Speler van de Eeuw Jules Verriest kiest zijn beste elf uit 125 jaar Cercle: “Vaak van mijn hart een steen moeten maken”

Cercle Brugge viert feest. Met 5 op 9 zijn ze alvast sterk gestart in de Champions’ play-offs. Zondag viert heel groen-zwart tegen landskampioen Antwerp nog eens het 125-jarige bestaan met een jubileumfeest. Hét moment om icoon Jules Verriest, 77 jaar intussen, zíjn favoriete elftal uit 125 jaar Cercle te laten samenstellen. Nou ja, uit de tweede helft daarvan.

“Natuurlijk, moatje, doe ik dat voor jullie.” Geen mens ter wereld is meer Cerclist dan Jules Verriest. Van bij de miniemen tot de eerste ploeg: groen-zwart in hoofd, hart en voeten. Daarna van 1965 tot 1982 de vaste linksachter van zijn geliefde Vereniging, goed voor 456 competitiewedstrijden en 36 bekerwedstrijden. Om daarna onvoorwaardelijk Cercle diep, heel diep, in zijn hart te houden. “Cercle hoeft niet de beste te worden, het mag gewoon de schoonste blijven. ”

Supportershart

Door de Cercle-gemeenschap werd de bijzonder minzame Verriest begin 21ste eeuw dan ook verkozen tot Speler van de Eeuw. Er is zelfs een boek aan de man gewijd: Jules Verriest, de Cercle van mijn leven. Op de laatste thuismatch van Cercle dit seizoen, op 19 mei tegen Union, wordt hij 78 jaar. Wat voor een formidabel verjaardagscadeau zou het in dit fantastische jubileumjaar niet zijn dat Cercle zich die dag verzekert van een Europees ticket? Al is zijn supportershart nog zo groot, zo realistisch wil hij wel zijn: “Een titel zal er wel niet meer inzitten, zeker?” Maar nog moeilijker wellicht dan een vierde landstitel in het 125-jarige bestaan (de vorige titels dateren van 1911, 1927 en 1930, red.), bleek het samenstellen van een iconisch elftal van Cercle.

Na enig opzoekingswerk en heel diep nadenken: “Er speelden in die 125 jaar 902 spelers voor Cercle en ik moet er daar elf uit selecteren? Ik kan je nu al zeggen dat ik omzeggens voor elke positie een tiental kandidaten had. Van die 902 spelers heb ik er uiteindelijk maar zo’n 400 gekend of mee gespeeld. Mag ik een selectie maken van de spelers van na de jaren vijftig?”

Van ons mag zeker jij alles, Jules. En dan volgt nog een kleine opmerking. “Ik heb niet alleen geselecteerd op de voetbalkwaliteiten, voor mij was het ook belangrijk hoe de spelers menselijk in elkaar staken. Ik heb bij mijn keuze vaak van mijn hart een steen moeten maken door zoveel spelers niét te kunnen selecteren. Ik hoop dat de hele Cercle-familie daar begrip voor toont. En mij vergeeft.” Waarop Jules Verriest van wal stak met zijn elftal. In een moderne 4-3-3 opstelling.

“Kan ik mezelf wel in de ploeg zetten? Ja? Oké dan” Jules Verriest

Doelman

Zdenko Vukasovic: “Dat was al meteen een hele moeilijke. Het ging tussen Robert Braet (speelde zijn hele carrière voor Cercle, tussen 1928 en 1948, red.) en Zdenko Vukasovic (van 1962 tot 1972 bij Cercle, red.). Oké, Braet heb ik nooit zien spelen maar ik heb hem wel gekend als bestuurder: een goed mens. Maar ik ga toch voor Zdenko Vukasovic.”

Defensie

Jules Verriest: “Kan ik daar mezelf wel zetten? Ja? Oké dan. Ik ben toch ook Speler van de Eeuw. Ik dacht ook even aan Daaland, maar allez vooruit.”

Pierre Hanon: “Maar niet alleen door zijn kwaliteiten. Hij kwam als prof van Anderlecht bij Cercle terecht. Bij ons kon hij geen prof meer zijn en moest hij weer gewoon gaan werken en dat in combinatie met de verplaatsingen vanuit Brussel naar Brugge en terug. Dat was voor hem echter geen probleem, hij gaf drie jaar lang het beste van zichzelf voor ons.”

Morten Olsen: “Ook een prachtige mens en een formidabele voetballer. Na Cercle volgde nog Anderlecht, Keulen,… Daarnaast was hij nog ontelbare keren Deens international (102 caps, red.) Achteraf volgde ook nog een internationale topcarrière als trainer.”

Thibo Somers: “Een jongen die ik alweer op menselijk vlak heel hoog aansla. Een voorbeeld als kapitein, ook tegenover de refs. Een Cerclist pur sang, hé.”

Middenveld

Geert Broeckaert: “Misschien niet de grootste ster maar hij heeft enorm veel betekend voor Cercle. Hij speelde liefst 376 matchen voor ons, hé.”

Benny Nielsen: “In de rol van spelverdeler. Cercle kende van 1971 tot 1974 een schone periode met hem. Hij maakte daarna bij RWDM en Anderlecht ook vaak het schone weer.”

Thomas Buffel: “ Buffeltje. Een groot voetballertje en altijd nuttig. Zoals hij daarna zijn carrière heeft uitgebouwd, dat zegt veel.”

Aanval

Kevin Denkey: “Hij wordt almaar beter, hij zit nu al aan 25 goals. Als Thiago 37 miljoen euro waard is, is hij er minstens 50 miljoen waard.”

Josip Weber: “Webertje natuurlijk!”

Eidur Gudjohnsen: “Die keuze verbaast je misschien wat, want hij speelde maar één jaar voor Cercle (2012-2013, de IJslander trok toen naar Club, red.) maar een speler van wereldklasse. Hij voetbalde onder meer bij Chelsea, Barcelona en Tottenham.”

Tot slot: “Wat denk je? Ik ben toch niemand vergeten, hé? Met heel veel plezier, hoor.”

The post Speler van de Eeuw Jules Verriest kiest zijn beste elf uit 125 jaar Cercle: “Vaak van mijn hart een steen moeten maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie kan daders van vandalisme bij betalend toilet op Zeedijk klissen

Sinds deze zomer zijn de openbare toiletten aan het strand van De Panne tijdens de zomermaanden betalend. Met toegangspoortjes en camera’s hoopt de gemeente de netheid nog meer te garanderen en ook vandalisme tegen te gaan. Afgelopen donderdag was er voor het eerst een geval van vandalisme.
The post Politie kan daders van vandalisme bij betalend toilet op Zeedijk

Lees meer »

Machinist krijgt 2,5 jaar cel voor Spaanse treinramp met 79 doden

De machinist die in 2013 verantwoordelijk was voor het zware treinongeval bij het Spaanse Santiago de Compostella heeft een celstraf van 2,5 jaar gekregen. Ook de toenmalige directeur veiligheid van spoorbeheerder Adif heeft die straf gekregen. Door het ongeval kwamen 79 mensen om het leven en raakten meer dan 140 mensen gewond.

Lees meer »

Liberalen ruziën weer publiekelijk na benoeming van Goedele Liekens tot senator: “Een partij die haar eigen mensen afbrandt: dat is toch ongezien?”

Dat Goedele Liekens (Open Vld) via een achterpoortje – als gecoöpteerd senator – weer een job krijgt in de Wetstraat, doet enkele liberalen zoals vanouds publiekelijk over de straatstenen rollen. Andere Open Vld’ers zien dat met lede ogen aan. Of hoe een zitje in “het sterfhuis” voor een tweespalt in de partij zorgt. “Beseffen ze niet dat het één voor

Lees meer »

Smoefeltocht bij Landelijke Gilde

De Landelijke Gilde Staden organiseert na een onderbreking van vier jaar op zondag 4 augustus opnieuw een smoefeltocht.
The post Smoefeltocht bij Landelijke Gilde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Alpinist maakt dodelijke val op Zwitserse Zumsteinspitze

Twee alpinisten zijn vrijdag ten val gekomen op de Zumsteinspitze, de 4.563 meter hoge top in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland, in de Zwitserse gemeente Zermatt. Een van hen raakte dodelijk gewond. De tweede, een Zwitser van dertig jaar, raakte zwaargewond.

Lees meer »