“Ballet is echt topsport”: Zaakvoerder Amélie Allaert van Prima Donna Events

In nauwelijks vijf jaar tijd heeft het productiehuis Prima Donna Events zich ontpopt tot een vaste waarde in de wereld van ballet- en operavoorstellingen. De drijvende kracht achter het succes van uitverkochte theaterzalen is onderneemster Amélie Allaert (32) uit Menen.

Prima Donna Events staat dezer dagen met de balletklassieker Het Zwanenmeer in Brugge, Hasselt, Antwerpen en Gent. Meer dan 100 artiesten brengen op de betoverende tonen van Tsjaikovski het onsterfelijke sprookje over de liefde en de eeuwige strijd tussen licht en duisternis in een adembenemende choreografie weer tot leven. “Het Zwanenmeer en De Notenkraker zijn twee klassiekers die op heel veel belangstelling kunnen rekenen en die we elk jaar opnieuw brengen”, zegt Amélie Allaert.

Breed publiek

Nu al is ze volop bezig met de planning voor 2026 op te stellen. Dat doe ze met een duidelijke drijfveer. “Ik wil klassieke dans, ballet en opera meegeven aan een zo breed mogelijk publiek en ook jongeren laten proeven van grandioze meesterwerken. Zo speelde in januari Sneeuwwitje, een speelse mix van theater en ballet met Jeremy Vandoorne als verteller, voor kinderen vanaf drie jaar. Tijdens de paasvakantie was er in Capitole Gent ook een reeks weergaloze opvoeringen van het familiespektakel Beauty and the Beast door The Northern Ballet.”

“Met dit sprookjesballet spreken we zowel jong als oud aan. We willen jongeren tonen dat klassiek ballet niet saai is. The Northern Ballet staat garant voor sterke theatrale producties, met ballet dat op een verhalende feeërieke manier gebracht wordt en dat ook musical- en theaterliefhebbers kan bekoren. Eigenlijk is Beauty and the Beast ballet in een musicalsetting, waarin weliswaar niet gepraat of gezongen wordt. Ik vind het tof om klassiek ballet sterk verhalend en herkenbaar te brengen, zonder dat je daarvoor tekst nodig hebt.”

Musical

Amélie is geboren en getogen in Menen. Haar kleuterjaren doorliep ze in de Sint-Jansschool, waarna ze in Wevelgem naar De Levensboom ging. Secundair onderwijs volgde ze in Sint-Joris Menen, om daarna toerisme te studeren in Kortrijk.

“Eigenlijk is het ballet in een musicalsetting, maar dan zonder zingen of praten”

“Maar daarna koos ik ervoor om aan de slag te gaan bij de musicalgroep Music Hall van mijn vader Geert Allaert. Ik doorliep er alle departementen. Ik ben begonnen in de vestiaire om uiteindelijk als projectleider klassieke producties zoals De Notenkraker van Franco Dragone van Cirque de Soleil of De IXde symfonie van Beethoven met het Béjart Ballet in goede banen te leiden. Na acht jaar besloot ik om in 2019 mijn eigen weg te gaan met Prima Donna Events.”

Klassiek ballet

Als jong meisje danste Amélie zelf ook klassiek ballet. “Ik volgde negen jaar lang intensief les bij een ex-sterdanseres in Marke. Maar uiteindelijk koos ik niet voor een carrière als balletdanseres. Ik zag het niet zitten om te reizen en om vrienden en familie steeds weer achter te laten. Nu zit ik toch in de balletwereld, maar dan achter de schermen. Ik kijk met heel veel respect naar de dansers, die intensief trainen en zichzelf steeds weer overtreffen in een discipline die je gerust topsport mag noemen.”

Lange dagen

Dit seizoen programmeert Prima Donna Events 27 shows, volgend seizoen zijn dat er 22. Dan staan op het programma voorstellingen van Bolero, gebracht door het Mandalain Ballet Biarritz, de opera La Bohème van Puccini, de sprookjesballetten De Notenkraker, Sleeping Beauty en Het Zwanenmeer, en het totaalspektakel Carmina Burana met liefst 135 artiesten op scène.

“Als zaakvoerder van een eenmansbedrijf is het is best pittig om dat allemaal onder controle te houden. Maar ik weet me te omringen met de juiste freelancers: choreografen, technisch directeurs,…”, zegt Amélie. “Ik leef van show tot show en klop lange dagen. Ik heb een heel mooie job, die echter veel tijd opslorpt en heel wat energie vergt. Simpelweg iets gaan eten met vrienden is soms al een uitdaging. Mijn partner Cas Casier, die zelf een zaak runt in gezonde hondenvoeding, helpt me waar hij kan. Een ideale uitlaatklep vind ik in mijn twee paarden”, besluit Amélie.

The post “Ballet is echt topsport”: Zaakvoerder Amélie Allaert van Prima Donna Events is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werkstraffen voor Nieuwpoorts duo dat onder valse namen online aankopen doet

Twee mannen uit Nieuwpoort moeten elk een werkstraf van 75 uren vervullen omdat ze internetaankopen deden en speciaal daarvoor een vals mailadres met valse naam creëerden. Ze lieten de spullen leveren in een afhaalpunt maar betaalden ze nooit. Het duo werd aan de galg gepraat door een ‘vriend’.
The post Werkstraffen voor Nieuwpoorts duo dat onder valse namen online

Lees meer »

Sylvie uit ‘Boer zkt vrouw’ verdedigt zich na uitspraak Astrid: “Ik heb nooit de aandacht naar mij toe getrokken”

“Je straalt seks uit.” De aantrekkingskracht tussen melkveeboer Niels (32) en zijn uitverkorene Sylvie (36) is groot in ‘Boer zkt vrouw’. De twee flirtten erop los tijdens hun romantische trip in Zuid-Tirol. Of ze ook echt een koppel zijn geworden, zien we zondag pas, maar Sylvie blikt alvast met gemengde gevoelens terug op het avontuur. De uitspraak van kandidate Astrid

Lees meer »

Winnend project van eerste editie van het burgerbudget ‘Het Bosselke’ in Rollegem gerealiseerd

Rollegemnaren en initiatiefnemers, Siska Buysschaert, Luc Colman, Mickel Schepens en Olivier Tombeur dienden hun idee in tijdens de eerste editie van het burgerbudget en waren daarmee één van de acht winnaars. In mei 2022 ontvingen zij het hoogste bedrag van 28.750 euro. Twee jaar later is burgerbudget ‘Het Bosselke’ afgewerkt. Het resultaat mag er zijn. Het is ‘chill’.
The

Lees meer »

Ruben Vanhollebeke opnieuw Europees kampioen handboogschieten: “Zelfvertrouwen groeide in de halve finale”

Ruben Vanhollebeke uit Jabbeke heeft in Rome in de klasse VI1, voor schutters die volledig blind zijn, de Europese titel behaald in het handboogschieten. Zijn partner Kathleen Meurrens greep net naast de medailles in de klasse VI2-3 voor slechtzienden.
The post Ruben Vanhollebeke opnieuw Europees kampioen handboogschieten: “Zelfvertrouwen groeide in de halve finale” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eeuwelinge Martha geniet volop in wzc ’t Ponton

Martha Markey werd op 15 mei 100 jaar. Het was een dag waar ze al lang naar uit keek. Ze vierde haar 100ste verjaardag samen met haar familie en medebewoners van het woonzorgcentrum ’t Ponton en kreeg bezoek van de burgemeester van Oostende Bart Tommelein en schepen Hina Bhatti.
The post Eeuwelinge Martha geniet volop in wzc ’t Ponton

Lees meer »

Hoe actief waren onze 41 West-Vlaamse volksvertegenwoordigers? Zo luid klonken onze stemmen in Brussel

De 1.225.590 inwoners van West-Vlaanderen werden de voorbije jaren vertegenwoordigd door 41 politici in het Vlaams Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Europees Parlement. De ene stem klinkt daar al wat luider dan de andere, blijkt uit onderzoek van De Krant van West-Vlaanderen.
The post Hoe actief waren onze 41 West-Vlaamse volksvertegenwoordigers? Zo luid klonken onze stemmen in

Lees meer »

Het feestvarken wil geen cadeaus. Neem ik dan écht niets mee?

Voor deze rubriek luisteren we gesprekken af, checken we de mails die u ons stuurt, of pikken we iets op wat in de lucht hangt en distilleren we er een kwestie uit. Die leggen we voor aan drie redacteurs en lezers uit drie verschillende generaties. Deze week: op de uitnodiging staat “Geen cadeaus graag”, maar ik vind dat een verwarrende

Lees meer »

KIJK. Vlaamse schrijver schiet eigen boeken stuk en verkoopt ze als kunst

Een schrijver die op zijn eigen boeken schiet, dat zie je niet elke dag. Het is Maarten Inghels, die de opmerkelijke beslissing neemt wanneer hij de jaarlijkse royalty’s van zijn debuutroman ‘De handel in emotionele goederen’ uit 2012 ontvangt. In bovenstaande video zie je hoe hij met een jachtgeweer hagel door de 48 overgebleven exemplaren jaagt op een schietveld in

Lees meer »

‘Godvergeten’ en ‘Eunice street’ bekroond met Belfius Persprijzen

VRT is 2 keer in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Belfius Persprijzen, onderscheidingen die worden uitgereikt aan journalisten die het afgelopen jaar opmerkelijk werk hebben geleverd. De VRT Canvas-reeks ‘Godvergeten’ won in de categorie ‘TV & Video’, de reportage ‘Eunice street’ uit de reeks ‘Vranckx & de nomaden’ kreeg de prijs voor ‘Jong Belgisch Talent’.

Lees meer »