Chiro Sint-Michiel viert dit weekend 70 jaar: “Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen”

Chiro Sint-Michiel uit Kuurne viert dit weekend zijn 70ste verjaardag. Twee jaar geleden werd de jeugdvereniging nog uitgeroepen tot de grootste werking van West-Vlaanderen, met 283 leden. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 april staan er tal van leuke en afwisselende feestactiviteiten gepland om deze bijzondere mijlpaal te vieren in de Chiro-feesttent, die wordt opgesteld op het grasplein van het jeugdcentrum.

Chiro Sint-Michiel kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1954, toen er een meisjesjeugdbeweging werd opgericht onder de naam Kroonwacht. Een jaar later volgde er een jongensafdeling, en in 1965 veranderde Kroonwacht in meisjeschiro. Het duurde tot 1997 voordat beide afdelingen werden samengevoegd tot één grote jeugdbeweging.

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Chiro Sint-Michiel doken Ann Maes, Viriginie Decoene en Noël Debaveye, alle drie jarenlang lid, in de archieven van de jeugdbeweging.

Vakantie opofferen

“Door de jaren heen is er al veel veranderd binnen de jeugdvereniging, maar ik heb enorm veel respect voor élke leider en leidster die wekelijks klaarstaat om belangeloos de kinderen een middag vol spel en plezier te bezorgen, en die zelfs tien dagen vakantie opoffert om mee te gaan op kamp!”, zegt Ann.

“Uit het engagement van toen vloeit de betrokkenheid van nu voort” – Chiro-lid Ann Maes

Veel verenigingen zagen tijdens de coronaperiode leden afhaken, maar Chiro Sint-Michiel heeft die tijd zonder al te veel problemen doorstaan. En dat is nu juist het unieke van een jeugdbeweging: dat het engagement generatie na generatie wordt doorgegeven. “Chiro is niet voor even, maar voor het leven. De kinderen van de kinderen van de kinderen…”, zegt Ann.

“Het is ongetwijfeld een microbe waarmee ook ik vele jaren geleden besmet raakte en die ik heb doorgegeven aan mijn kinderen. De Chiro heeft een groot deel van mijn leven bepaald, heeft me (beroeps)keuzes doen maken, heeft enorm veel voor mij betekend. En de betrokkenheid van nu vloeit voort uit het engagement van toen. Zo kom ik veel gelijkgestemden tegen. Soms zeggen we tegen elkaar: ‘Gaat ons dat wel lukken?’ En dan antwoorden we steevast: ‘Maar natuurlijk, we zijn in de Chiro geweest!’”

Niet samen op kamp

“Er is in die zeventig jaar natuurlijk veel veranderd”, zegt Ann. “Neem nu de kampplaatsen. In de beginjaren van de Kroonwacht werd gekozen voor Louise Marie Ronse. Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen. Vanaf 1974 werd Natoye de bestemming voor zowel de jongens als de meisjes, maar niet gezamenlijk. Pas in 1990 kwam daarin verandering en werd er gemengd op kamp gegaan, naar Zutendaal.”

“Eerwaarde heer Cromheecke, proost van de jongens, zorgde ervoor dat de activiteiten konden plaatsvinden in een oude loods van de gemeente”

“Ook wat de locaties van de lokalen betreft is veel veranderd. De jeugdvereniging is meerdere keren verhuisd. In de periode van de Kroonwacht waren de meisjes op twee verschillende locaties gevestigd: de oudste afdelingen in De Groene Lantaarn in de Kortrijksestraat, de jongste afdelingen in de vrije lagere school. Voordat de jongens hun eigen lokaal kregen, waren ook daar de werkingen verspreid over Kuurne. Eén afdeling gaf activiteiten in Den Tap, terwijl twee andere afdelingen gebruikmaakten van klaslokalen in de oude Centrumschool.”

“Eerwaarde heer Cromheecke, proost van de jongens, zorgde ervoor dat de activiteiten konden plaatsvinden in een oude loods van de gemeente achter de voormalige gemeenteschool in de Gasthuisstraat, recht tegenover het postkantoor. Pas in mei 1982 kreeg de Chiro zijn vaste stek in het jeugdcentrum.”

“De jongens waren destijds gekleed in een zwarte korte broek, donkerbruin hemd en een gele das als uniform, terwijl de meisjes een blauwe kleed en gele das droegen. Eind de jaren 70 werd dat een blauwe overgooier. In 1990 sprak men niet meer over uniform maar chirokledij, en kwamen de beige broek/rok en het rode T-shirt, wat tot op vandaag nog steeds de spelkledij is.”

Start op vrijdag

Het startschot voor drie dagen feestplezier wordt vrijdag gegeven, met vanaf 17 uur een afterworkdrink, gevolgd door een feestelijke receptie met vinylmeesters Ginger Army en A. Het volledige feestprogramma vind je op www.kuurne.org/chiro70.

The post Chiro Sint-Michiel viert dit weekend 70 jaar: “Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Atleten ontvluchten eigen feestje in Parijs

Er werd gevreesd voor een aanslag of een politieke manifestatie, maar het werd uiteindelijk een aanhoudende regenbui die de openingsceremonie van de Olympische Spelen in het water deed vallen. Duizenden atleten, onder wie de Belgische, ontvluchtten hun eigen feestje. Ook koning Filip en premier De Croo hielden het na een half uur voor gezien.

Lees meer »

Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me”

Antwerps bisschop Johan Bonny, die afkomstig is uit Gistel, stopt als officieel aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Hij geeft die taak terug nadat de paus hem een hulpbisschop weigerde, schrijft Het Nieuwsblad donderdag.
The post Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me” appeared first on

Lees meer »

Wisselvallige maar vrij warme nationale feestdag

Het is zondag wisselvallig met afwisselend opklaringen en vaak veel wolkenvelden, soms vergezeld van plaatselijke buien. In het oosten van het land kan daar ook onweer bijzitten. Aan zee is de kans op regen kleiner. De maxima schommelen tussen 21 en 26 graden.

Lees meer »

Rusland stuurt gevechtsvliegtuigen richting Barentszzee: “Om te verhinderen dat Amerikaanse bommenwerpers zouden oversteken”

Rusland zegt dat het gevechtsvliegtuigen heeft laten opstijgen om te verhinderen dat twee Amerikaanse strategische bommenwerpers de grens boven de Barentszzee zouden oversteken, in het noordpoolgebied. “Toen de Russische vliegtuigen naderden, corrigeerden de Amerikaanse strategische bommenwerpers hun traject, weg van de grens met Rusland”, zegt het Russische ministerie van Defensie.

Lees meer »

Vader ziet zoon Frans ravijn in fietsen

Een vader-zoon fietsvakantie in de Franse Pyreneeën veranderde zondag in een nachtmerrie. De 29-jarige Ier Niall Kieran raakte een obstakel in de weg en werd in een ravijn gelanceerd. De man stortte 35 meter naar beneden.

Lees meer »

Kinderen baas op Gentse Feesten, meer dan 500 activiteiten voor jonge bezoekers: kleuterpretpark, poppenspel en kinderrave

De 181e editie van de Gentse Feesten telt 548 activiteiten voor kinderen en jongeren. Nog nooit richtte het programma zich zo sterk op jonge bezoekers. Het gros van de activiteiten is gratis. Er is een kinderdorp én een kleuterpretpark. Er zijn themaboottochten, optredens en workshops. Deze namiddag is de Vlasmarkt voor één keer de dansvloer voor kinderen. Op Boomtown is

Lees meer »

Tweede comedy-avond op Domein Walbrugge opnieuw schot in de roos: “Fijne reacties op ons initiatief”

Tiegem is traditioneel een dorp waar vroeger veel mensen naar toe kwamen, vooral om en rond het Sint-Arnolduspark. Er zijn heel wat nieuwe initiatieven om het dorp weer op de kaart te zetten. Een daarvan is het organiseren van comedy-avonden in de schitterende, recent gerenoveerde vierkantshoeve Domein Walbrugge.
The post Tweede comedy-avond op Domein Walbrugge opnieuw schot in de

Lees meer »

Luchthaven in Deurne krijgt nieuwe omgevingsvergunning, ondanks bijna 6.000 bezwaren: “Geen nachtvluchten en bouw geluidsmuur”

De luchthaven in Deurne krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe omgevingsvergunning. Die is van onbepaalde duur en houdt een aantal voorwaarden in. Zo zal de luchthaven voortaan ’s nachts moeten sluiten van 23 uur tot 7 uur en op de Boekenberglei zal een geluidsmuur worden gebouwd. Tegen de nieuwe vergunning werden bijna 6.000 bezwaren ingediend,

Lees meer »

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat en schuift vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger

De Amerikaanse president Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij schuift zijn vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger. Biden blijft wel president van de Verenigde Staten tot aan de verkiezingen. De voorbije weken was er steeds meer druk op de Amerikaanse president om de handdoek in de ring te gooien.

Lees meer »