Wim Opbrouck gooit de deuren van het Huis van de West-Vlaming open

Het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge is sinds vrijdag 19 april opnieuw geopend voor het publiek. De heropening wordt feestelijk ingezet met het tiendaagse toekomstfestival Over Morgen, getekend Wim Opbrouck.

Toen de Provincie West-Vlaanderen in 2018 het ruim 125 jaar oude, neogotische Provinciaal Hof verwierf, drong een restauratie van het gebouw zich op en werd er meteen ook besloten om het een nieuwe invulling te geven. Voortaan doet het Hof dienst als ‘Huis van de West-Vlaming’, een open huis waarin iedereen vrij binnen en buiten kan lopen. Het totale kostenplaatje voor de restauratie bedraagt 14 miljoen euro.

Het Provinciaal Hof onderging niet alleen een grondige renovatie en restauratie, er werd ook aandacht besteed aan een duurzame en toegankelijke herinrichting ervan. Bovendien kreeg het gebouw een hedendaagse invulling, waarbij erfgoed en toekomst elkaar vinden. Curator Wim Opbrouck integreert lokaal talent uit verschillende disciplines en de innovatie waar West-Vlaamse bedrijven en scholen aan werken, in het historische decor, met een verrassend én verfrissend resultaat. Hedendaagse kunst en wetenschappelijke toepassingen verbroederen er met staatsieportetten en antieke meubelen. Maar hij gaat er ook op zoek naar de ziel van onze provincie, in bijzondere objecten en verhalen, terwijl ook humor niet ver weg blijkt: de toiletten kunnen bogen op een acht uur durende playlist met West-Vlaamse liedjes. “Een work in progress”, noemt hij het Huis van de West-Vlaming, “een plek waar ongeveer alles mogelijk moet zijn”.

Het Huis zal verder ook als congreslocatie beschikbaar zijn, er kunnen lezingen en voorstellingen georganiseerd worden, en de bar zal worden uitgebaat door maatwerkbedrijven. Met dat laatste onderstreept Wim Opbrouck zijn betrachting om dit verhaal ook inclusief te maken.

Het nieuwe Huis wordt bovendien feestelijk geopend met het tiendaags festival ‘Over Morgen. Hoe leven in 2050?’. Nog tot en met zondag 28 april worden in en rondom het Provinciaal Hof lezingen, panelgesprekken en optredens georganiseerd.

Het volledige programma vind je op www.festivalovermorgen.be.

The post Wim Opbrouck gooit de deuren van het Huis van de West-Vlaming open is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

FC Westouter mikt op eindronde in vierde provinciale

FC Westouter start aan het derde jaar van het driejarenplan om de eindronde te bereiken in vierde provinciale. In een nieuwe reeks en met een vernieuwde selectie hopen ze hun doelstelling te bereiken.
The post FC Westouter mikt op eindronde in vierde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eén dag voor start Olympische Spelen worden in ons land terreurverdachten van hun bed gelicht: “Voorkomen is beter dan genezen”

De zeven verdachten die donderdagochtend vroeg werden opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag, zouden aanhangers zijn van de jihadistische terreurgroep ISKP. Ook in Duitsland werden twee verdachten gearresteerd. Dat ze één dag voor de start van de Olympische Spelen van hun bed werden geplukt, is geen toeval.

Lees meer »

Hoe driedaagse onder scoutsvrienden eindigde in nachtmerrie: “Niet de eerste keer dat hier iemand verdrinkt”

De 25-jarige Daan uit Leuven verdronk gisteren in het meer van Vielsalm, in de provincie Luxemburg, toen hij daar na een feestje naar huis wilde keren. “Ik weet niet of ze veel of weinig gedronken hadden, maar dan is dat water dubbel zo gevaarlijk”, vertelt boer Erwin die zijn kampterrein aan de scouts verhuurde. Reconstructie van wat een plezierige driedaagse

Lees meer »

G20 spreekt af te gaan werken aan belasting voor superrijken

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de superrijken. Maar ze hebben geen minimum percentage afgesproken, zoals gastheer president Luiz Inácio Lula da Silva, de president van Brazilië, had gehoopt.

Lees meer »

Na spectaculaire brand in Oostende komt cannabisplantage bij de buren aan het licht door gat in de muur: 500 plantjes ontdekt

Een brand in een appartementsgebouw in Oostende heeft maandag in een aanpalende woning een cannabisplantage aan het licht gebracht. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Het zou gaan om 500 cannabisplanten en 250 stekjes.
The post Na spectaculaire brand in Oostende komt cannabisplantage bij de buren aan het licht door gat in de muur: 500 plantjes ontdekt

Lees meer »

Duitse verdachten aangehouden in onderzoek naar terreuraanslag

De twee Duitsers die donderdagochtend gearresteerd werden in het kader van het onderzoek naar een terreuraanslag zijn aangehouden. In ons land pakten de speurders ook nog zeven mensen op, zij verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Ze zouden allen aanhangers zijn van de jihadistische terreurgroep ISKP.

Lees meer »

Twee Vlamingen getuigen: “Ik kreeg nog nooit een snelheidsboete, maar reactie van andere chauffeurs maakt me zenuwachtig”

Nooit eerder kregen meer chauffeurs een snelheidsboete dan in 2023. Er werden er bijna zeven miljoen uitgedeeld. Toch zijn er Vlamingen die nog nooit een flitsboete hebben gehad. Twee van hen vertellen waarom ze zich steeds nauwgezet aan de snelheidslimieten houden, hoe ze dat voor elkaar krijgen en – vooral – hoe de andere chauffeurs daarop reageren.

Lees meer »