Speler van de Eeuw Jules Verriest kiest zijn beste elf uit 125 jaar Cercle: “Vaak van mijn hart een steen moeten maken”

Cercle Brugge viert feest. Met 5 op 9 zijn ze alvast sterk gestart in de Champions’ play-offs. Zondag viert heel groen-zwart tegen landskampioen Antwerp nog eens het 125-jarige bestaan met een jubileumfeest. Hét moment om icoon Jules Verriest, 77 jaar intussen, zíjn favoriete elftal uit 125 jaar Cercle te laten samenstellen. Nou ja, uit de tweede helft daarvan.

“Natuurlijk, moatje, doe ik dat voor jullie.” Geen mens ter wereld is meer Cerclist dan Jules Verriest. Van bij de miniemen tot de eerste ploeg: groen-zwart in hoofd, hart en voeten. Daarna van 1965 tot 1982 de vaste linksachter van zijn geliefde Vereniging, goed voor 456 competitiewedstrijden en 36 bekerwedstrijden. Om daarna onvoorwaardelijk Cercle diep, heel diep, in zijn hart te houden. “Cercle hoeft niet de beste te worden, het mag gewoon de schoonste blijven. ”

Supportershart

Door de Cercle-gemeenschap werd de bijzonder minzame Verriest begin 21ste eeuw dan ook verkozen tot Speler van de Eeuw. Er is zelfs een boek aan de man gewijd: Jules Verriest, de Cercle van mijn leven. Op de laatste thuismatch van Cercle dit seizoen, op 19 mei tegen Union, wordt hij 78 jaar. Wat voor een formidabel verjaardagscadeau zou het in dit fantastische jubileumjaar niet zijn dat Cercle zich die dag verzekert van een Europees ticket? Al is zijn supportershart nog zo groot, zo realistisch wil hij wel zijn: “Een titel zal er wel niet meer inzitten, zeker?” Maar nog moeilijker wellicht dan een vierde landstitel in het 125-jarige bestaan (de vorige titels dateren van 1911, 1927 en 1930, red.), bleek het samenstellen van een iconisch elftal van Cercle.

Na enig opzoekingswerk en heel diep nadenken: “Er speelden in die 125 jaar 902 spelers voor Cercle en ik moet er daar elf uit selecteren? Ik kan je nu al zeggen dat ik omzeggens voor elke positie een tiental kandidaten had. Van die 902 spelers heb ik er uiteindelijk maar zo’n 400 gekend of mee gespeeld. Mag ik een selectie maken van de spelers van na de jaren vijftig?”

Van ons mag zeker jij alles, Jules. En dan volgt nog een kleine opmerking. “Ik heb niet alleen geselecteerd op de voetbalkwaliteiten, voor mij was het ook belangrijk hoe de spelers menselijk in elkaar staken. Ik heb bij mijn keuze vaak van mijn hart een steen moeten maken door zoveel spelers niét te kunnen selecteren. Ik hoop dat de hele Cercle-familie daar begrip voor toont. En mij vergeeft.” Waarop Jules Verriest van wal stak met zijn elftal. In een moderne 4-3-3 opstelling.

“Kan ik mezelf wel in de ploeg zetten? Ja? Oké dan” Jules Verriest

Doelman

Zdenko Vukasovic: “Dat was al meteen een hele moeilijke. Het ging tussen Robert Braet (speelde zijn hele carrière voor Cercle, tussen 1928 en 1948, red.) en Zdenko Vukasovic (van 1962 tot 1972 bij Cercle, red.). Oké, Braet heb ik nooit zien spelen maar ik heb hem wel gekend als bestuurder: een goed mens. Maar ik ga toch voor Zdenko Vukasovic.”

Defensie

Jules Verriest: “Kan ik daar mezelf wel zetten? Ja? Oké dan. Ik ben toch ook Speler van de Eeuw. Ik dacht ook even aan Daaland, maar allez vooruit.”

Pierre Hanon: “Maar niet alleen door zijn kwaliteiten. Hij kwam als prof van Anderlecht bij Cercle terecht. Bij ons kon hij geen prof meer zijn en moest hij weer gewoon gaan werken en dat in combinatie met de verplaatsingen vanuit Brussel naar Brugge en terug. Dat was voor hem echter geen probleem, hij gaf drie jaar lang het beste van zichzelf voor ons.”

Morten Olsen: “Ook een prachtige mens en een formidabele voetballer. Na Cercle volgde nog Anderlecht, Keulen,… Daarnaast was hij nog ontelbare keren Deens international (102 caps, red.) Achteraf volgde ook nog een internationale topcarrière als trainer.”

Thibo Somers: “Een jongen die ik alweer op menselijk vlak heel hoog aansla. Een voorbeeld als kapitein, ook tegenover de refs. Een Cerclist pur sang, hé.”

Middenveld

Geert Broeckaert: “Misschien niet de grootste ster maar hij heeft enorm veel betekend voor Cercle. Hij speelde liefst 376 matchen voor ons, hé.”

Benny Nielsen: “In de rol van spelverdeler. Cercle kende van 1971 tot 1974 een schone periode met hem. Hij maakte daarna bij RWDM en Anderlecht ook vaak het schone weer.”

Thomas Buffel: “ Buffeltje. Een groot voetballertje en altijd nuttig. Zoals hij daarna zijn carrière heeft uitgebouwd, dat zegt veel.”

Aanval

Kevin Denkey: “Hij wordt almaar beter, hij zit nu al aan 25 goals. Als Thiago 37 miljoen euro waard is, is hij er minstens 50 miljoen waard.”

Josip Weber: “Webertje natuurlijk!”

Eidur Gudjohnsen: “Die keuze verbaast je misschien wat, want hij speelde maar één jaar voor Cercle (2012-2013, de IJslander trok toen naar Club, red.) maar een speler van wereldklasse. Hij voetbalde onder meer bij Chelsea, Barcelona en Tottenham.”

Tot slot: “Wat denk je? Ik ben toch niemand vergeten, hé? Met heel veel plezier, hoor.”

The post Speler van de Eeuw Jules Verriest kiest zijn beste elf uit 125 jaar Cercle: “Vaak van mijn hart een steen moeten maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vonk tussen John en Mieroos sloeg over in station

Op zaterdag 11 mei vierden John Vanneste (1949) en Mieroos Decroy (1952) hun gouden jubileum. John groeide op in Roeselare in een gezin met vier kinderen. Mieroos groeide samen met haar zus op in Rumbeke. John en Mieroos ontmoetten elkaar voor het eerst in het station van Roeselare waar de Chiroreis naar Oostenrijk vertrok. Nadien
The post Vonk tussen

Lees meer »

De Amerikaanse Pommelien Thijs: Olivia Rodrigo bezorgt Sportpaleis vol tieners de avond van hun leven

De Amerikaanse popster Olivia Rodrigo (21) heeft in het Sportpaleis haar eerste van twee Belgische shows in de ‘GUTS World Tour’ gespeeld, exact drie jaar na de release van haar debuutplaat. In 23 nummers toont ze zich afwisselend een gevoelige popprinses en stoere rockchick. Ze trakteert haar ‘Livies’ en hun ouders graag op complimentjes en levenslessen, als een wijze grote

Lees meer »

KIJK. Nicki Minaj deelt videobeelden van bewakers op Schiphol na arrestatie voor softdrugs: “Alles wat ze deden was illegaal”

Nicki Minaj (41) heeft geen goed woord te zeggen over haar bezoek aan Nederland. De politie arresteerde haar zaterdagavond op de luchthaven van Schiphol vanwege de aanwezigheid van softdrugs in haar bagage, waardoor ze haar optreden in Manchester later die avond moest annuleren. Op Instagram deelt ze nu beelden van enkele bewakers die komen vragen om haar tassen opnieuw te

Lees meer »

Waarom het momenteel ‘code rood’ is voor hooikoorts

De hooikoorts­radar voorspelt code rood. Het pollenseizoen bereikt stilaan z’n piek en vooral de weergoden mogen we daarvoor vervloeken. Op één moment kan je maar beter binnenblijven, zegt een expert. “Veel mensen krijgen net dan een aanval van hooikoorts.”

Lees meer »

Huis van Els stortte 14 jaar geleden in door werken naast haar. Vandaag wacht ze nog altijd op geld en woont ze in een camper

“Hier woon jij nu, in een camper?” Els De Craeker had nochtans gewoon een huis. Veertien jaar geleden, ze had toen net gerenoveerd en al haar spaargeld in haar woning gestoken, werd ze ‘s ochtends uit haar bed gebeld. Haar huis was ingestort door graafwerken naast haar. Pas in oktober 2023 (!) komt er een uitspraak in beroep. En vandaag

Lees meer »

HLN ONDERZOEK. Honderden Vlamingen gedupeerd nadat installateurs zonnepanelen plots failliet gaan: “Ik ben 6.000 euro kwijt”

“Ik betaalde een voorschot van 6.000 euro aan een bedrijf dat zonnepanelen zou komen leggen, maar dat ging recent failliet. Dat geld ben ik kwijt”, vertelt Steve Vandamme (52). Hij is een van de honderden Vlamingen die duizenden euro’s betaald hebben voor een zonnedak dat er nooit kwam. Dat komt omdat plots heel wat installateurs van zonnepanelen de boeken moeten

Lees meer »

Assisen Spuikommoord: beschuldigde Khaldoon Al-Baghdadi geeft toe dat hij eigenlijk goede vriend wilde vermoorden

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) heeft Khaldoon Al-Baghdadi (42) toegegeven dat hij eigenlijk een goede vriend wilde vermoorden. De beschuldigde was van plan om Dirk S. via het slachtoffer naar zijn appartement in Oostende te lokken.
The post Assisen Spuikommoord: beschuldigde Khaldoon Al-Baghdadi geeft toe dat hij eigenlijk goede vriend wilde vermoorden appeared first

Lees meer »

LIVEBLOG ROLAND GARROS. “Dit voelt onwerkelijk”: Zizou Bergs voor eerste keer geplaatst voor hoofdtabel Roland Garros, Chileen wacht in eerste ronde

Zondag 26 mei begint de tweede Grand Slam van het jaar met Roland Garros. Vrijdag plaatste Zizou Bergs zich als laatste Belg voor de hoofdtabel van Roland Garros. Dit maakt dat er vijf Belgen starten aan de Parijse Grand Slam. Wie geraakt het verst, waar eindigt Nadal en wie kroont zich tot gravelkoning? Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de

Lees meer »

Hond van populaire meme en Dogecoin overleden

De hond achter de populaire internet-meme Doge is overleden. Het baasje van de hond, genaamd Kabosu, deelt vrijdag mee dat het hondje in “een diepe slaap” is gevallen. “Aan iedereen die van hem hield, dankjewel”, schrijft ze namens de viervoeter op haar website.

Lees meer »