Wim Opbrouck gooit de deuren van het Huis van de West-Vlaming open

Het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge is sinds vrijdag 19 april opnieuw geopend voor het publiek. De heropening wordt feestelijk ingezet met het tiendaagse toekomstfestival Over Morgen, getekend Wim Opbrouck.

Toen de Provincie West-Vlaanderen in 2018 het ruim 125 jaar oude, neogotische Provinciaal Hof verwierf, drong een restauratie van het gebouw zich op en werd er meteen ook besloten om het een nieuwe invulling te geven. Voortaan doet het Hof dienst als ‘Huis van de West-Vlaming’, een open huis waarin iedereen vrij binnen en buiten kan lopen. Het totale kostenplaatje voor de restauratie bedraagt 14 miljoen euro.

Het Provinciaal Hof onderging niet alleen een grondige renovatie en restauratie, er werd ook aandacht besteed aan een duurzame en toegankelijke herinrichting ervan. Bovendien kreeg het gebouw een hedendaagse invulling, waarbij erfgoed en toekomst elkaar vinden. Curator Wim Opbrouck integreert lokaal talent uit verschillende disciplines en de innovatie waar West-Vlaamse bedrijven en scholen aan werken, in het historische decor, met een verrassend én verfrissend resultaat. Hedendaagse kunst en wetenschappelijke toepassingen verbroederen er met staatsieportetten en antieke meubelen. Maar hij gaat er ook op zoek naar de ziel van onze provincie, in bijzondere objecten en verhalen, terwijl ook humor niet ver weg blijkt: de toiletten kunnen bogen op een acht uur durende playlist met West-Vlaamse liedjes. “Een work in progress”, noemt hij het Huis van de West-Vlaming, “een plek waar ongeveer alles mogelijk moet zijn”.

Het Huis zal verder ook als congreslocatie beschikbaar zijn, er kunnen lezingen en voorstellingen georganiseerd worden, en de bar zal worden uitgebaat door maatwerkbedrijven. Met dat laatste onderstreept Wim Opbrouck zijn betrachting om dit verhaal ook inclusief te maken.

Het nieuwe Huis wordt bovendien feestelijk geopend met het tiendaags festival ‘Over Morgen. Hoe leven in 2050?’. Nog tot en met zondag 28 april worden in en rondom het Provinciaal Hof lezingen, panelgesprekken en optredens georganiseerd.

Het volledige programma vind je op www.festivalovermorgen.be.

The post Wim Opbrouck gooit de deuren van het Huis van de West-Vlaming open is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onze Formule 1-watcher ziet hoe Charles Leclerc de vloek bezweert

En Prins Albert, hij pinkte een traan weg. Eindelijk iemand uit zijn dorp die de grand prix won. Bovendien zijn vriend Charles. Die de vloek heeft bezworen. Eindelijk eens geen pech. Zelfs geen tactische blunder van Ferrari. Maar van start tot finish aan de leiding. Of hoe iedereen op dat podium vergat dat de koers zo saai als een luis

Lees meer »

Ontdek toekomstplannen van Kursaal Oostende tijdens grote opendeurdag op 16 juni

Kursaal Oostende is sinds 1953 een iconische plek in Oostende. Door de jaren heen werd het gebouw verschillende keren gerenoveerd en gerestaureerd. De grandeur van weleer bleef al die tijd bewaard. Maar om de zaal in lijn te krijgen met de ambities, is een grondige renovatie van de concertzaal nodig. Deze renovaties starten in oktober, maar eerst is er nog

Lees meer »

Toerisme Oostende organiseert voorverkoop voor Garnaalkrokettenfestival: “Inwoners de eerste kans geven om tickets te kopen”

Na het overdonderende succes van de eerste drie edities van het Garnaalkrokettenfestival, organiseert Toerisme Oostende vzw op 5, 6 en 7 oktober een nieuwe editie. Liefhebbers kijken nu al reikhalzend uit naar begin oktober. Wie dit jaar zeker wil zijn van zijn tickets, kan langsgaan op de exclusieve voorverkoop. Op donderdag 13 juni om 18 uur worden de eerste 1.000

Lees meer »