“Op de zeearend”: café houdt babyborrel voor Belgisch primeurkuiken

“Ze mogen nu stoppen met vogelen, anders gaat ons café failliet.” Stamgasten van ’t Rooneplezier werden vrijdagavond getrakteerd tijdens de babyborrel voor het eerste kuiken van de Europese zeearend in ons land.

Café ’t Rooneplezier ligt tegenover natuurgebied De Blankaart, waar een koppel Europese zeearenden een nest bouwden en deze week een kuiken hebben uitgebroed. Het gaat om het eerste broedgeval ooit in België. Als dat geen reden is voor een babyborrel, dacht cafébaas Bart Vanhee. Hij trakteerde zijn klanten vrijdagavond op hapjes.

Vogeltoerisme

“We wonen vlakbij het natuurgebied en toch volgen we de zeearenden op het nieuws, want het is er veel te druk en door dat kuiken zullen er nog meer mensen komen”, vertelt Paula Puystiens (64) uit Woumen.

Ook Bart merkt het toegenomen vogeltoerisme in zijn volkscafé. “We hebben meer groepen, die hier hun boterhammen komen eten. Ook lokale stamgasten spreken meer over de zeearend aan de toog. Een extra reden voor een babyborrel.”

Fier

Ook Blankaartconservator Guido Vandenbroucke woonde de babyborrel bij. “Dit is prachtig, vooral omdat het zo spontaan is. Ik ben er graag bij uit sympathie.”

“Dit is het gezelligste café, er is altijd iets te doen”, vindt Paula. “Elke kerst is hier ook een babyborrel van Jézeke. We zijn fier op onzen Blankoart. Door dat natuurgebied aan onze deur praten we meer over de fauna en flora. Ik heb onlangs een ooievaar zien zitten, vroeger zag je die hier amper. De vogelpopulatie is sterk uitgebreid. Maar de zeearenden zouden nu beter stoppen met vogelen, anders gaat ons geliefde café failliet.” (TP)

The post “Op de zeearend”: café houdt babyborrel voor Belgisch primeurkuiken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ilse Mertens uit Heule is gezins- en kinderfotografe bij Créalie

Ilse Mertens (40) is een nieuwe Kortrijkzaan. Ze is afkomstig van Ronse. Sinds augustus 2023 woont ze samen met partner Shana Devolder (35) in Heule. Samen hebben ze een dochter Alexine. Ilse studeerde grafische en digitale media aan de Arteveldeschool in Gent.
The post Ilse Mertens uit Heule is gezins- en kinderfotografe bij Créalie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Toestand Slovaakse premier Robert Fico (59) onduidelijk uren na schietpartij, zoon van dader reageert: “Ik ben in shock”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

Wanneer stort de fiscus je te veel betaalde belastingen terug?

Heb je onlangs je aanslagbiljet voor de personenbelasting ontvangen via de post of in je eBox? Dan weet je of je moet bijbetalen of dat je geld terugkrijgt van de fiscus. Maar wanneer krijg je dat geld terug? Dat is eenvoudig te achterhalen. Controleer de onderstaande punten om ervoor te zorgen dat de betaling zonder problemen op je rekening terechtkomt.

Lees meer »

Bouw nieuwe scoutslokalen in Tiegem start in juni

Doordat de gemeentelijke dienstverlening stapsgewijs gecentraliseerd wordt in het Gemeentepunt op de Heirbaan 73, worden de kansen benut om de organisatie te vernieuwen. De diensten Cultuur en Toerisme verhuisden in de week van 22 april van Tiegem naar het Gemeentehuis in De Vierschaar 1 in Anzegem. Dat betekent dat het voormalige gemeentehuis in Tiegem leeg komt te staan en kan

Lees meer »

Bewakingsbeelden tonen volledige dodelijke raid in Normandië

In Normandië kwamen dinsdag twee cipiers om het leven bij een aanval op een busje dat aan gevangenentransport deed. De raid werd volledig gefilmd door de bewakingscamera aan het tolstation van Incarville. De beelden tonen hoe twee auto’s het busje – met één gedetineerde aan boord – klemrijden, waarna zwaarbewapend mannen uitstappen en de politie omsingelen. Ze konden uiteindelijk de

Lees meer »

Beoogde Nederlandse premier Ronald Plasterk biedt in open brief excuses aan Pieter Omtzigt aan

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Lees meer »

“Ze creëren sfeer van haat”: regering van Slovakije legt schuld voor aanslag op premier Fico bij media en oppositie

Na de moordaanslag op premier Robert Fico van Slovakije was de regering er snel bij om de verantwoordelijkheid bij de oppositie en de media te leggen. Die zouden "een sfeer van haat creëren". "Journalisten vrezen dat de regering de aanslag zal gebruiken om kritische media zwart te maken en meer aan banden te leggen", zegt onze Oost-Europakenner Marijn Trio.

Lees meer »

Minister Crevits bezoekt grootste recyclagefabriek van Europa in Diksmuide

Donderdag mocht de firma Deceuninck Compound/Recycling in de Cardijnlaan in Diksmuide minister Hilde Crevits ontvangen voor een werkbezoek. “De minister komt samen met burgemeester Lies Laridon op werkbezoek. Wij willen als firma aantonen dat we op Europees gebied de grootste recyclagefabriek zijn”, vertelt Ellen Molly, Group Communications Manager van de firma Deceuninck.
The post Minister Crevits bezoekt grootste recyclagefabriek

Lees meer »

Dwergvinvis spoelt aan in Oostende: “Kan nog niet lang overleden zijn”

In Oostende is maandagmorgen kort na 9 uur een een dwergvinvis aangespoeld. Het dier kan nog niet lang overleden zijn. Hoofdredder Jonathan Devos zag het dier kort daarvoor drijven. “Kort voor 9 uur zag ik een vermoedelijke dwergvinvis drijven”, zegt de hoofdredder. “Of het dier toen al overleden was is niet duidelijk. Kort daarna spoelde het aan en pas dan

Lees meer »

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

De weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De Alkense had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »