“Niemand belde hulpdiensten”: Mylano (13) breekt enkel bij aanrijding tijdens schoolactiviteit

Mylano Baelen (13) uit Ingelmunster zal vrijdag 29 maart niet vlug vergeten. Met Prizma Middenschool vertoefde hij enkele uren op het sportstadion om er spelletjes te spelen, waarna de paasvakantie begon. Op het sportterrein reed een bestelwagen van de technische dienst van de gemeente Mylano aan. Hij liep een dubbele enkelbreuk op. “Ik ben boos. Een kind wordt aangereden, schreeuwt het uit van de pijn, maar niemand belt de dienst 100 of politie op”, zegt mama Debbie Leman.

Mylano is de zoon van Jens Baelen en Debbie Leman uit de Bruggestraat 207. Zijn papa werkt als technicus, zijn mama heeft haar eigen hondentrimsalon Diamond Pets. Mylano heeft nog drie broers: Kyani (16), tweelingbroer Lyano (13) en Neymar (12). Hij zit in het tweede middelbaar van de Prizma Middenschool Ingelmunster. In zijn vrije tijd voetbalt hij bij Dosko Beveren IP. Mylano vertelt wat hij meemaakte.

“Heel de school was present op het sportstadion, waar we allerlei spelletjes mochten spelen, zoals touwtrekken, hoepelen, in een zak springen… Ik was buiten aan het hoepelen. Ik wilde de hoepel terughalen. Daar reed een auto van de technische dienst van de gemeente traag voorbij. Ik kreeg een duw van de rand van de autoband. Toen dit gebeurde, schreeuwde ik luid. Een leerkracht nam mij mee naar binnen en zette mij op een stoel. Ik had enorm veel pijn”, zegt Mylano. “De chauffeur stapte uit, kwam binnen kijken en zei wat er was gebeurd. Die man zei dat hij iets voelde en direct stopte. Hij zei ook: het is die kleine zijn schuld!”.

Gebroken enkel

Mama Debbie kreeg een telefoontje van school. “Ik werd verwittigd dat mijn zoon tegen een bestelwagen was gelopen. Die persoon kon het niet juist uitleggen, want hij had het niet gezien. Volgens die man was mijn zoon lijkbleek. Ter plaatse zag ik meteen aan zijn tweelingbroer dat er iets niet klopte en dat het erger was dan wat er werd gezegd aan de telefoon. Meerdere klasgenoten waren getuige en vertelden eveneens wat er was gebeurd. Ik zag direct dat hij een gebroken enkel had, inclusief schaafwonden. Een verantwoordelijke van de sporthal had er ijs op gelegd, maar niemand had de dienst 100 of de politie gebeld. Ik mocht nog zelf mijn zoon van de sporthal tot aan de parking dragen. Op de spoeddienst vertelden ze me dat bij zo’n ongeval zowel de dienst 100 als de politie erbij geroepen moest worden.”

“De chauffeur zei: Het is die kleine zijn schuld!”

“In het ziekenhuis vernamen we dat Mylano twee breuken aan zijn rechterenkel had opgelopen. Ik belde naar de politie met de vraag wat ik moest doen. De eerstvolgende vrije afspraak was dinsdag 2 april om 14 uur. Daar heb ik dan opnieuw alles verteld in het bijzijn van mijn zoon. Door de paasvakantie kon ik niet direct iemand van school bereiken. Ik stuurde wel een bericht naar de burgemeester, die daarna iedereen opbelde die erbij betrokken was. De school en de gemeente brachten de verzekering op de hoogte en deden op dat gebied het nodige. Ik belde ook naar Wim Decoopman van de technische dienst. Wie hem aanreed, stond erbij. Die man zei tegen mij: Ik had uw manneke zien staan, maar hij stond met zijn rug naar mij gedraaid. Hij zag me dus niet afkomen… Ik stopte, zag dat het niet zo erg was en vertrok dan weer.”

Geen driedaagse

Debbie is ontgoocheld, heel boos zelfs. “Dit ongeval gebeurde aan de ingang van de nieuwe kleedkamers op het sportterrein. Al die jongeren waren daar zo’n 2,5 uur activiteiten aan het volgen. Enkel in de voormiddag en net dan reed er daar een bestelwagen door. Ik vind het erg dat niemand er de dienst 100 of politie bij haalde. Ze lieten mijn zoon een beetje in de steek. Mylano zat al tien dagen in een open gips, maar deze week hoorden we dat zijn gips niet goed werd aangebracht. Hij zit nu opnieuw in het gips. Zijn achillespees was al wat korter geworden. Binnen veertien dagen moeten we weer naar het ziekenhuis.”

“Als het niet lukt, mag Mylano van thuis uit les volgen. Er zijn immers veel trappen in zijn school. Begin mei gaat zijn klas voor drie dagen met de fiets naar Brugge en bezoeken ze het het stadion van Club Brugge. Mylano kan niet mee en ook zijn tweelingbroer ziet het niet zitten om mee te gaan. We werden al opgebeld van de school hoe het met Mylano gaat. Zelf contacteerden we een advocaat om meer te vernemen over hoe we dit verder moeten opvolgen”, besluit Debbie.

“Niet aan lot overgelaten”

In een eerste reactie bevestigde schepen van Sport Jan Rosseel dat er een jongen gewond was geraakt op het sportstadion. “Hij werd niet aan zijn lot overgelaten. De turnjuf en onze medewerkster sport waren bij hem. De verzekering werd meteen op de hoogte gesteld en volgt dit verder op.”

Ina Cool van Prizma Middenschool mailde eveneens dat er iemand bij de jongen was. “De ouders en de schoolverzekering werden onmiddellijk door de school op de hoogte gebracht. We blijven als school verder contact houden met de ouders over het verdere genezingsproces. We hopen op een spoedig herstel!”

Op onze vraag aan schepen Rosseel hoe het kwam dat er daar een bestelwagen reed op het moment dat er veel kinderen waren, én waarom niemand de dienst 100 opbelde, liet hij het volgende weten: “Onze technische dienst was aan het werk op de site. Er zijn momenteel veel werken bezig op het sportstadion. Er werd voor de jongen gezorgd. De sportjuf en iemand van de sportdienst zijn bij die jongen gebleven. Zij hebben op dat moment de situatie correct ingeschat. Ik betreur het dat – ondanks de juiste zorgen die het slachtoffer kreeg – dit plots wordt uitvergroot. Zowel de school en de sportdienst deden correct hun werk.”

The post “Niemand belde hulpdiensten”: Mylano (13) breekt enkel bij aanrijding tijdens schoolactiviteit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Daar zijn de eerste mosselen al

In het Zeeuwse vissersdorp Bruinisse zijn de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen bovengehaald. Ze zijn een goeie maand vroeger rijp voor de oogst dan bodemcultuurmosselen, omdat ze dichter bij het wateroppervlak groeien. Dat is dichter bij het licht, waardoor ze meer voedsel hebben.

Lees meer »

Cinema Rio 50 jaar terug in de tijd met ‘American Graffiti’

Ronny Maheur en Mieke Vanheulenberghe uit De Haan vieren in 2024 hun veertigste jaar Cinema Rio met een reeks legendarische blockbusters. Na ‘101 Dalmatiërs’, ‘The Bridge on the River Kwai’ en ‘Singin’ in the Rain’, passeert straks ‘American Graffiti’ nog eens op het witte doek.
The post Cinema Rio 50 jaar terug in de tijd met ‘American Graffiti’ appeared

Lees meer »

Reuzenrad The View opent in Nieuwpoort

In Nieuwpoort keert het reuzenrad na vele jaren terug, wat nostalgie brengt bij de inwoners en bezoekers van de kustplaatst. Het imposante rad, ook wel The View genaamd, met zijn 36 gondels en 50 meter hoogte zorgen voor een adembenemend panorama over de zee en omgeving. Dit belooft een toeristische trekpleister te worden. The View
The post Reuzenrad The

Lees meer »

Rode Kruis Poperinge huldigt verdienstelijke vrijwilligers: “Nieuwe ambulance in aantocht”

Het voorbije jaar werden de vrijwilligers van Rode Kruis Poperinge weer op vele vlakken uitgedaagd. De bloedinzamelingen kregen heel wat nieuwe donoren over de vloer, die initiaties van het Jeugd Rode Kruis en cursussen vorming hadden heel wat bijval. Tijdens de jaarlijkse actie werden 3.867 pleisters verkocht.
The post Rode Kruis Poperinge huldigt verdienstelijke vrijwilligers: “Nieuwe ambulance in aantocht”

Lees meer »

Boekvoorstelling ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ brengt nabestaanden samen: “Het voelt als een appreciatie”

Karel Cambien stelde op maandag 27 mei zijn boek ‘101 iconische en historische Kortrijkzanen’ voor in hotel Damier. Voor de gelegenheid werden alle nabestaanden uitgenodigd, onder hen Freddy (77) en Patricia Braem (65), broer en zus van Boudewijn, redder van KVK. Exact 19 jaar geleden bezweek hij op 54-jarige leeftijd aan een hartinfarct op het oefenveld van de club. “Supporters

Lees meer »

Affiches van 65 jaar Europafeesten te bewonderen in Sint-Andriesziekenhuis

In de inkomhal van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt is afgelopen weekend een bijzondere overzichtstentoonstelling geopend. Naar aanleiding van de 65ste verjaardag kan je er namelijk alle affiches van de Tieltse Europafeesten bewonderen.
The post Affiches van 65 jaar Europafeesten te bewonderen in Sint-Andriesziekenhuis appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Club Brugge zeggen ze daartegen. Club Brugge”: het verhaal achter het filmpje dat al 15 jaar alle supporters ontroert

“Club Brugge zeggen ze daartegen. Club Brugge.” Bij elk historisch moment van Club Brugge duikt het filmpje van een oudere, geëmotioneerde man aan het Jan Breydelstadion op en gaat het viraal op sociale media. Ook dit keer is het niet anders. Wat is het verhaal achter dit fragment?
The post “Club Brugge zeggen ze daartegen. Club Brugge”: het verhaal

Lees meer »

Beschermde chalet van betreurde kasteelheer in Kemmel wordt jeugdverblijf: “Vlaanderen pompt 1,5 miljoen euro in renovatie”

Twee jaar nadat kasteelheer Patrick Geelhand de Merxem het leven liet bij een jachtincident krijgt ‘zijn’ beschermde chalet een nieuwe bestemming: de Vlaamse regering pompt anderhalf miljoen euro in een renovatie tot jeugdverblijf. “Een fantastisch initiatief”, reageert Jean-Pierre, dichtste buur en broer van Patrick.
The post Beschermde chalet van betreurde kasteelheer in Kemmel wordt jeugdverblijf: “Vlaanderen pompt 1,5 miljoen

Lees meer »

Toezichthouders Vlaamse uniefs kijken weg van spiekende studenten uit protest tegen geweld in Gaza

Een groep van toezichthouders aan Vlaamse universiteiten zal uit protest tegen het geweld in Gaza de lopende examenperiode niet strikt toezien op spieken en andere overtredingen. “Zolang onze rectoren wegkijken van schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellingen, zullen wij dat ook doen wanneer studenten regels overtreden”, zeggen ze. De oproep is alvast ondertekend door een twintigtal doctoraatsstudenten aan UGent,

Lees meer »

Wilfried (75) voor 15de keer bijzitter in stembureau: “Eerste keer kon ik er een verkeersboete mee ontwijken, nu doe ik het gewoon graag”

Er zijn mensen die in een kramp schieten als ze een oproepingsbrief krijgen om te zetelen als bijzitter en je hebt de 75-jarige Wilfried Buseyne uit Heule. Op 9 juni trekt hij voor de 15de keer als vrijwilliger naar het stembureau in Heule. “Ik doe het gewoon graag omwille van het sociaal contact”, zegt de alleenstaande zeventiger, “en omdat ik

Lees meer »