Johan Vermeersch blikt vooruit op tweeluik tussen ex-clubs KVK en RWDM: “Vanaf nu is het fiftyfifty”

Johan Vermeersch is een naam die in het Belgische voetbal enige resonantie teweegbrengt. Begin de jaren 70 speelde hij voor RWDM. In 1974 verkaste hij naar KV Kortrijk waar hij bleef voetballen tot 1982. Na een tussenstop in Gent, ging hij weer naar Brussel. Na zijn carrière ging hij aan de slag als trainer bij RWDM en werd later zelfs voorzitter van de club. De ideale man dus om vooruit te blikken op de dubbele clash die ons te wachten staat.

Johan Vermeersch zit niet meer in de voetbalwereld, maar volgt wel op de voet wat er gebeurt. Met zowel KV Kortrijk als RWDM heeft hij dus geen rechtstreeks contact meer. Onrechtstreeks heeft hij wel nog interne contacten. Zo werd hem enige tijd geleden door de club verteld dat de materiaalmeester, die al actief was in zijn periode, overleden was.

Tweede plaats

“Het is heel moeilijk om het resultaat van zondag te voorspellen”, begint Johan Vermeersch. “Ik schat de kansen van beide clubs echt 50/50 in. Met Charleroi moeten ze al geen rekening meer houden. Die club is sinds vorig weekend gaan vliegen. Onderaan vrees ik ook voor Eupen. Ik denk niet dat de ploeg nog veel rol van betekenis zal spelen. Dus het zal om die tweede plaats gaan tussen KV Kortrijk en RWDM.”

Vermeersch supportert nog voor beide clubs, dus hij vindt het moeilijk om een standpunt in te nemen: “Eerst en vooral vind ik het jammer dat de clubs in de situatie zijn beland waar ze nu inzitten. Ik denk wel dat Kortrijk een goeie keuze heeft gemaakt door Freyr Alexandersson aan te stellen. Hij verricht daar zeer goed werk. Al ben ik wat teleurgesteld achtergebleven na de wedstrijd tegen Charleroi afgelopen zondag. Kortrijk heeft al beter gespeeld en zal dat ook moeten doen om het behoud over de streep te trekken. Omgekeerd doet RWDM ook een goede zaak met Yannick Ferrera. Al kwam die misschien te laat. Ze hebben nu wel gewonnen tegen Eupen, maar dat is ook maar hun eerste overwinning in vier maanden. Laten we daar dus niet te hard van stapel over lopen.”

“Degradatie zou zowel voor KVK als voor RWDM een ramp zijn”

Volgens Johan Vermeersch heeft KV Kortrijk genoeg kwaliteiten om in eerste klasse te blijven. “De Veekaa heeft enkele spelers die echt wel een hoog niveau halen”, vertelt hij. “Wat Kadri uit zijn voeten kan toveren bijvoorbeeld, is fenomenaal. Al doet hij dat de laatste tijd iets te weinig. Vooraan maken Davies en Avenatti ook indruk op mij. Beiden uitstekende voetballers die veel werken voor de ploeg. Misschien is het een zwakke plek dat de ploeg daar iets te afhankelijk van is. Ze rekenen echt op flitsen van die spelers en als de tegenpartij die kan neutraliseren dan zit je met een probleem, zoals tegen Charleroi.”

Genoeg kwaliteit

Voorts merkt Johan Vermeersch de situatie op waar beide ploegen in verkeren. Ergens ziet hij wel gelijkenissen: “RWDM en Kortrijk zitten de jongste periode in een sukkelstraatje. Een degradatie zou voor beide clubs een ramp zijn. Bij de twee ploegen zijn er wat strubbelingen rond de accommodatie. Het Edmond Machtensstadion is in handen van de gemeente Molenbeek en het Guldensporenstadion van de stad Kortrijk. En bij de twee ploegen zorgt dat voor wrevel tussen het bestuur van de club en het stads- of gemeentebestuur. De accommodatie is verouderd en de resultaten vallen tegen. Voor beide clubs zou een degradatie dan ook een ramp zijn en misschien wel de druppel te veel in een vollopende emmer.”

Johan Vermeersch maakte met Darin de fusie mee naar RWDM. In 1974 keerde hij terug naar West-Vlaanderen, naar KV Kortrijk, waar hij zeven jaar zou spelen. © Beeldbank Kortrijk

Zelf zal Johan Vermeersch niet meer te vinden zijn in het stadion. Het voetbal heeft hij achter zich gelaten: “Ik heb het 50 jaar gedaan. Als speler, als bestuurslid, als voorzitter, zelfs als bouwpromotor. Het mag dan eens gaan stoppen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen sympathie meer heb voor mijn ex-clubs. Ik heb overal mooie tijden beleefd en blijf dan ook supporteren. Niet alleen voor RWDM en Kortrijk, maar ook voor Gent waar ik actief was als speler. Het is mooi en genoeg geweest”, besluit Johan Vermeersch.

Zondag 21 april speelt KV Kortrijk thuis tegen RWDM. Het weekend nadien trekken de Kerels naar Molenbeek voor de eerste wedstrijd van de terugronde. Een levensbelangrijk tweeluik dus, en ongetwijfeld een scharnierpunt in de degradatiestrijd. (JDB)

The post Johan Vermeersch blikt vooruit op tweeluik tussen ex-clubs KVK en RWDM: “Vanaf nu is het fiftyfifty” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

FC Marke stijgt naar eerste provinciale: “We hebben geschiedenis geschreven”

Het is gebeurd! FC Marke promoveert naar de hoogste provinciale reeks. Het resultaat van een goed en geduldig doordacht beleid. Ook de inbreng van T1 Davy Vercruysse, die ambitie en realisme goed wist te combineren, is niet gering. “We hebben geschiedenis geschreven”, zegt een trotse voorzitter Filip Seynaeve.
The post FC Marke stijgt naar eerste provinciale: “We hebben geschiedenis

Lees meer »

Eerste stap voor vernieuwing Hendrik Consciencestraat en Hugo Verrieststraat

In de gemeenteraad van 16 mei werd een eerste aanzet gegeven voor de heraanleg van de Hendrik Consciencestraat en Hugo Verrieststraat. Dit project sluit aan bij de vernieuwing van de Guido Gezellestraat die juni vorig jaar afgewerkt en geopend werd.
The post Eerste stap voor vernieuwing Hendrik Consciencestraat en Hugo Verrieststraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Filippo Ganna rijdt monsterlijke tijdrit en klopt zo Tadej Pogacar

Eindelijk heeft hij ze beet, zijn eerste zege van de Giro en het seizoen. In de vlakke tijdrit van 31,2 km nabij zijn Gardameer stond er geen maat op Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), die revanche nam voor zijn tweede plaats in de eerste tijdrit van deze Giro en dit keer Tadej Pogacar klopte. De roze trui was nog steeds ruimschoots

Lees meer »

Opnieuw rijdt bestelwagen zich vast aan spoorwegbrug van ‘t Gaverke in Waregem: “Moeilijk op te lossen probleem”

In de inmiddels toepasselijk genaamde Tjollenstraat in Waregem is voor de zoveelste keer een bestelwagen tegen de brug onder de spoorweg gebotst. Ondanks een grote schildering blijven bestuurders, vooral van gehuurde bestelwagens, de hoogte verkeerd inschatten.
The post Opnieuw rijdt bestelwagen zich vast aan spoorwegbrug van ‘t Gaverke in Waregem: “Moeilijk op te lossen probleem” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Dit is misschien wel één van de slechtst georganiseerde wedstrijden”: reconstructie van de chaotische start in Livigno

De Giro begon in opmerkelijke omstandigheden aan zijn derde en laatste week. Door het winterse weer lag het dak van de Giro, de Umbrailpas, onder vuur, of eerder onder de sneeuw. De Zwitserse berg was sinds vorige week aangekondigd als vervanger van de Stelvio. Het was lang onduidelijk waar het peloton zou starten en na een chaotisch uur kwam er

Lees meer »

Aron organiseert tweede Contrast Festival op 26-27 juli: “Je moet op het terrein je vrienden kunnen verliezen”

Na de voorzichtige eerste editie van vorig jaar, breidt het Contrast Festival stevig uit. Zo zullen er op 26 en 27 juli meer dan dertig deejays afzakken naar de Leopold I Esplanade, verspreid over drie podia. “We willen de feestvierders een echt festivalgevoel bezorgen”, zegt organisator Aron Sirjacobs.
The post Aron organiseert tweede Contrast Festival op 26-27 juli: “Je

Lees meer »

Wivo neemt afscheid van kapitein Julie Heyndrickx

Julie Heyndrickx hangt de schoenen aan de haak. De 27-jarige opposite en kapitein van Wivo Wingene blikt terug op haar volleybalcarrière en legt de focus op een aantal andere sporten.
The post Wivo neemt afscheid van kapitein Julie Heyndrickx appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen uren aanschuiven voor de parking en niemand die Bob moet zijn: steeds meer festivalgangers kiezen voor de luxebus

De vaak hobbelige rit om vandaag met Koning Auto tot bij een festival of concert te raken, doet autocarbedrijven het stuur overnemen van feestvierders. Privé-busbedrijf Keolis is marktleider in het muzikale eventvervoer in ons land en hoopt dit jaar 100.000 muziekfans naar het podium te brengen. Hoe geraak je aan zo’n busticket naar pakweg Extrama Outdoor en hoeveel kost dat

Lees meer »

Leverkusen schrijft geschiedenis: kampioen wint ongeslagen de Bundesliga – Miraculeuze ontsnapping Union Berlin in blessuretijd

Bayer Leverkusen heeft geschiedenis geschreven in Duitsland. De landskampioen won met 2-1 van Ausburg, en blijft zo als eerste Duitse ploeg in de geschiedenis een volledig seizoen ongeslagen in de Bundesliga. Terwijl wist Union Berlin zich op wonderbaarlijke wijze te handhaven. In de blessuretijd ging het voorbij Freiburg, waardoor het de degradatiedans ontsnapt.

Lees meer »