de Poolse hoofdstad Warschau”, vertelt Romy, die nu Moderne Wetenschappen volgt aan het Sint-Jozefslyceum in Knokke.

Haar hoogtepunt was het behalen van de titel West-Vlaams kampioen tumbling vorig jaar. Een hoogtepunt, maar stilaan ook een eindpunt in het tumbling voor Romy. “Ik heb het tien jaar gedaan en uit alles bleek dat dit voldoende was. De vele oefeningen, zeker op de dubbele salto, vielen me steeds zwaarder en het tumbling bleek toch ook moeilijk te combineren met mijn studies en andere bezigheden. Daarom heb ik het stopgezet. Maar ik kijk er wel positief op terug en heb er mooie herinneringen en vriendschappen aan overgehouden. Het is zeker geen afscheid in mineur geweest.”

Dansen

Afsluiting van een hoofdstuk dus, maar Romy heeft nog wel meer pijlen op haar boog. Zo danst ze nu al enige tijd bij Heliopsis, de dansgroep die al in 1978 werd opgericht door de in 2022 overleden Viviane De Schrijver en nu al enige tijd in handen is van haar dochter. Heliopsis brengt een uiteenlopend genre dansen en heeft een vaste stek in cultureel centrum Scharpoord in Knokke. “Ik volg er streetdance en moderne dans. We oefenen iedere zaterdag en werken dan toe naar een grote dansshow voor publiek in de theaterzaal van Scharpoord. Ik kan er mij echt wel goed in uitleven en het is ook meer te combineren met school en andere bezigheden.”

Duiken

Naast dans heeft Romy nog een andere grote hobby en zelfs passie: duiken. En het is zelfs een familiale aangelegenheid, want ook haar zus en ouders doen eraan mee. “Mama en papa duiken inderdaad ook én zelfs mijn grootouders zijn duikers”, vertelt Romy. “We zijn aangesloten bij duikschool Coral De Haan en trainen in het Wielengenzwembad in deelgemeente Wenduine. De duikschool beschikt ook over een zogenaamde TODI, een duiktank van wel 20 meter diepte.”

“Ik ben er vorig jaar mee begonnen en heb nu al mijn eerste ster behaald, wat wil zeggen dat ik tot 22 meter diep mag duiken. Nu ben ik bezig met het traject om mijn tweede ster te halen, waardoor ik wel dertig meter diep zal mogen gaan. We duiken vaak in de Oosterschelde, maar ik zou ook graag nog eens naar Thailand willen gaan, waar de onderwaterwereld echt wel prachtig is voor duikers.”

“Een job in de sociale sector”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik … zorgmedewerker of iets in de sociale sector. Die sector boeit me wel.

Je mag me altijd wakker maken voor … een leuke activiteit met vrienden. Zij mogen me altijd wakker maken.

Ik hou niet van … hutsepot.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd: naar het strand gaan met vrienden en naar de fitness gaan.

Dit is mijn grootste wens: voldoende middelen hebben om de dingen te doen die ik graag doe.

Lees alle verhalen van de Kinderkraks op KW. be/kinderkrak2024

The post Romy De Block (15) is Kinderkrak van Knokke-Heist: “Nu richt ik mijn pijlen op diepzeeduiken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verenigde Staten zullen dan toch wapenpakket van 1 miljard euro leveren aan Israël

De Amerikaanse regering zal dan toch voor ongeveer een miljard euro aan wapens leveren aan Israël. Nochtans heeft VS-president Joe Biden er vorige week mee gedreigd die leveringen tijdelijk te beperken door het Israëlische offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. "Dit is een teken dat de Verenigde Staten Israël onverminderd blijven steunen", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Lees meer »

Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren.
The post Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Eerbetoon voor overleden ploegmaat Dieter Sohier”: tweede Brocacup op 18 mei op nieuwe locatie

Vorig jaar organiseerde zaalvoetbalploeg RFC Aux Trois de eerste editie van de Brocacup in Boezinge. Dit jaar staat hun tweede editie gepland op zaterdag 18 mei en ze verhuizen van locatie naar KVK Westhoek. Voor de finale voorzien ze een eerbetoon voor hun overleden ploegmaat Dieter Sohier.
The post “Eerbetoon voor overleden ploegmaat Dieter Sohier”: tweede Brocacup op 18

Lees meer »

Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt?

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.
The post Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt? appeared first on

Lees meer »

Een bloedrode lijn in Gaza

20:16 De VS trekken een rode lijn in de Gaza-oorlog: als Israël de aanval op Rafah inzet, valt de wapentoevoer stil. Maar is er al niet langer een rode lijn overschreden?

Lees meer »

Premier De Croo verdedigt minister Van der Straeten in dossier kernuitstap: “Alles is in volle transparantie gebeurd”

In het dossier rond de kernuitstap is "alles in volle transparantie gebeurd". Dat zegt Alexander De Croo (Open VLD) aan Belga. De premier neemt het op voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en gaat in tegen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die laatste wil een onderzoekscommissie naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter Romina Van Camp volgt getuigenis Stormy Daniels tegen Donald Trump: “Zij is ad rem en zelfzeker, hij luistert onderuitgezakt”

Stormy Daniels nam gisteren voor een tweede keer plaats in de getuigenbank in de rechtbank in New York. Deze keer voor een stevig kruisverhoor door de advocaten van Donald Trump. Onze Amerika-correspondente Romina Van Camp volgde de getuigenis van Stormy Daniels exclusief van in de rechtszaal. De strategie van de verdediging was duidelijk: Daniels portretteren als een gekke, onbetrouwbare en

Lees meer »