Chiro Sint-Michiel uit Kuurne viert dit weekend zijn 70ste verjaardag. Twee jaar geleden werd de jeugdvereniging nog uitgeroepen tot de grootste werking van West-Vlaanderen, met 283 leden. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 april staan er tal van leuke en afwisselende feestactiviteiten gepland om deze bijzondere mijlpaal te vieren in de Chiro-feesttent, die wordt opgesteld op het grasplein van het jeugdcentrum.
Chiro Sint-Michiel kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1954, toen er een meisjesjeugdbeweging werd opgericht onder de naam Kroonwacht. Een jaar later volgde er een jongensafdeling, en in 1965 veranderde Kroonwacht in meisjeschiro. Het duurde tot 1997 voordat beide afdelingen werden samengevoegd tot één grote jeugdbeweging.
Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Chiro Sint-Michiel doken Ann Maes, Viriginie Decoene en Noël Debaveye, alle drie jarenlang lid, in de archieven van de jeugdbeweging.
Vakantie opofferen
“Door de jaren heen is er al veel veranderd binnen de jeugdvereniging, maar ik heb enorm veel respect voor élke leider en leidster die wekelijks klaarstaat om belangeloos de kinderen een middag vol spel en plezier te bezorgen, en die zelfs tien dagen vakantie opoffert om mee te gaan op kamp!”, zegt Ann.
“Uit het engagement van toen vloeit de betrokkenheid van nu voort” – Chiro-lid Ann Maes
Veel verenigingen zagen tijdens de coronaperiode leden afhaken, maar Chiro Sint-Michiel heeft die tijd zonder al te veel problemen doorstaan. En dat is nu juist het unieke van een jeugdbeweging: dat het engagement generatie na generatie wordt doorgegeven. “Chiro is niet voor even, maar voor het leven. De kinderen van de kinderen van de kinderen…”, zegt Ann.
“Het is ongetwijfeld een microbe waarmee ook ik vele jaren geleden besmet raakte en die ik heb doorgegeven aan mijn kinderen. De Chiro heeft een groot deel van mijn leven bepaald, heeft me (beroeps)keuzes doen maken, heeft enorm veel voor mij betekend. En de betrokkenheid van nu vloeit voort uit het engagement van toen. Zo kom ik veel gelijkgestemden tegen. Soms zeggen we tegen elkaar: ‘Gaat ons dat wel lukken?’ En dan antwoorden we steevast: ‘Maar natuurlijk, we zijn in de Chiro geweest!’”
Niet samen op kamp
“Er is in die zeventig jaar natuurlijk veel veranderd”, zegt Ann. “Neem nu de kampplaatsen. In de beginjaren van de Kroonwacht werd gekozen voor Louise Marie Ronse. Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen. Vanaf 1974 werd Natoye de bestemming voor zowel de jongens als de meisjes, maar niet gezamenlijk. Pas in 1990 kwam daarin verandering en werd er gemengd op kamp gegaan, naar Zutendaal.”
“Eerwaarde heer Cromheecke, proost van de jongens, zorgde ervoor dat de activiteiten konden plaatsvinden in een oude loods van de gemeente”
“Ook wat de locaties van de lokalen betreft is veel veranderd. De jeugdvereniging is meerdere keren verhuisd. In de periode van de Kroonwacht waren de meisjes op twee verschillende locaties gevestigd: de oudste afdelingen in De Groene Lantaarn in de Kortrijksestraat, de jongste afdelingen in de vrije lagere school. Voordat de jongens hun eigen lokaal kregen, waren ook daar de werkingen verspreid over Kuurne. Eén afdeling gaf activiteiten in Den Tap, terwijl twee andere afdelingen gebruikmaakten van klaslokalen in de oude Centrumschool.”
“Eerwaarde heer Cromheecke, proost van de jongens, zorgde ervoor dat de activiteiten konden plaatsvinden in een oude loods van de gemeente achter de voormalige gemeenteschool in de Gasthuisstraat, recht tegenover het postkantoor. Pas in mei 1982 kreeg de Chiro zijn vaste stek in het jeugdcentrum.”
“De jongens waren destijds gekleed in een zwarte korte broek, donkerbruin hemd en een gele das als uniform, terwijl de meisjes een blauwe kleed en gele das droegen. Eind de jaren 70 werd dat een blauwe overgooier. In 1990 sprak men niet meer over uniform maar chirokledij, en kwamen de beige broek/rok en het rode T-shirt, wat tot op vandaag nog steeds de spelkledij is.”
Start op vrijdag
Het startschot voor drie dagen feestplezier wordt vrijdag gegeven, met vanaf 17 uur een afterworkdrink, gevolgd door een feestelijke receptie met vinylmeesters Ginger Army en A. Het volledige feestprogramma vind je op www.kuurne.org/chiro70.
The post Chiro Sint-Michiel viert dit weekend 70 jaar: “Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen” is provided by KW.be.