Parkenplan voor veiliger en meer leefbare parken en pleinen

Het stadsbestuur geeft binnenkort groen licht voor het parken- en pleinenplan van schepen van Samenleven Maxim Donck (N-VA). “Met kleine aanpassingen kunnen we het verschil maken naar leefbaarheid en veiligheid”, luidt het. Het is voor het eerst dat er zo’n parkenplan komt.

De voorbije maanden hebben stadsdiensten alle parken en pleinen in de stad geïnventariseerd. Een 100-tal sites werden zo in kaart gebracht en beoordeeld. “We werken gebiedsgericht door het samenbrengen van alle partners uit een wijk. De stadsmarinier, verantwoordelijke van het ontmoetingscentrum, wijkagent en straathoekwerkers steken de koppel bij elkaar en geven ons signalen over ontmoetingsplekken, parken en pleinen”, zo duidt schepen Maxim Donck. En er waren signalen dat bepaalde sites wel aan een update toe zijn. “We brachten de sterktes van de sites, zoals de beschikbare ruimte, en de tekortkomingen en noden in kaart. Met als doel de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. En daarmee moeten we nu aan de slag.”

Aanpassingen

“Inzake infrastructuur kan er veel verbeteren. De zichtbaarheid is belangrijk. Als hagen veel te hoog staan, dan is de zone niet open en vaak het toneel van tal van ongure zaken. Een mooi voorbeeld daarvan is het Catharinaplein waar het plein niet goed zichtbaar is vanuit het vlakbij gelegen politiekantoor. Dat moet veranderen. Vaak kunnen kleine aanpassingen problemen verhelpen, zoals het verplaatsen of toevoegen van een vuilnisbak. Veel kan ook opgelost worden door de aanpassing van de verlichting. Al is daarvoor soms wel een groter plan nodig dat we niet op korte tijd kunnen realiseren”, zegt Donck. Elke site werd bezocht en er zijn heel wat aanbevelingen. “Daarmee gaan we nu naar de stadsdiensten. Die zullen dat meenemen in hun planning en de aanpassingen uitvoeren. Daar is vaak geen budget voor nodig omdat het past in de gewone werking van de stadsdiensten. Ik verwacht dat voor de helft van alles sites op korte termijn aanpassingen zullen gebeuren.”

Leopoldpark

Ook de grote parken worden in het rapport besproken. Voor het Leopoldpark worden groen, de vijver, kiosk, kunst, speelinfrastructuur, bloemenhorloge, rustplekken en de aanwezigheid van erfgoed en toiletten geroemd. Donkere hoeken die leiden tot een onveiligheidsgevoel, donkere ingangen, de aanwezigheid van daklozen, uitwerpselen, wildplassen en het dealen van drugs worden in het rapport benoemd. Maxim Donck: “Op korte termijn moeten er blijvend toezicht en acties komen van de politie en moeten de fietsenstallingen aan minigolf vernieuwd worden. Op middellange termijn zijn er voor het park kansen als we de ingang en hoek aan de zijde van het Gerechtshof openmaken. En ook de plaatsing van camera’s aan hotspots zoals de kiosk en de bloemenhorloge is een aanbeveling.”

The post Parkenplan voor veiliger en meer leefbare parken en pleinen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Bij de volgende overstroming willen we niet nog eens 30 jaar met verzakkingen zitten”: herstel van gevaarlijk jaagpad leidt tot onvrede

Buurtbewoners en lokale besturen luiden al jaren de alarmbel over de slechte staat van het jaagpad langs de IJzer in Poperinge en Alveringem. Nu de Vlaamse overheid wil starten met herstelwerken, staat niet iedereen te juichen. “Dit is water naar de zee dragen”, klinkt het in de buurt. Het stadsbestuur van Poperinge spreekt over “schandalige discriminatie” en tekent beroep aan.<br

Lees meer »

“Alles geven, hè!”: fans kunnen in Hasselt eventjes zelf Frankie of Protput zijn aan de bureaus van ‘Het eiland’

In de Corda Campus, een bedrijvencampus in Hasselt, staan deze week de bureaus zoals die in de legendarische VRT-serie ‘Het eiland’. Die serie bestaat 20 jaar en ging over de hilarische gebeurtenissen in het fictieve bedrijf ‘Cynalco Medics’. Fans kunnen gebruik maken van de bureaus om een dagje zelf mee te maken hoe het is om Sammy, Protput of Alain

Lees meer »

Brand in Anderlecht mogelijk ontstaan door oververhitting batterij

Vanmorgen is de brandweer van Brussel uitgerukt voor een brand in een loft op de 1e verdieping van een gebouw met 3 woonlagen in de Georges Moreaustraat in Anderlecht. De bewoners, een moeder en haar 2 jonge kinderen, werden tijdig gewekt door de aanwezige rookmelders. Mogelijk is de brand ontstaan door de oververhitting van een batterij.

Lees meer »

“Sterkere partner voor onze klanten”: AAGB neemt Eldis uit Ieper over

Alliance Automotive Group Benelux (AAGB) heeft Eldis NV overgenomen. Eldis is een Iepers bedrijf in de Dehemlaan. Reeds 50 jaar groothandel in de automotive (auto- en carrosserie onderdelen) en industriesector. De afdeling Wallecan staat in voor machines en toebehoren voor de metaalbewerking.
The post “Sterkere partner voor onze klanten”: AAGB neemt Eldis uit Ieper over appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bakkerij Petris uit Wenduine krijgt label 100% West-Vlaams: “We werken met grondstoffen die uitsluitend van eigen bodem komen”

Na een geslaagde tweede deelname aan het culinair event Kok@Zee mocht bakkerij Petris uit Wenduine het kwaliteitslabel ‘100% West-Vlaams’ op zak steken. “Het label betekent voor ons wel wat: we drukken onze naam in West-Vlaanderen, met grondstoffen die uitsluitend van eigen bodem komen”, zegt zaakvoerder Tristan van bakkerij Petris.
The post Bakkerij Petris uit Wenduine krijgt label 100% West-Vlaams:

Lees meer »

Alzheimermedicijn krijgt geen groen licht in Europese Unie

Het alzheimermedicijn Leqembi van farmabedrijven Eisai en Biogen heeft geen groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Dat heeft het EMA vrijdag meegedeeld. Het medicijn waarvan bewezen is dat het de opmars van de ziekte afremt, kreeg eerder wel een positief advies in de Verenigde Staten.

Lees meer »

Mama Fanny (33) verloor haar oudste zoontje (12) in zware crash bij Namen: “Sorry, lieve Mathias, voor de ruzie die we hadden”

Waken in het ziekenhuis bij haar twee jongste, zwaargewonde kinderen, terwijl ze de uitvaart van haar oudste zoon Mathias (12) moet regelen: dat is de onwezenlijke beproeving van Fanny Stark na de zware crash in Namen, waarbij ook haar ex, de vader van haar kroost, het leven liet. “Mijn hart doet letterlijk pijn”, getuigt Fanny, die het zichzelf niet vergeeft

Lees meer »

Onze columniste Kim Gevaert over de dubbele kant van de openingsceremonie: “Je kan niet ineens zeggen: ‘Nu is het genoeg’”

De Olympische Spelen gaan vandaag traditiegetrouw van start met een spetterende openingsceremonie. Een gebeurtenis die veel atleten niet willen missen, maar toch zijn er ook sporters die de show aan zich voorbij laten gaan. Begrijpelijk, vindt onze columniste Kim Gevaert. “Het is toch veel staan en lang wachten, terwijl je als atleet lang en hard traint om er te staan

Lees meer »