Portugees wint goud op EK Meeuwenschreeuwen in Adinkerke: “Dit is me op het lijf geschreven”

Het cafeetje De Verloren Gernoare van Marc Vanzeebrouck in Adinkerke bij De Panne barstte zondagnamiddag uit zijn voegen voor het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen. Zelfs het Stationsplein was haast te klein voor de enthousiaste supporters van de Meeuwenschreeuwers die uit heel Europa waren opgedaagd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

De gouden medailles gingen naar de jonge Engelse Cooper Wallace in de categorie ‘Juveniel’, naar de Portugees Simao Joao uit Madeira in de categorie individuele ‘adult’ en naar Loïc De Vos, Stijn Cremelie en Kimberley Anjuyn uit Anzegem in de categorie’ kolonies’.

Voor deze vierde editie van het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen hadden zich kandidaten gemeld uit België, Nederland, Frankrijk, Italië, Zweden, Engeland en Portugal. Ook Kim Robbins uit de Verenigde Staten (Philadelphia) was hiervoor speciaal naar Adinkerke gekomen, maar omdat het een Europees kampioenschap was, mocht ze niet meedoen.

Bakje frieten

Niene Vaneygen (7) uit Bellem mocht de spits afbijten in de categorie ‘Juveniel’, gevolgd door Niela Moeyaert (11) uit Koksijde. Van de 11 kinderen in deze categorie kaapte Cooper Wallace (9) uit het Britse Chesterfield de gouden medaille weg.

Niet alleen zijn knappe meeuwenschreeuw overtuigde de jury, zijn kleine zus hielp een handje mee door haar broer een bakje frietjes toe te gooien na zijn imitatie van een hongerig schreeuwende meeuw. Goed voor 92 punten van de jury!

Elena Maviglia (11) uit Kapellen zag eruit als een heel verleidelijke meeuw in haar mooie outfit, maar ook zij schreeuwde 85 punten bij elkaar. Evenveel punten als Arend Declerck (14) uit Kortrijk, maar de punten van de voorzitter van de jury zijn in dat geval beslissend, en zo won Arend zilver en Elena brons.

Altijd en overal meeuwen

Voor de categorie individuele ‘adults’ hadden zich 23 kandidaten ingeschreven. Op de valreep slaagde Simao Joao (afkomstig uit Madeira) erin om zich nog te registreren in De Verloren Gernoare. “Ik woon en werk in Londen als researcher voor het Imperial College, maar toen ik vorig jaar een youTube-filmpje over dit EK zag, vond ik dit iets dat op mijn lijf is geschreven. Zoiets maakt echt deel uit van mijn persoonlijkheid!”

“In mijn thuisland zijn er altijd en overal meeuwen, ik zie ze vanuit kantoor, vanuit mijn kamer,… Het was een hele inspanning om hier te geraken, want het vliegtuig en de Eurostar waren veel te duur. Dus werd het de trein van Londen naar Rijsel, dan naar Duinkerke en dan moest ik nog twee keer de bus nemen!”

Make the seagull sexy again!

Maar zijn inspanningen werden beloond: Simao scoorde 87 punten voor zijn meeuwenschreeuwen, goed voor de gouden medaille. In zijn kielzog volgde Marjolein Keesenberg uit Amsterdam, met 86 punten. “Ik had me vorig jaar in juni al ingeschreven en ik ben nog nooit in mijn leven zo blij geweest als nu”, zei een stralende winnares van de zilveren medaille.

Joke De Keyrel uit Diksmuide had het voltallige publiek op haar hand met haar verleidelijke act en overtuigende meeuwenschreeuw, goed voor 85 punten en brons. En ze bedacht meteen een nieuwe slogan voor organisator en presentator Claude Willaert: “Make the seagull sexy again!”.

Bijzonder geloofwaardige imitatie

In de categorie ‘Kolonies’ kaapten Loïc De Vos, zijn oom Stijn Cremelie en Kimberley Anjuyn de eerste prijs weg. Vorig jaar vielen ze de jury meteen op met hun levensecht klinkende meeuwengekrijs en hun bijzonder geloofwaardige imitatie van het meeuwengedrag. “Dit jaar hebben we vooral geoefend op de act, die ook lichtjes anders is dan vorig jaar”, vertelt Loïc.

In de categorie ‘Kolonies’ kaapten Loïc De Vos, zijn oom Stijn Cremelie en Kimberley Anjuyn de eerste prijs weg. © MVQ

“Onze neef Milan kon er niet bij zijn omdat hij in München is. Omdat Kimberley zijn plaats heeft ingenomen, hebben we de act aangepast: als mannelijke meeuwen wilden we een vrouwtje veroveren!”

Goed voor goud en 88 punten. De zilveren medaille was voor Charline Franken en haar meeuwenbende uit Brussel, die 85 punten scoorden, gevolgd door de ijsberenbende uit Oostende, de ‘Zwammadammen’ die brons haalden met een score van 83 punten.

De winnaars gingen naar huis met een mooie meeuwenmedaille, een mand vol lekkere streekproducten en eeuwige roem.

The post Portugees wint goud op EK Meeuwenschreeuwen in Adinkerke: “Dit is me op het lijf geschreven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier

De Brugse gemeenteraad startte dinsdagavond met een minuut stilte, uit respect voor de onlangs overleden ereburgemeester Patrick Moenaert (CD&V) en voormalig raadslid Dirk Barbier (N-VA). “Beiden stierven te vroeg, op 75-jarige leeftijd”, stelde burgemeester Dirk De fauw.
The post Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Blikschade bij Van Aert, Nys moet kleur bekennen en Laurance wint het sprintje: de hoogtepunten van rit 2 in Noorwegen

Even schrikken voor Wout van Aert. Onze landgenoot staat voor het eerst sinds zijn vreselijke valpartij maanden geleden weer aan de start van een koers in de Ronde van Noorwegen, maar ging in de tweede etappe weer tegen het asfalt. Thibau Nys moest op de lastige slotklim een halve minuut prijsgeven en is zijn leiderstrui kwijt, Axel Laurance won de

Lees meer »

De man achter de graffitikoppen van de Rode Duivels: “De Bruyne kostte de meeste moeite. Ineens was hij van kapsel veranderd”

Carrasco onder een brug in Vilvoorde, De Bruyne tegen een blinde muur in Drongen en Vertonghen op de gevel van een sporthal in Tielrode: de EK-selectie van bondscoach Tedesco werd opgeluisterd met prachtige graffitibeelden. Werk van Thomas Daem (40) en zijn collectief PNCHR (‘puncheur’) dat tot nu vooral naam maakte met karakterkoppen van coureurs. “Toen we nog illegaal werkten, knepen

Lees meer »

Vier ooievaarsjongen geringd in natuurreservaat De Zegge in Geel

In De Zegge in Geel zijn 4 ooievaarsjongen geringd. De Zegge is het oudste natuurreservaat van het land. Nadat er 4 jaar geleden een nestpaal voor ooievaars werd gezet, kunnen ze er elk jaar rekenen op een weerkerend koppel dat er komt broeden. Dit jaar hadden ze 5 jongen, een recordaantal. Eentje heeft het wel niet gehaald.

Lees meer »

Ciro Mertens (2) afgebeeld en luidkeels toegezongen: zoontje van Dries, die er nog jaar bijdoet in Turkije, nu helemaal mascotte van Galatasaray

Wat een titelviering. Met Ciro Mertens (2), stilaan uitgegroeid tot dé mascotte van Galatasaray, als een van de protagonisten. Als volksheld toegezongen door 55.000 Turken in het stadion. Dries Mertens en Kat Kerkhofs genoten zichtbaar. De aanvaller twijfelde over stoppen met voetbal, maar doet er na zijn goede prestaties toch nog een jaartje bij in Turkije. Dat vertelt hij in

Lees meer »

Amerikaanse staat Louisiana plaatst 2 abortuspillen op lijst van ‘gevaarlijke stoffen’

In de Amerikaanse staat Louisiana is een wet goedgekeurd die de abortuspillen mifepriston en misoprostol op de lijst van ‘gevaarlijke stoffen’ plaatst en zware straffen invoert voor illegaal bezit. Alleen dokters en zwangere vrouwen mogen de pil in huis hebben, andere groepen kunnen boetes of celstraffen krijgen. Louisiana is de eerste staat die zo’n maatregel invoert, maar niet de laatste

Lees meer »

Koning Charles krijgt eerste zaailing van omgezaagde ‘Robin Hood’-boom

De Britse koning Charles krijgt de eerste zaailing van de beroemde ‘Robin Hood’-boom, de esdoorn die in 2023 illegaal werd omgehakt in het noorden van Engeland. De koninklijke familie heeft maandag op Instagram aangekondigd dat de zaailing, zodra die genoeg gegroeid is, zal geplant worden in het park van Windsor, een stad niet ver van Londen.

Lees meer »

“Veel generaties zien passeren”: Eddy ‘De Snor’ Demeulemeester laat na 40 jaar bekende frietbarak in Wakken over

Einde van een tijdperk op de Wapenplaats in Wakken zondag. Daar zal Eddy ‘De Snor’ Demeulemeester (64) in zijn bekende barak voor de laatste keer frietjes bakken voor hij van zijn pensioen mag genieten. Voor het zover is, duikt hij nog een laatste keer in een vat vol herinneringen. Een kroniek van één van de oudste frituren van ons land.

Lees meer »