Johan Vermeersch blikt vooruit op tweeluik tussen ex-clubs KVK en RWDM: “Vanaf nu is het fiftyfifty”

Johan Vermeersch is een naam die in het Belgische voetbal enige resonantie teweegbrengt. Begin de jaren 70 speelde hij voor RWDM. In 1974 verkaste hij naar KV Kortrijk waar hij bleef voetballen tot 1982. Na een tussenstop in Gent, ging hij weer naar Brussel. Na zijn carrière ging hij aan de slag als trainer bij RWDM en werd later zelfs voorzitter van de club. De ideale man dus om vooruit te blikken op de dubbele clash die ons te wachten staat.

Johan Vermeersch zit niet meer in de voetbalwereld, maar volgt wel op de voet wat er gebeurt. Met zowel KV Kortrijk als RWDM heeft hij dus geen rechtstreeks contact meer. Onrechtstreeks heeft hij wel nog interne contacten. Zo werd hem enige tijd geleden door de club verteld dat de materiaalmeester, die al actief was in zijn periode, overleden was.

Tweede plaats

“Het is heel moeilijk om het resultaat van zondag te voorspellen”, begint Johan Vermeersch. “Ik schat de kansen van beide clubs echt 50/50 in. Met Charleroi moeten ze al geen rekening meer houden. Die club is sinds vorig weekend gaan vliegen. Onderaan vrees ik ook voor Eupen. Ik denk niet dat de ploeg nog veel rol van betekenis zal spelen. Dus het zal om die tweede plaats gaan tussen KV Kortrijk en RWDM.”

Vermeersch supportert nog voor beide clubs, dus hij vindt het moeilijk om een standpunt in te nemen: “Eerst en vooral vind ik het jammer dat de clubs in de situatie zijn beland waar ze nu inzitten. Ik denk wel dat Kortrijk een goeie keuze heeft gemaakt door Freyr Alexandersson aan te stellen. Hij verricht daar zeer goed werk. Al ben ik wat teleurgesteld achtergebleven na de wedstrijd tegen Charleroi afgelopen zondag. Kortrijk heeft al beter gespeeld en zal dat ook moeten doen om het behoud over de streep te trekken. Omgekeerd doet RWDM ook een goede zaak met Yannick Ferrera. Al kwam die misschien te laat. Ze hebben nu wel gewonnen tegen Eupen, maar dat is ook maar hun eerste overwinning in vier maanden. Laten we daar dus niet te hard van stapel over lopen.”

“Degradatie zou zowel voor KVK als voor RWDM een ramp zijn”

Volgens Johan Vermeersch heeft KV Kortrijk genoeg kwaliteiten om in eerste klasse te blijven. “De Veekaa heeft enkele spelers die echt wel een hoog niveau halen”, vertelt hij. “Wat Kadri uit zijn voeten kan toveren bijvoorbeeld, is fenomenaal. Al doet hij dat de laatste tijd iets te weinig. Vooraan maken Davies en Avenatti ook indruk op mij. Beiden uitstekende voetballers die veel werken voor de ploeg. Misschien is het een zwakke plek dat de ploeg daar iets te afhankelijk van is. Ze rekenen echt op flitsen van die spelers en als de tegenpartij die kan neutraliseren dan zit je met een probleem, zoals tegen Charleroi.”

Genoeg kwaliteit

Voorts merkt Johan Vermeersch de situatie op waar beide ploegen in verkeren. Ergens ziet hij wel gelijkenissen: “RWDM en Kortrijk zitten de jongste periode in een sukkelstraatje. Een degradatie zou voor beide clubs een ramp zijn. Bij de twee ploegen zijn er wat strubbelingen rond de accommodatie. Het Edmond Machtensstadion is in handen van de gemeente Molenbeek en het Guldensporenstadion van de stad Kortrijk. En bij de twee ploegen zorgt dat voor wrevel tussen het bestuur van de club en het stads- of gemeentebestuur. De accommodatie is verouderd en de resultaten vallen tegen. Voor beide clubs zou een degradatie dan ook een ramp zijn en misschien wel de druppel te veel in een vollopende emmer.”

Johan Vermeersch maakte met Darin de fusie mee naar RWDM. In 1974 keerde hij terug naar West-Vlaanderen, naar KV Kortrijk, waar hij zeven jaar zou spelen. © Beeldbank Kortrijk

Zelf zal Johan Vermeersch niet meer te vinden zijn in het stadion. Het voetbal heeft hij achter zich gelaten: “Ik heb het 50 jaar gedaan. Als speler, als bestuurslid, als voorzitter, zelfs als bouwpromotor. Het mag dan eens gaan stoppen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen sympathie meer heb voor mijn ex-clubs. Ik heb overal mooie tijden beleefd en blijf dan ook supporteren. Niet alleen voor RWDM en Kortrijk, maar ook voor Gent waar ik actief was als speler. Het is mooi en genoeg geweest”, besluit Johan Vermeersch.

Zondag 21 april speelt KV Kortrijk thuis tegen RWDM. Het weekend nadien trekken de Kerels naar Molenbeek voor de eerste wedstrijd van de terugronde. Een levensbelangrijk tweeluik dus, en ongetwijfeld een scharnierpunt in de degradatiestrijd. (JDB)

The post Johan Vermeersch blikt vooruit op tweeluik tussen ex-clubs KVK en RWDM: “Vanaf nu is het fiftyfifty” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amerikaanse rapper Snoop Dogg draagt vrijdag olympische vlam

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg (52) zal vrijdag een van de fakkeldragers zijn in Saint-Denis in aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, die vrijdagavond op de agenda staat. Dat heeft het gemeentebestuur van de stad uit de Parijse agglomeratie maandag bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Lees meer »

Café De Transvaal als eerbetoon omgedoopt tot ‘Bie Mariette’: “We zullen hier op de ‘buzzestove’ pannenkoeken bakken”

Langs de Lichterveldestraat in Koolskamp is café De Transvaal opnieuw geopend. Het interieur is helemaal veranderd en ademt de sfeer van een bruine kroeg uit. Buiten is men nog druk in de weer om de omgeving af te werken. “En straks komt hier een ‘buzzestove’ waarop we pannenkoeken kunnen bakken”, zegt eigenaar Chris Vandevyvere. En ondertussen vindt het volk opnieuw

Lees meer »

Vermandere door de Anderen vervangt Willem Vermandere op jubileumeditie Festival Dranouter

“De vervanger voor Willem Vermandere op onze jubileumeditie ’50 Years Of New Traditions wordt het unieke ‘Vermandere door de anderen’”, meldt de organisatie van Festival Dranouter. Enkele weken geleden liet Willem Vermandere weten dat hij stopt met optreden op 84-jarige leeftijd. Hij stond 54 jaar op de planken. De concerten die nog gepland stonden, worden geschrapt.
The post Vermandere

Lees meer »

GAIA protesteert tegen schapenkoers in Bekegem: “Maar het is folklore en een diervriendelijk event”

GAIA heeft een brief gericht aan het Ichtegemse gemeentebestuur met de vraag om de schapenkoers in Bekegem zondag te annuleren. Volgens de dierenrechtenorganisatie is deze activiteit wettelijk verboden. “We hebben een vergunning toegekend aan de organisatoren van de 3-Daagse Bekegem en zullen deze niet intrekken”, zegt schepen van Dierenwelzijn Geert Vandaele (Team Burgemeester).
The post GAIA protesteert tegen schapenkoers

Lees meer »