Jonge kok Sam Wouters (15) valt 30 kilogram af: “Later volledige triatlon afwerken”

Sam Wouters kreeg de voorbije maanden de sportieve microbe te pakken. De jonge kok kampte vorig jaar nog met overgewicht, maar gooide zijn leven over een andere boeg. Hij verloor 30 kilogram en wil zich binnenkort toeleggen op zijn eerste triatlon in Veurne.

Sam Wouters (15) verhuisde zes jaar geleden met zijn ouders Inge Briels (46) en Sven Wouters (49) van het Antwerpse Merksem naar Mesen. In Mesen baten zijn ouders B&B Le Cloître St-Joseph uit. Sam zit in het derde middelbaar aan de Koksijdse Hotelschool Ter Duinen. “Na het lager wist ik niet zo goed wat ik zou doen in het middelbaar. Koken was echter altijd al een passie en ik ben blij met de keuze die ik destijds gemaakt heb”, zegt Sam, die in het verleden nog meedeed aan een programma van tv-kok Loïc van Impe. “Nu doe ik regelmatig praktijkervaring op als jobstudent in de keuken van O’Boucher in Houthem en ik help ook graag in de keuken van de B&B van zijn ouders. Mijn signature dish is een eigen spaghetti carbonara. Ook met mijn Moeke Ria kook ik graag, zij verhuisde mee naar hier en we zijn twee handen op één buik.”

Andere boeg

Eind vorig schooljaar gooide Sam zijn leven over een andere boeg. “Ik woog toen 90 kilogram en voelde me op dat moment minder goed in mijn vel”, vertelt hij. “In de les lichamelijke opvoeding was ik altijd de traagste en het voelde confronterend toen ik de nieuwe koksvest moest passen. Het was voor mij een trigger om meer te bewegen.”

“Met mijn verhaal hoop ik leeftijdsgenoten te inspireren”

Hij begon in de zomervakantie van vorig jaar met Start to Run. “Al ben ik daar vrij snel van losgekomen en begon ik meer op gevoel te lopen. Daarnaast voegde ik er zwemmen en krachttraining aan toe en lette ik meer op mijn voeding. Het was een goedgevulde zomer, waarin sporten een centrale rol had. De kilo’s vlogen eraf en na twee maanden was ik al 13 kilogram lichter.”

30 kilogram lichter

“Nu zijn we ruim negen maanden verder en ben ik 30 kilogram afgevallen. Veel meer moet er niet meer af. Ik focus niet langer op gewichtsverlies, want je mag je daar ook niet te veel op blindstaren. Het is nu belangrijk om voldoende kracht bij te winnen. Vroeger ging ik in Ieper fitnessen, nu hebben we thuis een fitnessruimte geïnstalleerd en ik kan ook op school gebruikmaken van verschillende sportfaciliteiten. Intussen kreeg ik de toestemming om buiten te trainen. Dit mocht na een raadpleging bij een sportdokter. Daar onderging ik enkele fysieke testen en werd er gekeken of ik niet te veel zou overtrainen. Qua voeding mag ik soms eens zeuren. Dan sport ik het er gewoon weer af. De schoolkledij heb ik intussen ook weer moeten opnieuw passen en ik ben ook niet langer de traagste in de les lichamelijke opvoeding”, glimlacht Sam, die ook aan karting doet en binnenkort een groot doel voor ogen heeft.

Sam Wouters eind 2021. © EF

“Ik mik op de sprinttriatlon in Veurne op zondag 2 juni. Dat is 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Zwemmen en lopen heb ik al onder de knie en intussen zit ik ook wat vaker op de fiets. In de streek doe ik graag een rit in het Heuvelland.”

Volgwagen

“Onlangs fietste ik zelfs van Mesen naar Koksijde, goed voor een rit van net geen 50 kilometer. Mama reed achter mij met de volgwagen. Ik droom ook al van volgende triatlondoelen. Ik zou graag elk jaar de afstand verdubbelen. Volgend jaar een kwarttriatlon, daarna een halve en het jaar daarna een volledige. Had je me een jaar geleden verteld dat ik dit zou doen, ik had het niet geloofd. Ik heb een knop omgedraaid. Met mijn verhaal hoop ik leeftijdsgenoten te inspireren. Zelf ben ik geïnspireerd door verschillende mensen, onder wie de Amerikaanse triatleet David Goggings”, vertelt Sam.

Bewondering

Mama Inge kijkt met bewondering naar haar zoon. “In het begin was het voor Sam niet makkelijk om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. We kwamen van de grootste stad van Vlaanderen naar de kleinste. Sinds de Hotelschool heeft hij zijn draai gevonden. We zien een enorme drive sinds hij beginnen sporten is. In het begin liepen we samen, maar intussen kan ik hem niet meer bijbenen. We zullen hem altijd keihard steunen. Als hij jarig is of als we kerst vieren, dan weten we natuurlijk dat we hem een plezier kunnen doen met sportgerief. We zijn apetrots op onze zoon.”

The post Jonge kok Sam Wouters (15) valt 30 kilogram af: “Later volledige triatlon afwerken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Alles geven, hè!”: fans kunnen in Hasselt eventjes zelf Frankie of Protput zijn aan de bureaus van ‘Het eiland’

In de Corda Campus, een bedrijvencampus in Hasselt, staan deze week de bureaus zoals die in de legendarische VRT-serie ‘Het eiland’. Die serie bestaat 20 jaar en ging over de hilarische gebeurtenissen in het fictieve bedrijf ‘Cynalco Medics’. Fans kunnen gebruik maken van de bureaus om een dagje zelf mee te maken hoe het is om Sammy, Protput of Alain

Lees meer »

Corona-alarm gaat af bij Belgische delegatie: “Al enkele olympiërs zijn niet kunnen afreizen door positieve test”

Covid werpt opnieuw zijn schaduw over de Olympische Spelen. En dat heeft Team Belgium al aan den lijve ondervonden. Zo mochten enkele Belgische atleten de voorbije dagen niet naar Parijs vertrekken door een positieve test, dat bevestigde BOIC-hoofdarts Johan Bellemans deze ochtend. Ook het coronaprotocol wordt aangescherpt in Parijs, al is er opnieuw een grote "maar" aan verboden.

Lees meer »

Tadej Pogacar als held onthaald in thuisland Slovenië, blik gaat nu volledig op WK (en niet op Olympische Spelen)

Het zijn drukke dagen voor Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Zondag kroonde de Sloveen zich nog met veel overmacht tot eindwinnaar in de Tour de France, twee dagen later kwam hij in actie tijdens het Natourcriterium in het Nederlandse Surhuisterveen. Pogacar won daar voor Jasper Philipsen. Vandaag volgde er een huldiging in zijn thuisland. Pogacar komt niet in actie op

Lees meer »

OPROEP. Trok u ook op vakantie naar Albanië?

Parelwitte stranden. Ongerepte berglandschappen. Historische steden. En een diner – halve fles wijn incluis – voor 10 euro. Ziedaar de redenen waarom steeds meer Vlamingen op vakantie naar Albanië trekken. Vertoefde u de voorbije weken als gezin met kinderen, eenzame backpacker of lid van een groepsreis ook in de ‘Malediven van Europa’ – zoals Albanië steeds vaker wordt genoemd. En

Lees meer »

Bart Swings wint ook marathon op EK skeeleren in Oostende

Skeeleraar Bart Swings heeft donderdag in Oostende de Europese titel op de marathon veroverd. Onze landgenoot bleef Indra Médard en de Spanjaard Patxi Peula voor. Voor Swings was het al de derde Europese titel.
The post Bart Swings wint ook marathon op EK skeeleren in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tomorrowland laat in beslag genomen drugs testen op het terrein: “Synthetische drugs zijn in opmars”

Nieuw sinds dit jaar: in beslag genomen drugs die op het terrein van Tomorrowland zélf worden getest. 141 stalen werden gisteren binnengebracht bij NICC, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. “Wat opvalt is dat festivalgangers vaak meer dan één soort drugs op zak hebben.” Nochtans is de festivalorganisatie duidelijk over verboden middelen op het terrein. “Als je betrapt wordt,

Lees meer »

Vrijwilligers zorgen voor proper strand in Wenduine

Een zestigtal vrijwilligers zette zich donderdagmiddag in voor een proper strand. Aanleiding was de tweede ‘Clean Beach’-actiedag van de gemeente De Haan. Op 1 augustus is het strand van Vosseslag aan de beurt.
The post Vrijwilligers zorgen voor proper strand in Wenduine appeared first on KW.be.

Lees meer »

OPROEP. Kreeg u nog nooit een snelheidsboete?

Nooit eerder kregen meer chauffeurs een snelheidsboete dan in 2023. Er werden er bijna 7 miljoen uitgedeeld. Toch zijn er Vlamingen die nog nooit een flitsboete hebben gehad. Bent u een van hen en wil u daarover getuigen in de krant? Hoe hebt u het klaargespeeld om nog nooit een boete te krijgen? Hoe trots bent u erop? En hoe

Lees meer »