Klaroeners Rik (65) en Raf (63) worden ereburger aan andere kant van de wereld: “Unicum in geschiedenis Last Post”

Een historisch moment op de herdenking van Anzac Day in Ieper: na hun Last Post werden klaroeners Rik Vandekerckhove (65) en Raf Decombel (63) benoemd tot ereburger van een stad in Nieuw-Zeeland. “Een grote verrassing.”

“Thank you for the service that you have given to us over many years.” Klaroeners Rik Vandekerckhove (65) en Raf Decombel (63) kregen het ereburgerschap toegekend door een geëmotioneerde burgemeester van Hamilton. Ze was donderdag in Ieper voor de herdenking van Anzac Day, de dag waarop Australische en Nieuw-Zeelandse troepen deelnamen aan WO I in 1915. Hamilton is een stad in Nieuw-Zeeland, waar klaroeners Rik en Raf in 2007 op bezoek waren, samen met Last Post-voorzitter Benoit Mottrie en toenmalig Iepers burgemeester Luc Dehaene. Hun bezoek moet indruk gemaakt hebben, want 17 jaar later worden Rik en Raf ereburger van de stad.

Verrassing

“Ook voor ons een grote verrassing”, bekent Raf. “Dit is heel speciaal en dan druk ik me nog zacht uit. Het doet wel iets, het is een subliem moment.” “Blijkbaar blijft dit sterk leven bij hen en ze waarderen ons dagelijks werk”, aldus Rik. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat klaroeners van de Last Post in het buitenland het ereburgerschap krijgen. Een unicum in onze geschiedenis en dit is de verdienste van het hele Last Post-team. We gingen destijds ook onze collega’s vertegenwoordigen in Hamilton, als visitekaartje van de Last Post.”

Ongeval

Raf heeft al 23 jaar bij de Menenpoort op de teller, maar blies donderdag voor het eerst de Last Post sinds zijn revalidatie na een ongeval. “Zo’n acht maanden geleden viel ik met de step en liep ik een gebroken sleutelbeen op. Ik onderging twee operaties en moest Wapenstilstand – onze hoogdag – missen. Op Anzac Day wou ik er echt bij zijn. Het was niet evident en er waren een paar pijnstillers nodig, maar het is gelukt. Ik hoop dat ik nu definitief weer mijn plaats heb tussen de collega’s.”

Nieuw bezoek

De kersverse ereburgers zijn van plan nog eens terug te keren naar ‘hun’ Hamilton. “Dat zijn we nu moreel verplicht, hé”, lacht Raf. “We zijn er destijds goed ontvangen, hebben er prima connecties? en de streek is er ?prachtig, dus het is zeker weer een bezoekje waard”, zegt Rik. Dehaene en Mottrie werden ook gehuldigd, zij kregen een civic award. “Een hele eer”, reageert Mottrie. “Het is een bekrachtiging van onze goede relaties en een mooie erkenning van de hele Last Post Association.” (TP)

The post Klaroeners Rik (65) en Raf (63) worden ereburger aan andere kant van de wereld: “Unicum in geschiedenis Last Post” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG REAL-BAYERN (VTM 2). De bal rolt! Wie vervoegt Dortmund in de Champions League-finale?

Kan Real Madrid hun goede uitgangspositie van de heenmatch vasthouden? Die eindigde in 2-2 dankzij twee doelpunten van Vinicius Junior. Voor Bayern troffen Sané en Kane raak. Courtois staat niet onder de lat bij de thuisploeg. “Met Lunin spelen was altijd het plan”, aldus Ancelotti. Krijgen we hetzelfde spektakel te zien als in de heenwedstrijd? Volg de wedstrijd op VTM

Lees meer »

Europese Commissie labelt Booking.com als digitale ‘poortwachter’ en legt het bedrijf strengere regels op

De Europese Commissie heeft Booking als ‘poortwachter’ gelabeld onder de Digitale Marktenwet. Het bedrijf biedt met reiswebsite Booking.com volgens de Commissie een ‘kerndienst’ aan en moet zich bijgevolg – net als onder meer Microsoft, Apple en Meta – houden aan strengere Europese concurrentieregels. De EU vindt dat ook X in het clubje poortwachters thuishoort, maar het bedrijf tekende beroep aan

Lees meer »

VK Langemark-Poelkapelle maakt promotiedroom waar: “De opluchting is heel groot”

Na het eindrondetrauma van vorig jaar kon VK Langemark-Poelkapelle dit keer wel de poort naar derde provinciale openbeuken. De vice-kampioen uit 4D schakelde eerste KSV Oostkamp B uit en verloor daarna nipt van KM Torhout B, maar heeft de promotie toch beet.
The post VK Langemark-Poelkapelle maakt promotiedroom waar: “De opluchting is heel groot” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijf jaar na fatale duik eert moeder Annita haar zoon Kurt Huberecht met goochelshow: “De jaren verzachten de pijn niet”

Na de zomervakantie, op 15 september, is het precies vijf jaar geleden dat Torhoutenaar Kurt Huberecht met zijn vriendin Nathalie Fiers bij een duikongeval op zee vermist raakte. Haar lichaam werd teruggevonden, het zijne niet. Op vrijdagavond 6 september in het cultuurcentrum de Brouckere organiseert Kurts moeder Annita Coolman als herdenking een goochelshow. Kurt goochelde zelf onder de artiestennaam Katana.<br

Lees meer »

Jong cd&v voert actie voor betaalbaar wonen: “Straks kunnen we enkel nog een tuinhuis of tent kopen”

De jongeren van cd&v plaatsten tentjes op de Grote Markt van Ieper om actie te voeren voor betaalbaar wonen. De partij pleit voor 225.000 extra woningen om de prijs onder controle te houden. “En jongeren moeten ook gemakkelijker kunnen lenen.”
The post Jong cd&v voert actie voor betaalbaar wonen: “Straks kunnen we enkel nog een tuinhuis of tent kopen”

Lees meer »

ANALYSE. Waarom Biden de oorlog in Gaza vergelijkt met die in Afghanistan (en Israël nog eenzamer dan Rusland dreigt te worden)

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt ermee om Israël geen wapens meer te leveren als het Rafah aanvalt. Dat is lastig voor een leger dat nu al munitie te kort schijnt te hebben. Maar er hangt de Joodse staat nog iets veel ergers boven het hoofd, zegt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Biden vergelijkt de oorlog op de Gazastrook met

Lees meer »

Dader van ‘moord zonder motief’ op Leander (32) is wel degelijk toerekeningsvatbaar: “Geen sprake van een geestesstoornis”

Na drie jaar blijkt dat Jarod D., die al even lang in de cel zit na de moord op Leander Quintyn (32) in Tielt, wel degelijk toerekeningsvatbaar is. De gerechtsdeskundigen hebben de twintiger uitgebreid onderzocht en kwamen tot de vaststelling dat de jongeman niet lijdt aan een geestesstoornis. Het psychiatrisch verslag liet even op zich wachten, maar veel meer duidelijkheid

Lees meer »