Parkenplan voor veiliger en meer leefbare parken en pleinen

Het stadsbestuur geeft binnenkort groen licht voor het parken- en pleinenplan van schepen van Samenleven Maxim Donck (N-VA). “Met kleine aanpassingen kunnen we het verschil maken naar leefbaarheid en veiligheid”, luidt het. Het is voor het eerst dat er zo’n parkenplan komt.

De voorbije maanden hebben stadsdiensten alle parken en pleinen in de stad geïnventariseerd. Een 100-tal sites werden zo in kaart gebracht en beoordeeld. “We werken gebiedsgericht door het samenbrengen van alle partners uit een wijk. De stadsmarinier, verantwoordelijke van het ontmoetingscentrum, wijkagent en straathoekwerkers steken de koppel bij elkaar en geven ons signalen over ontmoetingsplekken, parken en pleinen”, zo duidt schepen Maxim Donck. En er waren signalen dat bepaalde sites wel aan een update toe zijn. “We brachten de sterktes van de sites, zoals de beschikbare ruimte, en de tekortkomingen en noden in kaart. Met als doel de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. En daarmee moeten we nu aan de slag.”

Aanpassingen

“Inzake infrastructuur kan er veel verbeteren. De zichtbaarheid is belangrijk. Als hagen veel te hoog staan, dan is de zone niet open en vaak het toneel van tal van ongure zaken. Een mooi voorbeeld daarvan is het Catharinaplein waar het plein niet goed zichtbaar is vanuit het vlakbij gelegen politiekantoor. Dat moet veranderen. Vaak kunnen kleine aanpassingen problemen verhelpen, zoals het verplaatsen of toevoegen van een vuilnisbak. Veel kan ook opgelost worden door de aanpassing van de verlichting. Al is daarvoor soms wel een groter plan nodig dat we niet op korte tijd kunnen realiseren”, zegt Donck. Elke site werd bezocht en er zijn heel wat aanbevelingen. “Daarmee gaan we nu naar de stadsdiensten. Die zullen dat meenemen in hun planning en de aanpassingen uitvoeren. Daar is vaak geen budget voor nodig omdat het past in de gewone werking van de stadsdiensten. Ik verwacht dat voor de helft van alles sites op korte termijn aanpassingen zullen gebeuren.”

Leopoldpark

Ook de grote parken worden in het rapport besproken. Voor het Leopoldpark worden groen, de vijver, kiosk, kunst, speelinfrastructuur, bloemenhorloge, rustplekken en de aanwezigheid van erfgoed en toiletten geroemd. Donkere hoeken die leiden tot een onveiligheidsgevoel, donkere ingangen, de aanwezigheid van daklozen, uitwerpselen, wildplassen en het dealen van drugs worden in het rapport benoemd. Maxim Donck: “Op korte termijn moeten er blijvend toezicht en acties komen van de politie en moeten de fietsenstallingen aan minigolf vernieuwd worden. Op middellange termijn zijn er voor het park kansen als we de ingang en hoek aan de zijde van het Gerechtshof openmaken. En ook de plaatsing van camera’s aan hotspots zoals de kiosk en de bloemenhorloge is een aanbeveling.”

The post Parkenplan voor veiliger en meer leefbare parken en pleinen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koerierdienst van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen rijdt voortaan elektrisch

De koerierdienst van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen rijdt voortaan elektrisch rond in heel de provincie West-Vlaanderen. Robbe Deschagt zal met een Volkswagen ID.Buzz de provincie doorkruisen om de twaalf Wit-Gele Kruis afdelingen te bevoorraden en zijn 1.450 collega’s te voorzien van het nodige verpleegmateriaal en andere benodigdheden.
The post Koerierdienst van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen rijdt voortaan elektrisch appeared

Lees meer »

Met Petites Jubelles heeft Heist opnieuw een échte baby- en kinderwinkel: “Pop-up gaf mij laatste duwtje om permanente zaak te openen”

Goed nieuws voor jonge gezinnen in Heist: met Petites Jubelles heeft de deelgemeente opnieuw een eigen kinder- en babywinkel. Julie Verbouw (35) opende na maandenlang verbouwen de nieuwe winkel in de Graaf d’Ursellaan. Haar succesvolle pop-up even verderop gaf de mama van twee kindjes het laatste duwtje in de rug om haar job bij de gemeente op te geven en

Lees meer »

Maurice (96) kan dankzij ‘Bompa Bockie’ zijn achterkleinkind Shaniya (4) ontmoeten: “Het water sprong me in de ogen”

Hét emo-moment van de week? Dat komt op naam van Maurice Van Hoeck (96) uit het woonzorgcentrum De Vaeren in Reet. Hij werd in het Play4-programma ‘Bompa Bockie’ verrast door een bezoek van zijn kleindochter Wendy en haar drie kinderen, geregeld door Bockie himself. “Het was de eerste keer in acht jaar dat ik haar terugzag. En zelfs de eerste

Lees meer »

Stadsbestuur zet licht op groen voor zeer grondige buitenrestauratie Broelkaai 6

Het stadsbestuur van Kortrijk heeft de grondige restauratie van de buitenschil van Broelkaai 6, de historische 18de-eeuwse patriciërswoning, goedgekeurd. Een belangrijke stap voor de herwaardering van het beschermde monument dat een grote icoonwaarde heeft in de stad. De kostprijs wordt geraamd op 1,4 miljoen euro waarvan 580.000 euro subsidie. Het einde van de werken is voorzien voor mei 26.

Lees meer »

Terwijl basketsterren schitteren in ondergoed van Kim Kardashian, gaan vooral scherpe uitspraken over wit toptalent over de tongen

De WNBA gaat deze week in stijl van start, want de vrouwelijke basketbalsterren zullen dit seizoen met bijzonder ondergoed spelen. SKIMS, een bedrijf opgericht door niemand minder dan Kim Kardashian, is namelijk de officiële ondergoedleverancier. Nieuwe sensatie Caitlin Clark schittert niet in de publiciteitscampagne, maar gaat om een heel andere reden over de tongen.

Lees meer »

“Verkracht omdat ik lesbisch ben”: LGBTQ+-personen in Zuid-Afrika schetsen harde realiteit ondanks progressieve grondwet

Zuid-Afrika, een queer paradijs. Of dat is toch wat er gezegd wordt. Zuid-Afrika is dan ook het enige land op het Afrikaanse continent waar LGBTQ+-personen gelijke rechten hebben en kunnen trouwen. Maar het contrast tussen de grondwet en de dagelijkse realiteit is groot: queer personen vechten er elke dag voor hun leven. Ze riskeren fysieke agressie, verkrachting of moord. Documentairemakers

Lees meer »

Sneukeltocht op tweede Sinksendag verdwijnt dan toch niet: “Ons doel? Mensen samenbrengen”

Na het verdwijnen van de Gezinsbond in Oostrozebeke was iedereen de mening toegedaan dat hiermee ook de traditionele Sneukeltocht op tweede Sinksendag ten dode was opgeschreven. Niets is echter minder waar. Een nieuwe organisatie heeft het initiatief overgenomen en wil op maandag 20 mei tonen wat het in zijn mars heeft. Woordvoerder Veerle Halsberghe licht het opzet van de vernieuwde

Lees meer »