“Onze band zal alleen maar sterker worden”: Ploegmaats en vriendinnen Justine Ghekiere en Julie Van de Velde klaar voor Luik-Bastenaken-Luik

Zondag wordt met Luik-Bastenaken-Luik het klassieke luik van het voorjaar neergelegd. Bij de mannen is het vooral uitkijken naar Mauri Vansevenant. Bij de vrouwen kijken we als West-Vlamingen dan weer reikhalzend uit naar het duo Justine Ghekiere (27) en Julie Van de Velde (30). Een gesprek met twee ploegmaats en vriendinnen.

Een dubbelinterview met Julie Van de Velde en Justine Ghekiere is niet nieuw. Ook vorig jaar in augustus brachten we de Torhoutse en de Izegemse immers al eens samen. Toen was dat in aanloop naar het WK in Glasgow, waar ze als gelegenheidsploeggenotes Lotte Kopecky aan de regenboogtrui hielpen. Toen al was echter duidelijk dat de twee West-Vlaamse rensters het heel goed met elkaar konden vinden. En kijk: amper acht maanden later zijn Julie en Justine nu ook ploeggenotes bij AG Insurance-Soudal. Woensdag stonden ze samen aan de start van de Waalse Pijl en ook zondag willen ze zich tonen in Luik-Bastenaken-Luik. Wij gingen daarom begin deze week langs in Borgloon, waar de dames verbleven in aanloop naar de Waalse Pijl voor wat opnieuw een geanimeerd gesprek werd.

Dames, als ik jullie zo bezig zie en hoor, moeten jullie wel héél blij zijn dat jullie nu samen in de ploeg rijden.

Justine: (lacht) “Inderdaad. Ik was echt content toen ik hoorde dat Julie naar onze ploeg zou komen. Niet dat ik voor Julie gelobbyd heb bij de ploeg, maar ik heb toch wel enkele keren tegen ploegleidster Jolien D’hoore gezegd dat Julie perfect in onze ploeg zou passen. En voilà: nu zit ze hier.”

Julie, je gaat er bijna van blozen.

Julie: “Dat is fijn om te horen, hé. Ik ben ook wel heel blij dat ik naar een ploeg ging waar er iemand zat die ik al kende en van wie ik wist dat het goed met haar klikte. Dat stelde me meteen meer op mijn gemak. Zeker omdat ik zag dat Justine hier ook sportief grote stappen vooruit zette.”

Was er bij dat dubbelinterview in augustus al sprake van de transfer?

Julie: “Ik had wel al eens gesproken met Natascha den Ouden (de toenmalige teameigenaar, red.) maar concreet was dat toen nog lang niet. Pas nadien is dat in een stroomversnelling geraakt. Al was het met die fusieperikelen wel nog even spannend. De contractonderhandelingen waren toen volop bezig en ik vreesde dat er voor mij geen plek meer zou zijn bij de ploeg, mocht het team samengegaan zijn met Visma. Gelukkig is het niet zover gekomen.”

Hoe zouden jullie je band omschrijven?

Justine: “Toch vrij sterk. We zijn andere karakters, dat wel. Julie is wat rustiger dan ik, maar toch matcht het echt goed. Ook naast de fiets. We zijn al een paar keer samen gaan verkennen en dan zijn we soms twee à dagen weg en dat gaat altijd vlot. Over veel dingen denken we ook hetzelfde.”

Julie: “We zijn ook allebei West-Vlamingen, hé. Harde werkers. We willen er allebei altijd het beste van maken en er op sportief vlak alles voor doen. Ook dat schept een band.”

“Je merkt dat we ons op ons gemak voelen bij elkaar” Julie Van De Velde

Gevaarlijke vraag, maar zouden jullie elkaar vriendinnen noemen?

Justine: “Ja, Julie is mijn vriendin. Allée, van mijn kant voelt het toch zo!” (hilariteit)

Julie: (gespeeld droog) “Insgelijks. Maar nu serieus: je merkt gewoon dat we ons echt op ons gemak voelen bij elkaar. Om de fotoshoot van daarnet als voorbeeld te nemen. Mocht het niet zo goed klikken met Justine zou ik veel geslotener zijn. Justine trekt me uit mijn schulp.”

Twee West-Vlaamse ploeggenoten die het zeer goed met elkaar kunnen vinden. Waar hebben we dat nog gehoord? Zijn jullie de vrouwelijke Yves Lampaert en Tim Declercq?

Julie: “Qua vibe kan het wel, al denk ik wel dat zij elkaar al veel langer kennen. Justine en ik kennen elkaar op zich nog maar van 2022, toen we samen bij Plantur-Pura reden. We zijn ook niet altijd per se kamergenoten. Al zijn we wel al samen op hotel geweest om verkenningen te doen en dat lukt.”

Justine: “Goed zelfs! Ook omdat ons bioritme matcht. Niet onbelangrijk.”

Toch reden jullie nog niet super vaak samen dit jaar.

Julie: “Klopt. Enkel nog maar in de Ronde, in Dwars door Vlaanderen, in de Brabantse Pijl en in de Waalse Pijl.”

Justine: “Heb jij ook Dwars door Vlaanderen gereden? Oei, dat was ik vergeten. (lacht) Maar vanaf nu zullen we wel grotendeels hetzelfde programma afwerken. Onze band zal dus alleen maar sterker worden!”

Justine en Julie, de vrouwelijke Tim Declercq en Yves Lampaert? “Qua vibe kan het.” © Karel Hemerijckx Karel Hemerijckx

Te beginnen met Luik-Bastenaken-Luik. Een groot doel voor jullie allebei en voor de ploeg.

Justine: “Inderdaad. Met Ashleigh Moolman Pasio hebben we een sterke kopvrouw. Ik hoop zo lang mogelijk bij haar te blijven en zo diep in de finale te geraken. Of misschien probeer ik voordien wel te anticiperen en mee te glippen in een vlucht zodat Ashleigh in een zetel zit.”

Julie: “Voor mij wordt het doel om zo lang mogelijk te overleven in dienst van Ashleigh. Maar wat dan precies mijn taak wordt, zal pas zaterdag in de meeting besproken worden.”

Justine: “Sowieso staan we met een sterk team aan de start, dus er moet wel iets mogelijk zijn.”

Julie: “Zeker en vast. Dit is trouwens ook grotendeels de kern waarmee we in mei naar de Vuelta trekken, dus behalve een belangrijk doel is het ook een goede test voor wat komt.”

Justine: “Persoonlijk hoop ik ook gewoon dat het eens wat meezit, want het is dit seizoen eigenlijk altijd al iets geweest. Ik heb door ziekte een moeilijke winter gehad, waardoor ik onder meer de koersen in Australië heb moeten overslaan. Richting de Strade Bianche merkte ik dat ik weer op niveau was, alleen had ik vanaf dan telkens pech in de koers. In de Ronde was ik bijvoorbeeld sterk, maar dan breekt mijn versnellingsapparaat af. Vorige week woensdag volgde in de Brabantse Pijl dan een bevestiging dat de benen en de vorm dik in orde zijn (Ghekiere werd er achtste, red.), maar dan kom ik zondag in de Amstel ten val met last aan mijn volledige linkerkant tot gevolg. Dat is dan toch even frustrerend. Maar goed, mijn conditie zal ik daardoor wel niet verloren zijn, zeker?”

Quizvraagje: weten jullie wie van jullie twee vorig jaar het beste resultaat liet optekenen in Luik?

Julie: “Justine!”

Klopt. Jij werd 26ste, Justine 25ste.

Julie: “Je bent dan op het laatste moment nog weggesprongen.”

Justine: “Juist. We zaten in de groep net achter de kopgroep en ik was daar zo gefrustreerd over dat ik op een drietal kilometer van de streep per se nog eens wilde demarreren.”

Julie: “En ik dacht: laat haar maar rijden. Ik gunde het je. Was het iemand anders geweest, dan had ik het gat wel dichtgereden!”

Justine: “Heel sympathiek. En dat voor een 25ste plek! (lacht) Al wist ik dat toen niet. Ik hoopte ergens dat het nog voor een plek in de top 20 was.”

“We zijn verschillende karakters, maar toch denken we over veel dingen hetzelfde” Justine Ghekiere

Een dilemma. Zouden jullie tekenen voor een tweede plek in Luik, maar dan wel in een scenario zoals Lorena Wiebes het afgelopen zondag meemaakte in de Amstel: te vroeg juichen in de sprint en daardoor nog voorbijgestoken worden?

Justine: “Ja, toch wel.”

Julie: “Echt? Ik niet, denk ik. Dat juichen maakte het echt wel héél pijnlijk, hé.”

Justine: “Ja, dat wel, maar anderzijds wil dat wel zeggen dat je om de zege streed natuurlijk. Het is een bevestiging dat je goed bent. En er wordt over je gepraat! Al zou ik me ook wel slecht voelen tegenover de ploeg.”

Julie: “Oké, ik kan je daar wel in volgen. (lacht) Maar ik snap echt niet hoe dat kan gebeuren. Lorena heeft zoveel ervaring en toch maakt ze die fout.”

Wanneer zullen jullie zondag tevreden zijn?

Julie: “Als we met de ploeg een mooi resultaat kunnen neerzetten en als blok een goede koers gereden hebben.”

Justine: “Helemaal akkoord.”

The post “Onze band zal alleen maar sterker worden”: Ploegmaats en vriendinnen Justine Ghekiere en Julie Van de Velde klaar voor Luik-Bastenaken-Luik is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rouwregister voor Brugse ereburgemeester Patrick Moenaert geopend

Vrijdagmorgen werd in het stadhuis van Brugge een rouwregister geopend voor de overleden ereburgemeester Patrick Moenaert (75). “De voormalige burgemeester zal nog lang blijven leven in de herinnering van de Bruggelingen”, zei burgemeester Dirk De fauw, die een uitgebreide boodschap neerschreef in het register.
The post Rouwregister voor Brugse ereburgemeester Patrick Moenaert geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Met Petites Jubelles heeft Heist opnieuw een échte baby- en kinderwinkel: “Pop-up gaf mij laatste duwtje om permanente zaak te openen”

Goed nieuws voor jonge gezinnen in Heist: met Petites Jubelles heeft de deelgemeente opnieuw een eigen kinder- en babywinkel. Julie Verbouw (35) opende na maandenlang verbouwen de nieuwe winkel in de Graaf d’Ursellaan. Haar succesvolle pop-up even verderop gaf de mama van twee kindjes het laatste duwtje in de rug om haar job bij de gemeente op te geven en

Lees meer »

“Ze worden verdeeld als knikkers in een zak”: Ouders overnachten aan schoolpoort om kind in te schrijven

De Sint-Paulusschool tekende voor het eerst in op de officiële digitale aanmeldingsprocedure. Daardoor kwamen in totaal 120 scholieren op de wachtlijst van hun eerste voorkeur terecht, wat heel wat frustraties bij de ouders veroorzaakt. Deze week kampeerden enkelen van hen ’s nachts voor een andere campus om ook daar niet uit de boot te vallen. “Zelfs een tweeling kan niet

Lees meer »

GBS De Regenboog telt 19 eerstecommunicanten

In de Sint-Margarethakerk van Geluveld vierden 19 kinderen van de gemeentelijke basisschool De Regenboog hun eerste communie op donderdag 9 mei. Op de foto zien we de communicanten Gust Bedert, Camille Bordau, Estelle Bracke, Auwen Breemeersch, Britt Clauw, Gabriella De Beck, Yvonne Decuypere, Benjamin De Ruyter, Lilly-Jo De Saedeleer, Eloïse Ingelbeen, Remi Lahousse, Claire Stichelbaut,
The post GBS De

Lees meer »

38 vrolijke gezichtjes op lentefeest

In De Branding Middelkerke is het jaarlijkse lentefeest gehouden. Het lentefeest wordt georganiseerd voor de leerlingen die in Middelkerke wonen of er naar school gaan en zedenleer volgen. Groep 1 bestond uit de leerlingen uit de gemeenteschool Middelkerke en Westende. Groep 2 waren de leerlingen uit de gemeenteschool Leffinge. Dit jaar namen in totaal 38
The post 38 vrolijke

Lees meer »

“We gaan 2,8 miljoen zakken per dag maken”: waarom heel Europa straks chips eet uit een fabriek in Veurne

Het Amerikaanse voedingsconcern PepsiCo investeert 200 miljoen euro in zijn vestiging in het West-Vlaamse Veurne, waar de chips van Lay’s, Doritos en Cheetos worden gemaakt. Bedoeling is om de productie stevig te verhogen, naar liefst 2,8 miljoen zakken chips per dag. Hoe willen ze dat klaarspelen? En telen we daar wel genoeg aardappelen voor? “Van de 4.000 aardappelsoorten ter wereld

Lees meer »

VK Langemark-Poelkapelle maakt promotiedroom waar: “De opluchting is heel groot”

Na het eindrondetrauma van vorig jaar kon VK Langemark-Poelkapelle dit keer wel de poort naar derde provinciale openbeuken. De vice-kampioen uit 4D schakelde eerste KSV Oostkamp B uit en verloor daarna nipt van KM Torhout B, maar heeft de promotie toch beet.
The post VK Langemark-Poelkapelle maakt promotiedroom waar: “De opluchting is heel groot” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest

Het Avondmarktcomité Oostnieuwkerke organiseert op zaterdag 25 mei de 22ste editie van het Dorpsfeest. Zanger Yves Segers fungeert als trekpleister.
The post Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijf tieners die putdeksel in voorruit vrachtwagen gooiden opgepakt dankzij camerabeelden buurman: “Ze staken hele avond vuurwerk af”

De vijf tieners uit Andenne, die zijn opgepakt na de aanslag op de E42 waarbij de Roemeense trucker Gheorghe (50) om het leven kwam, maakten het al de hele avond bont aan de brug. Dat leren de camerabeelden van een buurman die de politie onderzocht. De buurman vertelt hoe de vijf jongeren voor de aanslag meerdere vuurwerkbommetjes afstaken in de

Lees meer »

Wintercircus in Gent opent pas in september 

Het Wintercircus in Gent gaat pas na de zomer open. De uitbater kondigde eerder aan dat de eerste bedrijven en horecazaken er al deze maand zouden openen, maar de nodige verbouwwerken lopen uit. Er komt daarom één grote opening in september. Een jury heeft start-ups en ondernemers geselecteerd, de namen worden morgen bekend gemaakt.

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | Point Break

06:00 Van veel empathie of fijngevoeligheid heeft niemand uw leider ooit beschuldigd. Wat moet Liesbeth Homans gedacht hebben? Vroeger zou hij met haar uit een vliegmachien zijn gesprongen. Dat wil zeggen: …

Lees meer »

UGent zet samenwerking met drie Israëlische partners stop

Studenten van de UGent drukken al meer dan een week hun ongenoegen uit over de banden die UGent heeft met Israëlische partners. De universiteit bevestigt nu dat de samenwerking met drie Israëlische partners wordt stopgezet. “UGent zal in geen geval samenwerken met partijen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen die de Israëlische overheid pleegt in Gaza”, zei rector Rik Van

Lees meer »

Yogasessies, gidsbeurten en speurtochten voor groot en klein op site voormalige Sint-Pietersabdij

Zaterdag 1 juni vinden op de Abdijsite in Oudenburg yogasessies en gidsbeurten plaats. “In het kader van het kastelen- en abdijenjaar in het Brugse Ommeland biedt onze stad een speciaal programma aan en zetten we de voormalige Sint-Pietersabdij, een bijzonder stuk erfgoed, in de kijker. De dag zal gevuld worden met activiteiten voor groot en klein”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.<br

Lees meer »