Chiro Sint-Michiel viert dit weekend 70 jaar: “Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen”

Chiro Sint-Michiel uit Kuurne viert dit weekend zijn 70ste verjaardag. Twee jaar geleden werd de jeugdvereniging nog uitgeroepen tot de grootste werking van West-Vlaanderen, met 283 leden. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 april staan er tal van leuke en afwisselende feestactiviteiten gepland om deze bijzondere mijlpaal te vieren in de Chiro-feesttent, die wordt opgesteld op het grasplein van het jeugdcentrum.

Chiro Sint-Michiel kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1954, toen er een meisjesjeugdbeweging werd opgericht onder de naam Kroonwacht. Een jaar later volgde er een jongensafdeling, en in 1965 veranderde Kroonwacht in meisjeschiro. Het duurde tot 1997 voordat beide afdelingen werden samengevoegd tot één grote jeugdbeweging.

Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Chiro Sint-Michiel doken Ann Maes, Viriginie Decoene en Noël Debaveye, alle drie jarenlang lid, in de archieven van de jeugdbeweging.

Vakantie opofferen

“Door de jaren heen is er al veel veranderd binnen de jeugdvereniging, maar ik heb enorm veel respect voor élke leider en leidster die wekelijks klaarstaat om belangeloos de kinderen een middag vol spel en plezier te bezorgen, en die zelfs tien dagen vakantie opoffert om mee te gaan op kamp!”, zegt Ann.

“Uit het engagement van toen vloeit de betrokkenheid van nu voort” – Chiro-lid Ann Maes

Veel verenigingen zagen tijdens de coronaperiode leden afhaken, maar Chiro Sint-Michiel heeft die tijd zonder al te veel problemen doorstaan. En dat is nu juist het unieke van een jeugdbeweging: dat het engagement generatie na generatie wordt doorgegeven. “Chiro is niet voor even, maar voor het leven. De kinderen van de kinderen van de kinderen…”, zegt Ann.

“Het is ongetwijfeld een microbe waarmee ook ik vele jaren geleden besmet raakte en die ik heb doorgegeven aan mijn kinderen. De Chiro heeft een groot deel van mijn leven bepaald, heeft me (beroeps)keuzes doen maken, heeft enorm veel voor mij betekend. En de betrokkenheid van nu vloeit voort uit het engagement van toen. Zo kom ik veel gelijkgestemden tegen. Soms zeggen we tegen elkaar: ‘Gaat ons dat wel lukken?’ En dan antwoorden we steevast: ‘Maar natuurlijk, we zijn in de Chiro geweest!’”

Niet samen op kamp

“Er is in die zeventig jaar natuurlijk veel veranderd”, zegt Ann. “Neem nu de kampplaatsen. In de beginjaren van de Kroonwacht werd gekozen voor Louise Marie Ronse. Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen. Vanaf 1974 werd Natoye de bestemming voor zowel de jongens als de meisjes, maar niet gezamenlijk. Pas in 1990 kwam daarin verandering en werd er gemengd op kamp gegaan, naar Zutendaal.”

“Eerwaarde heer Cromheecke, proost van de jongens, zorgde ervoor dat de activiteiten konden plaatsvinden in een oude loods van de gemeente”

“Ook wat de locaties van de lokalen betreft is veel veranderd. De jeugdvereniging is meerdere keren verhuisd. In de periode van de Kroonwacht waren de meisjes op twee verschillende locaties gevestigd: de oudste afdelingen in De Groene Lantaarn in de Kortrijksestraat, de jongste afdelingen in de vrije lagere school. Voordat de jongens hun eigen lokaal kregen, waren ook daar de werkingen verspreid over Kuurne. Eén afdeling gaf activiteiten in Den Tap, terwijl twee andere afdelingen gebruikmaakten van klaslokalen in de oude Centrumschool.”

“Eerwaarde heer Cromheecke, proost van de jongens, zorgde ervoor dat de activiteiten konden plaatsvinden in een oude loods van de gemeente achter de voormalige gemeenteschool in de Gasthuisstraat, recht tegenover het postkantoor. Pas in mei 1982 kreeg de Chiro zijn vaste stek in het jeugdcentrum.”

“De jongens waren destijds gekleed in een zwarte korte broek, donkerbruin hemd en een gele das als uniform, terwijl de meisjes een blauwe kleed en gele das droegen. Eind de jaren 70 werd dat een blauwe overgooier. In 1990 sprak men niet meer over uniform maar chirokledij, en kwamen de beige broek/rok en het rode T-shirt, wat tot op vandaag nog steeds de spelkledij is.”

Start op vrijdag

Het startschot voor drie dagen feestplezier wordt vrijdag gegeven, met vanaf 17 uur een afterworkdrink, gevolgd door een feestelijke receptie met vinylmeesters Ginger Army en A. Het volledige feestprogramma vind je op www.kuurne.org/chiro70.

The post Chiro Sint-Michiel viert dit weekend 70 jaar: “Tot 1974 gingen meisjes en jongens naar verschillende kampplaatsen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aankoop waterhuisje goedgekeurd op gemeenteraad van Avelgem: “Dit is een eerste stap”

Gemeente Avelgem wil het waterhuisje kopen, dat was al langer bekend. Op afgelopen gemeenteraad werden die plannen goedgekeurd door alle partijen. Schepen van openbare werken en patrimonium Tom Beunens (Tandem) is opgelucht: “Eindelijk kunnen we wat doen aan een probleem dat al tientallen jaren aansleept.”
The post Aankoop waterhuisje goedgekeurd op gemeenteraad van Avelgem: “Dit is een eerste stap”

Lees meer »

‘Godvergeten’ en ‘Eunice street’ bekroond met Belfius Persprijzen

VRT is 2 keer in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Belfius Persprijzen, onderscheidingen die worden uitgereikt aan journalisten die het afgelopen jaar opmerkelijk werk hebben geleverd. De VRT Canvas-reeks ‘Godvergeten’ won in de categorie ‘TV & Video’, de reportage ‘Eunice street’ uit de reeks ‘Vranckx & de nomaden’ kreeg de prijs voor ‘Jong Belgisch Talent’.

Lees meer »

Wie is ijdele topambtenaar Dick Schoof, de nieuwe premier van Nederland?

Hij liep al achttien marathons, ging naar dezelfde school als NSC-leider Pieter Omtzigt en kent alle sluiproutes in politiek Den Haag. Dick Schoof (67) was altijd al ambitieus, maar als topambtenaar vloog hij ook weleens uit de bocht. Toch mag hij nu premier worden. Portret van een topambtenaar die grossiert in bijnamen, fors uit de hoek kan komen en wiens

Lees meer »

De 18 landstitels van Club Brugge in een overzicht, volgt straks nummer 19?

Kroont Club Brugge zich deze avond voor de negentiende keer tot kampioen van België? Dat antwoord is voor later. Als opwarmer nemen we u graag mee terug in de tijd en blikken we terug op alle landstitels uit de blauw-zwarte geschiedenis.
The post De 18 landstitels van Club Brugge in een overzicht, volgt straks nummer 19? appeared first on

Lees meer »

Hoe actief waren onze 41 West-Vlaamse volksvertegenwoordigers? Zo luid klonken onze stemmen in Brussel

De 1.225.590 inwoners van West-Vlaanderen werden de voorbije jaren vertegenwoordigd door 41 politici in het Vlaams Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Europees Parlement. De ene stem klinkt daar al wat luider dan de andere, blijkt uit onderzoek van De Krant van West-Vlaanderen.
The post Hoe actief waren onze 41 West-Vlaamse volksvertegenwoordigers? Zo luid klonken onze stemmen in

Lees meer »

Justitiepaleis schudt zijn stellingen af

Het is een van de langstlopende Belgenmoppen: de renovatie van het Justitiepaleis in Brussel. Nadat een paar jaar geleden de stellingen werden hersteld, is nu een eerste gerestaureerde deel onthuld. “Dit gebouw is een monster.”

Lees meer »

Nieuwe liefde van Stefaan De Smet (33) getuigt op assisenproces: “Ik ga alleen wonen met mijn vijf kindjes en op hem wachten”

Tijdens het assisenproces over de dood van Sandra Bellaccomo (34) kwam donderdag Evelien (30) getuigen. Zij is de nicht van beschuldigde Stefaan De Smet (33), en sinds haar eerste gevangenisbezoek smoorverliefd op hem. Ze verbrak haar relatie van elf jaar met de vader van haar vijf kindjes en ziet haar toekomst resoluut met De Smet.

Lees meer »

Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden

Volgens een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) – goedgekeurd door de deputatie op 11 april – werken de provincie en Wingene aan de uitbreiding van het bedrijventerrein De Hille. Kern van het probleem: het zou een zone worden voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven. Daar zitten de omwonenden in De Hille en Boekhout niet op te wachten en de onrust groeit in ettelijke

Lees meer »